Last news in Fakti

26 Август, 2023 13:00 4 792 95

БРИКС – тухли без спойка

  • брикс-
  • икономика-
  • валута

Групата няма нито учредителен договор, нито юридическа правосубектност

БРИКС – тухли без спойка - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2001 г. американската банка “Голдмън Сакс“, публикува доклад, представящ инвестиционните възможности в четири големи държави от групата на т.нар. нововъзникващи икономики – Бразилия, Русия, Индия и Китай. Този доклад можеше да е отдавна забравен, ако неговият автор – Джим О’Нийл (понастоящем член на британската Камара на лордовете), не бе вкарал в обръщение находчивата абревиатура BRIC (БРИК). Тя съдържа първите букви от имената на въпросните четири държави и съвпада с произношението на английската дума за тухла. Пет години по-късно външните министри на страните от „тухлата“ се срещат в Ню Йорк, където са дошли на сесия на Общото събрание на ООН, и решават, че инвенцията на Джим О’Нийл може да получи по-нататъшно геополитическо развитие. От 2009 г. Бразилия, Русия, Индия и Китай започнат провеждането на регулярни срещи с цел координиране на позициите относно глобалната икономическа ситуация и нуждата от промени в световния финансов ред. През 2010-а към тях се присъединява и Южна Африка – за да има географска диверсификация, но и за да се запази абревиатурата, произношението на тухлата просто става в множествено число – BRICS.

Така една находчива инвенция на голяма западна банка се превръща инициатива, която някои наблюдатели описват като най-сериозният опит за формиране на антизападен полюс в световната политика през последните години.

Нека да сме наясно – международна организация на име БРИКС не съществува!

Групата няма нито учредителен договор, нито юридическа правосубектност. Липсват ѝ и постоянно ръководство, седалище, администрация и правила за работа. Единственият регулярен форум на БРИКС са годишните срещи на държавните лидери. И това е така, защото страните в тази група са механично събрани, единственият принцип е да са големи нововъзникващи пазари. Те са разположени в различни краища на света, в разнородна геополитическа среда, имат различна икономическа структура и разнообразни политически системи. Русия и Китай са еднолични авторитарни диктатури, а Индия, Бразилия и Южна Африка – неконсолидирани демокрации. Що се отнася до икономиката, то БРИКС e конструкция от типа „Китай плюс“. Китайският БВП е над два пъти по-голям от сумарния БВП на останалите четири държави от групата. Поради всички тези причини, БРИКС до голяма степен може да бъде описана като купчина тухли без спойка помежду им.

Фундаментална пречка за превръщането на БРИКС в геополитически съюз е присъствието в групата на Китай и Индия, които са стратегически съперници, преди 3 години дори се сбиха по общата си граница в Хималаите, имаше десетки загинали войници.

Единствената институция, създадена от БРИС, е Новата банка за развитие. Капиталът ѝ е формиран от вноски на държавите от групата, а идеята е той да бъде изразходван за финансиране на инфраструктурни проекти. По размер на привлечения капитал и на раздадените кредити тази банка обаче не е значим фактор в световните финанси.

Малко по-реални изглеждат амбициите на страните от БРИКС да подкопаят доминацията на долара в световните финанси. За целта те се стремят да използват своите собствени валути в търговията помежду си. Те обаче не са напълно конвертируеми, което означава че не могат да бъдат универсално разплащателно средство. Засега търговските операции, избягващи долара, се реализират на двустранна основа, а не защото Русия, Китай и Индия са членки на БРИКС. Повече хляб има в идеята страните от групата да създадат своя собствена международна разплащателна система, която да бъде алтернатива на сега доминиращата SWIFT. За обща валута на БРИКС не си струва въобще да говорим – това е пълна фантасмагория.

Единствената новина от завършилата днес среща на БРИКС в Южна Африка е разширяването на блока с 6 нови държави – Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства. Това означава, че групата върви към още по-голяма аморфност и шансовете за някакви общи действия намаляват. Съществуването на БРИКС е индикация, че в днешния свят вече има значими незападни сили, но въобще не означава, че те могат да се обединят в единен блок. Така че БРИКС ще бъде трибуна за калибриране на антизападното говорене и на стремежите за многополярност в света, но не и инструмент за демонтиране на западната доминация.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Русофил

    32 82 Отговор
    БРИКС се крепят на честната дума на Путин. Знаем колко е надежден

    Коментиран от #67

  • 4 Овощар

    103 7 Отговор
    Гроздето е кисело, май.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Симо

    105 19 Отговор
    Целият Запад, колективно и индивидуално, си чупят краката некой от БРИКС да ги приеме. Отиват като аслани, а се връщат н.......ни. Урсула я лашнаха да се връща с чартър, Макрон обикаля като калайджия, Шолци се отказа, като му казаха, че графиците на китайските другари са наситени с по-важни особи, Байдън се оплакваше, че тов. Си не е...ва да му дига телефона. Жопето Борел и той обикаля като кебапчийски котарак
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Фалконети

    87 13 Отговор
    Кравите г а з п и к а я т , вижда се от статията . А и това са обективно и субективно самостоятелни държави . Какъв договор го гони тоя . Не е като Ес като кажат че краставиците криви и кокошките щастливи - всички да козируват .

    Коментиран от #71

  • 14 Петролните държави в нови съюз

    69 11 Отговор
    Петролът може да направи света по-добър когато е в добри, честни и справедливи чисти ръце. ...... ПАРТНЬОРСТВО, РАВНОПОСТАВЕНОСТ, СЪХРАНЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ИДЕНТИЧНОСТ - това е ключът към благополучието на народите ! ......... Рамапоса подчерта, че БРИКС е "партньорство на равноправни държави, които имат различни гледни точки, но обща визия за създаване на по-добър свят". :) Да живее новият справедлив човеколюбив ред за земното човечеството и свят!

    Коментиран от #34, #82, #83, #87, #90

  • 15 гост

    57 6 Отговор
    Много добре. Очаквах и Беларус и Турция, но засега влизат само най-големите и дистанцирани от Запада. Ще поживеем и ще видим.
  • 16 Дедо ви...

    57 5 Отговор
    Да ам не!!! Новият БРИКС е картел срещу Запада, който включва 46% от световното население и 37 % от световния БВП
  • 17 нови времена

    66 13 Отговор
    Т.нар. Европа е малък полуостров с изчезващо значение.
    Никой няма да забележи липсата и...

    Коментиран от #61

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Не се блъскайте, място има за всички

    42 9 Отговор
    В известен смисъл се радвам, че България не е в списъка с чакащите. Още не можем да се свестим от настоящия съюз.
  • 20 Град Симитли

    23 4 Отговор
    Звучи като чесане:"Скръц, скръц, скръъъъъц..."
    .... начесал си е езиковата краста
  • 21 джангър

    28 9 Отговор
    Оф мани! От опит знаем, че при всяка смяна на съюза ни се взема всичко, остригват ни го голо, обръсват ни и ни дезинфекцират. Чак тогава ни пускат да идем в новия "съюз". Там обаче на входа пак една такава проверка и унищожителна процедура и гледайки страхливо и оправени от всички страни ни подмятат и ни се смеят колко сме нищожни. Май включването в чужди съюзи въобще не е добра идея. Едно е ти да се натискаш "на всяка цена", друго е да те поканят и да те искат, защото "без теб не могат". А и сегашният съюз е още жив и рита. Има още много "хубави" неща да видим от него. Няма скъсване, докато сам не се разпадне.
  • 22 БРИКС

    38 10 Отговор
    БРИКС БЕЗ ДОГОВОРИ И ЗАВИСИМОСТИ, РАЗПИСАЛ НЯКОЙ ДЕТО ДНЕСКА ГО ИМА,УТРЕ ГО НЯМА, ВЗЕЛ КОМИСИОННИТЕ, ВЪРВИ СЕ ОПРАВЯЙ, ТОВА Е СВОБОДА А НЕ КРАВАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ !!!
  • 23 прокълнати сме

    42 6 Отговор
    Ние в който и съюз да влезем - все се е разпаднал .

    Коментиран от #30

  • 24 Правилно

    14 47 Отговор
    Чакай бе защо разбивате мечтите на нелепите ушанки да стават шефчета
  • 25 а защо не пишете че

    61 8 Отговор
    изритаха френския посланик от Нигер ?

    Коментиран от #38

  • 26 Аййййй

    49 9 Отговор
    БРИКС ще диктува правилата идва краят на фащ и ес

    Коментиран от #40

  • 27 Експерт пламенчо

    48 4 Отговор
    От долно нанагорнище дава оценка на световни процеси- геостратегически, икономически, политически... Мила родна картинка - напънала се мишката да дава "оценки" на слона, хаха, голям смях!
  • 28 Феникс

    48 4 Отговор
    Абе те да спрат да използват петродолара, ще видим какви тухли са :)
  • 29 Малко факти тогава

    29 6 Отговор
    Ето :

    Коментиран от #31

  • 30 Ние с гайдите

    35 3 Отговор

    До коментар #23 от "прокълнати сме":

    Брикс има благородни цели . По-добре да не влизаме , че да не му видим и на него сметката !

    Коментиран от #33

  • 31 Уррааа

    11 42 Отговор

    До коментар #29 от "Малко факти тогава":

    Абе мой руските туземци ги няма на тая графика
    Я провери къде сте ги сложили

    Коментиран от #93

  • 32 Калпазанин

    46 7 Отговор

    До коментар #2 от "Бегайте":

    Скоро по смешно заглавие не бях чел, един голдман сакс с къщата от карти или долари, да дава оценки на свръх държави с ресурси
  • 33 Бла бла бла

    12 31 Отговор

    До коментар #30 от "Ние с гайдите":

    Задължително има благородни цели..една от тях е да заобиколят ембаргото за да могат руските фашисти да изгряват в Украйна
  • 34 Русофил

    9 33 Отговор

    До коментар #14 от "Петролните държави в нови съюз":

    Петролът и авто-пушляците ще са аут след 5 години.

    Коментиран от #49

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Сократ

    43 9 Отговор
    Много се ОАЕ последните дни против Брикс. Ами лайте не. Точно това привлича държавите към тази организация. Разнообразието. Това че няма началник, както е в НАТО и ЕС. Всички са равни. Това соросоидната паплач не може да проумее.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Майна

    16 46 Отговор

    До коментар #25 от "а защо не пишете че":

    По-важно е ние да изритаме руския Мутрафан от България .
  • 39 Русофил

    10 23 Отговор

    До коментар #35 от "Хахахаха":

    Това са руски ботове на сървъри в раша. Не им се вързвай
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Източна ромелия

    25 7 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    А геуропския джендър халифат как е ?
  • 42 Гост 1

    37 8 Отговор
    То и каменните блокове на Хеопсовата пирамида са без спойка, но са непоклатими вече хиляди години.
  • 43 Развеселен

    11 33 Отговор
    Едната тухла - Русия дори не е от глина!
    Няма да напиша от какво е направена!
    На руски думата започва с "дерь" и завърша на "мо"!

    Коментиран от #63

  • 44 Прости кравари

    34 10 Отговор
    Отивате си ненормални кравари
  • 45 СИВ имаше догвор

    20 7 Отговор
    и Варшавския бе договор. СССР е огромен и нерушим, а омразния империалистически Запад - загнил и колабиращ....

    Коментиран от #48

  • 46 нннн

    33 8 Отговор
    Спойката в, че не искат да са роби на англосаксите.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Да бе

    14 22 Отговор

    До коментар #45 от "СИВ имаше догвор":

    Затова децата на Олигарсите и Кремълската Клика бягат на запад .

    Хахаха
  • 49 пешо

    9 5 Отговор

    До коментар #34 от "Русофил":

    Що, да не минете на парни машини?
  • 50 Путриот

    12 19 Отговор
    Сега да започнем да залагаме , кой ще се откаже първи от своята валута .


    Никой

    Хахахаха

    Единственото ако приемат Юана за единна валута ,

    Но Раша ще държи на пропадналата Рубла .
    Нашите Копейкаджии да искат референдум за запазване на Рублата .

    Хахаха
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Интересно

    7 12 Отговор

    До коментар #47 от "А бе п.Ут ьо,":

    Що бе искаш да вземаш руска пенсия ли?
  • 54 ПЕРО

    23 4 Отговор
    КРАВАРИТЕ СЪН НЕ ГИ ХВАЩА
  • 55 Точно този тип пожелателно мислене

    24 4 Отговор
    ще изяде главата на Запада. Вместо да се оцени обективно сегашната ситуация и да се направят правилните заключения и прогнози от истински експерти, а не тези, които угодничат на силните на деня, се правят някакви тъпи внушения. Ясно е, че процесът, започнал в БРИКС тази година, ще се развива поне 5-10 години, докато се видят реални промени, но важното е, че започна, а омаловажаването и затварянето на очите пред възможните последствия за Запада няма да донесе нищо хубаво на гражданите на страните в т. нар. Запад. За управляващите не говоря, те са се уредили за поколения напред и каквото и да стане, ще са си все по-добре от останалите.

    Коментиран от #62

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Дончо_&

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    Недей издава семейните ви таини!
  • 58 Всъщност брикс

    10 10 Отговор
    Опит на Китай да разшири зоната си на влияние. Останалите икономики в т. Нар. Съюз са просто пълнеж
  • 59 Гупа

    12 17 Отговор
    Никой не иска да живее в този Брикс.Всичко гледа да се изнесе при умиращия долар-евро.Явно много прости хора има
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ами

    7 9 Отговор

    До коментар #17 от "нови времена":

    Бягай човек .
    Бягай от Европа.
    Ама по надалеч, Сибир е идеален .
    Бягай и не се връщай .

    Коментиран от #72

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Казал розовият

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Развеселен":

    екскрамент от Сглобкатс
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Алфа херинга

    13 7 Отговор
    Янките и оптиките им стават вече смешни. Ще е върхът на сладоледа, ако забранят БРИКС с някакво постановление или решение на "независим" съд. Ще се смея много.

    Коментиран от #66

  • 66 Няма смисъл да се смееш

    5 7 Отговор

    До коментар #65 от "Алфа херинга":

    Те хората ти се смеят.

    Коментиран от #69

  • 67 Блогър от Москва

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Русофил - шизофреник,Путин е най надежния политик в света ,ама Ти не мож го разбора щото Като русофил пишеш среде Русия.И после?!!съдиш кой честен кой не
  • 68 Блогър от Москва

    4 4 Отговор

    До коментар #64 от "Диагноза":

    Тая диагноза е за западняците.Джендьри пишет кръвта на осталания свят искат да го учат как да застава така че да я пият кръвта без да сё морят
  • 69 Блогър от Москва

    6 2 Отговор

    До коментар #66 от "Няма смисъл да се смееш":

    Джендърите в България не сте много
  • 70 Лечко

    1 3 Отговор
    Експерте Петров, че сеОака.
  • 71 ЕВРОНЮЗ

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Фалконети":

    На тия им секват и ресурсите и робите. Циклостила свърши и боята и хартията. Сега е време за анализи и доклади. 🤣🤣🤣🤣
  • 72 Олиглот

    8 0 Отговор

    До коментар #61 от "Ами":

    Тя европа избяга от Европа бе баце, в париж са само цветни
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 А бе къде е

    4 0 Отговор
    спойка, къде е сглобка :)
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Объркано Атлантиче

    7 2 Отговор
    Много смешен текст.
    Официално: Саудитска Арабия, Иран, Аржентина, Египет, Етиопия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще станат пълноправни членове на БРИКС на 1 януари 2024 г. Всички общо страните от БРИКС ще контролират осемдесет процента (80%) от световния петрол и Производство на газ.
    Ако настоящата глобалистка кабала се отдръпне и не направи нищо, докато този нов търговски алианс оживее, тогава на 1 януари 2024 г. те може да се събудят и да открият, че никой в ​​която и да е от страните, показани по-горе, няма да приеме щатския долар или ЕВРО вече като плащане за търговия със стоки и услуги, тъй като и доларът, и еврото не са обезпечени с нищо.
    Те могат да открият, че никой по света вече не желае да продава петрол в щатски долари и могат да поискат да конвертираме НАШАТА валута в друга валута, за да купуваме петрол.
    Сега, когато BRICS създава своя собствена обезпечена със злато валута за уреждане на международни търговски дългове, САЩ вече няма да имат никакво влияние, защото няма да могат да санкционират почти никого. Правителството на САЩ ще бъде беззъбо към икономическите санкции. . . но останалият свят няма да го направи.
    Какво ще стане, ако останалият свят реши, че е „време за изплащане“ за САЩ? Ами ако ни наложат икономически санкции?? Новата организация BRICS и нейната бъдеща валута могат да превърнат това в реалност.

    Коментиран от #81, #92, #95

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Антикомунист

    3 1 Отговор
    От всичко написано разбрах , че маймуните на клона стават все по- много и все по трудно ще им се получат нещата, дори невъзможно. Единствено хора на джавкащите ще е по гласовит.......смешно е.....

    Коментиран от #85

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Антикомунист

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Петролните държави в нови съюз":

    Тази утопия или фантасмагория става за някоя книжка от ранния социализъм......
  • 84 Глей сига

    4 0 Отговор
    АБЕ МОЙ С КВО СЕ ПЛАЩА РУСКАТА ГАЗ И НЕФТ С РУБЛИ ТА СЕ МИ Е ТАЗ НАПЪЛНО ИЛИ НАПРАЗНО КОМВЕРТИРУЕМА ЛИ Е РУБЛАТА ТА ДОЛАРА БИЛ СТАНАЛ 100 РУБЛИ И КВО РУСИЯ СИ ПЕЧАТА РУБЛИТЕ САМА ТА И Е СЕ ТАЯ ЩО РЕВАХТЕ ДО СКОРО ЧЕ ЮАНА БИЛ МНОГО ЕФТИН ПОМНИШ ЛИ НЕ РАЗБИРА СЕ

    Коментиран от #89

  • 85 АНТИГЛУПАК

    2 1 Отговор

    До коментар #80 от "Антикомунист":

    НИЩО НЕ МОЖЕШ ДА РАЗБЕРЕШ ПО ДВЕ ПРИЧИНИ СТАТИЯТА Е ОБЩА ДЪРДОРИСТИКА БЕЗ СЕРИОЗЕН АНАЛИЗ А ОСВЕН ТОВА В ЧЕРЕПА ТИ Е СКРИТ АСПИРИН ТА НОРМАЛНО Е ДА НЕ РАЗБИРАШ
  • 86 Брикс

    3 0 Отговор
    Еми те явно искат да търгуват с техните си пари. Ми да си търгуват кой им пречи. След време може да направят и валута с която да търгуват по между си. Но това може да повлияе частично на долара. Но на кой му пука важно е да си върви търговийката.
  • 87 бузю

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Петролните държави в нови съюз":

    а бе пич , и останалите като теб , стига сте въздишали по тоя БРИКС ! Тъй ли не разбрахте , че кой каквото да ти говори в крайна сметка става въпрос за пари ! И то не да ти дават , ами да ти вземат. Равнопоставеност , благоденствие - бла, бла, бла !Какво равенство може да има между Китай и Аржентина ?

    Коментиран от #88

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Роко

    2 1 Отговор

    До коментар #84 от "Глей сига":

    Приятелю с рубли никой не плаща те продават на две държави Индия и Китай при това на такива цени че жална им майка на руснаците. Индия плаща в рупии (това много хубаво но никой не може да харчи големи количества рупии без РАЗРЕШЕНИЕТО на индийската банка а тя не дава разрешение на никого без изключения), Китай плаща в юани (прекрасно ще кажеш но Китай превежда юани по сметка на Русия в китайската банка която разбираш ли не може да ги преведе на руската щото руската била под санкции, между другото пак в същата сметка са юаните от продажбата на валутния резерв на Русия който Путин продаде на Китай). Така че приятелю рублата не е конвертируема валута а тоалетна хартия. И да приятелю Русия печата рубли на воля точно затова курса на рублата е такъв и колкото повече печата толкова по - зле ще става (последно го пробваха в Зимбабве и зимбабвийците ходеха на пазар с ръчна количка в която караха парите за един хляб ако имат късмет де щото може и да поскъпне докато отидат до магазина) елементарна икономика като за 9-ти клас но явно е прекалено сложна за някой хора

    Коментиран от #91

  • 90 Роко

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Петролните държави в нови съюз":

    Да приятелю всички са много равноправни но някой повече. Пример заради неадекватното поведение на един маризматичен старец един от членовете на БРИКС се превърна в световен аутсайдер останалите страни членки вместо да му помогнат се възползват от ситуацията купуват нефт и газ на безценица от него (далеч под пазарната цена) след което ги препродават на бившите клиенти на Рассия и генерират астрономически печалби. Но когато Рассия иска необходими за нея стоки получава вежлив отказ (под санкции сте не можем да ви продадем). Пример Рассия се нуждае спешно мобилни централи Хаувей ги произвежда ще кажеш всичко е ок нали са съюзници, но руския министър се оплака че жълтурите не му вдигат телефона централи няма. Рассия се нуждае от резервни части за самолетите които открадна обръщат се за помощ в Китай на което получават следния отговор: "Няма да ви продадем части, то всъщност самолетите ви са рискови затова не е желателно да летят над Китай". А между временно китайския червен кръст редовно изпраща хуманитарна помощ на .... Украйна. Китай купува 70% от царевицата произвеждана в Украйна. С такива приятели врагове не ти трябват.
  • 91 Глей сига

    2 0 Отговор

    До коментар #89 от "Роко":

    ЧАК СЕГА РАЗБРАХ РУСИЯ ПРОДАВА НА ИНДИЯ И КИТАЙ АМА НЕ ПОЛУЧАВА ПАРИ ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА АДЕ ПРОБВАЙ ПАК

    Коментиран от #94

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 преминаващ

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Уррааа":

    Както ги няма руските туземци, така официално изтикаха Германия от петото място като размер на икономиката. И то официално признато по стъкмистиките на запада. Ако се използва ППП работата е направо плачевна за Г-незнамсиколкоси...
  • 94 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #91 от "Глей сига":

    Приятелю нищо не си разбрал. Получава пари но не може да ги ползва. Освен като плащания към съответния партньор. Или с други думи става зависима от благоволението на партньорите и не може да търгува с трети страни. Или с други думи губи суверенитет.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.