Last news in Fakti

21 Септември, 2023 11:15 3 643 45

Убийството на невинни е неприемливо

  • емил йотовски-
  • убийство-
  • невинни-
  • престъпници

Предпочитам да чета новина за убит престъпник отколкото за поредната убита жертва

Убийството на невинни е неприемливо - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нека сме наясно. Този с тръбата от парка не е дете. И младеж не е. И невменяем не е. Мъж е. Напълно осъзнаващ постъпките си. И не е умен. И тези около него не са умни. Защото ако бяха умни щяха да знаят, че когато биеш някой с метална тръба той може да умре. Тоест - убиец си. А когато си убиец поне не бъди глупак. Защото да очакваш, че наказанието ти ще бъде наложено от някакво абстрактно общество и замазано от съдебни процедурни хватки е нерелевантно. Не че постоянно не се случва процедурата да побеждава справедливостта. То, затова пребитите и изнасилени бабички по селата вече не ни правят впечатление.

Идеята, че обществото трябва да върши някаква работа по превенция на престъпниците и ако не я свърши е виновно за престъпленията им започва да не издържа. Първо - обществото е лишено от какъвто и да е механизъм за въдворяване на престъпниците. То няма право. Второ - обществото няма право дори да отправя забележка. Трябва да сезира необходимите органи и те да се заемат със забележките. Трето и най-важно - общество звучи абстрактно. Звучи някак удобно неадресирано. Общество значи всички и никой. Тълкувайте го както искате. Когато трябва да се свърши нещо от обществото, то се свършва от никой. Когато трябва да се обвини някой за нещо - за това са виновни всички. А престъпникът бил жертва… Глупости!

Не ми говорете за мъж тръгнал да криви метална тръба в главите на хората е жертва. Не ми говорете за неговите права защото хич не ме интересуват. Интересувам се от правото на живот на жертвите. Убийството на жертвите е неприемливо. Запитайте се майка ви колко удара с метална тръба може да издържи? Сметнете ги точно. Ако искате използвайте и калкулатор. Вкарайте в уравнението и променливата величина – общество. Точно къде е границата да поискате такъв човек да умре? Втория, третия удар или майка ви е държелива и може да отнесе пет? Или вие сте дебил и се чувствате виновен, че като общество не сте си свършили работата и сте позволили някой да стане престъпник и да убие майка ви?

Дъщеря ви, синът ви по колко тръби могат да отнесат? Жена ви, дори и да ходи на фитнес, което е чудесно, колко удара може да поеме?

Не ми говорете, че с тръба половин цол е безопасно. За трудния живот не ми говорете. И за безработицата. И за житейската безпътица. И с безчувствеността ми не се заигравайте. Аз предпочитам да чета новина за убит престъпник отколкото за поредната убита жертва. Ако това значи, че съм безчувствен – такъв съм.

В този момент в някой парк ходи следващия с метална тръба. Или с добре подострен сгъваем нож. Или на джипката на тати се качва следващия друсан като куче. Или следващия урод наднича през дувара на осемдесет годишна бабичка да зърне къде си държи пенсията.

Ето това е неприемливо.

Затова, моля ви като общество, спрете да го допускате само защото сте чувствителни.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 134 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любопитен

    3 135 Отговор
    Ако със статиите си се стремиш да върнеш режим, който в миналото е убил десетки хиляди твои сънародници, какъв се водиш?

    Коментиран от #37

  • 2 Много

    108 1 Отговор
    Правилен коментар...
  • 3 Хасковски каунь

    102 6 Отговор
    Браво на полицая! Най-накрая имам признателност към защитник на реда. Така трябва, защото при употребата на оръжие полицаят не знае какво е правил престъпника, а ако е убиец , ако има жертви ....
    Още един път БРАВО!
  • 4 Псевдоним

    63 2 Отговор
    Най-нелепото в цялата работа е как медиите с половин уста казват, че стрелецът е жена.

    Коментиран от #15

  • 5 Марикирам

    38 0 Отговор
    5 звезди като преди това има 4 гласа с максимум оценка 5,след мен 5 гласа с максимум оценка 4,7
  • 6 Любопитен

    5 96 Отговор
    По принцип този автор явно има някакъв проблем с морала.

    Ако имаш проблем с отнемането на човешки живот без абсолютна наложителност, то това би би важало за ВСЕКИ човешки живот.

    Явно при него е достатъчно да си намери "оправдание" и всички морални норми отиват на кино.

    Коментиран от #11, #14, #18, #20

  • 7 Петьо Петров

    40 0 Отговор
    Историята на добрите
    Демокрацията е прекрасна. Социализмът също. Борим се всички да сме равни, да сме толерантни и да се обичаме. Че чичо Том от Харлем и Сан Санич от тайгата няма как да са равни с Мъск и Абрамович не е важно. Ние сме длъжни да подкрепяме добрата система. Никой не чете и не разбира, че светът не се е променял откакто съществува. Древен Рим е жив. Агонизиращ, но жив. Като започнеш от Първият Триумвират, минеш през Схизмата и стигмеш до сделката на тримата големи от Ялта се вижда, че нищо не се е променило.Няма значениие как се наричат. Йезуити, тамплиери,илюминати, пирати, кардинали, масони...имената им нямат значение. И днес сенките от миналото, облечени в тогите на Римската република диктуват дневния ред чрез лицата си от Давос. Разделяй и владей! Тълпата има нужда от идеологии и да вярва в добрите намерения. Винаги има начини чрез насаждан страх да се контролира съзнанието. Ако Републиката не може да се справи..има Организирана престъпност която върши черната работа. Никой не разсъждава, че Мафията е създадена след Френската революция с определена цел. Чрез терор към прогрес.Казват ни, че Демокрацията си има своите дефекти, но досега не е измислено нищо по-добро. По-добро, но за кой? Показват ни цветни хартийки и ние пърхаме от щастие. Ние сме свободни...да сме бедни. не само финансово, но най вече духом. Свободни сме да се друсаме, да се убиваме, да тънем в разгул и разврат. Свободни сме да печелим без да се трудим. Радвайте се, ние см

    Коментиран от #8

  • 8 Петьо Петров

    28 2 Отговор

    До коментар #7 от "Петьо Петров":

    Радвайте се, ние сме на страната на добрите.
    Всички пътища водят до Рим.
    Разделяй и владей...тълпата! Тя е свободна.
    Хора, не сме равни и няма да бъдем! Ние сме ралични, всеки със своята индивидуалност.

    Коментиран от #27

  • 9 тристан

    65 4 Отговор
    Адмирации за автора!!! Но ми е интересно какъв човек трябва да си, за да упрекнеш полицая?!? Тук става въпрос за няколко нападения, удареното момиче може да бъде близка на всеки от нас... И сега не съм чул мнението на академика, мвр шефа и дежурните поддръжници на конвенцията???
  • 10 Буден

    25 0 Отговор
    шът ша та погнат от НПО..тотото.
  • 11 тристан

    58 1 Отговор

    До коментар #6 от "Любопитен":

    Живота на това същество е отнет, след като орган на реда НЕКОЛКОКРАТНО го е предупредил!!! А живота на момичето щеше да е отнет без предупреждение...за справка убития шофьор преди няколко седмици...

    Коментиран от #13, #30

  • 12 Аз празнувам 3ти Март

    32 3 Отговор
    СмърФ за това мръсно племе. Австрийския художник с мустачките е оставил пример как се постъпва с тези недочовеци.
  • 13 Любопитен

    5 49 Отговор

    До коментар #11 от "тристан":

    Предупреждение не води до неизбежност, нито убийството е "неизбежно".

    Единствената "неизбежност" е при "неизбежна самоотбрана" или когато действаш за да предотвратиш убийството на друг човек В МОМЕНТА. Затова, когато правоимащ използва оръжие, след това се води разследване как и защо го е използвал.

    Коментиран от #17

  • 14 Смея ти се много

    33 4 Отговор

    До коментар #6 от "Любопитен":

    Абсолютно наложително е да се пуснат пещите на Кремиковци и ти заедно с всички ман.али да минете през тях

    Коментиран от #41

  • 15 Тъпо, но факт

    27 3 Отговор

    До коментар #4 от "Псевдоним":

    В мачовска България е недопустимо да се отдаде почит на жена, която си е свършила работата.
    Тихо да не се нарани мъжкото его.
  • 16 100+

    25 1 Отговор
    изцяло подкрепям
  • 17 Смея ти се много

    20 1 Отговор

    До коментар #13 от "Любопитен":

    Такива като теб сте за уМиване.
  • 18 Нима

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "Любопитен":

    От обосновката към статията става ясно, че това не са хора.
  • 19 Любопитен

    6 32 Отговор
    Този какво мисли за нападението на Русия над Украйна и военните престъпления на руския окупатор там.

    Имам някакви спомени, че с поредица от статии се опитваше да оправдава зверствата и престъпленията им.

    Или ако става дума за руснаци убийството на невинни е приемливо?

    Коментиран от #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Чочо

    19 0 Отговор
    Добра статия.
  • 22 нннн

    25 0 Отговор
    ,,Доброму добро да сторя. Лошия - с ножа по глава."/Ботев/
  • 23 Коментар

    25 1 Отговор
    Тука се намират м
    Ади "защитници" на човешките права.....Ма пичове, щом прекрачиш закона не трябва да имаш права! Защо не стрелят по мен? Защото не им давам повод. Като спазваш правилата и имаш права. Щом си мачо- manos arrivas.....

    Коментиран от #24

  • 24 Любопитен

    1 22 Отговор

    До коментар #23 от "Коментар":

    "Ма пичове, щом прекрачиш закона не трябва да имаш права! "

    Значи, ако си превишил скоростта, могат да те застрелят спокойно, това ли казваш? Или да те затворят за неограничено време дори без присъда?

    Коментиран от #29, #31

  • 25 Миле

    16 1 Отговор
    По принцип този пише глупости ...това е лично мнение , но сега моите и неговите възгледи съвпадат . Отлично написано и 100% съгласен
  • 26 Павел пенев

    25 2 Отговор
    Убитият не е невинен. Той е установен като престъпник на местопроизшествието и се опитва да избяга от него. Ако е невинен,защо не е останал на място и по късно да докаже това в съда?

    Коментиран от #43

  • 27 Павел пенев

    0 16 Отговор

    До коментар #8 от "Петьо Петров":

    Литературно съчинение без никаква стойност,подобно на глосите от Георги Господинов.Очаквай Букър.
  • 28 тристан

    12 1 Отговор

    До коментар #19 от "Любопитен":

    Най-после да си дойдем на думата...Руснаците със сигурност са виновни за всички проблеми, сега допълнете и Президента и т.н. Но в случая никой не дава алгоритъм за решение на проблема с ЦИГАНСКАТА престъпност??? Само преди седмица в люлката на демокрацията е застреляна на паркинг чернокожа жена, отказала да слезе от автомобила след разпореждане и в последствие се е оказало, че е и бременна??? Но без да съм привърженик на конспирациите, нещо не чувам за протести?!? И в крайна сметка след като репера ни за развита и демократична държава са САЩ, защо не копираме техните закони???
  • 29 нннн

    15 1 Отговор

    До коментар #24 от "Любопитен":

    Ако превишиш скороста и спреш при сигнал от полицията, никой няма да стреля по теб.
  • 30 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    3 15 Отговор

    До коментар #11 от "тристан":

    АБЕ Б00КЛУК КАК РАЗБРА ЧЕ ГО Е ПРЕДУПРЕДИЛ???? А АКО БЕШЕ НАБЛИЗО И ЧЕНГЕТО БЕШЕ УЦЕЛИЛО ТЕБЕ ???С КАКВО Е ЗАПЛАШЕН А Т@ПАТА ЖЕНА МИЛИЦИОНЕР ЧЕ ТРЯБВА ДА ГО УБИВА ???ПО СЪЩИЯ НАЧИН КАТО ТИ ПРОВЕРЯВА ДОКУМЕНТИТЕ НА КОЛАТА ЧЕРГЕТО МОЖЕ ДА КАЖЕ МИ ТОЙ БРЪКНА И МОЖЕШЕ ДА ИЗВАДИ ОРЪЖИЕ ЗА ТОВА ГО ЗАСТРЕЛЯХ

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 тристан

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    А ти малоумно черноглаво животно, там ли беше, за да знаеш, че не го е предупредила???

    Коментиран от #33

  • 33 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    3 10 Отговор

    До коментар #32 от "тристан":

    АЛОО ПОЖЕЛАВАМ ДА ТЕ ЗАСТРЕЛЯ МРЪСНО ЧЕНГЕ ПО ПОГРЕШКА ..АЙ ТАКИВА Б00КЛУЦИ СТАНА НАРОДА .В АМЕРИКА ЗА УБИЙСТВО ПОЛИЦАЙ ГО СЪДЯТ И В ЗАТВОРА И ЦЯЛА АМЕРИКА Е НА ПРОТЕСТ. В ЗАЩИТА НА УБИТИЯ . ГЛЕДАЙ ЕВРОПЕЙСКИ И АМЕРИКАНСКИ ТЕЕЛЕВИЗИИ БЕ..

    Коментиран от #34

  • 34 тристан

    6 2 Отговор

    До коментар #33 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    Хубаво ще е и ти да погледаш телевизия, а пък ако вземеш и да прочетеш малко повече книги, бъди сигурен, че няма да си жертва на "лошо" ченге...И един въпрос, полицаят, който удуши Д.Флойд осъден ли е?

    Коментиран от #36

  • 35 БабаЯга

    0 2 Отговор
    Марине,
    Това което си написал не е вярно.
  • 36 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    3 8 Отговор

    До коментар #34 от "тристан":

    знаеш ли че при бай тошо МИЛИЦИОНЕРИТЕ ЗА ТАКОВА НЕЩО БЯХА В ЗАТВОРА . ТОГАВА НЯМАШЕ НЕ РАЗКРИТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ХОРАТА СИ ОСТАВЯХА КЪЩИТЕ ОТКЛЮЧЕНИ ...И МИЛИЦИОНЕРИТЕ БЯХА 20% ОТ ТАЗИ БРОЙКА КОИТО СА СЕГА . А СЕГА ЧЕНГЕТО ТЕ ЗАСТРЕЛВА КАТО ДОБИТЪК В ГЪРБА И БИЛО ГЕРОЙ ..АЙДЕ БЕГАЙ СЕ ПРЕГЛЕДАЙ

    Коментиран от #38

  • 37 Луд

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Любопитен":

    Също като теб! Луд!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Шаран БГ

    10 2 Отговор
    Униформеният полицай е представител на държавната власт . Той и за това е в униформа. Неговите разпореждания са закон и всеки гражданин трябва да ги изпълнява безпрекословно!! Никой няма право да посяга към униформения - било да му опипа материята на униформата, било да го блъсне, било да го удари !!
    Той , полицаят, също има задължения и права. Има и ред и начин, по който да бъде контролиран.
    Нека всички защитници на убития престъпник да посетят Гърция. И там да се опитат да се сопнат, да отговарят, да противоречат, не дай Боже да ударят, полицай . Жална им майка........
    Какъвто ще да си !! Щом полицай ти казва "Стой! Полиция!" , - а ти бягаш. Той вика "Ще стрелям" - а ти бягаш....... Не продължавай да бягаш и да очакваш дори, че първия изстрел ще да е предупредителен !!
    Разумен, честен, невинен човек НЕ БЯГА от полицай !!
  • 43 Ами нещо не си в ред

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "Павел пенев":

    Никой не трябва да доказва своята невинност в съда, а обратното . Държавата /прокуратурата първо трябва да докаже, че някой е виновен и едва , ако бъде осъден , тогава се изпълнява присъдата . А не полицаят да изпълнява ролята и на прокурор, и на съдия, и на палач .
  • 44 Димо

    6 0 Отговор
    Всичко е ала-бала. Игра с публиката. Реално в България хора се убиват и ще се убиват. Но не е казано как може да се защитават жертвите? Никак. Просто чакат да ги ударят с тръба, винкел или нещо подобно. По закон щом ти извадят тръба, може и ти да извадиш за да се защитиш. Глупости. Трябва да носиш цял набор от предмети , за да видиш с какво те нападат за да извадиш и ти нещо такова. И какво? Хората отстрани гледат. Дори и залагат на кой удар ще паднеш ударен от тръба. Законите ни са такива. Защитават тръбата. А потърпевшите - в Пирогов. Позакърпят те , за да може някой друг да те удари и пак нещата се повтарят до безкрайност. Кой печели от това? Ами защитниците на тръбата - адвокатите и изобщо магистратите. Защото си правят закони за себе си а не за обикновения човек.
  • 45 Хихата

    0 0 Отговор
    Е, браво, наистина, Факти се пооправи и взе да публикува и нормални мнения! И наистина е време да се престане със сълзливо-сополивите пасквили за престъпниците като "жертви на обществото". Престъпникът си е престъпник и точка!