Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 16:16 14 241 52

Съюзът, който се превръща в огромен проблем за България

  • тец бобов дол-
  • тец марица-изток 2-
  • миньори-
  • зърно-
  • зърнари

Никак не е случайно, че немалка част от говорителите и на "зърнарите", и на "въглищарите" откровено агитират против ЕС

Съюзът, който се превръща в огромен проблем за България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато новопоявилият се съюз между работодатели и работници се съюзи със задкулисието на някоя завладяна държава, като например България, всички останали стават жертви.

Преди време Албена Азманова, бивша моя студентка и настояща академична звезда от европейски мащаб, публикува прозорлива книга под названието Capitalism On Edge. Книгата е прозорлива, тъй като авторката е свалила, преди да я започне, всякакви идеологически очила. И вижда нещата такива, каквито са.

Съюзът между синдикати и картели

Едно от големите и неочаквани неща, които Азманова вижда, е, че на мястото на старата "класова борба" между работници и работодатели, се е появил съюз между тези две доскоро враждуващи страни. Организираните в профсъюзи работници и организираните често в картели работодатели са се сглобили в група за натиск върху останалите обитатели на обществото. Целта им е онова, което е цел на всеки монопол и на всеки картел - да прибират рента от обществото, т.е. с натиск и заплахи да прибират едни пари, които не им принадлежат. Те тероризират данъкоплатците и очакват откуп от тях.

Както често се случва, на Запад тези процеси протичат завоалирано и невинаги видимо, докато при нас на Изток нещата са брутални. Когато този работническо-работодателски съюз на свой ред се съюзи със задкулисието на някоя завладяна държава (например България), всички останали стават жертви. Жертва става и бъдещето на цялото общество, тъй като съюзниците нямат интерес да допуснат да има изобщо бъдеще. Предпочитат сегашното състояние да продължи вечно, за да могат вечно да рекетират гражданството и да събират откуп.

"Пътищари", "зърнари", "въглищари": кои следват?

Разбира се, главна мишена на рекета става всяко правителство, което предлага на всички бъдеще без рекет. Именно по тази причина правителството на Кирил Петков бе свалено от "пътищарите", които често са обвинявани, че крадат от заделените от данъкоплатците пари за пътища. Кабинетът "Денков", опитващ се да продължи линията на онова правителство, бе атакуван от "зърнарите", а после - и от "въглищарите". Не е трудно да се досетим, че в тази игра рано или късно ще се включат всички останали картелни или не съюзи, които живеят от изнудване на данъкоплатците: ресторантьори, жепейци и изобщо всички, чиито доходи са субсидирани от данъкоплатците.

Очерталият се тия дни съюз на съюзите между работници и работодатели, от една страна, и онези, които завладяха неправомерно държавните институции - Борисов, Пеевски и тям подобните, от друга, е огромен и екзистенциален проблем за българското общество. Той поставя под въпрос самото продължаващо съществуване на държавата или поне - съществуването ѝ като член на ЕС и НАТО.

Заплаха за републиката

Никак не е случайно, че немалка част от говорителите и на "зърнарите", и на "въглищарите" откровено агитират против ЕС. Те са наясно, че все пак нещата в Европа се развиват към състояние, при което подобни на техните съюзи не могат да продължат да съществуват, а тяхното съществуване не е съвместимо със съществуването на България като европейска страна. За да продължат да получават рента от гражданите на Републиката, тези хора сякаш са готови да ликвидират самата Република.

А това е непосредствена заплаха за националната, социална и индивидуална сигурност на българите. Не може да съществува държава, която да допусне да бъде угасена по този безпомощен начин от няколко хиляди човека, източващи от останалите няколко милиона.

Или някаква форма на съпротива на Републиката и на нейните граждани сега, или гибел на държавата утре. Има избор. Винаги има… докато се стигне до положение, отвъд което избор вече няма.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 118 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    50 76 Отговор
    Искате не искате, Сглобката без да усещате ви бута към СССР2. А вие продължавайте да се правите на чукнати.

    Коментиран от #7

  • 2 Така така

    144 51 Отговор
    Така е ЕС и НАТО са голям проблем ненужни никому неуспешни творения

    Коментиран от #5

  • 3 Матей преображенски

    88 27 Отговор
    Така е защото всичко е изкилифинчено от дивия капитализъм и шокова терапия,едрия капитал дърпа яко чергата изцяло за себе си ,а другите остават на прахоляка и калта,без оглед от последствията.Хубаво свинепев щи си уйдиса на ината,ще затвори въглищните мини и централи,ще му остават волтаиците,от което държавата напълно ще се спихне,ще има гладни бунтове,е ще му останат изпрани парите от волтаиците,защото те по принцип са без перспектива,особено по нашите ширини,това е само една яка далавера,за милиарди.
  • 4 Естествен Интелект

    101 27 Отговор
    Само мисирите са доволни и не протестират срещу ес-ес....
  • 5 ИСТИНАТА!

    145 49 Отговор

    До коментар #2 от "Така така":

    Навремето,нито бяхме в ЕС,нито в НАТО!
    А имахме икономика,жизнен стандарт,здравеопазване ,образователна система и армия...!
    Сега сме в ЕС и НАТО- и нямаме нищо от гореизложеното...!!!

    Коментиран от #9

  • 6 Риболовеца

    52 13 Отговор
    Като прочетох заглавието, помислих че говорят за ЕС.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ТИР

    99 21 Отговор
    Не можах да прочета до края четивото,а какво стана със признанията от записа на Киро и Асен,че сега да ни се представят като борци на корупцията,,,,
  • 9 Да,ама...

    81 18 Отговор

    До коментар #5 от "ИСТИНАТА!":

    ...,си имаме Кирчо,Асенчо,Бочко
    и разбира се... Шиши...!
  • 10 Фейк Р

    108 44 Отговор
    Много ясно, всеки нормален, мислещ човек, не само в България а и в Европа, е отвратен от чудовището в което деградира идеята на ЕС. От търговски съюз се превърна в тоталитарен кошмар!

    Коментиран от #51

  • 11 Мда

    59 47 Отговор
    Поредният точен анализ на г-н Дайнов. Трябва да има някой да поведе хората, които да се защитят от тези синдикални пиявици, заради които всички останали страдат.
  • 12 инж. Ганчо Илков

    74 9 Отговор
    Проблемът, който се Показва в Темата е ясен. "Бизнесмените" в каквито се Възприеха, са Хора с червени билети, които се създадоха чрез Приватизацията (по Модел на Москва: Масова за Балъците и Касова за Въпросните Лица). Какви Бизнесмени могат да бъдат Ковачки, Овчаров и си е. Плевналиев, може би щеше да бъде изявен Специалист в Областта на Информационните Технологии, но със Стабилно Рамо и Задгранична Подкрепа по Линията Огнян Дойнов (Австрия със Задграничните с Българско Участие Фирми), се превърна в Строителен Бизнесмен и стигна до Президент. Тези Бизнесмени с по няколко Фирми зад гърба си, незапознати с Правилата на Пазарната Икономика, Тероризират и Рекитират Правителство и Потребители. Вижте как Реагират на Предложението за Повишаване Минималната Работна Заплата (твърдо Против). Жалко за Работниците, които се Използват за Фон на "Протестите" (Главните Действащи Лица са прикритите зад Фона именно Псевдо Бизнесмените, които става ясно, дори нямат Бизнес Планове с Пазарна Насоченост). "Синдикатите" които са на Хранилка от същите Бизнесмени се Използват като Организатори - Посредници.

    Коментиран от #49

  • 13 Горе цитираният

    78 5 Отговор
    съюз е опасен за продажниците и за предателите на България.
  • 14 !!!?

    71 23 Отговор
    Заработката на един въглищар е едва 1/4 от заплатата му...останалите 3/4 са дотации от българския данакоплатец...те затова не искат закриване на хранилката, профсъюзните дерибей още повече, а работотодателите хич !!!?

    Коментиран от #19

  • 15 Най големата инфлация в цяла Европа е

    51 37 Отговор
    България и то с най ниски заплати това е защото народа е глупав

    Коментиран от #16, #52

  • 16 !!!?

    35 36 Отговор

    До коментар #15 от "Най големата инфлация в цяла Европа е":

    Най-низки заплати...и най-висок % сива икономика !!!?
  • 17 Наблюдател

    37 47 Отговор
    Определено съюз обслужващ няколко западни метрополии да държи в подчинение източните колонии е проблем. Съюзниците не искат от теб да си режеш централи, заводи, ракети и..Не те използват за предверие и щит и за кофа за боклук в която да пласират всички боклуци на безумното високи цени. Не забраняват свободното движение чрез планове Мобилност, щом дори в един малък сектор си се оказал конкурентен. Въпреки, че те са завладяло всичко тук от магазините, през ток и вода, банки, застраховки, комуникации и..та до радио и телевизия. Така се държат не съюзници, а колонизатори.
  • 18 справедлив преход и

    56 54 Отговор
    Ако има референдум сега 100% България излиза от ЕС, защото на хората и писна от глопотевини... Сърбите са извън ЕСто и какво... Заплатите им по-високи, магистралите завършени, храната по-истинска и евтина, Белград е на светлинни години пред София, като чистота и инфраструктура.

    Коментиран от #47

  • 19 Да ама си

    60 47 Отговор

    До коментар #14 от "!!!?":

    В грешка си мой човек.. 60% от изкараното от въглищните централи отива за плащане на измислените еко квоти. А тия пари потъват в джобовете на Брюкселските бюрократи

    Коментиран от #23, #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Всеки нормален

    46 52 Отговор
    Българин иска да излезем от тъпия ЕС. Все едно да се чудите, защо сме искали да се освободим от турците!

    Коментиран от #22

  • 22 Всеки

    58 38 Отговор

    До коментар #21 от "Всеки нормален":

    НЕнормален го иска. Ние нормалните живеем и искаме да живеем като европейци, а не роби на Путьян.

    Коментиран от #25, #27, #46

  • 23 Същите

    27 27 Отговор

    До коментар #19 от "Да ама си":

    тези 60% се връщат като пари дадени за здравеопазване, НО ТЕЦ-ОВЕТЕ БЪЛВАТ СМЪРТ НА КИЛОМЕТРИ ОКОЛО ТЯХ.
  • 24 Копипасте

    44 13 Отговор

    До коментар #19 от "Да ама си":

    И борсовите посредници без които не можеш да купиш квота от борсата за въглеродни емисии! Така се деиндустриализира Европа, а на Щатите, Русия, Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка не им пука за европейския напън на няма и 300 милионна Европа да спасява 8 милиарда от глобалното затопляне и промените в климата! Чисто и просто истинския големия капитал загуби интерес към Европа и се преориентира към БРИКС, а Европа ..... както се изрази неотдавна Асен Василев от трибуната на Народното събрание! Такива са фактите или както се изрази математика Витанов във фейса : системата "Чикаго" в действие! Системата е проста - назначаваш племе, банда, група .... продажници да управляват страната докато "нулират" колкото могат и набълбукат въпросната страна с кредити до там та да не може да плаща! За да слушка и да не клати лодката докато дойде деня да вземе и лодката! А племето /без някой и друг глупак за камуфлаж/ е вече в "топлите страни да си яде тихичко "спестяванията" надалеч от народната любов! Справка - виж кои и какви са ни депутати, министри .... и какво правят не от вчера, а от около 30 години?!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Съдията Дред

    33 4 Отговор
    Егати бруталната пропаганда, сакън да не остане нещо работещо у нас.
  • 27 Галя от посолствоТО

    20 3 Отговор

    До коментар #22 от "Всеки":

    Ашколсун кьооолар, изпълнявайте нарежданията и ще се почувствате по свободни от всякога
  • 28 факти , българия няма място там

    38 9 Отговор
    Навремето,нито бяхме в ЕС,нито в НАТО!
    А имахме икономика,жизнен стандарт,здравеопазване ,образователна система и армия...!
    Сега сме в ЕС и НАТО- и нямаме нищо от гореизложеното...!!! БЪЛГАРИЯ - ВЪН ОТ ЕС И НАТО

    Коментиран от #35

  • 29 Съединението прави силата

    34 2 Отговор
    Когато алчността и личният интерес победят правото и принципите, следва разгром, погром и смърт на обществото. В тази игра няма почтени. Още по-малко у ЕС можем днес да провидим спасител. Всички безумства на нашите управленци се развихриха с помощтта и под погледа на партньорите ни, които поощряваха кражбите и золумите им снизходително, защото ги устройва, очевидно. Всички надежди за подреден и справедлив европейски живот на българина рухнаха! Ще рухне и България като държава, защото вече няма човешки ресурси, няма независимост, няма национална цел. Апатия и пустота. Пустиня сътворихме от Земята Рай! Можем ли да поправим вече пораженията, сътворени от безуци предатели?

    Коментиран от #32

  • 30 Надрусан син шаман

    12 1 Отговор
    Това е защото преходът е десен.
  • 31 Фаре

    33 3 Отговор
    Според нея никой не трябва да протестира и да търси правата си и да е на колене и да изпълнява каквото му се казва иначе той ще бъде лош човек и налага рекет на държавата щом си търси правата
    Тази оскубана кокошка да каже какво се е направило през тези 30 и колко години в тази държава освен да ограбват българския народ нищо друго не се измислили тези политици
  • 32 Хммм

    12 0 Отговор

    До коментар #29 от "Съединението прави силата":

    Много болка има в думите ти. И много истина.
  • 33 От 80-те процента

    16 5 Отговор
    А бе щом е съюз, не ми го хвали! И все пак, в предишния имахме повече самочувствие! Моля тези, които не помнят предишния съюз, да не ме коментират!
  • 34 Анонимен

    10 0 Отговор
    Абсолютно вярно е всичко това, почти сме победена , отвътре държава!Бог да ни е на помощ!/Който и да дойде му търсят "цаката"и извън земен да е пак,"раково образувание!"/Не иска да проглежда Народа и това е,До Кога!?/
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Дядо поп

    16 0 Отговор
    Темата винаги се измества от замърсяването на природата към глобалното затопляне. Първото е доста по-лошо от второто, а слънчевите панели образуват не малко отпадък на кв/ч. Обаче в бг има прекалено много соларни полета за да се оставят ТЕЦ-овете да работят. Лобито е доста силно там.
  • 37 Бгман

    19 2 Отговор
    Въпрос към автора: в Гърция например, доста протестират. Това означава ли, че има съюз между синдикати, работници и задкулисие? Според мен, почти никой не говори за излизане от ЕС, но до гуша ни дойде да гледаме как страната ни тъпче на едно място, докато всички други държави ни изпревариха, а за политиците ни е по-важна Украйна от нашия демографски срив, за медиите - кой е карал с 200, вместо какво стана с ПАВЕЦа и кой сече горите ни. Властта е лошия съюз, не ЕС или енергетици и миньори, които трябва да стават продавачи в Лидъл ако напуснат работа, тъй като няма да имат реализация тук.
  • 38 Лозанов

    13 2 Отговор
    Едно безсмислено бръщолевене, без конкретика. Такива, като теб, настройват хората едни срещу други. Онези хора, които политици, служещи на чужди интереси и собствени печалбарски амбиции, превърна в РОБИ в собствената си държава. Онези хора, които НЕ са питани дали искат в НАТО и ЕС, дали да членува държавата им във Венециански или Лондонски клуб. Така, че празните си приказки можеш да си го навиеш на фунийка и да си ги поставиш там, където слънцето не огрява.
  • 39 Грух

    6 0 Отговор
    Киселото зеле пак се размириса..
  • 40 КУРТА

    16 2 Отговор
    ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ИСКАТ ДОБРОТО ЗА БЪЛГАРИЯ.УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА ГУШНАТ ПАРИ ОТ ЕВРОПА.
  • 41 Ххххххххххх

    9 0 Отговор
    Щом ДВ не са доволни, значи протестите работят.
  • 42 Отровното трио

    1 6 Отговор
    Абсолютно точно! Само ние жълтопаветниците сме прави! Всички останали са боклуци, които не заслужават дори да ни лижат подметките!
  • 43 България

    12 3 Отговор
    вън от ес и нато!Ако искаме да ни има като Независима Държава,трябва да напуснем тези заробващи съюзи!Нашият,Българският път е друг,и колко по скоро го проумеем,толкова по малко ще са щетите,които ще понесем като Нация и Държава!
  • 44 Българин

    9 5 Отговор
    Дано да се махнем от ес и да влезем в шос и брикс!
  • 45 Злати Минкова

    7 2 Отговор
    Поредният анонимен пасквил. Подпиши си статията или до края на деня ще бъде подаден сигнал към СЕМ! Лично ще наблюдавам дали под статията ще се появи име на автора.

    Коментиран от #48

  • 46 Дали е нормален

    13 3 Отговор

    До коментар #22 от "Всеки":

    или не нормален този Българин, който иска България да е вън от ес и нато,може много лесно да се реши с Референдум! Но нещо напоследък"управляващите" не желаят да се съобразяват с тях!Според неофициална анкета 70% от Българите не желаят страната н да е в ес и нато!Дали всички те са"ненормални"?!
  • 47 Информирай се

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "справедлив преход и":

    Средната брутна заплата в България и Сърбия е една и съща, но нетната в Сърбия е доста по-ниска.
    Магистралите в Сърбия, които са чудесни между другото, са построени от Трейс, да се чудиш защо тази българска фирма не може да построи същите в България.
    В сръбските магазини е такава мизерия, че въобще не може да се сравняват с българските, нито по разнообразие, нито по качество , нито по цени на предлаганите стоки.
    И само за справка , дизелът в Сърбия в момента е 3.50лв за литър.

    Коментиран от #50

  • 48 Злати Минкова

    3 2 Отговор

    До коментар #45 от "Злати Минкова":

    Все още липсва името на автора под анонимния пасквил. Още малко ще почакам.
  • 49 Ганчо

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "инж. Ганчо Илков":

    пълен гювеч си забъркал. Не те знам, колко си инженер, ама до 7-клас, 100% с връзки си избутал.
  • 50 Ти добре

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Информирай се":

    ли бе, пич?!
  • 51 Да, така е.

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Фейк Р":

    Но и федерацията си е своеобразен Франкенщайн. И то пълноценен!
  • 52 Глупав, обича

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Най големата инфлация в цяла Европа е":

    да си стои в къщи на топло, не е фен на протестите, гледа сеир на въглищарите и хич не осъзнава, че само след 1 година ще плаща прескъп "зелен" ток!!! Цялата тази безмислена утопия "зелен преход" има един единствен мотив: една определена прослойка "зелени" да се нагушат с парите за... зелена енергия. И ще офейкат. После ще стане ясно, че такова чудо зелена енергия няма. Но тогава и парите вече ще ги НЯМА!!! И така Европа сам сама ще разбие и разруши всичко, което е постигнала!!! Демек ще направи това, което и бункерният император не успя да направи! Онази gеrmанка от иztочна Европа... Закопа Европа!