Last news in Fakti

15 Октомври, 2023 16:54 3 893 22

Как заради лъжите на институциите петима загинаха край Габрово?

  • бус-
  • тир-
  • катастрофа-
  • габрово

Преди дни жестока катастрофа отне живота на 5 души, а вината е стоварена на един румънски водач на тежкотоварен камион, който навлизайки в насрещното движение на кръстовището на два републикански пътя - I-5 и III-5004, връхлита микробуса с хората

Как заради лъжите на институциите петима загинаха край Габрово? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди дни жестока катастрофа отне живота на 5 души, а вината е стоварена на един румънски водач на тежкотоварен камион, който навлизайки в насрещното движение на кръстовището на два републикански пътя - I-5 и III-5004, връхлита микробуса с хората. Това е сухата информация, зад която обаче се крият истини и неистини, премълчани факти и несвършена работа.

Каква е цената на лъжите? Не, тя не е в това, че ще ги приемем за истина. Истинската опасност е, че ако чуем достатъчно лъжи, тогава вече изобщо няма да разпознаваме истината. Какво можем да направим тогава? Какво друго ни остава, освен да се откажем дори от надеждата за истина и вместо това да се задоволим с истории, които успокояват съзнанието ни? В тези истории няма значение кои са героите. Всичко, което искаме да знаем, е: Кой е виновен? Когато истината не ни харесва, лъжем и лъжем, докато вече не помним, че изобщо има истина, но тя всъщност все още е там. Всяка лъжа, която изричаме, води до дълг към истината и рано или късно този дълг ще трябва да бъде платен. И се плаща, а в България и с цената на човешки животи и съсипани съдби!

Неслучайно задаваме тези въпроси. Крайно време е някой да потърси отговорност за лъжите, изричани от Агенция „Пътна инфраструктура“, защото цената им я платиха пет човека с живота си, ако не броим водача на румънския камион, който ще бъде посочен като виновен за пътния инцидент.

Не е преувеличено да наричаме извършеното от АПИ лъжа. Припомняме, че преди повече от година екип на Европейския център за транспортни политики (https://www.euctp.com/news_view.html?uppyID=59) направи инспекция на път I-5 от с. Куцина до гр. Шипка. Проверката се извърши съвместно с представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) в лицето на инж. Десислава Паунова, тогава главен експерт в дирекция „Пътна безопасност и планиране на дейностите по РПМ“, ОПУ Габрово и Велико Тръново и представители на ОДМВР Габрово и Велико Търново. Днес инж. Десислава Паунова е член на Управителния съвет (УС) на АПИ. Нейното „наказание“ за „добре свършената работа“ в дирекцията на АПИ за безопасност на движението е да я повишат в член на УС. Припомняме, че същата тази жена беше директор на тази дирекция, когато настъпи и инцидентът с македонския автобус на АМ Струма през ноември 2021 година и загинаха 46 македонски граждани.

През 2022 г. сред проверените от експерти на ЕЦТП обекти бе и фаталното кръстовище, където се пресичат два републикански пътя - I-5 и III-5004, което е и разклонът за т. нар. обход на гр. Габрово към прохода „Шипка“ и към гр. Севлиево. По време на проверката бяха установени и заснети дефицити, представляващи предпоставки за настъпване на пътнотранспортни произшествия. От ОДМВР Габрово изрично обърнаха внимание за това, че кръстовището е проблемно и има редица дефицити. По време на инспекцията инж. Паунова също присъстваше. Сега е любопитно какво тя е направила за разрешаването на този проблем, особено в качеството си на член на ръководството на АПИ от септември 2022 г.

Румънският водач обяснил пред разследващите, че заради блокадата на Прохода на републиката от протестиращи енергетици тръгнал да преминава през прохода Шипка, но пътят бил непознат за него, заблудил се и затова навлязъл в насрещното през въпросното кръстовище, което станало причина за тежкия сблъсък.

Според директора на ОДМВР-Габрово Илиян Иванов има анализи, че пътната връзка е определена като рискова. И каза пред медиите, че за нея са изпращани сигнали до АПИ, а последното писмо е от началото на октомври.

В същото време обаче говорителят на Окръжната прокуратура в Габрово Пламена Дичева заяви, че участъкът има адекватна пътна маркировка, а тираджията е професионален шофьор с опит, така че е длъжен да познава и да спазва правилата.

Остава въпросът защо от АПИ не са взети мерки не само след инспекцията и констатациите на ЕЦТП, но и след сигналите, подавани от МВР.

ЕЦТП е изпратил множество сигнали и до главния прокурор на Република България, и до АПИ, и до МРРБ, и до МВР, в които сигнализира за подобни проблемни участъци. Стандартният отговор и от страна на прокуратурата, и от страна на АПИ е „всичко е точно, проблем няма“. Така всички преписки биват прекратявани, а налице е една голяма лъжа. И най-важното – пътищата продължават да са опасни. Не е случайно, че Европейската комисия през 2019 година прие документ, с който задължи страните членки да прилагат т.нар. подход безопасна система. Самата Комисия допуска, че хората ще продължат да грешат, независимо от опита и стажа им и затова националните правителства са длъжни да прилагат мерки, с които да минимализират възможността за човешка грешка.

И тук е редно да зададем въпроса: С какъв уред и как прокуратурата установи, че пътната маркировка на въпросното кръстовище е адекватна? В България има норми и тези норми ясно казват кога една пътна маркировка е годна или негодна за употреба.

Цената на лъжата е ясна, но нея няма да я плати нито инж. Паунова, нито прокуратурата, нито дори МВР. Цената на лъжата я плащаме всички ние с живота и здравето си. И колкото повече институциите ни лъжат, толкова по-голям ще става нашият дълг към истината и толкова повече жертви ще има.

И точно тук е мястото да припомним, че по тези пътища се движат и отговорните за тяхното състояние!

Позиция на ЕЦТП във връзка с катастрофата с петима загинали край Габрово


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джеймс

    27 4 Отговор
    А има ли нужда от коментар??!!
  • 2 Танас

    20 2 Отговор
    Сефте...
  • 3 Територията БГ

    46 2 Отговор
    Хора на държавна хранилка си прехвърлят вината когато стане произшествие със жертви. Лошото е, че нищо не се променя и агонията продължава.

    Коментиран от #5

  • 4 Спецназ

    31 4 Отговор
    Тир ако навлезе в насрещното, пътя е ТАПА!

    Ако има нещо живо пред него няма шанс,
    освен това румънците и турците минават през извънградските кръстовища с 90,
    вместо със 60,

    както указват знаците, защото в 99% от случаите за ТЯХ последствия НЯМА!!
  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "Територията БГ":

    Точно в Целта
  • 6 на последната снимка

    22 2 Отговор
    се вижда демократична икономия на асфалт и съответното стесняване с поне 5 метра, нека тежи на съвеста на взелият това решение

    Коментиран от #14

  • 7 уйко калеко

    15 8 Отговор
    Не знам с какъв уред се установява дали има пътна маркировка.,ТЯ ИЛИ Я ИМА ИЛИ Я НЯМА И МОЖЕ ЛЕСНО ДА СЕ ПРОВЕРИ И С ОКО.
  • 8 Урюрвкос

    17 0 Отговор
    Крайно време е някой да потърси отговорност за лъжите. Епруветката със прах за пране донесе смърт и страдания за повече от 2 млн души.
  • 9 мдааа

    16 20 Отговор
    За това имат вина онези "миньори и енергетици", които незаконно затваряха пътища и шофьорите бяха принудени да търсят алтернативни маршрути с неясни пътни знаци и маркировка.

    Коментиран от #17

  • 10 РЕАЛИСТ

    15 0 Отговор
    Никоя институция ли няма да коментира този пътен знак на снимката. Това е Пътен знак В2 – Забранено е влизането на пътни превозни средства в двете посоки. TIR означава International tranzit routier. Глупаво е отдолу да поясняваш, че е Tranzit. За да се забрани движение на тежкотоварни автомобили се поставя знак B-4 като може да има ограничения за дължина , тонаж и натоварване на оси. Това на снимката Русинова ли е. Няма ли да вземе отношение по въпроса?
  • 11 Милиционер

    15 0 Отговор
    Ние сме по скороста ,скрити в храстите
  • 12 Марко

    11 5 Отговор
    Всички тук врякат масивно, без да познават мястото. А там има допусната една-единствена грешка - липсват няколко десетки метри разделителна линия между момента на разклона към Севлиево и мястото на разминаване с колите от Габрово, правещи ляв завой. Да грешката е налична. но аз твърдя, че шофьор, който кара с предписаната от закона съобразена скорост и задължително повишено внимание в кръстовището, просто няма как да сбърка и да влезе в насрещното! Този бъбрив текст е главно за разчистване на сметки между отделни мафиотски групи пътищари, борещи се за мръвката, неслучайно проблемът не е описан коректно! А оневиняването на румънския джигит е просто скандално, всеки знае как карат румънци и турци по нашите пътища! И този е карала като румънец / т.е. ЛУД/, а после маркировката му виновна!

    Коментиран от #21

  • 13 Тома

    13 13 Отговор
    Ако не бяха затворили пътя стачкуващите тези 5 човека щяха да са живи.За това полицията да си върши работата когато излязат такива да затварят пътищата да им хвърлят една гора бой

    Коментиран от #15

  • 14 8386

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "на последната снимка":

    СЪВЕСТ!!! Откъде?!!
  • 15 РЕАЛИСТ

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "Тома":

    То и ако Левски беше с обувки, а не с галоши и ако Ботев имаше каска, историята на България можеше да е друга.

    Коментиран от #18

  • 16 Никой

    21 0 Отговор
    Всеки божи ден минавам по два пъти през това кръстовище, на път и от местожителството ми.
    Преди няколко години преасвалтираха именно отбивката "околовръстен път" за Севлиево и оставиха 2/3 от платното под нивото на пътя. Вижда се на последната снимка, където са застанали умниците. Оставиха нещо като отбивка - ненужна, неуместна, неадекватна.
    Преди това трафика отклоняващ се от В. Търново към Севлиево отстоеше от насрешния по цялото платно, а след асвалтирането му оставиха някакво прозорче и го натикаха през супер неадекватен, десен завой към настещния трафик.
    Това е причината кръстовището да е опасно.
    Иначе в рамките на 2 дни след катастрофата ударно положиха маркировка и ограничителни знаци.
    Изроди!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 историята

    6 5 Отговор

    До коментар #15 от "РЕАЛИСТ":

    Тези селски лафове ги знаем.Ти знаеш ли ,че Левски е предаден от българи и Ботев е убит от своите,от собствената си чета.
  • 19 кенеф

    21 1 Отговор
    Всяка година стотици милиони от винетки изчезват в нечии джобове,а ние сме принудени да караме по разбити пътища без маркировка,с изгнили мантинели.... Не,не е така в Западна Европа,не е така в Лошия Капитализъм, така е само у нас,в държавата управлявана от комунистическата номенклатура

    Коментиран от #20

  • 20 Абсурдистан

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "кенеф":

    В България маркировката и знаците спомагат за повече ПТП .Също и разбитите пътища.
  • 21 Киро КокорБойков

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Марко":

    Да не познаваме мястото. И точно затова е много вероятно да сбъркаме. А ти очевидно не познаваш хората и не разбираш, че за за разлика от теб, те не познават района и е много лесно да бъдат подведени от малоумно съчетание на знаците и маркировка.
  • 22 Десислава Паунова

    4 0 Отговор
    Просто калинка