Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 14:04 3 867 62

Малко история за по-бавно развиващи се

  • комунизъм-
  • ссср-
  • вор дачков-
  • васил терзиев

Кандидатурата на Терзиев е дълбока перверзия на дълбоката и безочлива комунистическа номенклатура, която не слиза от екран, маскирана като евроатлантическа потрес

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Малко история за по-бавно развиващи се. През 1944 г. в България се извършва преврат и на власт идва Отечествения фронт, който по-късно бива заменен от БКП. Това става възможно само и единствено, благодарение на Съветската армия и съветското влияние тук, което е уговорено между Сталин, Чърчил и Рузвелт. Следите ли мисълта ми. БКП нямаше да управлява никога, ако не беше СССР.

Веднага след 9 септември в МВР, МО и други важни министерства се настаняват съветски офицери. В МВР кабинета на съветския комисар е бил срещу този на министъра. И така до 80-е. Цялата държавна машина е функционирала под прекия контрол на съветските другари. Благодарение на тази власт родата на Васил Терзиев се издига в органите на ДС и на БКП и става техен щит. ДС е силовата структура, която пази реда, установен от съветската власт.

София и България бяха владени последователно от Сталин, Хрушчов, Брежнев, Андропов, Черненко и Горбачов. И така 45 години. Чичото на Васил Терзиев - Петър Младенов бе външен министър на онази България, която нямаше собствена външна политика, защото беше подчинена на СССР. През 1990-а Младенов стана и генерален секретар на БКП и първия човек в държавата, в която действаше все още конституцията на Тодор Живков и член първи от нея за водещата роля на БКП в управлението.

Благодарения на чичото, майката на Васил Терзиев е била дипломат преди 89 г. А дядовците му по двете линии са се вихрили в най-жестоките години на установяването на съветската диктатура у нас, веднага след 9 септември 1944 г. и са работили активно за нея. В смисъл, избивали са и са изселвали хора.

В по-меките времена на съветския режим у нас - бащата на Терзиев се е грижил той да тече гладко и безпроблемно. Историята на семейството на кандидата на умните и красивите е историята на съветската диктатура в България. Късно са се сетили умните и красивите да ни пазят от Путин. Трябваше да ни пазят от Брежнев, само че тогава по-възрастните от тях, които помня добре, бяха комунистически функционери и доносници на същата тази ДС, която охраняваше съветския строй в България. Просто са отвратителни тези хора с това безочливо и арогантно лицемерие. Сетили се да ме пазят от Путин, когато трябва да ме пазят от Байдън.

Реакциите им са с 30 годишно закъснение. Или по-скоро добре пресметната конюнктура. Винаги да са с властта. Кандидатурата на Васил Терзиев олицетворява най-голямата историческа подигравка с българските антикомунисти, защото неговото семейство е отдадено на службата на СССР и охраната на съветския режим в България и слугинската роля на БКП. Днешната заплаха за България идва от САЩ, онази от Русия мина преди 33 години и я проспахте. Поради конюнктурния характер на същите тези хора, ще изядем солта и по тази линия, защото те никога няма да имат смелост да погледнат по-далеч от жалкия си личен интерес и постсъветското си американизирано въображение.

Кандидатурата на Васил Терзиев е дълбока перверзия на дълбоката и безочлива комунистическа номенклатура, която не слиза от екран, маскирана като евроатлантическа потрес.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 81 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    41 8 Отговор
    Хехе ама не така ППДБ и жълтопаветниците са умни и красиви те са по, по, най.
  • 2 Сила

    43 10 Отговор
    Явка, я кажи бате нещо за баба ти Люба К. .............. като ще вадиш скелети изпод леглото си, давай да започнем от тебе
  • 3 Град Симитли

    30 10 Отговор
    На снимката командате дедото на дачков ли е?
    ... Следите ли мисълта му?

    Коментиран от #17

  • 4 Хахахахаха

    21 11 Отговор
    Браво

    Коментиран от #9

  • 5 Сега по бавно развиващите се

    16 14 Отговор
    Да почнат с коментарите

    Хахаха

    Коментиран от #7

  • 6 продашков,подминах те

    21 13 Отговор
    не ми се четеше таа помия.PSчетах го тоя някъде,май гласове беше и някой му казва-продашков.Хахаха.Начи се продава.
  • 7 шегичка

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "Сега по бавно развиващите се":

    Па те започнаха виж 2 и 3.
  • 8 Дочо

    23 8 Отговор
    Айде кажи сега и за другарката Григорова !!!
    Тя поне по партийна линия не се и крие

    Измежду двама комунисти за кой да гласуваме?
    Щото на мен единият от двамата ми е много по- симпатичен
  • 9 на кое?

    12 5 Отговор

    До коментар #4 от "Хахахахаха":

    на продашков ли?не глеш,че за пари е готов да прави всичко.
  • 10 ИНЖ

    28 27 Отговор
    И все Америка и американците са ни вновни!? На заден план атаката е все към ЕС и НАТО(или директно към USA). А точно какви интереси имат "американците" в Бг??? Щото РФ държи енергетиката ни в железен юмрук вече кажи-речи 34г.!?!?!?

    Коментиран от #23

  • 11 Осъзнайте се!

    19 15 Отговор
    Интересува ме не толкова родата на В.Т., а личните му качества, които не са безспорни. Вече имахме едно безвремие с Фандъкова, ще допуснем ли и В.Т. да управлява София без качества? До кога?
  • 12 35789

    15 7 Отговор
    Не се изненадах. Всички политици са мутри от едно и също котило. Така смърди...
  • 13 Дааааа !!!

    12 5 Отговор
    Чичото на Васил Терзиев - Петър Младенов бе външен министър на онази България,......
  • 14 Днешните

    22 6 Отговор
    Умнокрасиви, са същите шумкари, нагаждачи, угодници и лицемери без грам интелект, които дерибействаха в държавата по време на комунизма …
  • 15 Селянин

    38 17 Отговор
    Ако нямахме американско посолство, ПП/ДБ никога нямаше да управляват.
    Следите ли мисълта ми?
    А ГЕРБ нямаше да затрият всички жизненоважни стратегически отрасли в България.
    Щяхме да имаме "Южен поток" АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене и т. н...........

    Коментиран от #21, #41, #53

  • 16 Така е !

    33 14 Отговор
    Днешната заплаха за България идва от САЩ,......
  • 17 Атина Палада

    30 9 Отговор

    До коментар #3 от "Град Симитли":

    На Дачков родословието не ни интересува. Дачков не е във властта. Дачков не е кандидат за кмет на София
    Интересува ни онези от номенклатурата и ДС, понастоящем нарекли се евроатлантици,които са във властта.. Защото от техните действия зависи и битието на българският народ.. А не от действията на Дачков.

    Коментиран от #22

  • 18 Точно така ! Браво !

    27 9 Отговор
    """""Просто са отвратителни тези хора с това безочливо и арогантно лицемерие. Сетили се да ме пазят от Путин, когато трябва да ме пазят от Байдън."""""" +++++++
  • 19 Ганьо

    10 3 Отговор
    Въпрос на гледна точка. Защо не се споменава за главния герой Г.Димитров... Всичките са комундета, едните бивши, другите настоящи...
  • 20 инфо

    19 9 Отговор
    Поздравления за афтора! Написал го е като за бавно развиващи се. И въпреки това пак не е разбран... като се проследят реакциите на 2,3,6,8,9 коментар. Дачков, напишете го като за полу-идиоти...та дано се разбере.
  • 21 умен

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Селянин":

    и щяхме си ги бием в главата!
  • 22 Танас

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Атина Палада":

    Те да се бяха лустрирали през 1990-те, пък да стават каквито си искат (политици, журналисти, бизнесмени, социолози, ..., ...)
  • 23 Атина Палада

    12 9 Отговор

    До коментар #10 от "ИНЖ":

    Ха ха ха, че РФ държи и половината (50%) енергетика на САЩ в железен юмрук... Та какво остана за малки държавички като България.
  • 24 Христо

    5 4 Отговор
    Комунистите,никога няма да станат капиталисти
  • 25 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    12 8 Отговор
    И аз бих написал същото. Проблемът е в автора. Дачков с тази статия индиректно ви "подбутва" да гласувате за "Ванчето". Не за щото си пада по ромки, а защото и той е комуне, но от друга фракция, която е в конфликт с тази на Терзиев. Както коментирах в друга статия по-долу, обикновеният човек на практика няма избор. Предлагат му се единствено комунета, някои по-русофилско настроени, други по-"евро" и т.н. Но зад всички тях стои дългата ръка на ДС.

    Коментиран от #37

  • 26 ЕВАЛЛА

    2 5 Отговор
    без коментар...!
  • 27 така е

    2 7 Отговор
    По това време най-големият кредитор на НРБ е Съветският съюз, а въпросът с издължаването към съветските банки, базирани в Париж и Лондон, както и към Държавната банка в Москва, става неотложен. През април 1960 г. в строго поверителен доклад председателят на БНБ Кирил Несторов предупреждава висшето партийно ръководство:

    „Ейробанк, Париж, и Московската народна банка, Лондон, ни уведомиха, че не са в състояние да ни предоставят нови търговски кредити, докато не намалим сумата по ползваните досега такива. Всяко неплащане може да изложи на риск двете приятелски банки, както и Държавната банка на СССР.”

    БНБ предлага различни мерки изразяващи се в съкращения и икономии на валута, но заключението е, че и „те не са в състояние да решат цялостно въпроса за плащанията ни с капиталистическите страни през тази година. Поради това БНБ не намира друг изход от положението освен използването на златните резерви, които се намират от 1959 г. на съхранение в Държавната банка на СССР”. Тодор Живков прави неуспешен опит да измоли от съветския ръководител Никита Хрушчов отсрочка за връщането на старите кредити и получаването на нови. Заедно с министър-председателя по това време Антон Югов, се обръщат с писмо до съветския ръководител Хрушчов, в което признават, че въпреки взетите мерки „ние не сме в състояние да посрещнем срочните погашения в капиталистическа валута през второто и третото тримесечие на тази година.”
  • 28 така е

    2 8 Отговор
    След отказа на Хрушчов да рефинансира българския дълг Живков изпада в безизходица. Тогава той еднолично решава да предложи на съветското правителство да купи българския златен резерв, като по този начин погаси част от дълговете. Как обаче е възможно Тодор Живков да продаде на Съветския съюз български златен резерв в размер на 20 тона е без никой в държавата да разбере?

    Архивните документи показват, че Живков е бил улеснен в случая. Няколко месеца преди златният резерв да бъде изтъргуван за погасяване на фалиралото Живково управление благородният метал е предаден на съхранение в Държавната банка в Москва. Акцията по прехвърлянето му в СССР започва още през септември 1958 г. Тогава правителството на Антон Югов със строго поверително от особена важност постановление решава ценностите на БНБ да се евакуират от централната сграда, а златният резерв на страната да бъде предаден на депо за съхранение в Госбанк – Държавната банка на СССР, докато се извърши строеж на резервен, по-добре укрепен трезор. Българското златото, тежащо 20,1 тона, е застраховано и под засилена охрана е транспортирано с влак от София до съветския граничен пункт Унгени през февруари 1959 г. Там представители на БНБ го предават на комисия от Госбанк.

    За да се отложи временно неплатежоспособността на комунистическото управление, в която е изпаднало, Живков прибягва като крайна мярка и единствен изход – да хариже на златния резерв на Кремъл. „По това време на България вече не отпускаха кр
  • 29 така е

    2 4 Отговор
    „Знаех, че моите намерения и разговори за оттегляне са дали тласък на задкулисни интриги и борби. Жалко е, че някои нашенски „бабаити” започнаха да търсят чужда помощ. Съветското посолство предприе усилени разговори с членове и кандидат-членове на Политбюро. Още тогава разполагах с информация за обработването на хора, от чийто глас зависеше избора на бъдещия приемник за поста на първи партиен и държавен ръководител.

    Знаех, че съветският избор за Петър Младенов съвсем не е най-подходящият вариант за България. Той беше неподготвен, откъснат от кадрите, лековат... при други условия за всички интриги и опити да се натрапи един или друг неподходящ ръководител не бих се поколебал да реагирам по подобаващ начин. Винаги съм отстоявал позицията, че кадровите въпроси трябва да се решават в София, а не в Москва.”

    Александър Лилов посочва:
    „Наивно е да се смята, че както в България, така и в другите европейски социалистически страни можеше в условията на Варшавския договор и СИВ да се предприемат сериозни политически промени без консултации с Москва, още по-малко – против Москва. Несериозно е да се отричат консултациите с Москва, активността на съветския посланик в подготовката на 10 ноември 1989 – неговите неколкократни срещи с Живков”.

    Тогавашният съветски посланик в България Виктор Шарапов по-късно ще потвърди ролята на Москва:

    „СССР действително изигра определена роля в събитията от 1989… Тогава Съветският съюз само даде пример за демократично преустр
  • 30 ха ха

    2 7 Отговор
    Вор Дачков (или поне така пише под заглавието - копирам: "комунизъм-ссср-вор дачков-васил терзиев") удобничко пропуска истината, че една част от номенклатурата остана вярна на остатъка от СССР. За БКП е ясно, че трансформира политическата в икономическа власт. Това беше същината на прехода. Едни грабнаха и разпродадоха каквото могат, други приватизираха и пропиляха, трети се присламчиха към еврофондовете, четвърти остана обвързани с енергийните ресурси и/или пазара на Русия, пети заложиха на икономическата мощ на Турция, някои заложиха на Давос и станаха милиардери... Единици са случайните преуспели в страната и повечето не са по политическа линия, а въпреки политиците. Да не кажа, въпреки престъпните опити за изнудване от политиците. Това е болката.
    Е, сега да оставим на непредубедения читател да си избере към коя клика да принадлежи София. И колко ще ни струва да сменяме лентата с проруската лелка.

    Коментиран от #32

  • 31 Хе хеее

    3 6 Отговор
    Помните ли( младите няма как да помнят), на един митинг, когато напрежението се беше покачило, Петър Младенов викаше:,, Нека танковете да дойдат!". Никога няма да го забравя...

    Коментиран от #33, #36

  • 32 Амиии

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "ха ха":

    Бизнеса на Терзиев е по линия на руските служби... Дали има друг в страната бизнеса му да е така свързан с руските служби, както Терзиев?
  • 33 Амиии

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Хе хеее":

    От тогава излезе прякора му - Пешо танкиста. :)))
  • 34 Трол

    5 1 Отговор
    Според квантовите физици, избирателите на Васил Терзиев са замръзнали в 1989-та година.
  • 35 хората си искат ДС да ги управлява.....

    4 4 Отговор
    Изключителто точна и достоверна статия.
  • 36 Селянин

    12 0 Отговор

    До коментар #31 от "Хе хеее":

    Да извикат Станковите, каза че казал.
    Станковите моми с погачите, да почерпят протестиращите, които твърдяха, че ще станем
    "Швейцария на Балканите".
    Помня го много добре, а се оказа, че станахме "Банановата Република на Европа" или
    "Африка на Балканите".

    Коментиран от #43

  • 37 М да

    7 4 Отговор

    До коментар #25 от "Свети Великомученик Аргир Безбожник":

    И аз нехаресвам Яворчо, познавам го лично от времето когато беше на хранилка в СДС при Костов, но статията е добра. За да е верен на себе си Яворчо все пак е послъгал. Няма никакво управление на комунистите със съгласието на Рузвел и Чърчил. Дори прословутата Ялта е през 1945 а комунистите вземат властта през 1944

    Коментиран от #56

  • 38 Урюрвкос

    1 2 Отговор
    автора да прочете малко медицински книги особенно по генетика. Баща идиот не предава "идиотски" гени на сина си. При жените не е така ако е ревнива обидчива и отмъстителна то нейната дъщеря е истеричка и мрази всичко мъжко.
  • 39 !!!?

    4 3 Отговор
    Тука има ДС, тука нема БКП - Васил Терзиев вук на Петър Младенов, а Иван Таков внук на Пеко Таков !!!?

  • 40 Сандо

    7 9 Отговор
    Напъна се Дачков да роди нещо в полза на Ванчето и роди един тежко идеологизиран и политкоректен тъпизъм.Такива защитници само загуби носят,навремето със същия плам в гърдите се трудеше на синия фронт - и къде са сините сега?!
  • 41 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Селянин":

    Кой да я следи?Ония дето нямат нито мисъл,нито спомени ли?
  • 42 Никой

    4 11 Отговор
    С жалост вдигам костите на Тодор Живков ама той с тези на снимката ще ви погне дето издигнахте Ваня сиг@ганката за кмет на София. За това ли клечаха в шумата и си играха на шумкари и ги отстрелваха като диви прасенца за да турите ромка за кмет на столицата ? Нямахте ли един читав българин бе,комунисти или националсоциалисти ?
  • 43 Сандо

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "Селянин":

    А укрите ги лъгаха,че ще станат втора Франция.Та така,номерата са едни и същи,само различни са етикетите.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Загрижен

    6 12 Отговор
    Пълно лицемерие неуважаеми дачков!!!
    Не разбирам с какво американците ни заплашват, но разбирам и усещам с какво путиновата роZZия ни заплашва:
    - със спиране на газа(и го спря),
    - с повишаване на цената на газа(и го качи на най-високата цена за братушките...),
    - с ядрено оръжие(малко им трябва, като гледам как стремглаво губят в Украйна!)
    - с окупация - вече сме го играли - ведва се измъкнахме!
    - с анексиране - не им е за пръв път, нали?

    Коментиран от #49, #57

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 3 Отговор
    Авторът има някакви илюзорни разбирания за хората от ДС (КДС), те са кучета на каишка и при непослушание са своевременно неутрализирани...Никой по-добре от тях не знае за руските золуми у нас и сега същите кучета ще са полезни на новите господари. Това е доста мръсна и опасна професия.
  • 48 дядото

    2 0 Отговор
    по-правилно е да бъде озаглавена-малко история от платен бавно развиващ се
  • 49 провинциалист

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Загрижен":

    А сигурно разбираш ролята на Черно море за сигурността на САЩ? Може да споделиш, ако е така, защото ще бъдеш първия.
  • 50 Цанко Пеев

    7 1 Отговор
    Право в целта! Благодаря Ви г-н Дачков! Да, кандидатурата на Терзиев демонстрира не само късата историческа памет, но и безкрайната наглост на комунистическата номенклатура, която тормозеше народа при социализма, след това заграби обществените фондове, а сега иска и продължава да ни управлява! И за Терзиев, който е баш комунист в червата, гласуват хора учили на Запад! А, за Ваня Григорова, която въобще не е комунистка, не, защото била издигната от бившата комунистическа партия, която всъщност не е дори лява вече и която Нинова успешно съсипа от втора на пета политическа сила! А? Какво? Май стана сложно и объркано, нали? Еми, да, но е факт, че Терзиев е ДС внук, а Григорова няма общо с комунизма.
  • 51 По тази логика

    2 5 Отговор
    Децата на някой кръволок и убиец също са кръволоци и убийци, а децата на Олимпийски шампиони също са бъдещи Олимпийски шампиони!....Да, ама не както казваше бай Петко Бочаров.Дайте да претегляме хората по делата им и по качествата които притежават, по това каква е връзката между думите и делата им. И да, вярно е,че е бил от род облагодетелствувал се от властта.А по-ново време няма ли такива "облагодетелствувани"? Няма ли рояци от "калинки" дето за чеп на каца не стават, ама са се настанили по всички етажи на държавата, макар някой от тях да нямат нужното образование, че даже имат и фалшиви дипломи.Стига с тези предварителни присъди и кой какъв бил, нека дадем шанс на МОЖЕЩИТЕ!

    Коментиран от #54

  • 52 Имало едно време

    8 0 Отговор
    двама братя преди 1944г. Единият бил полицай, а другият партизанин. Естествено не общували и не живеели заедно. Веднъж след 10г. случайно се срещнали, полицаят цъфти и вържи, партизанинът с едни омазани с масла панталони. Какво правиш братко, аз нали имам брат партизанин станах партиен секретар, а ти как си? -- Аз пък с брат полицай работя в шлосерски цех.
  • 53 Анджо

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Селянин":

    Точно така, затова руснаците при горбачов казаха , кой от кадее, справяте се саме.
    А сега такива като тебе се опитват пак да пълнят главите на младото поколение с тъпизми , като твойте.
  • 54 Анджо

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "По тази логика":

    Да може така да е, но тоя искочи като пружинка.
    За него сега разбираме , че нищо неразбираем. Бил имал успешен бизнес и . Хитро, защото така ще се прикрият доста неща, после и да разберем, вече ще е късно.
    Така стан с Кирчо и никой нищо демек не може да направи
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 не е така

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "М да":

    комунистите взимат властта през 1947 година окончателно....
  • 57 не съм про путински

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Загрижен":

    настроен, ама си мноооого заблуден, човече. Четеш само пропаганда....
  • 58 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Напълно съм съгласен, че синовете и дъщерите не са отговорни за постъпките на родителите си. НО , мъдрият народ има две много хубави сентенции : Крушата не пада далеч от дървото и Кръвта вода не става !!
    И ако човек се огледа внимателно, ще установи ,че има дори внуци, които са веселяци и бохоме като дядо си или безпричинно злобни като човек от две поколения по-рано. Хора.........
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ТрампЛин

    0 2 Отговор
    Увода на статията, описващ идването на власт на Каскетната интелигенция е много точен! По нататъшните разсъждения са инфантилна глупост!
  • 62 хихи®

    0 0 Отговор
    Баво, Дачков!

    Забравил си да напишеш, че Терзиев, ще е от първите посрещачи на "Армията осволодителка"(опазил ни Бог) на Орлов мост.