Last news in Fakti

13 Август, 2023 13:04 4 074 78

Сделката между Желев и Луканов след изборите за ВНС направи единия президент, а другия баща на криминалния преход

  • сделка-
  • жельо желев-
  • андрей луканов-
  • велико народно събрание-
  • президент-
  • криминален преход

България изтегли тройна къса клечка, коментира икономистът Евгений Кънев

Сделката между Желев и Луканов след изборите за ВНС направи единия президент, а другия баща на криминалния преход - 1
Архив БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Кънев във Фейсбук:

Четох тежката изповед на Навални от затвора. В нея той поименно посочва лицата, които са пропилели шанса на Русия да стане нормална демокрация през 90те - т.н. демократичен елит на Елцин.
И се надява, че Русия отново ще има шанс и този път не бива да го пропилява - поучавайки се от грешките на 90те. Най-важната грешка? Че този демократичен елит е предотвратил създаването на независим съд. Ако имаше независима съдебна система - смята Навални, както и у нас - нямаше да се случи идването на Путин на власт. Защото е нямало да се налага да бъде качван на власт, за да пази от съдебно преследване натрупаните богатства на Елцин и неговия кръг.
Виждаме и тук в колко много аспекти развитието на събитията в Русия е същото като у нас. Или обратно. Сключената сделка между Желев и Луканов след изборите за ВНС направи не само Желев президент, но и Луканов баща на криминалния преход у нас.
И как инсталираната фигура на главния прокурор в Конституцията опази натрупания по криминален начин първоначален капитал, който след това бе изпран в приватизацията. Всъщност единствено членството в ЕС и НАТО ни предпази от съдбата на Малая Россия.
Но Навални все още не се е отърсил от своя наивитет, мислейки, че Русия може да изгради стабилна безкомпромисна демокрация - без критична маса от демократи. Тя се създава още в училищата с гражданско възпитание; в университетите, където се утвърждават демократичните ценности; в икономиката - където се защитава свободната и честна конкуренция; в създаването на достатъчно голяма средна класа, която е непримирима към нарушаването на законите и се обединява за граждански каузи. Но най-вече от държава, чиято върховна ценност е върховенството на правото, а не на текущия вожд.
Знае се, че Елцин имаше американски съветници като проф. Джефри Сакс, които го съветваха за бързия преход от командната икономика на комунизма към пазарната на капитализма. И въпреки че в САЩ се отчита, че малко от съветите са приложени точно на практика, а само в частта, която е била удобна за бързото забогатяване на кръговете около Гайдар и Чубайс - все пак основният установен проблем на техния и нашия преход е невъзможността да се изгради демократичен капитализъм без демократични институции.
Без тях, капитализмът става приятелски, бандитски и олигархичен. А той се погрижва за такава съдебна система и медийна среда, която да спомага, а не да заплашва откраднатия капитал.
От друга страна, демократичен капитализъм без развита пазарна икономика, която да създаде силна средна класа, защитаваща демокрацията е невъзможен.
Затова единственият вариант за справедлив преход е завземане на политическата власт от демократи и приватизация, която създава максимален брой частни собственици. Както направиха Чехия (най-богатата днес страна от бившия източен блок) и Полша (с шоковата терапия на светкавична приватизация - с цел не събиране на пари в бюджета, както у нас, а бързо създаване на средна класа).

България изтегли тройна къса клечка.
Веднъж стана единствената страна в Източна Европа, в която през 1990 година нямаше реална смяна на политическата власт. Дори в Русия и Румъния, където бившите комунисти запазиха властта имаше нагласа за бърз преход към западен капитализъм. А у нас тази нагласа дойде чак през 1997 г с идване на власт на ОДС.
Втората къса клечка е именно съпротивата на бившите чугунени комунисти, които през три правителства - на Луканов, Беров и Виденов - успяха толкова да влошат икономиката с източването на държавните предприятия в подготовка за истинската приватизация, че прокудиха в емиграция най-дейната и предприемаческа част от населението.
И третата клечка - че реформите почнаха толкова късно, а приватизацията се осъществи от толкова малък брой хора (споменете си измамата с боновата приватизация), че бе предотвратена възможността за създаване на голяма средна класа, която да е гръбнак на демокрацията.
Чак когато средните доходи на населението минат 12,000 щ.д годишно - както вече настъпва моментът у нас - започват предпоставките за реална демокрация от западен тип. Затова и чак сега се появиха партии, които искат не просто край на комунизма и капитализъм с пазарна икономика, а либерална демокрация с върховенство на правото - макар и у нас все още да не е достигната критичната маса от средна класа и респективно демократи, които да я защитават.
Ето това Навални предстои да разбере.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 125 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дупничанин

    23 42 Отговор
    А па за ГЕПИ ше ти требва цел кибрит, бе , момче!
  • 2 кънчо

    30 46 Отговор
    Тоя евгений е пълно недоразумение
  • 3 да де

    33 47 Отговор
    Поредната словесна диария на Кънев.
  • 4 Бамбука

    26 47 Отговор
    Ние все още сме в 30-те години на миналия век на САЩ. Контрабанда, изнудване и щавене на нормалния бизнес. но имаме шанс да се оправим чрез НАТО и ЕС.

    Коментиран от #11

  • 5 истина е

    47 2 Отговор
    Имаше поне директно 100 човека за репане , и можеше да станем нормална държава още преди 33 год. !
  • 6 Ами да

    49 14 Отговор
    И е така, и не е! В България няма условия скоро да се излезе от псевдо демокрацията! 70 %от народа няма представа какво става! 20% от избирателите и 100% от властта не искат нищо да се променя! 10% искат но не знаят как! Някога, ако се оправи образованието или обеднеем зверски, може да тръгнем напред, но в бъдеще, което сега е зад хоризонта!
  • 7 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    46 6 Отговор
    СЪДИЙСКАТА ВЛАСТ Е НЕЛИГИТИМНА И ТЕРОРИСТИЧНА .

    Българският народ не участва в изборите за съдии. Народ и да няма, съдии ще има . Ако няма народ, то и депутати , министри, кметове , общински съветници и президенти не може да има, защото няма кой да ги избира, но съдии ще има, защото те сами себе си се назначават за съдии.

    Този терор върху народа и тази измама бе направена така . Съдиите се назначават за съдии от съдийската колегия на ВСС . Тя се състои от 12 човека, двама от които са главатарите на двете върховни съдилища и още пет се избират от самите съдии . Така общо съдиите избрани от съдии за членове на тази колегия са общо 7- т.е. повече от половината . Така те и без другите пет члена, които се избират от Народното събрание, което пък се избира само от 25% от народа, си назначават новите съдии, коите са техни щерки и внуци .

    Така това е власт СЪЩЕСТВУВАЩА НЕЗАВИСИМО ОТ НАРОДА , власт непроизтичаща от народа, защото народ и да няма , съдии и съдилища, както виждате, продължава да има, защо те си се размножават без участието на народа в тяхното развъждане .

    Освен, че съществува независимо от народа (непроизтичаща от народа) , тя не е власт в името на народа, защото народ и да няма - съдии има, а е власт НАД НАРОДА.

    Е, та точно това е съвременното определение на терора - ВЛАСТ НЕПРОИЗТИЧАЩА ОТ НАРОДА, ВЛАСТ СЪЩЕСТВУВАЩА НЕЗАВИСИМО ОТ НАРОДА И НАД НАРОДА .

    Тази комунистическа терористична измама извъртяха комунистисте на бълг
  • 8 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    45 5 Отговор
    СЪДИЙСКАТА ВЛАСТ Е НЕЛИГИТИМНА И ТЕРОРИСТИЧНА

    Тази комунистическа терористична измама извъртяха комунистисте на българския народ с Новата Комунистическа Конституция от 91 г., по силата на която съдиите станаха сами себе си избиращи се за такива, вечни , несменяеми и имунизирани против наказателни преследвания , така като станаха несменяеми , заварените комунистическите съдии, които всички до един бяха членове на БКП и агенти на ДС (съдиите агенти на ДС от Върховния Адмистративен Съд , даже се хвалят с това) не бяха сменени и така тази най-важна част от народната власт остана завинаги в ръцете на комунистическата банда и комунизмът бързо бе реставриран и нито един комунистически крадец не влезна в затвора, продължават спокойно да си ни крадат до ден днешен . А власт , която не произтича от един народ няма право да съди този народ, може да съди само сама себе си, но не и народ, от който тя не произтича .

    Така, братя и сестри 34 години след мнимото падане на комунизма нас нас продължават да ни съдят комунистите и агентите на ДС .

    И сега същата тази комунистическа банда на Христо Комунисто, Бойковци, Пеевски и крадлива компания, готви още по-голям терор, като иска съдиите от съдийската колегия на ВСС, които се избират от съдии за такива, да станат още повече, не 7- броя , а цели 10 броя .
  • 9 Zаря

    45 8 Отговор
    Заради комунистите сме на това дередже. Плащаме и ще плащаме още много дълго време за това, че ни опавляваха. Жалкото е, че има още такива хора които ги подкрепят.

    Коментиран от #39

  • 10 Механик

    27 44 Отговор
    И двамата бяха отпадъци. Единия беше предател на системата, другия беше американско шиле.
    И това от което ме е срам е, че вярвах и на двамата. Единственото ми оправдание, че тогава бях дете.

    Коментиран от #32

  • 11 Механик

    21 45 Отговор

    До коментар #4 от "Бамбука":

    И след колко години ще ни оправят САЩ и НАТОто? Не за друго, ами щото ни оправят вече 34 години, па не виждам светлина в тунела. Саде дето едни банани има от всичко, което така щедро ни бе обещано.

    Коментиран от #15

  • 12 Макробиолог

    16 45 Отговор
    Чул е нещо човека за средна класа, ама не е разбрал....$12000 средно годишно ще ни извади от списъка с африканските държави и нищо повече...второ--развита държава с силна средна класа означава,тя да е 40-60% от населението и при това да е икономически относително независима--малки и средни фирми, ферми и кооперации и т.н...Русия и САЩ са в челото на страните с най високо неравенство, а целия тоя цирк с войни,вируси,зелени политики и прочие е да се приключи с средната класа и демокрацията в западна и Северна Европа.
  • 13 Мнение

    17 47 Отговор
    Толкова много глупости на куп не бях чел! Къде се е чуло и видяло да има демократичен капитализъм? Колкото имаше и демократичен социализъм! Демокрация в която има диктатура и класи,не е демокрация. Истинската демокрация изключва класовото общество и диктатура!
  • 14 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    8 37 Отговор
    Братя и сестри, четете „тухлата“ ми : “ВСИЧКО ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА ДЪРЖАВНО-ОРГАНИЗИРАНИЯ БАНДИТИЗЪМ – ПОСЛЕДНИЯ СТАДИЙ НА ИЗТОЧНО-ЕВРОПЕЙСКИЯ КОМУНИЗЪМ “, 674 стр., А4 – тук :

    (Тук не дават да се публикуват линкове, намерете сайта й antibanditi чрез търсачка по името й .)


    „Да извръткаме тарикатите - крадците на властта ни ! Как се прави Нова Държава ? Бързо, лесно, смело , сръчно !


    и тук : „ДА СИ НАПРАВИМ НОВА СВОБОДНА ЩАСТЛИВА АБСОЛЮТНО-ПРЯКО-НАРОДО-ВЛАСТНА НАРОДУ-БОГУ-УГОДНА ДЪРЖАВА - ЧИСТАТА И СВЯТАТА НИ РЕПУБЛИКА“ !

    Има пет-шест такива обетовани държави, една от тях е Швейцария- с пълно и пряко народо-властие във всички части от народната власт – съдебна, законодателна, изпълнителна .

    И АКО МОЖЕТЕ – ДЕЙСТВАЙТЕ ! КОЙТО, КАКТО МОЖЕ – БОГАТИЙ С ПАРИТЕ, БЕДНИЙ С ТРУДА, УЧЕНИЙ С УМА .

    Прогандирайте идеята за създаването на НОВАТА НИ , Абсолютно-Пряко-Народо-Властна Народу-Богу-Угодна Държава , и ако тази идея стане общонародна , и е останала у нас необходимата за такава колосална промяна критична маса от алтруистични, себе-пожертвователни, умни , смели и образовани хора ( най-малко 15 – 20 000 такива трябват), които не чакат награда за труда си , а са наясно , че прецакват себе и живота си в тази борба, то може и да успеем да реализираме тази наша съкровена мечта ни .

    НО НЯМА ЛИ Я , НЕ Е ЛИ ОСТАНАЛА ТАЗИ ТАЗИ КРИТИЧНА МАСА , КАКВО ДА ВИ КАЖА ? - ОБРЕЧЕНИ СМЕ НА ЗАЛИЧАВАНЕ КАТО ДЪРЖАВА, НАРОД И НАЦИЯ .
  • 15 Що, бе,

    11 38 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Не се ли чувстваш “оправен”? Аз мисля, че всички ни оправиха, хем здраво!
  • 16 Козела

    23 41 Отговор
    Желю ще го запомня как се беше поклонил на Ран и Ът, хората които създадоха плана за унищожаването на българският народ. Снимката я има и в нета, отвратителна е.
  • 17 Град Симитли

    12 40 Отговор
    Генчо Къньов Ничтожний!
  • 18 Павел пенев

    20 41 Отговор
    В крайна сметка каква е сделката между Желев и Луканов бе мухльо? Грубата намеса на САЩ, Турция и Израел във вътрешните работи на България по това време е причина за нашето окаяно положение. Инсталираха ни откровено вражески елементи в управлението на страната, които съсипаха икономиката, селското стопанство,тежката химия,енергетиката и транспорта.Така ционистите ни пробутаха премиерите Луканов- испански евреин, Беров-чехски евреин, Симеончо-немски евреин и Станишев-украински евреин. Какво очакване може да имат българите от тези идиоти? Пиши нещо за тях, какво дрънкаш за Елцин ,Навални, ЕС и НАТО. С една дума голям простак си и кой ти прбутва тъпите коментари в този сайт?
  • 19 Генерал 🇧🇬

    25 39 Отговор
    Тоя грантояд "случайно" е пропуснал на-важното:
    През 1990 г. американците стъпват на българска земя.
    Те охотно работеха с комунистите и ДС. Специалистите от Фондацията на националната камара на САЩ, начело с Ричард Ран и Роналд Ът , изработиха "Проект за прехода към пазарна икономика и демократичен капитализъм". Той бе подписан от нашите управляващи тогава и бе зорко следен от нашите "партньори" за неговото спазване.

    България единствена в света извърши 100 % разрушителна приватизация.
    Сраната ни след 1990 е властово окупирана от САЩ, изпълняваме тяхна програма и препоръки на техните МВФ и СБ. И най-голямото доказателство е Ж. Виденов-който отказа да изпълнява американската пагубна програма и бе сменен с протежето им Костов, чрез преврат. От тогава до днес държавата бе срината тотално.

    Коментиран от #28

  • 20 Гост

    12 41 Отговор
    Само продажници са се раждали и продължават да се раждат по тая мизерна територия
  • 21 Мнение

    11 37 Отговор
    Неговата книга Фашизмът,по ирония на съдбата се оказа актуална за днешната демокрация в България!
  • 22 Те тоя отмени селското гражданство

    13 38 Отговор
    и докара всички селяци в София.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 математика

    11 37 Отговор
    "Пазарната икономика започва да изглежда като една голяма неоправдана надежда. Все по-отчетливо става разминаването между представата ни за справедлив пазар и действителността на непазарните практики, които с времето стават все повече; между илюзиите за един по-добър живот и реалността, в която за почтената търговия остава все по-малко място. Източна Европа пожертва бъдещето на няколко поколения, за да проумее, че обещанията за взаимна изгода рядко се осъществяват; че невидимата ръка на пазара всъщност действа доста избирателно; че чуждият интерес може да бъде налаган под всякаква форма, включително и като процес на интеграция; че либерализмът в периферната икономика свършва там, където започват интересите на корпорациите от ядрото. Това са общовалидни закони, чието действие усещаме постоянно, но по правило не присъстват в съвременните учебници. На тях е посветена тази книга.

    Тя предлага алтернативен поглед към икономиката, като изследва развитието, възхода и упадъка на различни държави. Разглеждайки причините за неуспеха от тази страна на Желязната завеса, авторът търси отговорите в цял свят. Защо Латинска Америка не стана индустриален гигант? Как малка Португалия успя да създаде голяма колониална империя? Защо търговските войни все още не са останали в миналото, а бариерите пред свободната търговия до ден днешен са основно оръжие в арсенала на някои от най-активните радетели за свободен пазар? Дали за Източна Европа си струваше да се откаже от наследс
  • 25 гражданин

    40 3 Отговор
    такова нещо като софийско жителство няма нито в Африка, нито в тираничните държави от Средна Азия, причината държавата да е зле, е в изостаналия и крив акъл и мироглед на българина, и на софиянеца, управляващите само експлоатират тази особеност на нацията за да поддържат хаоса и да грабят, няма голяма разлика между България и Чехия, просто Чехия е в средата на Европа, и моментално получи мощни инвестиции, един милион поляци във Великобритания, да не би да са избягали защото в Полша е хубаво, и има заплати и живот за всички, с други думи, българина сам си е виновен за дереждето си, частично вина има и географията, региона в който се намираме, това е, изгледи за промени в скоро време няма
  • 26 Кен Еф

    8 40 Отговор
    Желю жабата даде начало на българската посредственост, наречена демокрация
  • 27 Тъпана

    5 38 Отговор
    Автора на статията е явно предубеден няма хубав комунизъм няма и хубав капитализъм ние сме световен пример как се унищожава една държава от тези които ги е избрал народа а дали той ги е избрал
  • 28 УЙКО-КАЛЕКО

    6 38 Отговор

    До коментар #19 от "Генерал 🇧🇬":

    Авторът явно или е поръчков или не разбира темата или я разбира ,но не му изнася истината.Г-Н ЖЕЛЕВ НАРОЧНО БЕШЕ ИЗБРАН ЗА ПРЕЗИДЕНТ С ХИЕНИТЕ ОТ БСП И СДС.Изтласкан бе встрани,за да може спокойно крадците от БСП и СДС ДА ВЪРШАТ ДАЛАВЕРИ И ТОЙ КАТО ПРЕЗИДЕНТ ДА НЕ МОЖЕ ДА ИМ ПОПРЕЧИ,ЗАЩОТО АКО БЕШЕ НАЧЕЛО НА СДС МОЖЕ БИ ПАКОСТИТЕ КОИТО СДС НАПРАВИ В БЪЛГАРИЯ НМАШЕ ДА СЕ СЛУЧАТ.Виденов беше единственият ни премиер от прехода който не пожела да участва в далаверите и хората от БСП и СДС му спретнаха една криза с курса на долара за да го свалят от власт.И СЕ ПОЛУЧИ СЛЕДНОТО СДС НАПРАВИХА БЛЕСТЯЩАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ СЛЕД КОЕТО ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ БЕШЕ СРИНАТА ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА КАРТА НА СТРАНАТА,В НАЧАЛОТО ПО ВРЕМЕТО НА ЖЕЛЕВ ТЯ БЕШЕ НАДЕЖДАТА НА БЪЛГАРИТЕ ЗА ПО ДОБЪР ЖИВОТ.
  • 29 Анонимен

    4 38 Отговор
    Не знам, кой какво каза, но трудно бихте ги стигнали хората на дпс, коли с чужди регистрации, 34 турски и западни, а на дикме и на карадай с лодки и какво ли не Заминават кой при родители да пълни от сф пловдив багажници. Колкото и да се мъчат на бойко ченгетата от дс милиция полиция не могат мохамеданите@помаците) да ги стигнат. Издръжливи са им жените като катъри и турците де. Костов ни изхвърли и днес сме клошари българите пред хората на дикме, едните заминават за ардино смолян, другите се връщат, работят по министерства, умни. Бате бойко ша та купят барабар с шлифера ТЕ. Едни живеят, други са на хляб и лук и някое изоставена джанка за десерт. Бандит кой беше от българите спечели, но, от костово не можеш да отидеш на 20 км в друг град, камо ли в Пампорово Рожен Белите брези, чок сеир амет, булгардже. Живи и здрави, умреложивитакъвеживота. Несправедлив
  • 30 Женя женяя

    41 1 Отговор
    Майката на криминалния преход беше трето половият генерал и бивш министър на външните работи!
  • 31 Циник

    6 40 Отговор
    Навални да не лае, една нормална съдебна система отдавна да го е обесила за национално предателство
  • 32 Циник

    2 38 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    Най-страшното е, че маса мисирки са сложили минуси на твоето съвсем вярно изказване
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 хммм

    1 38 Отговор
    Така става след като отстраняват Кюранов от БСП от власт. Затова е и гръмнат Луканов по-късно..
  • 37 Мнение

    1 39 Отговор
    Просто плана Ран Ът куца.
  • 38 Циник

    1 36 Отговор
    Факти, озаптете ботовете, моля ви.
  • 39 смях

    38 2 Отговор

    До коментар #9 от "Zаря":

    Ами жалко е да.. жалко че има хора които още подкрепят таварищ БКП агент Гамен Крадев!
  • 40 Сандо

    41 1 Отговор
    Луканов буквално потроши държавата България,а пък другия с дейността си се докара дотам,че дори и политическите му дружки да го наричат "Лицето Желю Митев Желев".
  • 41 ИМЕ

    6 39 Отговор
    "в създаването на достатъчно голяма средна класа, която е непримирима към нарушаването на законите и се обединява за граждански каузи."

    Ето такава класа имаше в Народна република България - целият народ като една средна работническа класа - и пак успяха да ни разрушат отвън със съдействието на такива предатели като Желев и Луканов и цялият останал продажен "елит" на БКП-антикомунисти = БСП и СДС, който за лъскави мъниста продаде своя народ, точно както индианските вождове в Северна Америка са предавали своите съплеменници.

    Коментиран от #42

  • 42 И фалирахме през 89 г.

    30 2 Отговор

    До коментар #41 от "ИМЕ":

    НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИЗМА И ЧЕРВEНАТА МУ БАНДА

    Никой не ни е нападал през 1989 г., нито САЩ, нито Германия, а самите комунисти рухнаха строения от тях комунизъм . Комунистите сами се отказаха от комунизма, след като той фалира през 1989 г. за четвърти пореден път за 40 години , сами тръгнаха да правят капитализъм, сами си го строиха , така , че и това което те наричат демокрация по комунистически , самите те я започнаха и строят и в настоящия момент , и самите те откраднаха държавните предриятия , така като откраднаха частните през 1944 г, ама нали са прости и крадливи пак ги фалираха .

    Последните ни два фалита – през 89 г.- 90 г. и през 95-96 г. пак ни ги докараха комунисти - гладните зими на Анрей Луканов (пак към купонна ситема минахме тогава) и Жан Виденов, при който доларът стигна 3000 лева, заплатите станаха 20 долара, пенсиите – 8 долара .

    ТА КОЛКО КОМУНИЗМА ПОСТРОИХА, ТОЛКОВА И ДЕМОКРАЦИЯ МОГАТ ДА ПОСТРОЯТ ТЕЗИ ПРОСТИ И КРЪВОЖАДНИ БАНДИТИ .

    Единственият период, в който властта не е била в ръцете на комунисти е 91 -92 г., при правителството на Филип Димитров - единственото демократическо , което беше свалено от БКП и БКП , през цялото останало време от 1944 г. досега на власт са все комунисти .

    И сегашните и предишните партии в парламента до една са комунистически - Бойковци, Курнелиевци, Атанас Атанасовци, Христо Ивановци , ДПС – до едни главатарите им все са били комунисти и агенти на ДС.

    Коментиран от #44, #50

  • 43 Анонимен

    28 2 Отговор
    И радев докато е на власт гледа да си оправи децата, майка си. Ходила на козметик 83 г му майчица в Харманли. Радев купил и кола. Късмет. Бкпдскгб шуробаджанаци, младите загиват, кой пеи катастрофи, кой се удавил, а старите жени от село се разкрасяват на козметик, а може и на пластични операции, щом им е ок, остарее ли човек не става колкото и да се дикизира, някои българки и те от селата, зет им гледа животни, а баба му на 80 г издукарана със скъпи неща по нея. Всеки си башка луд. Не завиждаме на никой, но се възхищавам на умните и богати турци и сие мохамедани. Те са Черешката на тортата. И нашият добре, че го мислят за помак, а може да е и той като катър работи, и е от граничната, там не билли какви са. Дошли на погребението в бг, а тя била помакиня, а те гъркинята, гъркинята, с едни шалвари, шлифери, забулени, не биллит. И Дикме, да мълчи, че грях е, дикме, карадайъ. От тях има много добри хора. Те ще хранят България. Българите са без деца, без семейства, важно е, че бойковите имат баби по 2,3 внучета. Не е нужно да си умен и чел книги от дете, а бойко да ти е
  • 44 Генерал 🇧🇬

    6 21 Отговор

    До коментар #42 от "И фалирахме през 89 г.":

    Доказвам как пишете лъжи и глупости-

    Посочи кои години е имало фалити в НРБ през периода 1944 - 1989 ?

    Коментиран от #45, #49

  • 45 Не си губя времето

    21 3 Отговор

    До коментар #44 от "Генерал 🇧🇬":

    с чугунени глави . Отвори и чети, как и златото си дадохме на Москва -при втория ни фалит , как и пенсионния фонд открадна червената банда, та още не можем да го възстановим , как и 16-та република искахме да станем , за да се спасим от третия фалит .
  • 46 инж. Ганчо Илков

    23 1 Отговор
    Трябва да се отчете и огромната роля на ДС, чрез която:
    1. Създаде Паралелната Държава - чрз скрития транзит (наркотици, оръжие, офшорни сметки. Тексим, Военно Промишления Комплекс. България предостави легално убежище на наркотрафикантите);
    2. Внедряване на псевдодемократи в СДС и реабилитираните Политически Партии с цел забавяне на Демократичния Процес и прилагане Модела на Приватизация, след банкрута на банковата система по модела на Чубайс;
    3. Привикване на млади "специалисти" в Австрия (Огнян Дойнов) и преобразуването им в "бизнесмени" (Плевналиев и много други);
    4. Класовата Приватизация на внедреният червените седесари -Иван Костов със Асен Мичковски
    5. Ликвидационните Съвети - Ликвидирането на Селското Стопанство чрез възстановяване собственоста на земята на починалите собственици (имаше предложение за запазване машино тракторния парк, чрез общи събрания на собствениците(техните наследници) да се преструктурира ръководството на стопанските субекти, като се надграждат производствено търговските предприятия (производство и продажба на селскостопански продукти. Който иска да стопанисва собствената си земя, да му бъде предоставена законово възможноста).
    Но, от особено голямо значение се оказа дългогодишната манипулация на българина от БКП и репресивни и Органи. Обществото бе доведено до състояние на Кома

    Ексим

    Коментиран от #66

  • 47 ЖЕЛЮ БЕШЕ ПЪЛЕН БОКЛУК

    3 14 Отговор
    КАТО ЛУКАНОВ !
  • 48 123

    2 14 Отговор
    Жельо боклука детето му също
  • 49 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    15 3 Отговор

    До коментар #44 от "Генерал 🇧🇬":

    През 1952 , 1960, 1977 и 1987 – фалира на четири пъти Тодор Живковото НРБ – при първия ограбиха пенсионния фонд и повече никога не бе възстановен и оттогава досега пенсионерите се издържат от следващите ни поколения, и окрадоха селяните и земите им , при втория продадоха златните ни резерви ,натрупани още през Царство България , при третия искаха да ни направят 16-та република на СССР, при четвъртия - изнесоха в червени куфарчета валутните ни резерви и след тази поредна кражба, започнаха да правят комунистическия капитализъм , защото рухна и фалира и любимото им СССР

    Коментиран от #56, #57

  • 50 УЙКО-КАЛЕКО

    2 15 Отговор

    До коментар #42 от "И фалирахме през 89 г.":

    А ПО ВРЕМЕ НА КОСТОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ(1997-2001 Г. )КОМУНИСТИТЕ ЛИ ПАК БЯХА НА ВЛАСТ.ТОГАВА СЕДЕСАРИТЕ ОТКРАДНАХА ТОЛКОВА .ЧЕ БАТ БОЙКО КОГОТО В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ОБВИНЯВАТ ЗА ВСИЧКО ,ОЩЕ 50 ГОДИНИ ДА Е НА ВЛАСТ НЕ МОЖЕ ДА ГИ СТИГНЕ

    Коментиран от #51

  • 51 Абе комунисте

    16 2 Отговор

    До коментар #50 от "УЙКО-КАЛЕКО":

    35 % от приватизацията - масовата я направи пряко БКП-то ти още до 96 г. с приватизационните ти бонове . Виденов фалира държавните предприятията като наливаше банкови заеми в тях - парите на българите в банките, а на входа и на изхода им ги обираха комунистически фирми като мултаците . Костов - то итой е стар комунист по политическа икономия - направи 30 % - касовата, а ченгето цар и ченгето Ахмед доган - следващата час от нея .
  • 52 НЕКА ДА СМЕ ДО ГРОБ БЛАГОДАРНИ НА САЩ

    3 12 Отговор
    ЧЕ НИ ПРАТИ ЦЯЛ КОРАБ С РАЗВАЛЕНА МУХЛИВА ЦАРЕВИЦА С КОЯТО ОТРОВИХМЕ МОРЕТО !
  • 53 Бок Лук

    1 12 Отговор
    Жельо жабата, проклет да е вовеки
  • 54 НАЙ - ГОЛАМАТА КРАЖБА Е ОТ ФЕРДИНАНД

    4 11 Отговор
    ЦАЛ ВЛАК СЪС ПАРИТЕ И ЗЛАТОТО ОТ БНБ , АВСТРИЙЦИТЕ ГО ФАЩАТ И ГО КОНФИСКУВАТ А ТОЙ СЕ ПРИБИРА С ЕДИН ЧУВАЛ ХРАНА ......... КЪДЕ СА ТИЯ ПАРИ ? ПОСЛЕ Е КРАЖБАТА ОГ ГЕРБ - 500 МИЛИАРДА ЕВРО ПАРИ И ЗА ТЯХ НИКОЙ НЕ ПИТА ! БЪЛГАРИНА ПОМНИ ДО 3 ДЕНА ! СЕГА НИ КРАДАТ ДОКАЗАНИТЕ КРАДЦИ ОТ КОАЛИЦИЯТА НА КИРО БОЙКО И ХРИСТО - НА ПОДМЯНАТА !
  • 55 Стар комунист

    2 11 Отговор
    И тези и другите по върховете, които виждаме са актьори. Режисьорите са други.

    Коментиран от #58

  • 56 Генерал 🇧🇬

    4 2 Отговор

    До коментар #49 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Тук копирате от нета и поствате големи глупости.
    В НРБ не е имало фалит, а дългова криза.
    Няма фалит официално и в американската Уикипедия -"Българска дългова криза (1958 – 1962)", "Българска дългова криза (1973 – 1978)
    Няма фалит и в трите тома документалистика - "История на външния държавен дълг на България, 1878-1990" - трета част, които се намират свободно из интернет в pdf формат. Издадена от БНБ през демокрацията.
    Никъде НЯМА фалити на социалиалистическа България, а има т.н. "Дългова криза", която я има и при демократична България, и при др. държави, преди и сега.

    "Фалит", най-простичко казано е - НЕВЪЗМОЖНОСТ да се изпълняват финансови задължения.
    "Дългова криза" в случая е - РИСК да не може да се обслужва държавния дълг.
    Разликата между двете е голяма.
    Това с "фалитите" при социализма, бе измислено от "либерал демократите" за да се очерни онзи период.

    Коментиран от #59

  • 57 Генерал 🇧🇬

    4 3 Отговор

    До коментар #49 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Някой някога може и да е искал да станем 16 република на Съветския съюз, но не станахме. Станахме 27 република на Европейския съюз. ФАКТ. И с подписването 2009 на Лисабонският договор България тотално загуби своя суверенитет.
  • 58 Не сам комунист

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Стар комунист":

    Написаното е вярно, но прозвището "Стар комунист" събра много минуси за кратко време.
  • 59 Абе комунисте

    2 4 Отговор

    До коментар #56 от "Генерал 🇧🇬":

    Така ли казвате на фалитите на комунистическите държави - дългова криза ?

    Коментиран от #60, #61, #62

  • 60 Генерал 🇧🇬

    3 1 Отговор

    До коментар #59 от "Абе комунисте":

    Осветли ни, къде има информация за твоите фалити по времето на НРБ ?

    Коментиран от #64

  • 61 Сандо

    3 2 Отговор

    До коментар #59 от "Абе комунисте":

    Умнико,за да разбереш по най-простия начин как стоят нещата,направи нещо съвсем просто,което изисква и малко аритметични знания.И така:намираш колко е БВП на НРБ през 1989 г.,намираш какъв ни е външния дълг,намираш и колко вземания имаме да получаваме от други държави.Това е най-простичкото което можеш да направиш и да пресметнеСлед това изчисли какъв процент е дългаа ни към БВП и го сравни със сегашното ни дередже.Успех в не толкова тежкото начинание,още повече,че това е направено вече.

    Коментиран от #65

  • 62 Генерал 🇧🇬

    4 2 Отговор

    До коментар #59 от "Абе комунисте":

    Къде си бе платен троле, още ли търсиш фалитите на НРБ? Докога?
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Абе комунисте

    3 1 Отговор

    До коментар #60 от "Генерал 🇧🇬":

    “ВСИЧКО ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА ДЪРЖАВНО-ОРГАНИЗИРАНИЯ БАНДИТИЗЪМ – ПОСЛЕДНИЯ СТАДИЙ НА ИЗТОЧНО-ЕВРОПЕЙСКИЯ КОМУНИЗЪМ “, 674 стр., А4 :

    (Тук не дават да се публикуват линкове, намерете сайта й antibanditi чрез търсачка по името й .)

    Чети и поумнявай руски генерале , или и това не можеш !

    Коментиран от #67, #68

  • 65 Абе комунисте

    4 2 Отговор

    До коментар #61 от "Сандо":

    Благодаря за комплимента, аз наистина съм много умен . Изпълнявам препоръката ти за изчисленията за фалитите на комунистичестата ни държава и и ето ги :

    Задълженията на България при комунягите достигат 11 милиарда долара в края на 89 г. .

    И защо в долари, защо купуваме храни, машини и потребителски стоки от гнилия Запад, а не от проспериращата Съветска Русия, а ?

    Нямаше конвектируемост на лева и свободен пазар на конвентируемата валута , такъв за пръв път стана през 91, и доларът беше 17 лева .

    11 милиарда долара по 17 лева това са 187 милиарда лева дълг . А БВП-то на България е 21 милиарда лева .

    Тоест дългът ни е 9 пъти по-голям от БВП. Е, няма друга такава комуноидна държава , затова не можахме да купем долари на свободния пазар и да си върнем дълга .

    Съществен принос за това развитие има обстоятелството, че България е не просто единствената комунистическа страна, която за 45 години е „успяла“ да фалира три пъти. Тя е единствената страна в северното полукълбо с такъв рекорд през втората половина на ХХ век.

    Това е така защото икономиката работи на загуба. А през 1996-1997 г. при комунистина Виденов има още един фактически фалит по вътрешния правителствен дълг. Той е „изчистен“ с инфлация.

    През януари 1997 г. средната пенсия е 14 щ.д., заплатата – 40, за да спаднат през февруари същата година до съответно 5 и 20 долара. Който не помни, може да прочете обзора на МВФ за тези години. ВПРОЧЕМ ТОВА Е НАЙ-НИСКОТО СРАВНИТЕЛНО
  • 66 За протокола

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "инж. Ганчо Илков":

    - Паралелната държава беше изградена още по соц-време. Чрез нея се финансираха терористични дейности по света в услуга на СССР - т.нар. социалистически революции и се осигуряваше безотчетна валута за управляващата върхушка. След 1989г тя беше предадена в ръцете на верни хора.
    - У нас също беше направена партия за да има политическо участие и влияние на основното ядро, заграбило икономиката на България и това е ДПС.
    - Създаването на собствени "бизнесмени" започна още в средата на 80-те години, когато много "наши" хора започнаха изведнъж да изучават икономически специалности, а друга голяма част бяха изпратени в чужбина, за да се учат и внедряват там, а после някои се върнаха като министри, експерти и т.н. Такива бяха юпитата на царя, но има и други след тях, дори сега действащи.
    - БКП си смени името и си остана в управлението. Чудя се, ако Коза Ностра се преименува в "Пансион за благородни девици" ще се превърне ли в такъв? И това ще и опрости ли всички досегашни престъпления?
    - Съдебната система и правоохранителните органи си останаха под контрола на политиците, като и беше позволено да се корумпират безконтролно, за да са задоволени.
    - Накратко, у нас не беше извършен преход, а Перестройка.

    Коментиран от #70

  • 67 Генерал 🇧🇬

    5 0 Отговор

    До коментар #64 от "Абе комунисте":

    Не ми трябва линк, а заглавие, както аз съм направил в предишният си пост - "Няма фалит и в трите тома документалистика - "История на външния държавен дълг на България, 1878-1990" - трета част, които се намират свободно из интернет в pdf формат.
    Няма фалит официално и в американската Уикипедия -"Българска дългова криза (1958 – 1962)", "Българска дългова криза (1973 – 1978)"

    Та платен лъжец, кажи ми къде да намерим фалитите на НРБ. Чакам.

    Коментиран от #69

  • 68 Генерал 🇧🇬

    3 1 Отговор

    До коментар #64 от "Абе комунисте":

    Значи, всичко е унищожено
    ..но ти въпреки това знаеш !?! Докога ще лъжите и манипулирате?
  • 69 Абе комунисте

    1 3 Отговор

    До коментар #67 от "Генерал 🇧🇬":

    Вие сте недостижими, цитираш ми комунистически издания .Т.е. цитираш ми самите престъпници, които ни докара 6 фалита за 50 години .

    Абе,ти си велик, много велик . Не били фалити на НРБ-то, а невъзможности за обслужване на дълга, манипулираш ти . Ами нали това е именно фалит .Прочети търговския закон ! Като не можеш да си погасяваш задълженията , то точно на това му се казва фалит .

    Коментиран от #71, #73

  • 70 Браво, приятелю на истината

    1 1 Отговор

    До коментар #66 от "За протокола":

    Прочетете ,написаната от мен „тухла“ “ВСИЧКО ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА ДЪРЖАВНО-ОРГАНИЗИРАНИЯ БАНДИТИЗЪМ – ПОСЛЕДНИЯ СТАДИЙ НА ИЗТОЧНО-ЕВРОПЕЙСКИЯ КОМУНИЗЪМ “, 674 стр., А4 :

    (Тук не дават да се публикуват линкове, намерете сайта й antibanditi чрез търсачка по името й .)

    Том І от нея се казва така :

    ИСТОРИЯ НА ТАЙНАТА ДЪРЖАВА

    Кой управлява България ? Легитимни органи или криминални организации ?

    Дисекция на държавно-организирания бандитизъм – последният стадий на Източно - Европейския комунизъм

    Най-доброто оръжие за Свободата и Просперитета на Българския Народ

    Узурпация на управлението на общите дела, чрез юридически тарикатлъци, машинации, измами, манипулации, шантажи, диверсии и саботажи, извършени от Враговете на Народа, Враговете на България, Враговете на Морала, Враговете на Закона

    Няма низ от случайности, а старателно изработен от ЕДИН ПРЕСТЪПЕН УМ алторитмичен план, реализиращ се в полза на шепа тарикатеещи крадци

    Контра-ударите срещу ударите върху основните права и свободи на българските граждани

    ПРИНАДЛЕЖАЩАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ИЗПЪЛНИТЕЛНА, ЗАКОНОДАТЕЛНА И СЪДЕБНА ВЛАСТ Е УЗУРПИРАНА ОТ САМО 9 ЧОВЕКА

    6 човека - половината от общия брой на съдийската колегия във ВСС назначават всички съдии, 3 -ма – вождовете на трите вечни партии - псевдо-лявата, псевдо-централната и псевдо-дясната – назначават всички депутати и министри

    НАД ДЕВЕТИМАТА СТОИ САМО ЕДИН, КОЙТО ИЗМИСЛИ ТОЗИ ВЕРОЛОМЕН ПЛАН ЗА ПОВТОРНАТА КРАЖБА Н
  • 71 Генерал 🇧🇬

    4 1 Отговор

    До коментар #69 от "Абе комунисте":

    "История на външния държавен дълг на България, 1878-1990" - се намира свободно из интернет в pdf формат. Това е документалистика издадена от БНБ не през социализма, а през демокрацията. Трите големи тома отразяват цялото банково дело на страната ни на база документи(черно на бяло) от архива на БНБ. През времето на НРБ там фалити няма. Никъде няма фалити и като официално информация.

    Фалити има само в главите на лъжците, които не могат да го докажат.
    Дай ми заглавие на информация (както аз направих) да проверя за измислените ти фалити.
    Отново ЧАКАМ.

    Коментиран от #72

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Генерал 🇧🇬

    3 1 Отговор

    До коментар #69 от "Абе комунисте":

    Колко дни още трябва да чакам лъжците да намерят "фалитите" на НРБ ??

    Коментиран от #74, #75, #78

  • 74 Абе комунисте

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "Генерал 🇧🇬":

    Аз съм ти написал къде да четеш, в предишния ми пост, ама като виждаш , като напиша името на огромната литуратура , Факти трият поста . И не ме обиждай, аз тебе не те обиждам , нали главо комунистическа сте били много възпитани !
  • 75 Абе комунисте

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "Генерал 🇧🇬":

    Прочетете ,написаната от мен „тухла“ “ВСИЧКО ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА ДЪРЖАВНО-ОРГАНИЗИРАНИЯ БАНДИТИЗЪМ – ПОСЛЕДНИЯ СТАДИЙ НА ИЗТОЧНО-ЕВРОПЕЙСКИЯ КОМУНИЗЪМ “, 674 стр., А4
  • 76 СЪСИПВАНЕТО НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

    1 0 Отговор
    ОТ РУСИЯ

    Първите пропагандатори на хомосексуалността са руските комунисти.

    През 1904 г. Ленин пише, че "РАЗКРЕПОСТЯВАНЕТО НА ЧУВСТВИТЕЛНОСТТА НА ДУХА И ОТКЛОНЯВАНЕТО НА НЕГОВАТА ЕНЕРГИЯ ОТ ПСЕВДОСЕМЕЙНИТЕ ЦЕННОСТИ ЩЕ ПОМОГНЕ ЗА ПОБЕДАТА НА СОЦИАЛИЗМА".

    Много време преди да поемат властта, руските болшевики обсъждат "сексуалността и чувствеността" и дори поръчали на Лев Троцки да разработи нова теория за отношенията между половете след революцията.

    И веднага след комунистическата революция Ленин отменя царските закони, които предвиждали строги наказания за хомосексуалистите. Така Съветска Русия става първата страна, където те не са преследвани.

    Причината за тези реформи е елементарна - не само вождът на пролетариата (Ленин) , а и много от най-близките му съратници (Зинониев, Троцки, Сталин и др.) в болшевишката партия са били с обратни наклонности.
  • 77 СЪСИПВАНЕТО НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

    1 0 Отговор
    ОТ РУСИЯ
    Така в Съветска Русия отношението към хомосексите е много благоприятно . ПО ВРЕМЕТО НА ЛЕНИН ТЕ СА РЕАБИЛИТИРАНИ И СЕ РАДВАТ НА ПЪЛНА СВОБОДА, като още през декември 1917 г. тяхното поведение е декриминализирано.

    През 1923 г. д-р Баткис, директор на Института за социална хигиена в Москва, публикува доклад “Сексуалната революция в Русия”, който обявява, че хомосексуалността е "напълно естествена" и трябва да бъде уважавана от юридическа и социална гледна точка.

    Легализирането на хомосексуалността е потвърдено в Наказателния кодекс на РСФСР от 1922 г. и тя е декриминализирана . ТАКА РУСИЯ СТАВА РАЙ И СБОРИЩЕ НА СВЕТОВНИЯ ХОМОСЕКС И В НЕЯ ТОЙ ПРОЦЪФТЯВА .

    Точно през тези години в Съветска Русия е създаден и първия филм в света в защита на хомосексите , също с пропагандна цел – да представя комунделите като защитници на всякакви малцинства .

    Това е втория пирон в ковчега на традиционното православно християнско семейство , забит от Съветска Русия, който не можем да го извадим до ден днешен .
  • 78 НАПРЕДЪКЪТ НА ПУТИНЛАНДИЯ Е ГОЛЯМ

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "Генерал 🇧🇬":

    1.ПРЕЗ АВГУСТ 22 Г. ЕДИН ДОЛАР СТРУВАШЕ 60 РУБЛИ . ПРЕЗ АВГУСТ 23 Г. ЕДИН ДОЛАР СТРУВА ВЕЧЕ 100 РУБЛИ .

    Браво , бе Путинец ! Много стоки купуващ от САЩ , иначе нямаше да има такова бурно повишаване в Русия на курса на американския долар . Нали щеше да го махаш от употреба, да правиш рублата световна валута ?

    О, Путине, преди да нападнеш Крим , през 2014 г. един долар струваше 30 рубли, за десет години рублата ти поевтиня 333 % . Браво , бе пич ! Тия номера в България ги правеше само руски възпитаник- комунистинът Жак Виденов, той направи за една година и половина долара от 50 лева до 3000 лева - 6 000 % поевтиняване на лева , дано скоро го догониш .

    2.В „напредналата“ Путинландия минималната работна заплата е 16 242 рубли, това 162 долара, това са 290 лв, в България – 780 лв, два пъти и половина (2,68 пъти) повече от путинската .


    3.В Русията средната работна заплата е 65 566 рубли, при сто рубли за долар- това са 655 долара.


    4.В България е вече 1950 лв, при 1.78 лева за долар това са 1095 долара , което е с 68 % повече от путинландската средна работна заплата .

    5.Средната пенсия в Русия е 19 000 рубли, при сто рубли за долар- това са 190 долара .

    6.Средната пенсия в България е 900 лева , т.е. 523 долара, т.е 2, 75 пъти по-висока от руската , при това в Русията на Путин, средната продължителност на живота е 65 години (по-малко от третия свят от „добрия“ живот в Путинландия)
    7. Средната продължителност на живота в в Пут