Last news in Fakti

3 Август, 2023 16:00 1 956 24

Най-бързата стъпка към по-силна президентска власт

  • бърза стъпка-
  • президентска власт-
  • сила

Действително прекият избор на Президента от народа натоварва неговата фигура и Президентството като цяло с повече очаквания. Затова е добре правомощията на Президента да бъдат увеличени, а най-лесният начин за това е простото приемане на едно по-силно отлагателно вето от страна на Президента, върху приетите от Народното събрание закони.

Най-бързата стъпка към по-силна президентска власт - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Основата на предимно представителната и сравнително слаба президентска власт в Република България е заложена от Великото народно събрание в периода 1990 - 1991 година. Тогава действащ президент на страната е един от лидерите на опозицията д-р Желю Желев, на което мнозинството на БСП във ВНС се страхува да даде повече правомощия, без да мисли държавнически и в перспектива, както се случва и с предложенията днес, типично по нашенски.

В правомощията на президента не се предвижда законодателна инициатива, която е изцяло предоставена на Народното събрание. Възможността за законодателна инициатива е заменена с едно слабо отлагателно вето, което се преодолява лесно с половината плюс един от гласовете. Д-р Желев предупреждава, че ограничените президентски правомощия ще доведат до едно противоречие, свързано с прекия избор и на Президента и на Народното събрание. От това следва, че те имат еднаква легитимност и очакванията на хората към президентската институция ще бъдат по-високи от реалните възможности на президента.
"Независимо от моето настояване" казва Президентът Желев в книгата "Моята политическа биография" от 2005 г, "аргументирано при това, за разширяване правомощията на президента в новата конституция, парламентарното мнозинство на БСП направи точно обратното - още повече ги окастри. Правото на законодателна инициатива беше заменено с едно слабо отлагателно вето, което лесно можеше да се преодолее с 50 плюс 1 от гласовете на присъстващите в пленарната зала депутати."
Практиката през последните тридесет години доказа действително, че това президентско вето, се преодолява не само лесно, а на практика автоматично, с тези 50 плюс един гласа. Единственият реален резултат от него е да обръщане внимание на обществото върху даден закон или законопроект, когато върху него е наложено президентско вето.
След това въвеждане в темата, стигаме до най-лесната стъпка за разширяване на президентската власт, а тя е върнатите от президента закони да бъдат прегласувани от две трети от народните представители в Парламента, за да влязат в сила. Това на практика увеличава властта на Президента до степен на реален законодател. В този случай Ветото на Президента ще бъде истинско. Понеже практиката показва, че събирането на две трети от гласовете е много трудно изпълнимо.
Такова решение ще ни спести и още един проблем. И това е възможността за създаване на двукамарен парламент. Целта на двукамерния парламент е именно тази - за контрол на едната камара върху другата при приемане на законите. С приемането на силно отлагателно вето - две трети мнозинство при прегласуване на даден закон, реално президентската институция ще играе ролята на втората камара при двукамарния парламент и ще контролира законодателната инициатива на Народното събрание.

Да цитираме отново д-р Желев, който също казва: „Ясните и точни правомощия и отговорности на президента в старата конституция по отношение на армията като върховен главнокомандващ и въобще системата на отбраната на страната и националната сигурност бяха заменени с някакви неясни и двусмислени формулировки в новата конституция, която, както ще видим по-нататък, откриваше прекрасни възможности за война между институциите." стр. 418-419. Все пак първият демократично избран Президент уточнява следното: "Внушението е, че президентът има чисто представителни функции, които се изчерпват едва ли не с раздаването на ордени и медали, и приемането на военните паради (и помилване), също не е вярно. Президентът назначава и освобождава посланиците, които съгласно двете виенски конвенции са негови пратеници при държавния глава на страната, в която отиват. Без съгласието и подписа на президента никой не може да назначава и освобождава посланици. В областта на сигурността и отбраната, в качеството му на върховен главнокомандващ той има важни правомощия, които съвсем не са представителни. Подписва международни договори, свързани със сигурността и отбраната на страната." стр. 447
Действително прекият избор на Президента от народа натоварва неговата фигура и Президентството като цяло с повече очаквания. Затова е добре правомощията на Президента да бъдат увеличени, а най-лесният начин за това е простото приемане на едно по-силно отлагателно вето от страна на Президента, върху приетите от Народното събрание закони.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анджело

    15 17 Отговор
    Изходът от безпътицата в Бг е Президентска Република
  • 2 Хахаха..

    10 8 Отговор
    Жабата се завръща!
  • 3 истина ти казвам

    18 1 Отговор
    Нека младите хора да се интересуват малко повече от историята,защото те ще живеят във тая територия! Скъпи млади хора,поинтересувайте се какво направи тоа на снимката,от Р.Овч. от Корнела дето ви облъчва че,е светица от И.Костов и ако се разровите добре ше видите за какво става на въпрос! Тези хора и партии са гнилоч!
  • 4 Диамантената ръка

    2 3 Отговор
    Андрей Киряков, археолог-хоби конституционалист...
  • 5 Хил и хил

    4 4 Отговор
    Желю Желев в ютюб преди години си изигра добре картите. От село приет в Университет, София. Комунистите 1982 се събират в квартирата му и решават как да свалят живков от власт и така нататък, пуснаха 1986 жилищата да си ги купиш и коли москвеч 412 от стара Загора 1986. Купиха си хората и двете придобивки, колата от 6900 лв я продадоха на 20 хил км за 500 лева, а жилището си пукат главите някои, а кой умен с парите си купи долари и кога стана 3000 лева ги обмениха и избягаха. Те бкп си направиха преврата и днес са капиталисти и много богати макар и малцина българи вече. За етноса е излишно да коментираме, едните от дс са на държавна хранилка, другите на запад и са по богати от българина от дсбкп. Желю както му казваха жабата от село поживя и умря, а убиха ли му дъщерята, да кажат от дсбкп. Пълно щастие няма никъде, бойкоборисов, на батето човека машината му отрязала двата крака, вместо някой беден и без семейство да си отиде, ни ха де, писегнал на бойковите чорбаджии
  • 6 Анонимен

    2 4 Отговор
    Нямат време да се интересуват, те роднините не си знаят, но вина имат простите им родители. Учи завърши и напуснаха дома на 19 години, завършиха и голям келепир, като завършиш никому ненужно икономическо образование. Икономика няма, а икономисти безбройни. Успяха при бойко, който успя. Никой не ви гледаха дипломи, може и без дипломи да са, като отворя, информация, кой университет, а завършил, но къде. Късмет имали. Нищо не става от България в провинциите и селата. Учили недоучили, но при липса на конкуренция работят в банки за хиляда лева, колкото да не умрат децата им от глад и добре, че са родителите им на село и в града да ги поддържат, а те идват пълнят чанти, вместо те да поемат мотиката на родителите си. Мързела остана млад в бг. Чакат някой отвън, нямаме пари, почерпи бренди и нещо от торбичкста изкарай и що да идват хем ги храниш и хем зад гърба на родителите им, вие те отвън са боклуци. Боклуци са, че ги крадете отвън и ви черпят, неблагодарен мързелив българин.
  • 7 Те тоя отмени селското жителство

    14 5 Отговор
    и направи от София град - държава.

    Коментиран от #16

  • 8 Политкоректен

    19 1 Отговор
    Точно тоя ли ще има нахалството да се обажда? Да припомня само, че когато се пишеше днешната конституция на България, точно Желев и СДС настояваха президентът да няма почти никакви правомощия "защото щял да бъде от БСП"?! Цитирам го точно. Пишеш основен закон на държава, който ще се ползва столетия наред и те интересува само коя партия в момента ще има мнозинство на изборите? Просто гениално. Няколко години по-късно самият Желев беше избран за президент и... о, мъка! Оказа се, че имаме държавен глава, който е избран лично от народа и няма никаква власт? Та Желев чак тогава разбра каква глупост е направил и тръгна да се бори за точно обратното - президентска република със силна президентска власт. Само че... СДС-рите вече така и не можаха да съберат достатъчно гласове, за да променят конституцията. Та всичко беше скимтене и тъжен плач!
  • 9 Анонимен

    0 5 Отговор
    Имаме си работа на запад. Благодарим ви! Трябва да си луд да се върнеш в тоя обор. Преди 20 г крадохте и днес простата на бойко лежаща на рамото му била милионерка, а бедна и проста жена, нагла и нахална, мързеливи родители, но помогна на много, но и много псувни има по него. Той и желю, но дъщеря му отиде. Има хора отмъстителни бойко, пази се, не от мен, а от лиценерите около теб. Има лоши хора. Мълчат и действат. Изнервен е народа отдолу. 25 г някои хора са заключени по домовете, а вежди се натиска с онко заболяване и то на гърлото, а е ПНС. По костово, те малък процент живи вече, но идваха по стаите и тук не е санаториум за болни и стари хора, а бяха на 40,45,48 години, а днес сте над 80 и работят и българката накарала детето си голямо, гласувайте за стария кмет. Нито за стария нито за младия, нашата родина е тан, където са ни близките, а те не ускат и да пуят за Бг, нищо, че в провинция и софия имат жилища, нищи, че в болницата бяха с бели манти, но си народи таня 3 дечица в Белгия, взе си братовчедите ни, родители осиновители, александровска болница напусна, с 2 дипломи, но никъде не работи и 1 човек издържа 3 деца плюс 2 плюс 2 родители, 7 души с един работещ, а децата й са малки, роди ги след 35 3 дечица, как е, другари комунисти, призива ви, от всички страни съединявайте се. Сега да работят на бб внуците му на феодала, а не нашите близки робите да ви работят. Гълъб ни краде, взе на пенсионерите парите им за саниране и нищо няма да стане, а мазетата

    Коментиран от #24

  • 10 смях

    5 8 Отговор
    Непряко избиране на резидент = ДИКТАТУРА!! То идва точно след такова непрозрачно избиране след като кремълския гълъб сви гнездо в президенството!!
  • 11 БСП на Бунището

    6 4 Отговор
    Палачинката се обърна и всички Комунисти запратени на Бунището на Историята с шутове от Народа ,реват с пълен глас за Промени в Конституцията,които ги устройват...Ами ако,а то е сигурно,следващия Президент не е пРезидент на Решетников,а е истински Натовски генерал, тогава какво...А??А тогава??
  • 12 За протокола

    6 6 Отговор
    Резидента Радев е най-силният аргумент защо президентската институция не трябва да има големи правомощия.

    Коментиран от #13

  • 13 Пха ха ха ха

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "За протокола":

    Кирчококорчовец бля бля бля бля
  • 14 Русофил Българин

    4 3 Отговор
    Да идва Путин да ни превземе и да свършва вече с тази либерастия

    Коментиран от #15

  • 15 ТИ ПЪК

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Русофил Българин":

    Не щем комунорастия......
  • 16 КЪДЕ ПО СВЕТА

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Те тоя отмени селското жителство":

    Има такова жителство.....само при соца....

    Коментиран от #17

  • 17 БГ сбъркана логика

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "КЪДЕ ПО СВЕТА":

    Само, че светът живее векове в демокрация, а ние от социализъм и хоп...в демокрацията! Панимаеш разликата?
  • 18 херодот

    5 1 Отговор
    Защо призна БЮРМ бе Желев ????????
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 мнение

    4 0 Отговор
    Властта трябва да се разпределя, между повече субекти, защото малкият им брой, благоприятства корупционният подход, при вземането на решения!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Психиатър

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Г-не, вие ходили ли сте на училище? Едно изречение не можеш да напишеш бе човече. За психолог си. Какви са тези не свързани мисли, ако въобще става въпрос за мислене де ?