Last news in Fakti

1 Септември, 2023 13:00 1 560 79

Как да скъсаме с комунизма и да се опазим от освободители?

  • финландия-
  • освободители

Представете си финладци да бранят МОЧА

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Финландия ще даде поредна финансова помощ за Украйна в размер на 96 млн евро. През м. май Хелзинки отпусна 110 млн евро на Киев. Така финландската помощ за украинците достигна 1,3 млрд евро.

На 4 април 2023 г. Финландия стана член на НАТО. Въпреки заканите на Русия. Двете страни имат 1269 km обща граница, но това не уплаши финландците, които преди това провеждаха политика на неутралитет.

Някога, доста отдавна, Финландия е била считана за сателит на Русия.

Преди 200 години Финландия, която дотогава е окупирана от Швеция, става провинция на Руската империя, след края на Руско-шведската война от 1808-1809 г., за която днес финландците почти не говорят. Преди тази война е имало още десет между Русия и Швеция, но именно тази някои руски политици и историци наричат „освободителна“ – сиреч, избавили финландците от техните шведски „поробители“. Подписан е и така нареченият Фридрихшамски мирен договор - споразумение, според което Швеция отстъпва Финландия на Русия. (Както Турция отстъпва българските територии на Русия след войната през 1877-1878 г., подписания предварителен Санстефански предварителен мирен договор и основно Берлинския договор)

През 1809 г. Финландия става уж руска провинция, но относително свободно княжество със собствена валута и собствен парламент. Натрапват се прилики с България, не може да се отрече. Отношенията като "провинция - метрополия" с Русия, понякога безоблачни, понякога обтегнати, са прекъснати чак през декември 1917 г., когато Финландия обявява независимост.

Договорът за т.нар. „руско освобождение“ на Финландия се случва на 1 април (20 март - ст.н.) 1808 г., когато се подписва Фридрихшамския договор.

Във Финландия обаче тази дата не фигурира в календара дори като нещо положително. Нищо.

Национален празник на страната е Денят на независимостта – отбелязван на 6 декември. Този ден се счита за най-важен за страната и ден на знамето. За първи път Денят на независимостта се чества на 6 декември 1917 г. - след като финландският парламент приема Декларацията за независимост на Финландия от Съветска Русия.

Не празнуват „освобождението“ от Швеция, а това от Русия…

Финландия днес е 5-милионна държава, шеста по територия в Европа, 70% от която е покрита с гори и 10% - от езера.

Финландия никога не е била част от СССР, както смятат някои у нас, но части от нейните територии са били присвоени от Москва - Република Карелия и част от Ленинградска област. По-конкретно това са: Виборг с околностите му, селата Кузнечное (Каарлахти), Репино, Рощино (Райвола), градовете Колпино, Кингисеп, Светогорск и др. .

Германия и СССР: борбата за сфери на влияние

През 1939 г. Сталин предявява претенции към земи на Финландия. След като официалното Хелзинки отхвърля апетитите на Кремъл, Съветският съюз напада своя съсед на 30.11.1939 г. Повод за войната е сключеният през 1939 г. пакт Молотов-Рибентроп, в който Финландия е призната за територия, включена в зоната на влияние на Съветския съюз. Така им харесвало на Сталин и Хитлер.

В Москва били сигурни, че войната ще продължи от 3 до 7 дни и ще завърши пълен триумф за СССР и крах за Финландия. По това време Червената армия е най-голямата и най-добре оборудвана армия в света. Така поне тръбяла пропагандата. Освен това Сталин бил сигурен, че мощното ляво движение във Финландия ще посрещне войските му като освободители. Централните съветски издания дори публикували съобщения, че е формирано марионетно финландско правителство, вярно на Кремъл.

Нищо подобно не се случва: цяла Финландия се вдига срещу съветските пълчища. Успешната защита на финландците се обяснява както с високия морал на финландската армия, така и с големите недостатъци на Червената армия, в чиито редици през 1937-38 г. са извършени поголовни чистки. Командването на войските на Червената армия се оказват слабо подготвени, а бойците и командирите демотивирани. На всичкото отгоре военната техника се оказва некачествена.

Тогава във Финландия се ражда изразът „духа на Зимната война“, като описание на единомислието и готовността за саможертва на финландците в защита на Родината.

(Подобна картина наблюдаваме днес във войната на Русия срещу Украйна.)

В този период дори финладските комунисти разбират същността на съветския модел, основан на агресия, фалшива идеология, пропаганда, страх и репресии.

През 1941 г. започва втора война на Москва срещу Финландия, считана тогава за съюзник на Германия. Щетите и за двете страни са големи.

Дълги години след края на Втората световна война отношенията между двете страни са сложни, с редуване на нервни и по-спокойни периоди. През втората половина на 1944 г. Финландия се включва във войната срещу Хитлер. (Същото прави България след 9 септември 1944 г.)

Какви са реалностите днес?

БВП на Финландия на глава от населението е 276 млрд долара на година – 10-13 място в Европа.

Отлична здравна система. Финландия е известна в световен мащаб с една от най-добрите социални системи. Медицинското обслужване в страната е евтино и достъпно. Пациентите не трябва да харчат много пари за медицински прегледи или спешна медицинска помощ.

Изключително качество на държавно образование – образователната система на Финландия се счита за една от най-добрите в света. Образованието е безплатно, а учениците получават най-малко домашни.Финландия има едно от най-високите нива на грамотност в света - 99%. Всеки финландец чете по 17 книги годишно. Всеки българин – малко повече от половин книга…

Финландия е на 3-то място в света по качество на живот.

Тя постоянно оглавява класациите на страните по отношение на образование, здравеопазване, баланс между работа и личен живот, качество на околната среда, социални връзки, безопасност и удовлетворение от живота. Финландия е призната за най-безопасната страна за живеене в света.

Липса на йерархия и разделение на работниците. Служители с различни позиции обикновено работят заедно. Частният сектор се развива прозрачно, при пълно спазване на законодателството.

Финландия е една от най-некорупмираните страни в света. Върховенството на закона е непоклатимо.

Околната среда във Финландия е известна със своя просперитет и стабилност.

Така в класацията на най-здравословните страни.Питейната вода се доставя през най-дългия в света (124 км) тунел, изсечен в скалите. Финландия е страната на хилядите езера.

Общата площ на националните паркове е 8 хиляди кв. км.

На държавно ниво се полагат мащабни усилия за опазване на природата, има система за разделно събиране и обезвреждане на отпадъците. Има огромни глоби за изхвърляне на боклук на неправилно място.

Nokia – Финландия е трета в света по производство на технологии, мрежи и компоненти за мобилни телефони и комуникации. Това я прави важен участник в световната икономика.

И нещо позабравено у нас. Непрекъснато ни натякват, напоследък дори агресивно, че трябва да сме благодарни вечно единствено на Русия, че ни е освободила от османските нашественици. Благодарни сме. Но сред загиналите във войната от 1877-1878 г. има украинци, поляци, румънци, словенци, сърби, финландци…

Малко хора знаят, че човекът на коня със сабята под фигурата на Цар Освободител на паметника срещу Парламента, е финландският генерал Казимир Ернрот, който воюва в България по време на войната. Той става министър-председател на България през 1881 година. Бил е и военен министър. Финландският корпус във войната наброява малко над 1000 души, но по онова време цялата финландска армия е около 1600 щика...

Финландските лейб-гвардейци се сражават храбро край Долни Дъбник и Плевен. Проявяват чудеса от храброст и в тяхна чест е построен Лавров парк.

Маршът на финландския полк по-късно е утвърден за национален химн на страната. Всяка година всички ученици и студенти във Финландия в първия учебен ден пеят този химн.

Полезни финландски уроци, но няма как да ги разчетем правилно, докато има лица, у нас, които твърдят, че благодарение на Сталин сме станали модерна държава...


Поставете оценка:
Оценка 4 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    39 53 Отговор
    Започва Третата световна война която ще изхаби всички ресурси.След нея за всеки ще има по паничка щурци на ден и кат дрехи годишно.

    Коментиран от #27

  • 2 Умирам от смях

    50 60 Отговор
    Факти, дайте и името на шушляка дето ги пише тези хуморески. Защо не го пишете?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 провинциалист

    39 45 Отговор
    Аман от разбирачи. "Комунизмът" ни беше толкова комунизъм, колкото и демокрацията ни е демокрация. Няма как трезвомислещ човек да е против едното и за другото.
  • 11 Делю Хайдутин

    35 48 Отговор
    Този на снимката Родител 1 или Родител 2?

    Коментиран от #43

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Руснак с български произход

    53 33 Отговор
    Достоевски беше казал едно време за своите сънародници :
    Руснакът блуждае из Европа, руши и убива ей тъй на заради самото удоволствие!
  • 15 ЕВРОНЮЗ

    33 54 Отговор
    Как да скъсаме с комунизма.??? Ами много просто. Като изконим краварите и всички НПО - та.. Имуществото и винансови средства конфискувани.
  • 16 Индианец

    52 28 Отговор
    След края на Испанската гражданска война 1936/39 испанската полиция започва да разпитва пленените комунисти. Те така упорито отричали очевидни факти - както всички комунисти по света, така казвали на черното бяло, че полицията поканила за консултации проф. Антонио Валиехо Нагера /1889-1960/, бащата на испанската психиатрия, преподавател в Мадридския медицински университет. В продължение на година провел стотици беседи с пленените интербригадисти, затворени в манастира "Сан Педро де Кардена" до Бургос и представил заключението си: "Комунизмът не е идеология, а вид психическо заболяване".

    Коментиран от #18, #76

  • 17 Финландец

    54 25 Отговор
    Влезте в Гугъл и сравнете руска Карелия и граничещите с нея финландски села. Пълна разруха в руската част и едни китни и красиви селца отсреща! За шведката автор на "Пипи дългото чорапче" Астрид Линдгрен Втората световна война представлява битка между две чудовища: на болшевизма и на нацизма. А ако трябва да избирате по-малко от двете злини, лично тя би предпочела нацизма: " За нас, шведите, една отслабена Германия може да означава само едно: че руснаците ще ни стиснат за гушите. Бих предпочела до края на живота си да казвам "Хайл Хитлер", отколкото руснаците да дойдат при нас. Не мога да си представя нищо по-отвратително от това", е записала Линдгрен в дневника си на 18 юни 1940 година.

    По-нататък тя споделя неща, дочути от случайна гостенка, финландка, за зверствата, извършвани от "руските окупатори" - за разстрели на деца, издевателства и изнасилвания. Господи, не допускай руснаците да дойдат и при нас!, моли се писателката.
  • 18 Последния Софиянец

    18 52 Отговор

    До коментар #16 от "Индианец":

    След Третата световна война комунизма ще бъде неизбежен при липса на ресурси.
  • 19 Наблюдател

    53 14 Отговор
    Руски лъжи 1939

    Заради нападението си над Финландия и бомбардирането на жилищни квартали в Хелзинки и други финландски градове СССР е изключен от Лигата на нациите. А руският външен министър Вячеслав Молотов лъже най-безобразно че руските пилоти не хвърляли бомби а кошници с хляб на гладуващите финландски трудещи се. Финландците оценили подобаващо наглите руски лъжи и кръстили коктейла, с който посрещали руските танкове на името на руският външен министър. Така, че и коктейл "Молотов" и финландско изобретение.
  • 20 Кочо

    19 52 Отговор
    Защо да прекратявам с комунизма!!? Това е бъдещето и той предстои! Както са определили класиците Маркс и Енгелс, това ще се случи първо в най развитите страни! Затова младите отиват там, за да са по близо до комунизма! Всекиму според потребностите! Българските пенсионери вече надхвърлят този показател, благодарение на Асен Василев! На повечето от тях пенсиите им са далеч над потребностите! А от освободители нито можете ги избра, нито се отърва! Ако не са едните, ще са другите! Наведе ли се човек, по добре много - много да не се озърта...! Все ще се намери кой да го освободи!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 БГ малоумник

    49 18 Отговор
    Само малоумник може да си мисли, че след цели 12 руско - турски войни за Проливите на Босфора, руснаците са дошли да ни "асвабаждават". И от това нещо, българина изпада в дълбоко унижение за столетия напред, защото руснака като чуе името „Болгария“, първото нещо , което изрича е: " а мы вас асвабаждали".

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 провинциалист

    15 42 Отговор

    До коментар #22 от "БГ малоумник":

    Ама пък си вярваме, че от колониални робовладелски държави ще получим демокрация и равнопоставеност... Тц-тц-тц
  • 25 Русороб

    46 15 Отговор
    Русофилията е израз на национален комплекс за малоценност, старателно култивиран и подхранван от руснаците и от петата им колона. Никъде по света няма такова явление, като организираната русофилия, чието кредо е:" лизането на руски задници е върховна проява на патриотизъм.

    Коментиран от #47

  • 26 ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯТ ПОТЕНЦИАЛ НА парламента

    42 7 Отговор
    Отворена врата за руските шпиони. Нарича се „ Търговско представителство“ . Има около 50 000 руски фирми и почти всичките не упражняват дейност. Те са само повод българската държава да им издаде ПМЖ , т.е. право за пребиваване. А тези, които работят, обикновенно, канят и продават жилища на други руснаци, за което данъци не плащат. НАП не знаят руски и не могат да ги следят в интернет.
    Това е ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯТ ПОТЕНЦИАЛ НА ЗАКОНОДАТЕЛЯ!

    Коментиран от #55

  • 27 БСП на Бунището

    40 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Путин преди една година започна Трета световна..Ти от Марс ли падаш бе...Руснаците започнаха Трета световна Война.... Само българските военни заводи са изнесли оръжие и боеприпаси за 4 милиарда лева..Тази година ,дай Боже,повече експорт!!!А като ти се ядат щурци,яж бе - кой ти пречи!!!
  • 28 Еее

    9 38 Отговор
    Да живее комунизма ! Всичко друго е фашизъм

    Коментиран от #32, #33

  • 29 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    37 9 Отговор
    Депортация на всички рашисти и никакви визи
  • 30 явер

    36 6 Отговор
    Сравнението е много просто ФРГ-ГДР, КНДР- Южна Корея, Аляска-Чукотка. Няма как руснаците да изграждат икономики и култура в други държави понеже я нямат, всичко е крадено. Българина когато разбере, че руснаците са най-големият им враг, нещата ще тръгнат на добре. О, забравих, днес на о.Шпицберген половината част е руска другата норвежка, разлика от небето до земята.

    Коментиран от #34

  • 31 гражданин

    13 39 Отговор
    руснаците дойдоха, и си свършиха работата, поднесоха ни възродената ни държава на тепсия, а американците за какво дойдоха ? какво ни донесоха ? глад, мизерия, престъпност, кражби, несигурност, и ранна смърт, вече 35 години е така, европейците, само формално сме в техния съюз, те пък, въобще не са идвали още тук

    Коментиран от #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ашщолсун,

    25 1 Отговор

    До коментар #28 от "Еее":

    молодец !
  • 34 Кочо

    8 24 Отговор

    До коментар #30 от "явер":

    Ти пък пращиш от култура! Та чак ти е останало да раздаваш! Естествено, че някой беден будала ще дойде да те освободи от робство! Когато в същото време английската преса е писала, че щом руснаците са стъпили на юг от Дунава, турците имат пълното право да унищожат всичко българско!
  • 35 Аз ходя всяка събота и неделя в Гърция

    27 9 Отговор

    До коментар #31 от "гражданин":

    на море. А вие русофилите- комунисти ще стоите в къщи, щото нямате акъл за 5 ст.

    Коментиран от #39, #60

  • 36 123456

    9 28 Отговор
    Социализма в България не може да е забравен , защото хората живееха наистина добре .Не искам да изброявам всички неща , защото ги знаете . Имаше само един начин да се забрави социализма , още при смяната на строя хората да имат високи достойни доходи ! Само в този случай никой нямаше дори да има спомен ! Получи се 30 години геноцид и унижение , както и объркани житейски планове .

    Коментиран от #37

  • 37 Е ти какво искаш?

    26 8 Отговор

    До коментар #36 от "123456":

    Капитализъм не строи за един ден. Хората по света градят капитализма вече 400 години, ти за едни 30 години ревеш.
  • 38 Факт

    26 8 Отговор
    Добре , че е била Октомврийската революция - та комунистите са оставили финландците на мира!
  • 39 гражданин

    11 16 Отговор

    До коментар #35 от "Аз ходя всяка събота и неделя в Гърция":

    децата на комунистите от ЦК на БКП, ходеха в Гърция, още преди падането на комунизма, не се пренапрягай толкова с твойта Гърция, аз където съм бил, и съм се върнал, ти няма да отидеш никога
  • 40 някой пак ходи до тоалетна без хартия

    7 22 Отговор
    комунизъм не сме виждали никога в българия но спасителите са най-големия ни проблем последните 33 години на пагубно спасяване../

    Коментиран от #42

  • 41 ТрампЛин

    24 7 Отговор
    Финландците са горд Народ, а не като нас руски подложки! Единствения начин да скъсаме с русия е като с неканения гост-с шут през прозореца, не през вратата!!!
  • 42 ТрампЛин

    24 7 Отговор

    До коментар #40 от "някой пак ходи до тоалетна без хартия":

    Разбира се че не сме виждали комунизъм, той не съществува! Виждали сме обаче комунистическа партия, че и попарата и сърбахме, та чак още ни държи влага!!!
  • 43 шмрандахулюв

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "Делю Хайдутин":

    трябва да са наведеш да разберем

    Коментиран от #48

  • 44 Историк

    9 17 Отговор
    Русия не се заканва, Русия предупреждава, че като член на сатанинския пакт Нафто, при една война, Финландия ще престане да съществуване само като държава но и като народ, за да бъде избената опасността от тази граница.
    Това Русия има предвид към оглупелите малоумници, чиято Държава е създадена от Русия!

    Коментиран от #63

  • 45 Само капиталисти има вече в цял свят

    10 11 Отговор
    През 2023 г. да манипулирате хората, като насаждате омраза към отминали епохи. Много елементарна пропаганда, но постига успехи сред малоинтелигентните и неграмотни обществени прослойки като скинарчетата от сектор "Б" . Успешно измествате темата от ежедневните национални предателства
  • 46 От Финландия

    5 10 Отговор

    До коментар #12 от "Отговор":

    Наистина ли си толкова глупав, или ти природна дарба да пишеш глупости?
  • 47 Психолог

    2 11 Отговор

    До коментар #25 от "Русороб":

    Фобиите са психическо заболяване, което в крайния стадии прави индивида или убиец, или самоубиец, средно положение няма, и всичко това идва от омразата на тези индивиди към живота.
  • 48 хаха

    5 8 Отговор

    До коментар #43 от "шмрандахулюв":

    За разлика от джендър като тебе мъжете не се навеждат, затова като родителят от женски род си смени превръзката, защото текат екскременти от разлабената ти алка.
  • 49 Роза

    14 5 Отговор
    Финландците са малка, но горда нация.Миролюбиви са,но който ги е нападал,горчиво е съжалявал!Спомняте ли си снайпериста ,който във Финландската война сам е убил около 500 руснаци?Той е живял почти сто години и е бил смятан за герой!Хора,които са живели във Финландия,са ми разказвали,че там хората обожествяват природата и се сърдят,когато чужденци замърсяват с чужди думи специфичния им език ,който в течение на векове ги е запазил като нация!А ние какво правим?!Всяка пета дума ни е на английски!За много неща можем да се поучим от финландците-тези руси и спокойни северни хора!

    Коментиран от #57

  • 50 факуса

    3 13 Отговор
    соцът у нас,комунизъм не е имало никъде,беше по демократичен от сегашната демокрация

    Коментиран от #52

  • 51 Кочо

    4 11 Отговор
    По съществения въпрос е, как Кочо да скъса родството си с вас?!!! Македонците са извадили късмет в това отношение и цял свят ги признава за друга, по културна и различна от вас пополация! Украинците също извадиха голям късмет и се доказват в открито сражение! То е ясно - който е за ЦСКА, той е за Русия! Следователно, не е /съм/ българен! Българен да се наричам днес е да нападнеш Русия и комунизма, както и да си от Левски и Лудогорец! Да приемеш Конвенцията, подкрепиш влизането на Македония в ЕС и излезеш на гей парад, въпреки, че не си гей, но Европа ще дава пари! Разрушител на исторически монумент!
  • 52 Кочо

    9 6 Отговор

    До коментар #50 от "факуса":

    Запомнете! Едно общество, каквото и както и да се нарича, щом си шие дрехите от вълчи кожи с игла от рибена кост и чупи дърва за огрев с каменна брадва, то е първобитно общество! В този смисъл, вие, по възрастните сте живели при феодализма при НРБ! Отделно отношението между кастата на управниците и народа са феодални, засилено от типичния български ген да се въртиш около милостта и покровителството на господарите! Монголците имаха един плакат, представляващ конник, прескачащ препятствие, на което от едната страна пише ,,феодализъм", по средата,, капитализъм" и от другата ,,комунизъм"! Значи, от феодализма скачаме направо в комунизма и буффхххх - у ряката!

    Коментиран от #59

  • 53 Отговарям за българи как

    2 9 Отговор
    Нахлупваш феса, купуваш еднопосочен билет за Турция, но не за Одрин или Истанбул, а за Анадола. И оставаш там за вечни времена - ти, децата ти, родът ти.
  • 54 Жабешки новини

    5 2 Отговор
    Ех! Брутният вътрешен продукт на Финландия е 276 милиарда долара на глава от населението!:) Ако, щете вярвайте!:)
  • 55 НАП

    0 3 Отговор

    До коментар #26 от "ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯТ ПОТЕНЦИАЛ НА парламента":

    Бе ние български не знаем ти руски!:) Нали си плащат!:0
  • 56 Васко делчев

    2 11 Отговор
    Сега са подчинени на сащ. Кога ли европейските държава ще се опомнят и освободят от хватката на империята на злото. Тогава ще имат нови национални празници... Сащ са световни измамници, които разрушиха и обраха много народи . Избиха милиони по света. NATO=north atlantic terroristic organization. Тази организация трябва да бъде унищожена и забранена, тъй като изнася тероризма на сащ
  • 57 Летописец

    2 9 Отговор

    До коментар #49 от "Роза":

    Не са 500 , а 5000 ! И не е живял 100 г. , а 1000г.!:)

    Коментиран от #58

  • 58 Роза

    10 3 Отговор

    До коментар #57 от "Летописец":

    Ами виж му биографията в Уикипедия,умнико!Симо Хаюха-роден 1905г.,починал-2002г.!Живял е 97 години!Виж и броя на убитите от него руснаци!Тези факти не ги измислям аз!

    Коментиран от #73

  • 59 Умен по цялата глава

    10 3 Отговор

    До коментар #52 от "Кочо":

    Кочо,един обществен строй се определя какъв е ,когато отговориш на въпроса -Кой притежава средствата за Производство...Във Феодализма - Феодала ги притежава плюс Закрепостени към тези Средства хората...Във Комунизма също ,но Феодала е Държавата ,хората Закрепостени плюс тотална забрана да притежават Собственост ..Тоест Комунизма е най висша форма на Феодализма и поради това е Феодален комунизъм....При Капитализма еволюират Законите в Обществото и всички от един Народ имат Право да притежават Неограничена собственост ,както и Средства за Производство...Това е Еволюцията посредством Буржоазни Революции и промяна на Законите в Обшеството....И този Капитализъм Еволюира в някаква степен,но основните Права на всеки Човек са едни и същи!!Право на Труд,Право на Собственност,Право на мнение...Право на Религия..Пазарна Икономика..Демокрация!!

    Коментиран от #64

  • 60 любител

    4 5 Отговор

    До коментар #35 от "Аз ходя всяка събота и неделя в Гърция":

    и защо ходиш в Г-я да продаваш домати и краставици от село а ние ходим да почиваме. хахаха
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Урюрвкос

    2 8 Отговор
    финландците сигурно не близват ракия много са заети книги да четат. Карелия е била 16-та република но заедно със Кримската са наказани административно до области.
  • 63 Кюмюра от Драгалевци

    1 3 Отговор

    До коментар #44 от "Историк":

    Мъдри приказки,га ньо в ците да си водят записки.
  • 64 Кочо

    2 2 Отговор

    До коментар #59 от "Умен по цялата глава":

    Тези го говори на мойте кози! Ти блъскай с брадвата на дядо си по дебелия пън в гората, а аз ще си бръмча с верижния долмар на чорбаджията и ми разправяй, че си много прогресивен! Кочо, докато пасе козите е чел не само като теб, марксисткото схващане за ОИФ, но и критикуваните при комунизма боржоазни теории за обществото! Освен твоя марксизъм, има технократско общество! Козите оцениха, когато аз започнах да ги паса със соларно радио с флашка и блутут и дори с лаптоп!

    Коментиран от #68

  • 65 Демократ

    6 2 Отговор
    Ще се спасим от комунизма когато се спасим от комунистите с власт и пари и ги лишим от участие в управлението на страната на всички нива.
  • 66 България мрази русия

    7 1 Отговор
    Русия е най лошото нещо случвало се на България.Този враг трябва да бъде поставен под световна карантина
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Умен по цялата глава

    4 0 Отговор

    До коментар #64 от "Кочо":

    Горките козички..Нищо не си разбрал от тва ,дето ти го написах Кочо....Ама нищичко не си разбрал....А може би и не трябва...30 години променяме Законите в България ,за да се измъкнем от Феодалния комунизъм ,наложен но от Руския Окупатор на Царство България..Върнаха ни 50 години назад и сто години в страни ..Сега направиха Феодален капитализъм,пак по руски образец,Комунистическите Феодали,контролиращи Държавата я Разграбиха цялата и уж да станат Капиталисти...Ама не са чели Капитала на Карл Маркс и не знаят,че откраднатите пари са Капитал,само когато са вложени в Стока - Пари- стока,когато Произвеждат нещо.И си останаха само едни Феодални комунистически Крадци - наречени за кратко - Олигарси...Стига ти толкова Кочо!!

    Коментиран от #72

  • 69 Точно

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺":

    Поздравления! Много добре казано!

    Коментиран от #70

  • 70 Алооо

    4 1 Отговор

    До коментар #69 от "Точно":

    Защо изтрихте коментар 21. Много точен анализ. Какво нецензурно видяхте в това. Точно описание на руската действителност!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Кочо

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Умен по цялата глава":

    Не е нужно Кочо да разбира, защото знае и дава шанс на всички теории за обществото, а ти си се залепил за ,,правилната" МЛФ и сам си поставил капаци на кръгозора и ума си! Вашата комунистическа идеология се провали! Слез на земята в реалността, а не се носи на облаците на идеологии, писани в манифактурно време! Примерите, които даваха преподавателите за производствени отношения, притежание на СП, П-С-П прим и принадена стойност, бяха с картофи и чепици! Аллооуууу! Без капаци на ума си, моля! Потърси рационалното във всяка теория и напусни блатото на догмите и опортюнизма!
  • 73 Голям праз

    0 2 Отговор

    До коментар #58 от "Роза":

    Руската снайперистка Людмила Павличенко има в сметката си над 1200 убити врагове на Русия. А жертвите на Симо не са от изстрели, а от вида му - мязал е на излязъл от филм на ужасите.
  • 74 Любопитен

    0 0 Отговор
    БВП на Финландия на глава от населението е 276 млрд долара на година...населението на Финландия един човек ли е?
    п.п. Нищо чудно, че нито един "журналист" не се обиди когато тулупа ги нарече мисирки.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Хахаха

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Индианец":

    Китай е 100% комунистическа държава. Ама виж задмина америка и китайския народ е най-интелигентният.
  • 77 Суоми

    0 0 Отговор
    Рашките като чуят за финландски войници им се разтреперват гащите.
  • 78 пенко

    1 0 Отговор
    ФИНИ --УСТРОЙСТВОТО ВИ Е ПО-КОМУНИСТИЧЕСКО ОТ ТОВА НА ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ !?!?!?!?!?!?!?3
  • 79 пенко

    0 0 Отговор
    НАЙ - МИ Е ИНТЕРЕСНО-- КАКВО ОЗНАЧАВА ---"НИВОТО НА ЖИВОТ " -- ЗА НАШИТЕ ЖУРНАГЪЗЕТА
    И ЗА ЗАПАДНИТЕ !?!?!?!? САМО ПРИМЕР : АВТОМОБИЛИТЕ В БГ НА ЧОВЕК ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СА ПОНЕ 2 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА ВЪВ ФИНДЛАНД8 АМИ ВИЛИТЕ - БАСЕЙНИТЕ -ГЪЗАРИЯТА -ИТ.Н. !!!!!!!!!!!!!??????