Last news in Fakti

15 Ноември, 2023 09:04 6 953 53

Увеличихме си цената на газа, защото ни управляват едни хитреци! Пламен Павлов пред ФАКТИ

  • пламен-
  • павлов-
  • газ-
  • кевр-
  • хитреци-
  • гърция-
  • сърбия-
  • турски поток

Всичко ще се плаща само от българските потребители, казва председателят на Българската газова асоциация

Увеличихме си цената на газа, защото ни управляват едни хитреци! Пламен Павлов пред ФАКТИ - 1
Снимка: Факти.бг/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

КЕВР утвърди цена на природния газ за месец ноември в размер на 82,12 /MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Утвърдената цена е с 36% по-висока от цената на природния газ през октомври, която беше в размер на 60,41 лв./MWh. Защо стана така… Пред ФАКТИ говори Пламен Павлов, председател на Българската газова асоциация.

- Г-н Павлов, в началото на зимата сме. Цената на газта се покачва. На каква цена напълнихме хранилището в „Чирен“ и колко да очакваме да стане…
- Хранилището в „Чирен“ е пълно. Това ни дава спокойствие. То беше запълнено в предходните години, но с най-скъпия газ.

- Сега на каква цена го допълнихме…
- На по-добра, но през лятото то беше на ниво от около 85-86% пълно. Как вече това ще се отрази върху цената му… Това е друг е въпрос.

- Зимата каква ще бъде цената на газта според вас?
- Знаете, че за месец ноември цената скочи от 66 на 88 лв. на мегават час с ДДС. Въпросът е защо се случи това.

- И отговорът ви е…
- Ще се опитам да ви отговоря просто, за да разберат хората. Трябва да се има предвид, че нашата цена на газта е различна от тази в други страни в ЕС по простата е причина, че ние имаме дългосрочен договор с Азербайджан за един милиард кубика. Цената по този договор е обвързана с цената на нефтопродуктите. Това определено е най-ниската цена, която могат да ползват европейските потребители. Потреблението, което имаме в България, се сви до 2,5 милиарда кубически метра, а по договора с Азербайзджан Газ Съпралйн Къмпани получаваме 1 милиард, т.е. 40% цена, обвързана с нефтопродуктите, което снижава цената в микса на „Булгаргаз“.

- Защо се вдигна цената тогава…
- Цената се вдигна заради приетите миналия месец такси за облагане на преноса. Дори и аз не знам как да ги нарека тези 20 лева на мегават час, защото не са акциз, не са ДДС, не са …

- Нали това важеше само за преноса на газ от „Газпром“ по „Турски поток“ и целта е така в хазната да влязат 2,4 млрд. лева …
- Тогава да ви питам нещо. А ние откъде получаваме газ?

- Кажете, обяснете…
- Ние получаваме газ именно от „Турски поток“, но през суапови контракти. Какво означава това. Ние имаме договори с различни фирми, които транзитират газ. Но те остават в България, техните въпросни количества газ, които минават през „Турски поток“, а си ги взимат от LNG терминалите за втечнен газ, където ние имаме договори. Така че това увеличение с 20 лева на мегават часа ще го платят само и единствено българските потребители. Ние вече го плащаме през тази надценка за ноември, която вече се отрази в цената на „Булгаргаз“. Като цяло това е търговска тайна на „Булгаргаз“ в отношенията им по направлението за Турция. Пак казвам, ако някой ще плаща за това решение на кабинета, това ще е само българският потребител.

- Защо го направихме, защо увеличихме цената на газта, каква е логиката…
- Увеличихме си цената на газта и го направихме, защото ни управляват едни хитреци. И те ще ни докарат до… как се казваше по народному – какво е свършило кучето на нивата… Единственият потърпевш от това облагане ще са българските потребители. Категорично го твърдя. И това е видно от повишението на цената за ноември. Ще го повторя - от 66 на 88 лева за мегават час.

- Тогава цената за декември каква ще е?
- За декември цената на газта би трябвало да се влияе само от котировките, които са на борсата в Нидерландия. Ние вече сами си оскъпихме газта с 20 лева за мегават час, така че за декември цената ще зависи само от цената на борсата.

- Това означава ли, че можем да очакваме цена на газта през зимата в рамките на до 90 лева?
- Не мога да прогнозирам точно. Ако има някаква динамика на цената на борсата, нашата също ще се повлияе. Обърнете внимание на друго. Нашата цена в момента, нашите доставките, които ние получаваме по различни договори и са обвързани със суапове, тоест газ, който ще ни оставят по „Турски поток“, зависи от договорите ни. Давам ви пример какво направи ДЕПА? ДЕПА е държавният гръцки доставчик на газ. Както казах, те доставят газ по „Турски поток“ и го оставят в България, а ползват доставките ни, които ние имаме от втечнен газ по терминалите.

Преди ноември и решението на кабинета, ДЕПА продаваше газ в България на по-ниска цена отколкото продаваше в Гърция!?

ДЕПА продаваха в България на по-ниска цена. Нарочно го повтарям. След решението на кабинета, ДЕПА вече ни доставя газ на по-добра цена за тях – за нас по-скъпа. И това е причината гърците да не реагират. Сърбия, Унгария и Северна Македония нададоха вой срещу това нещо, но Гърция мълчи. За съжаление, малко се говори на тази тема. Просто някак обиграни играчи водят хитра политика, но реално всички техни тези хитрости се отразяват само върху джоба на българския потребител. „Газпром“ категорично няма да плати такава такса, каквато им искаме, дори и „Булгартрансгаз“ да започне да я начислява. Нашето дружество няма да си получи парите, а това ще го постави в сериозна ликвидна криза и ще го доведе до състояние на неплатежоспособност. Така „Булгатрансгаз“ в един момент ще започне да тежи на бюджета. Тези суми, които сега се начислиха от „Булгартрансгаз“, са сумите, които плащаме всички български потребители.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хасковски каунь

    125 14 Отговор
    Не селски хитреци , а престъпници.

    Коментиран от #41

  • 3 Хаха!

    113 18 Отговор
    Кики и Коки некадърниците. С тях задминахме Швейцария по цени. Всички ни се смеят на акъла.

    Коментиран от #25

  • 4 Наблюдател

    108 13 Отговор
    Геноцид срещу народа....БОКЛУЦИ

    Коментиран от #45

  • 5 един

    33 82 Отговор
    Това комуне май се мъчи тоя да ну будалка на едро!До сега от тая такса от 20лв. няма и един лев постъпления,но видите ли газа бил поскъпнал заради тая такса!?Как става тая работа,аз не разбирам!?

    Коментиран от #8

  • 6 Реалист1

    27 77 Отговор
    И този е платен Газпром продажник.
    Защото сме облагали газа към Сърбия се вдигала цената.
    Нерде Ямбол, нерде Стамбул.

    Коментиран от #12

  • 7 М3 голд

    73 15 Отговор
    То беше ясно още след съобщението. Кокорчо прави сметка на приходите и ако може да излъже Газпром...
    А вижте кой напълни Чирен със скъпа газ. Я си спомнете Кирчо и парапета как обикаляха за втечнена газ. Играчите на самолетни билети и шишенца с фалшиви добавки пълнят офшорните сметки. Кой ще се откаже от милиарди оборотни пари (българския бюджет). За гонене са, ами няма кой. Обществото ни е възпитано, а не е екстремистко.
  • 8 Толкова ти е акъла

    49 13 Отговор

    До коментар #5 от "един":

    Поне не се излагай. Ааа, анонимен си.

    Коментиран от #24

  • 9 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    67 15 Отговор
    Далаверите на Киро Простото и Асена Меката...
  • 10 Козякът*

    66 11 Отговор
    Гласувайте пак за същите ... и очаквайте промяната. Странна трагикомедия е Българската реалност в момента.
  • 11 хайде будистки и кирови преизбиратели

    51 13 Отговор
    стига само цъкате минуси и мълчите, а защитете си светилата казвайки че с с 36% по-висока от цената на природния газ е добре за бг инфлация

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Эээ

    14 82 Отговор
    Всеки, който си го е набил със зависимост от руски суровини си заслужава съдбата. Аз газ не ползвам. В днешно време има толкова по-разумни и изгодни алтернативи, че трябва да си пълен дебил за да го правиш. Ама щял да ми се вдигне тока, ма щял да ми се вдигне хляба... И фотоволтаични панели мога да си сложа и хляб сам да си омеся и опека.

    Коментиран от #42, #43

  • 14 Чоко

    17 68 Отговор
    Поредната руска дъвка върху подметката ми. Тоя червей само по начина му на говорене е ясно, че са му бръкнали в руското Ду пе. Всички, които се опитат да направят промяна в баланса на енергиизточниците в България и да отрежат руското влияние биват нападани от тия мижетурки.
  • 15 Гешевче

    14 38 Отговор
    Експерт, какъв експерт след като според него газ е в женски род?
  • 16 Емии

    19 51 Отговор
    Като ви е скъпа газта, има и други източници на енергия. България е свръхпроизводител на ток и от нямане какво да го прави го подарява на съседите си. Ползвайте ток.
  • 17 Дорчо

    21 47 Отговор

    До коментар #11 от "хайде будистки и кирови преизбиратели":

    И защо да му вярвам на тоя плужек? Защото е руски агент ли?
  • 18 Макс

    18 56 Отговор
    Поредната руска прост.тутка!
    Айде бягай с пълната уста да докладваш!

    Коментиран от #30

  • 19 Таман

    32 42 Отговор
    Пак ватнишки лъжи, Киро каза, цената на газта само надолу, вие лъжец ли наричате най-видния български политик, той каквото е казал думата му на две не става. Дойде да бори долните гербаджии и вижте каква става, така ги е подпукал чак се коалираха с него да не ги довърши, казаха милиарди ще влизат само да спрат кражбите, и ето нови заеми. С Промяна към фалит, да живее САЩ

    Коментиран от #35

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 флипп

    51 11 Отговор
    Козяшките подметки на баламатума да обясняват на българите как не трябват да вярват на очите, джоба и хладилника си, а на доказаните крадци и лъжци узурпирали властта в България
  • 22 За балъци ни взеха

    15 33 Отговор
    Да припомня че г-н Катамаран напълни Чирен със скъп газ по време на служебното правителство на Р.Р.
    И тези 20лв не ги плащаме ние. Няма едно отклонение към България по Турски поток

    Коментиран от #28

  • 23 Пфууууу

    12 31 Отговор
    На тоя нищо не му се разбира. Бетер боку е. И само като чуя за "сЛапови" сделки ми е ясно, колко е неостро това русне.
  • 24 един

    28 7 Отговор

    До коментар #8 от "Толкова ти е акъла":

    Хайде обясни като си много отворен!Таксата е само за руски газ,който ние де факто не получаваме,ако и да получаваме той е вече с "етиката" турски,по-простата причина че газа който влезе в турската преносна система,се смята вевче за турски!Та чакам обяснението...!
  • 25 Напротив

    33 6 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха!":

    Не са некадърни а пълнят тяхните си сметки
  • 26 в такъв случай ,

    34 7 Отговор
    управляващите крадци къде трябва да ги окачим ?
  • 27 Дреме ми

    24 10 Отговор

    До коментар #20 от "Браво":

    На дедовия и ти ще плащаш скъпа газ ще пълниш сметките на кокоркирцо
  • 28 "Тариката" на последното място в ЕС

    12 1 Отговор

    До коментар #22 от "За балъци ни взеха":

    Що "ни взеха" ?
  • 29 не разбрах как така тоя е

    29 7 Отговор
    руски АГЕНТ ? И ЗАЩО ? А КИРЧО И КОКОРЧО ЧИИ АГЕНТИ СА ?
  • 30 Пха ха ха ха

    14 6 Отговор

    До коментар #18 от "Макс":

    Аде марш у прайда
  • 31 АРЕС

    33 6 Отговор
    Павлов,не са хитреци,в голяма грешка си,те са най прости и елементарни крадци и Нац.предатели,но понеже в тази територия не съществува СЪД ,Полиция,ДАНС и тн.те са безнаказани и не им пука от нищо и никой.
  • 32 Глюпости на търкалета

    12 12 Отговор
    Таксата от 20 лв е за тръбопровод,който нема връзка с български доставчици,а е чист транзит от Русия към Сърбия и Унгария.Яко фалшива новина!
  • 33 Иво

    26 7 Отговор
    Увеличиха ни цената на газа,защото ни крадат от всякъде едни подли хитреци! Тази пасмина ни готви и много други увеличения,защото така ще изглеждаме европейски!Наглеци от класа и Канада!
  • 34 Коментар

    18 3 Отговор
    М.о.ш.е.н.и.ц.и!
  • 35 Като ти гледам минусите

    9 4 Отговор

    До коментар #19 от "Таман":

    и се отчайвам колко хора не са схванали иронията.
    Прав е Боко тиквата за материала.
  • 36 УСА боклук

    15 6 Отговор
    СБОГОМ ГАЗПРОМ ! РАДВАЙ се НАРОДЕ !
    ИМАМЕ НОВА ЦЕНА на ГАЗА. / не е по ниска както обищаваха продажните политици - евроатлантици/
  • 37 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 4 Отговор
    КЕВР мафия
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Макробиолог

    8 1 Отговор
    Ганчо тепърва ще разбере дали е по хитър от византиеца.
  • 40 Няма бира

    4 6 Отговор
    Цената на газът се определя от борсата. Лятото цената беше около 30 евро, есента се покачи до 40 - 50 евро. Нашата цена е напълно адекватна на борсовата. Другото е алабалистики, от неразбиращи или платени индивиди.
  • 41 Радев

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хасковски каунь":

    Радев, ти ли си?
  • 42 Важното е

    4 7 Отговор

    До коментар #13 от "Эээ":

    Да се създаде паника и се плюе. Също като Ваня Григорова, която ни плашеше, че без руски газ ще умрем.
  • 43 Ламбо

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Эээ":

    Вероятно и сам можеш да си го сложиш.
  • 44 Манипулатор

    1 2 Отговор
    А ти си един манипулатор.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    В германия в най-скъпият град Фрайбург,където един квадратен метър застроена площ е между 7-8000€,Ер-газ тук е газ-метан е 1,02€ килограма.тя се таксува на килограм и с едно кило минаваш 25километра.Колко е при байганья.......
  • 47 Демократ

    3 6 Отговор
    Управлява ни руско-българската енергийна мафия за сметка на цял народ и докато този народ не разбере това ,нищо няма да се промени. Докато хората в България искат да бъдат крадени и лъгани, така ще е. Очевидно 80 години не стигат.
  • 48 ФАКТ Е

    4 4 Отговор
    За мен е непонятно!

    Защо над милион идиота
    гласуват за идиотите Борисов и Копейкин!
    Единият е тъп и крадлив милиционер-пожарникар.
    Два пъти едно и също нещо не казва!

    Другият е мургав и лъжлив креслив варненски циганин.
    Постоянно крещи едни и същи лъжи!

    Обяснявам си го единствено с това,
    че русофилията е психическо заболяване-
    опропастило живота на поколения българи!
  • 49 Експерт

    3 5 Отговор
    Дърт п.е.д.е.раст какво си увеличил като Газпром ти спря доставките на газ при действащ договор и неправомерни изисквания и не само на РБ!!! МНООГО РУСО.Р.О.Б.И.СЕ КЛАНЯТ В ТОЗИ САЙТ?
  • 50 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор
    Тук се заблуждавате........или се опитвате да заблудите,обществото Дълбоко!Нищо повече от кукла на конци не е нито борисов нито , който и да е друг! тук винаги е управлявала -ДС!Те са изпълнители на волята и!В дс няма глупаци,просто ситуацията е търтовъчна и единственото,което могат да направят да стрижат те го правят.Ако не правят тези схеми за да хранят чадата на бюроклатите,ще се затрие кочината в ,която те властват!Най-вероятно ще загубят идентичност след време и едва крепящата се .......бг,ще отиде при друг под друго име!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Енергетик

    0 3 Отговор
    Това е долна и нагла лъжа !!!
    Цената се вдигна заради това, че резидента радев ни продаде на Турция и трябва да плащаме по 300 000 000 лв. такса, независимо дали ползваме или не турската газо-преносна мрежа.
    Тази цена я плащат потребителите чрез цената на газът.
  • 53 Гай Турий

    1 0 Отговор
    Управляват ни, както казва президента, едни шарлатани. Само че къде са ни службите и прокурорите, на които цял народ плаща заплати, за да залавят своевременно такива негодници за гушата и веднага да бъдат неутрализирани в затвора.