Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 14:07 4 204 33

Протести, миньори, Пеевски… Каква ще е развръзката? Борислав Сандов пред ФАКТИ

  • борислав-
  • сандов-
  • пеевски-
  • протести-
  • миньори

Сега има и политически мотивирани хора в протестите, доколкото се намираме в предизборен период, казва бившият екоминистър

Протести, миньори, Пеевски… Каква ще е развръзката? Борислав Сандов пред ФАКТИ - 1
Снимка: Нова тв
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протестиращите искат гаранции от вяска парламентарна група с подписано споразумение… На мен това започва да ми прилича на политическа игра, която има връзка с предстоящите местни избори. Каква е и ролята на Делян Пеевски… Пред ФАКТИ говори Борислав Сандов, бивш министър на екологията в кабинета „Петков“.


- Г-н Сандов, радвате ли се, че в момента не сте министър…
- Честно казано, по-скоро ми е учудващо това, че няма активност от страна на екологичния министър за случващото се в страната?

- Питам ви, защото това, за което ще си говорим, е свързано със случващото се в "Мариците" и протестите на хората. В голямата си част това е свързано и с екология. Защо се стигна до това?
- Вижте, имаше напрежение и докато аз бях министър. Тогава също имаше протести на миньорите, на тецовете… Общо взето почти същите хора. Но сега има една разлика. В едно интервю от преди дни изпълнителният директор на „Брикел“ каза: „Този път не ги вадим ние хората на протестите…“ Това означава, че сега инициатива не идва само от самите предприятия и от синдикатите, а и от самите работещи в тях. Предполагам, че сега също има и политически мотивирани хора в протестите, доколкото се намираме в предизборен период. Усещам, че има и политизиране на този протест.

- Има ли решение… Хората искат да защитят работата си?
- Решението е да има възможност за справедлив преход, защото, когато преходът е гарантиран, той може да бъде плавен и справедлив. Така ще се създаде възможност да няма социално изключени хора и да няма рискове за енергийната система, за предприятията, за икономиката по региони. Когато преходът е справедлив, когато действията са насочени към включване в процеса на всички заинтересовани страни и се търсят и намират най-добрите решения като икономически алтернативи, нещата ще се случат много спокойно.

- А има ли реално такива работещи програми, които не само на хартия?
- Оперативните програми, в своята същност, залагат подобни действия. Планът за справедлив преход сега стартира, защото сега даваме териториалните планове. Всъщност, той се забави с повече от година заради нежеланието на служебните правителства да работят по него, както от страна на сегашното редовно правителство. Иначе процесът започна още през 2020 година. Друг действащ инструмент, който съществува в момента и е в действие, е Националният план за възстановяване и устойчивост, който също предвижда определени дейности за подпомагане на развитието и създаването на алтернативни икономики в тези региони за излизането от кризата по един начин, който да е по-устойчив.

- След като имаме такива планове и програми, какво излиза, че всичко това не се обяснява ясно на хората какво предстои, така че да разберат и всеки по някакъв начин да го осъзнае и да мисли в перспектива. Къде се губи връзката?
- За мен тук има два ключови момента. Единият е, че дълги години тази тема за мините се избягваше заради чувствителността на политическите представители - било то на местно, било на национално ниво. Тази тема не я коментираха много и синдикалните организации - не говоря само за държавните предприятия, а и за частните, и някак се опитваше да се представи пред работещите, че има начин това да се избегне, което практически си е лъжа. Защото начин да се избегна няма. Всичко е въпрос на време. Както са въпрос на време и ходове, които можем да предприемем, ако изпълняваме заложените стратегически документи. Това са ни най-добрите ходове, защото ние - като редовно правителство визирам кабинета „Петков“, успяхме да изменим Националния план за възстановяване и устойчивост, а това е една от основните линии на европейските политики, които са обвързани с всички финансови инструменти. От друга страна, защото от 10 години България не беше предприела никакви действия и не беше поставила никакви цели за декарбонизацията. След като ние успяхме да изменим механизма, в който заложихме на намаляването на емисиите, а не за конкретно изключване на голямо предприятие, защото практически щяхме да намалим тези емисии в рамките на следващите три години - тогава бяха четири, сега вече остават три години, с 40%, започвайки от предприятия, които имат проблем. И тук говорим за проблем не само с въглеродните емисии, а и с емисиите като серен диоксид и с други химически газове, които имат много негативно отношение към здравето на хората, и заради които имаме осъдително решение на съда в Люксембург.

- Чухме Бойко Борисов да казва, че включването на Делян Пеевски в преговорите с протестиращите енергетици е довело до това те завършат успешно. Как гледате на това?
- Първо, не мисля, че преговорите са завършили успешно. От една страна правителството поема ангажименти, които не би могло да изпълни, а от друга страна и протестиращите не са доволни от това, което е постигнато като споразумение. Това е разговор с отворен край, няма нищо приключило. Второ, доколкото Пеевски се лансира през последните месеци като едва ли не решаваш фактор в различни споразумения - било то със земеделски производители, било то с протестиращи сега, било то със законодателна дейност, за мен лично това е много грозен опит за „изпиране“ на персоната му и изобщо лансирането му като фактор в политическия живот на страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    50 6 Отговор
    При това правителство и парламент протести ще има. Те гледат да гепят и да бягат, а ние трябва да ги спрем, защото и след тях ще има България.

    Коментиран от #29

  • 2 Миньор

    45 7 Отговор
    Логичната развръзка е ОСТАВКА, но тези няма да пуснат кокала без бой.

    Коментиран от #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гражданските

    17 5 Отговор
    войни пречат на развитието на всичко . в украйна вече се усеща една безнадежност . И бг ще се измори и денкооуу ще Грохне .
  • 6 Ние

    42 5 Отговор
    Оставка на продажното и крадливо правителство.
  • 7 Морски

    33 1 Отговор
    Корупция, като нашата няма никъде по света.
    Ние моряците виждаме как е и както всички обикновени българи страдаме от нея. В Параходството плащаме на чиновници да ни дадат работа, други ни принуждават да си купуваме водата, която пием.
    А шефовете крадат за последно. И това не е само при нас.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Зелен еднорог

    15 2 Отговор
    Може пък да са топли зимите . Какво толкова? И без ток може? Ароматно да ви е и зеленко
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 До кога

    16 13 Отговор

    До коментар #2 от "Миньор":

    Искате оставка? А кой мислите ще ви помогне: Бойко или Пеевски или Доган? Кой,
    Та те ви крадоха и продължават и хвърлят цялата вина върху ППДБ!
  • 12 ха ха

    12 1 Отговор
    абе друго си да сложиш в джоба едни 20 000 000 от зелени изисквания за магистрала струма , после спокойно и обстойно да обясняваш колко са полезни зелените политики и как водят към добро , за убиване сте , не за бой
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Никой

    8 9 Отговор
    Никой, ама никой до тоя момент не е получавал предложение за 36 работни заплати при прекратяване на трудовия договор. Когато уволняваха военни и в началото на прехода,после и полицаи и каква травма беше за хилядите им семейства ? Но хората се преквалифицирахаи поеха отново контрола върху живота си. Разбираме ,че всеки защитава себе си . Но всичко си има граници. Освен стачкуващите и ние другите граждани имаме интереси. Да се тръшнем всички по републиканската пътна мрежа ли,че и по треторазрядните пътища ? Да заплашваме ,че ако не получим 36 заплати при уволнението си ще погубим държавата си.Какъв беше този цирк наречен преговори вчера от страна на протестиращите ,барабар с едни синдикати които никой не ги бръсне на протестите ама и те на топа. Масово кандидати за местната власт в Стара Загора като общински съветници злоупотребяват с притесненията на хората ги лъжат с предизборни нереалистични очаквания на протестите. Проверка на БНТ показа ,че наистина кандидати за общински съветници и активисти на политически партии участват в организацията на протестите. 25 % от синдикалистите подписали се под документа с 6 те искания са кандидати за общински съветници. Апропо, какво прави провалената бивша съдийка Румяна Ченалова на протестите ,която бе регистрирана в листите на ПП " Възраждане " през 2021 г. Сред организаторите на протестите има кандидати за общински съветници и кметове от няколко политически формации. " ЛЕВЕЦАТА " ВЪЗРАЖДАНЕ " ГЕРБ " " ПАРТИЯ НА ЗЕЛЕ

    Коментиран от #22

  • 15 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор
    оставка
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кажи честно!

    7 1 Отговор
    Според зелените либерал-талибани е по-добре да се диша чист въздух на гладен стомах.

    Коментиран от #23, #27

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Анонимен

    2 5 Отговор
    По иван костов с малки деца, молиха се с образование за чистачки, но нямаше никъде работа. Има работа сега. Живеем в точно отровен град, болки в ставите. Запада ви мисли доброто. Няма да ви изостави. Там е рай, но затова българи с деца не искат да живеят в примитивен свят. Кои да дойдат. Бсп и възраждане ли. Та нима те не бяха на власт, а и са доста старички, над 70,75,80,85,90 годишни и нагоре, 30 набор живи има крайни борци против фашизма и капитализма и си оправиха децата преди 35 г в банки и живеят в София в лукс, деца на бкп, те и герб са същите и дпс са същите ДС. Живи и здрави бъдете.
  • 21 Очевадно

    3 1 Отговор
    99.99 са в Бг за Путин и 0.0001 са за Западни държави. Всичко е Кгбдс
  • 22 любител

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Никой":

    защо цитираш само шапкарите такива ставаха само хора които ги мързи да работят. те така или иначе трябва да се научат как се вади хляба. а нищо не казваш за хилядите затворени заводи и хиляди семейства останали без препитание защото работеха семейно в заводите. и кой е виновен за това тези боклуци-предатели които ни управляват и сега които станаха милионери-милиардери на гърба на народа. колкото до профсъюзите те винаги са настраната на управляващите и продават работниците за жълти стотинки. това е истината.
  • 23 факуса

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Кажи честно!":

    ами за некои с пари е много по добре,нема да се стои много време гладен,умирачка и пак полза нема да дишаш нема въглрод
  • 24 Пеевски е там,

    4 1 Отговор
    защото около 40% от работещите в Марица Изток 2 са назначени и са от ДПС останалите са на БСП и ГЕРБ !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Байо Ви Танас

    3 0 Отговор
    Ееееееее...... То голямо триене е паднало?!!! Да не съм чул после някое джурналистче да ми реве, че му се пречкали на свободата на словото.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Казваш

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Предишните управляващи ГЕРБ и ДПС са света вода ненапита.
  • 30 Крал Джордж 12, 17 век

    4 0 Отговор
    Демокрация е когато банда разбойници управляват армия от идиоти

    Дерзайте демократи .....
  • 31 Митко

    0 0 Отговор
    Защо на този господин му искат мнението изобщо
  • 32 гост

    0 0 Отговор
    ако развръзката ще дойде от сандов тури му пепел
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.