Last news in Fakti

27 Септември, 2023 16:01 2 632 16

Един истински българин у когото няма лукавство

  • андрей киряков-
  • българи-
  • лукавство

У българите дори да са съществували отрицателни черти, като нихилизъм да речем, но никога не е съществувало масово лукавството. Дори напротив – на лъжата, на измамата, на лукавството истинският българин винаги е гледал като на един много голям и тежък грях

Един истински българин у когото няма лукавство - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тези думи са взети от Евангелието на Йоан. Първите апостоли започнали да се събират един по един и да следват Иисус Христос, впечатлени от неговата святост. Но когато Иисус Христос вижда Натанаил, когото апостол Филип води при него, той казва: „Ето един истински израилтянин, у когото няма лукавство.” (Йоан 1:47)

Може ли днес, две хиляди години по-късно, ние българите да повторим думите на Иисуса Христа и да кажем : „Ето един истински българин, у когото няма лукавство” !?

Всъщност това са истинските българи и те винаги са били такива – простодушни и безхитростни. У българите дори да са съществували отрицателни черти, като нихилизъм да речем, но никога не е съществувало масово лукавството. Дори напротив – на лъжата, на измамата, на лукавството истинският българин винаги е гледал като на един много голям и тежък грях.

Защо днес се шири противното и кой го позволява? Кой непрестанно развратява простодушния българин и вкарва в главата му схеми, лъжа, корупция? Кой толерира всичко това?

Едно време, според народните приказки, това са били хитрите гърци и византийци – това е била тяхната запазена марка. Преди това са били римляните. В по-нови времена това са били западните дипломати и изобщо политиката. Всъщност именно политиката, запазена марка на римляни, гърци, византийци, османци, ингилизи, американци е тази, която произвежда лукавство в огромни количества. Затова и до ден днешен политиката си остава неодобрявана и неразбрана от много голям процент от българите, а и изобщо от мнозинството хора в различните държави. С може би малки изключения.

И все пак нещата днес са стигнали до тази трагична точка, че ние трудно може да повторим и да перифразираме думите на нашия Спасител: „Ето идва един българин, у когото няма никакво лукавство”.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    17 9 Отговор
    Евреитеса най големите измамници и мошенници,Цветелина Бориславова и Петър Стоянов са агенти на NED (National Endowment for Democracy), NED са звено на ЦРУ което се финансира от федералното правителство на САЩ ,сега разбирате ли защо на Тулупа му върви в политиката и бизнеса както и на онова еврейско куче Петър Стоянов .
    NED бяха пряко замесени в протестите срещу свалянето на Жан Виденов от власт,както и Отворено общество на Сорос , защото Жан Виденов спря 40 000 000 лева от държавния бюджет на България за финансиране на Отворено Общество и също започна разследване за ограбването на българските банки.

    Коментиран от #10

  • 2 ийнасза

    12 3 Отговор
    Браво на автора и за съжаление е прав.
  • 3 любител

    11 4 Отговор
    явно сега освен бедните други такива българи няма.показателно всички управляващи са боклуци крадци измамници и предатели а лукавството е най малкия им дефект.
  • 4 На дедо ви дедо му

    5 11 Отговор
    Авторът Андрей Киряков - очевидно, на Киряк Стефчо достоен син.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 е то бива, бива, но чак толкова...

    13 10 Отговор
    Имам усещането, че и самия автор се причислява към големия процент българи с неразбрана или тенденциозно насочвана в определена посока политика. Колко умело само акцентира върху политиката като основна причина за лъжа, измама, лукавство, корупция и всякакви схеми но изброява запазената за това марка на римляни, гърци, византийци, османци, ингилизи, американци, а съвсем случайно пропуща един от основните манипулатори Русия. Едва ли е от разсеяност или неглижиране, но не му прави чест да се прави на арбитър, а в същото време да пише по тема към която има ясно изразени пристрастия и на всичко отгоре да задава въпрос: " Кой толерира всичко това?"
  • 7 Българин

    9 5 Отговор
    То и българите станаха лукави
  • 8 На въпроса ти авторе

    6 1 Отговор
    "кой го позволява? Кой непрестанно развратява простодушния българин и вкарва в главата му схеми, лъжа, корупция? Кой толерира всичко това?" Защо все търсим вината в другия, в чуждия? Не можеме ли да се опълчим и самите ние да кажем "Не" на чуждото влияния и чуждите схеми и натрапването им? Нямаме ли я тая способност и сила? Нали сме наследници на силни владетели Аспарух, Хан Кубрат, Калоян....Ако ли я нямаме способността, никой не ни е виновен, защото нали знайте "
    покритото мляко котката не го яде"! И наду....мома никой не я заобикаля
  • 9 Търновец

    4 5 Отговор
    Произходът на Исус е спорен - няма никакви оставени от него писмени документи, не е сигурно той е можел да чете и пише. А най ранният физически източник (не верски) че Исус е съществувал е от Флавиус Йезефус - роден в Рим Юдей но след като Исус е бил разпънат. Някои смятат че Йоан Предтеча и братовчед му Исус да били Асирийци. Юдеите са верска а не етническа група появила се в Месопотамия - в област намираща се днес в Южен Ирак, след което те се отправят към Двуречието и завземат с война богати градове строени от Кханаани

    Коментиран от #11

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Чета някои коментари и се чудя! Забравихме ли вече 1990г? Как партийните велможи от БСП по предприятията, изхвърлиха на улицата СТОТИЦИ ХИЛЯДИ? Тълпите пред бюрата за регистриране на безработни?
    А сюрреалистичната ВИДЕНОВА ЗИМА? Една от грешките на прехода от СОЦИАЛИЗЪМЪТ е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четеме и слушаме идиотщини!
  • 11 Българските турци

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Търновец":

    Нихилизмът се явява като „моралът на робите”; Робите се нуждаят от идеал или измислен Бог, за да забравят безсилието си в реалния живот.
  • 12 Счетоводител

    5 1 Отговор
    Уважавам авторът като човек, поради факта, че от доста време следя неговите статии и коментари на исторически теми, свързани с произхода ни. Работите му са интересни, и тук меко казано съм изумен от написаното. За това, че не сме любимци на съседите ни - ясно, че има противопоставяне на изтока и запада - отново ясно ( и аз не харесвам англичаните по ред причини), но умишлено да пропусне управляващите от изток говори за тенденция. И за да не бъда обвинен в това, че съм -фоб, ще кажа че харесвам руската култура, музика, различни филми, братски до нас народ, но не харесвам политиката им (както в миналото спрямо нас след освобождението, така и сега), и в частност сегашната управляваща върхушка (клика). Иначе, Андрей, ако четеш коментара, ти и Павел (знаеш за кого говоря) сте ми любими автори и много неща съм научил от вас.

    Коментиран от #13

  • 13 Пловдив

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Счетоводител":

    Благодаря много за оценката. Е, те византийците са основно на изток... :)
    Павел започна свой ютюб канал, първото филмче там направихме заедно, ще има и още общи.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Счетоводител

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Пловдив":

    Няколко дни след създаването на канала се абонирах. Благодаря, че ме удостои с отговор и ви пожелавам успех в съвместното начинание. Очаквам винаги с нетърпение новите неща до които сте стигнали в изследванията си. Сполай ви!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.