Last news in Fakti

13 Декември, 2023 13:02 2 359 108

Евгений Кънев: Съветската окупация затри изграждания от цял век интелектуален и духовен потенциал на България

  • евгений кънев-
  • паметник на съветската армия-
  • моча

Съветската окупация изнасили българския народ и поруга неговата чест

Евгений Кънев: Съветската окупация затри изграждания от цял век интелектуален и духовен потенциал на България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Падането” на съветския паметник е все още само символ на падането на установения съветски режим още през 1944 г. Чухме веднага от устата на Захарова великоруското отношение към нас като към неверни поданици - все същото както и тогава - “Прошка няма да има.” “Оправдать никого не следует!” - бе написал Георги Димитров до Народния съд.

Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Съветската окупация от 1944 до 1947 - дала повод за паметника като подлизурство на инсталирания от Москва тоталитарен режим - се смята за най-злокобното нещастие сполетяло третата българска държава. По-голямо от Ньой през 1919 г, когато въпреки че губим 10% от територията си все пак оставаме независима демократична държава.

Съветската окупация затри изграждания от Възраждането цял век интелектуален и духовен потенциал на нацията. Не само чрез директното ликвидиране на десетки хиляди хора - от регентите на Царя до селските учители и свещеници. Чрез затвори, лагери, прогонване, разселване и емиграция на просветлените ни личности и закриване на научни, културни и духовни институции - бе разпиляно граденото десетилетия културно наследство на последното българско царство. Така беше затрит огромен човешки капитал.

Съветската окупация изнасили българския народ и поруга неговата чест. България е въвлечена във войната срещу Германия, а 280-хилядната българска армия незабавно е изпратена на фронта, от която около 30 хил. души не се връщат. В България остава една близо 200-хилядна окупационна съветска войска, която на практика няма никаква работа. Съвременници твърдят, че съветските войници масово злочинстват (конфискации, убийства, грабежи, изнасилвания) и в същото време осигуряват комфорт на комунистическо-криминалните „шпицкоманди“, които избиват дотогавашния елит на държавата. С други думи, българската армия е изпратена да се сражава срещу Вермахта, за да се осъществи по-лесно замисълът на Сталин и Димитров за превръщането на страната в съветски придатък.

Съветската окупация затри българската икономика - сред топ 10 в Европа. Българските комунисти отстъпват пред нестихващите съветски искания за все нови и нови стопански и военни вноски в полза на окупатора, които продължават да бъдат събирани дори и след сключването на мирния договор през 1947. Над половината от произведения в страната брутен вътрешен продукт за периода 1945-1947 година България е била принудена да дари на “Освободителите” под формата на храни, златни и валутни резерви, заводи, тютюни, розово масло, ценни метали, всевъзможна техника и услуги. Общата сметка, която България плаща за издръжката на Червената армия е в размер на 133 млрд. лв.

След грабежа и изнасянето на най-големите ни заводи, историци пишат, че България от голям производител на самолети се е върнала към дървеното рало.

Съветската окупация, която е военна до 1947 г, но политическа до 1989 г направи всичко възможно да подмени историята и заличи националната ни памет - както истината за съветската окупация. Но слава Богу неуспешно. Битката за нея продължава.

Есенциална част от тази битка е срещу комунистическите тотеми като паметниците. Чрез тях комунистите лъжат, че били просто история, от чиито вдъхновители обаче никога не са се отричали. Нещо повече - надяват се пак да бъдат единствени във властта. И затова тяхната мисия е да поддържат чрез тотемите жива паметта за онези времена. И които - с помощта на мощната им, вдъхновена пак от Кремъл пропаганда - да бъдат представяни като борба срещу фашизма, а всеки несъгласен с руската окупация тогава и днес - за фашист. Чухте и Захарова.

Помирение не може да има до пълното разкаяние, извинение, осъждане и искане на прошка за инсталирания съветски режим от БСП. И прекратяване на вековната предателска роля, която продължава да изпълнява, обслужвайки текущите интереси на Кремъл у нас, заедно с Възраждане.

Докато нямаме общо разбиране за историята ни и нейните паметници - не може да има помирение. А битката за националната памет ще продължава, заради бъдещето на България. Затова махането на МОЧА е победа на българите в името на това бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 95 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нено

    91 37 Отговор
    То не се иска сега много интелект да ходиш до Козяк и да повтаряш опорки по Нова Сорос ТВ !
  • 2 Трол

    65 10 Отговор
    Да се запише веднага това есе в учебниците по философия.

    Коментиран от #41, #106

  • 3 Настев

    55 68 Отговор
    Не е само това вредата. Руската окупация създаде изродените бгрусофилчета.

    Коментиран от #56, #107

  • 4 провинциалист

    29 19 Отговор
    "Съвременници твърдят, че съветските войници масово злочинстват (конфискации, убийства, грабежи, изнасилвания)" - а ние сега им даваме старите БТР-и.
  • 5 Българин

    56 66 Отговор
    Това е абсолютната истина ! Всички паметници свързани със СССР трябва да бъдат съборени !

    Коментиран от #23

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 е така де

    62 29 Отговор
    И като затрием всички физически доказателства и паментници от "туй време" ,по-сигурно ли е че някой ще повярва на приказките за него?такива циркове като тук с тези паметници (има ги и там) в Австрия и Германия няма.Ама онез хора не са болни комплексари като нас.

    Коментиран от #21, #22

  • 9 хихи

    43 17 Отговор
    или "На Калпав демократ вълнатаМу пречи"
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Софиянец

    63 27 Отговор
    Кънев се бори за наградата на Козяк - елементарна подлога на годината!
  • 13 ЩОМ СИ ТАЧИМ ПОРОБИТЕЛИТЕ?

    41 19 Отговор
    А ЗАЩО НЯМА ПАМЕТНИК НА ТУРСКАТА АРМИЯ ДО ПЧА?

    Коментиран от #67

  • 14 замислен

    56 23 Отговор
    Няма да споря какво е било до и след 44-та, ама като се замисля при "сините" колко завода бяха затрити и защо сега сме с 2 млиона по-малко от преди 89-та?

    Коментиран от #18

  • 15 МОЧА за смет

    25 31 Отговор
    Това не е демонтаж,а Специална Народна Реставрация !

    Коментиран от #16

  • 16 хихи

    30 26 Отговор

    До коментар #15 от "МОЧА за смет":

    Специална фашистка Реставрация
  • 17 Мдаа

    24 33 Отговор
    сега разбирам от къде са се пръкнали русофилите, изнасилвания и злочинства.
  • 18 Антирус

    34 33 Отговор

    До коментар #14 от "замислен":

    Що за тъn въпрос ? Защото се отвориха границите и хората имат свобода на движение.По време на 45 годишното руско робство,нямахме право на пътуване до свободния и развит свят.Ако по време на соца у нас бяха отворени границите,то тук нямаше да са останали българи.
  • 19 Наглецо

    48 24 Отговор
    Какви културни и духовни институции са унищожили бе,ИДИОТ ! 80% от населението е било неграмотно,а 90%са живеели по селата ! Монархо-фашизма избива хиляди през 1923 г.без съд е присъда,включително и деца-обявени за ятаци на шумкарите.

    Коментиран от #38, #43, #50

  • 20 Нашите руски еничари

    34 30 Отговор
    Избиха 60 000 без съд -цветът на на нацията. Останаха тъпунгерите и до ден днешен.

    Коментиран от #27

  • 21 Експерт от народа

    26 30 Отговор

    До коментар #8 от "е така де":

    От всички паметници създаде през човешката история, от всички световни чудеса... Единствените успели да устоят на проверката на времето са египетските пирамиди и каменни останки от постройки, керамика, грънци, злато. Всичко друго построено от дърво, метал ... Като МОЧА скоро се превръща в прах. Съдбата не МОЧА е да бъде изоставрн и забравен от идните поколения необременени с комунистическа московска "религия на труда". Идните поколения пра-правнуци ще дадат правилната оценка каво е МОЧА. А не московското посолство, БСП, Костадинов...

    Надявам се скоро да дойде "деня на победата" за Киев. И сегашното московски посолство да,стане украинско посолство.

    Коментиран от #35, #36

  • 22 Бг тъпунгер

    34 10 Отговор

    До коментар #8 от "е така де":

    В Германия и Австрия са войнишки паметници, а тука какви са? Ти си доказателство какъв интелектуален потенциал е останал в България.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА /живи фашаги/

    30 24 Отговор
    Съветската Армия освободи ЕВРОПА от фашизма.
    Това ще се запомни !!
  • 25 Това е истината

    30 14 Отговор
    В момента детската смъртност е 33.9%. Това е резултата от 30 години демокрация. Проблемът ще се реши като съборите ПСА.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Верно ли

    21 9 Отговор

    До коментар #20 от "Нашите руски еничари":

    Хахаха, да, и тук останахте такива, като теб и режисьорчето, списало поредната бълвоч, нали? :)))))
  • 28 Майка Българио,

    26 12 Отговор
    виж само какъв смачкан доктор по икономика си отгледала. Тоя трямна незабавно да се лекува в лудницата.
  • 29 Манол

    32 18 Отговор
    Алооо каква икономика преди 44-та тавряс ли сте 8км асфалт 150км калдъръм,10-тина фабрики 2-3 веца,60% без легла,за тоалетни да не говорим!След това стотици универси хиляди учени,лекари,инженери,двама космонавти,спорт на световно ниво!Спрете с тия лъжи за супер развитата икономика и интилигенция преди 9-ти кал,мрак,глад и мизерия е било,аз на дядовците си ли да вярвам или на наглите реститутки хайде!

    Коментиран от #40, #48

  • 30 Вярно е Кънев,

    26 10 Отговор
    изтрит ти е интелектуалният потенциял,духовния не,защото го нямаш.
  • 31 Този откъде изпълзя?

    30 13 Отговор
    Българската икономика била сред топ 10?! 133 млрд. лева? Тоя можели да сметне, колко е това по онова време? Избили някакъв елит? Ако е като сегашния имало е защо. От къде ги измъква Галя такива малоумници (пардон, професори?

    Коментиран от #34

  • 32 !!!?

    20 17 Отговор
    България се чисти от съветската плесен и това е Песен !!!?

  • 33 Пророка

    28 16 Отговор
    Готви се нещо страшно в България. Ще се отвори отново затвора в Беляне за национални предатели
  • 34 Верно ли

    26 6 Отговор

    До коментар #31 от "Този откъде изпълзя?":

    Голем рев от днешният "цвят на нацията", начело с банкянския, шиши и ПеПета. Абе хубаво, че все пак знаят какво става с "цветът", като забрави за народа си!

    Коментиран от #83

  • 35 Надявай

    19 6 Отговор

    До коментар #21 от "Експерт от народа":

    Надявай се коньо за зелена трева. Къв Киев? Чети поне американска преса. Ама то пък"евроатлантик" от къде чужд език да знае.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Спрете да виете изрожденци

    5 10 Отговор
    От ревовете ви не мога да си подремна след пищният обяд..
  • 38 Експерт от народа

    11 17 Отговор

    До коментар #19 от "Наглецо":

    Вземи се образовай, заповедта за убиването на децата в Ястребино е дадена от фатнак вербуван от БКП за комунист. Я каже нещо и за убитите деца горяни след 1944 г.

    Убитите московски агенти предизвикали бунтове през 1923 г. са стотици пъти по-малко от убитите през червения терор след 9 септември 1944 г. Ами убитите при терористичния атентат в църквата Света Неделя от съветските агенти...

    Я да сравним как се е разправяла държавата с въстанашите през 1923 г и горяните въстанали срещу комунистите след 1944 г. Бройката на убитите горяни е по-малка, но комунистическата жестокост и терор много по-голям.

    Коментиран от #47, #70

  • 39 Тончо

    18 8 Отговор
    Ма то голяма свобода и демокрация е било и да благодарение на 30-те хиляди загинали наши войни в края на войната сме запазили държавата си щот ако знаеш какво са ни мислели западните ти приятелчита щеше да настръхнеш,а затова е още по голям срам за нас защото скверним и своите борци загинали в борба против кафявата чума!

    Коментиран от #42

  • 40 Били сме 6-та икономика в Европа

    8 7 Отговор

    До коментар #29 от "Манол":

    за онези времена. А това, че след 44-та сме надградили е защото светът не стои на едно място. Още един увреден в мисленето.
  • 41 иван4о

    18 6 Отговор

    До коментар #2 от "Трол":

    Може да се вкара в учебник, на сам ако се допълни; Кой как с какво докара Червена армия у нас? Решение на народното събрание от декември 1941 год. обяви ВОЙНА на Обединеното кралство и на САЩ! Без причина/повод, Това подтикна СССР да направи същото спрямо Б-я. Т.е. Б-я си изпроси окупацията - да би мирно седяло, не би чудо видяло.
  • 42 Още един увреден

    11 10 Отговор

    До коментар #39 от "Тончо":

    Къде на МОЧА пише: "В памет на загинали българи"?

    Коментиран от #69

  • 43 Някой

    10 11 Отговор

    До коментар #19 от "Наглецо":

    Сравняванеъо на зверствата в комунистическите лагери Ловеч и Беляне, терора над горяните и предишните зверства на "фашистите" в България. Не са в ползва на вас червените московски комунисти.

    Безпристрастната история, ще ви отсъди заслуженото.
  • 44 Напреднала работа казаха

    8 11 Отговор
    Въобще цялата им революция на блатните е една измама..в момента Русия се управлява от четвърто поколение болшевишка аристокрация и крепостните за раздадени на разни олигарси князе
    Оцеляването на държавата там се гарантира от определени личности а не от фундаментите и..ако не беше прохода от петрол..такава държава просто нямаше да съществува

    Коментиран от #108

  • 45 Чичо

    16 5 Отговор
    Долни, гнусни, пропагандни лъжи!!!
    Напълно в унисон с посолството.
    Само не забравяйте, че и други сме живяли по онова време и помним истината без да ни се плаща за това!
  • 46 Истината

    12 7 Отговор
    Само безродните фализоиди се чувстват окупира ни от Черена Армия освободила Европа от нацистите фашисти.
  • 47 Дипломатична

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "Експерт от народа":

    Много ти се иска да си Експерт ама не си.
    Със субективизъм,омраза,обиди и налагане на мнение не се получава.
    А като уважи мнението на народа може и да те провъзгласят за ,,Експерт от народа,,
    Изпусна малко парата сега..
  • 48 Тогава защо СССР колабира,

    9 10 Отговор

    До коментар #29 от "Манол":

    а България фалира?

    Коментиран от #52

  • 49 Батето

    15 6 Отговор
    Пак ли ти,пен dexo!От 1989 до сега,ти либерала на моите мечти,какво построи,какво направи за България,за да я има?ЕдЕот такъв,дай пример!Какво е образованието?Къде са селата?Къде е индустрията?Къде е производството>Да не говорим за интелектуалната идентичност и потенциал на българите,които от такива като теб са премахвани от учебния материал в училищата.То нали от там се полагат основите.Некадърник до некадърника и можеш да ми управляваш единствено компаса под пъпа и то с помоща на вятъра!
  • 50 Ей, дребен

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "Наглецо":

    По-леко, че ше ти трябва зъболекар!!!
  • 51 Лове

    7 4 Отговор
    И даде тласък на селската простотия в панелно гражданските жилищни райони,в момента се берат плодовете на безидейните поколения израснали като запалянковци и чалга фенове
  • 52 факти

    9 12 Отговор

    До коментар #48 от "Тогава защо СССР колабира,":

    По времето на соц режима България има 3 фалита само за 45 години...
  • 53 БСП на Бунището

    12 9 Отговор
    Ето фрагмент от барелефа на Монумента на руския Окупатор - Вечната Дружба на Руски войник и български Комунист...

    Коментиран от #72

  • 54 Калеко

    9 3 Отговор
    Паметника не е убил и вкарал стотици хора в лагери. Т. Живков и компания трябваше да съдите за това.
  • 55 Евгений Кънев

    13 8 Отговор
    Е кретен !
  • 56 Мммда

    12 8 Отговор

    До коментар #3 от "Настев":

    Баце, а ти знаеш ли, че управлението на Кубургите вкарват България в двете световни и докарват населението до най-голямата мизерия. За съжаление чак след 1945 започва икономическия и научния просперитет на страната и с помощта на СССР от магарето политат в космоса. За тия времена никой не говори. Не съм живял по време на соца, но като гледам в момента Германия е по голяма диктатура от тая която е била в Бг, вече гласуваха и за отнемане на гражданство и всички социално икономически привилегии ако си против политиката на управляващите, комнизм(робство) от което всеки българин не понася, някой друг да му дава наклон на "Настроението"
  • 57 В.В.П.

    10 7 Отговор
    България е била само умни иинтелектуалци ,обаче малко фашисти .Като Кобурга .Изатова ги вкарали на обучение в специализирани институции...И така ..Бутай София ,Кънев !!.Фашистка мъстия..
  • 58 Точно този жалък индивид

    15 7 Отговор
    За националната памет няма право и човката да си отваря даже. Той ще ни говори за "национална памет" Ако не бяха руснаците и държава нямаше да имаме даже
  • 59 Големи интелектуалци

    11 5 Отговор
    Сте фашистите ве пак ще се повтори 44г
  • 60 Я у лево нацисти

    14 4 Отговор
    установения съветски режим през 1944 г. дали по лош беше от военният режим в Гърция примерно, който САЩ и НАТО сътвориха да питам ? От 21 април 1967 г. до 23 юли 1974 г. страната преминава през мрачни и несвободни седем години които света познаваше, които завършиха впрочем и с турската инвазия в Кипър.
  • 61 az #СВО

    9 3 Отговор
    Страшен "потенциал", няма що!
    Фашист връз нациста....
  • 62 Механик

    8 12 Отговор
    От Съединението до днес Русия и русофилите са най големите врагове на България и българите.
  • 63 Хубаво го лансирате

    14 4 Отговор
    г-х Кънев, но от септември 2022 до днес всяка седмица по една статия, какво бил писал във Фейскбук, вече 60та поред! Само няколко текста от 24.09.2022г. ще цитирам:
    "Само в България Путин увеличава подкрепата си"
    "За Янев виновна е Европа, че няма силни лидери, а не Путин."
    "За Възраждане е ясно, че САЩ ще влезе в Украйна и затова и България ще бъде въвлечена във войната - и имат доста купувачи на тази гавра с човешката логика."
    "А Русия - колкото и армия да мобилизира, тя няма да има адекватна подготовка, въоръжение, логистика и най-вече боен дух да спечели тази война."
    Днес всеки сам може да прецени колко са верни тези неща, които е писал.
  • 64 Я у лево нацисти

    15 5 Отговор
    Това което преживяха Италия, Испания, Португалия, Гърция и т.н след 1944-1945 г. беше в пъти по лошо от това в България. Просто трябва история да се чете и обективни изводи да се извеждат а не тъпотиите на Евгений Кънев да четем ...
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Крал Джулиан

    10 6 Отговор
    Това ☝️ ГОРЕНАПИСАНОТО Е ЕДНС ГОЛЯМА И ДОЛНА ЛЪЖА И НИЩО ПОВЕЧЕ.
    За да подкрепя думите си : ПИТАЙТЕ НЯКОЙ СТАР ЧОВЕК, КОЙТО Е ЖИВЯЛ ПО ТЕЗИ ВРЕМЕНА И ТОЙ ЩЕ ВИ КАЖЕ, ЧЕ ТОВА Е ЕДНА ДОЛНА ЛЪЖА.
    ВСИЧКО, КОЕТО ИМАМЕ В НАШИ ДНИ Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА РУСИЯ.
    РУСИЯ Е ОСВОБОДИЛА ПОНЕ ДВА ПЪТИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ ТОТАЛНО РОБСТВО.
    АкО не беше Русия........... не фашизъм, АМИ ОЩЕ С ФЕСОВЕТЕ ЩЯХМЕ ДА БЪДЕМ.
    НИЕ СМЕ НЕБЛАГОДАРНО ПРОДАЖНО ПЛЕМЕ И КАТО ТАКОВА СИ ЗАСЛУЖАВАМЕ ЖАЛКАТА СЪДБА.
    ....... СРАМ........ ГОЛЯМ СРАМ..........

    Коментиран от #75

  • 67 Скоро ще има

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "ЩОМ СИ ТАЧИМ ПОРОБИТЕЛИТЕ?":

    те ще са новите освободители
  • 68 Никой не го е

    8 3 Отговор
    казал по-хубаво от писателя Димов за индустриалния ви елит, как лазел в краката на немските папиросни компании. Додеветосептемврийското ви развитие е докарало на хората отчаяние, мизерия и унижение. Щото било много прекрасно всичко, събудените дръзнали да организират Съпротива и мислели за друга политико-икономическа организация на обществото.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Мечката

    8 1 Отговор

    До коментар #38 от "Експерт от народа":

    Прител, ФАТМАКА - ФЕЛДФЕБЕЛ ИЗДАЛ ЗАПОВЕДТТА ЗА РАЗСТРЕЛА НА ЯСТРЕБИНЧЕТАТА НЯМА НИЩО ОБЩО С БКП, АМИ СИ Е С ДНК ПРОИЗЛИЗАЩА ОТ ХАЗАРСКИЯ ХАГАНАТ - ЕВРЕИН.
    НЕДЕЙ ГОВОРИ ГЛУПОСТИ.
    НЕГОВИЯТ СИН - АЛ ЙО, ДНЕС ДОВОЛНО ПОТРИВА ДЕБЕЛИТЕ СИ ГН0СНИ РЪЧИЧКИ В ОЧАКВАНЕ НА ТЕХНИЯ БОГ - АРИМАН.
    Вие не можахте ли, да разберете, че КАПИТАЛИЗЪМ и СОЦИАЛИЗЪМ са двете лица на една и съща монета - ЦИОНИЗЪМ.
    Има една едничка цел, но трябва образование и свежа мисъл за да разберете за какво е предназначена.
    Такива обаче по нашите географски ширини и дължини........... НЯМА!
  • 71 Моля?

    11 5 Отговор
    35 години българите ядат демократични лай...а. Вече се родиха 3 поколения тъпи джендери. И става по лошо и по - лошо. И пак руснаците са ни виновни.
  • 72 и кво?

    0 2 Отговор

    До коментар #53 от "БСП на Бунището":

    трябваше да го оставят, много е актуално.

    Коментиран от #78

  • 73 дядото

    7 3 Отговор
    озлобения,прост и глупав човек е опасен и за себе си и за околните.кънев от злоба забравя,че още през 1923-25 год.военно-фашистите особено прилежно избиха българската интелегенция,че през всв царство българия, фашистки режим участва на страната на хитлерова германия,че рузвелт и чърчил ни подаряват в зоната на ссср и пр.той много неща забравя,затова го публикуват и му плащат
  • 74 ха, ха, ха...

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "ГРЪКА АЛИ":

    Не си знаеш историята като българин, а се мъчиш да се правиш на темерут. А гърците са етиопски отрепки, прогонени от египтяните, съжалени и приютени като бежанци от българите на Балканите. Храни куче да те лае!
  • 75 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 6 Отговор

    До коментар #66 от "Крал Джулиан":

    Преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава земята на Българите с надеждата да ни затрие физически. Чувал ли си за Одринския мирен договор, за Кайнарджашкия? За Тракийското въстание 1828г. и ареста на организаторите и предводителя кап. Г. Мамарчев от....внимание! руските казаци??? А да си чувал за руския генерал Дибич, дето искал да избие Българите с топове, а...?
    През Априлското въстание 1876г. излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу войските на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти... Само от търговецът Николай Миронов са закупени 8 000 пушки Уинчестър, които са ръждясали в одеските складове...
    ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!
    А, прочети и защо Българите-опълченци се бият "с камънье и дърве" вместо с пушки...

    Коментиран от #95

  • 76 фбр

    2 2 Отговор
    Типичен представител на Десните Бесни ! Абсолютен ТъПаНаР !
  • 77 Павел пенев

    7 3 Отговор
    Георги Димитров пише на руски до Народния съд? Какво е дарила България на своите освободители,като всичко беше оплячкосано от фашистка Германия. По спомени на баба ми немците са събирали яйцата от кокошарника,чупели са черупките и са ги запечатвали с восък в дамаджани, които са изпращали в Германи на своите семейства. Съветска окупация у нас няма, а българската армия по решение на новото правителство отива да се бие с Вермахта за да не бъдем пак на страната на победените фашисти и да последва ново орязване на български територии след тяхната капитулация. Това че си фашизиран русофоб не ти дава право да лъжеш. България никога не е била съветски придатък а получател на техника,технологии,горива и всичко необходимо за да стъпи на краката си след германското оплячкосване и пълно разорение и опустошение. Представям си какъв подмазвач,слагач и блюдолизец си бил ти твоите родители по времето на социализма. Хамелеони.
  • 78 БСП на Бунището

    3 4 Отговор

    До коментар #72 от "и кво?":

    Аз не изразих мнение относно целуващите се мъже на този Исторически Монумент на руската Окупация,независимо,че е Гнусно и Отвратително ...
  • 79 Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кън

    4 0 Отговор
    ЕВ ............ ПЛАТЕН ИДИЬОТ И АМЕРИКАНСКА ПОДЛОГА !
  • 80 ИНЖ

    5 1 Отговор
    СССР декларират нееднократно, че нямат нищо общо с Руската империя. Чрез декрети, закони и т.н. Сега смениха плочата!?!? На кого да вярваме???
  • 81 До ЕвгениЙ Тъъпунев

    5 2 Отговор
    Абе, тъъъпанар прост, какво ти пречи тоя паметник, той е знак на почит на загинали войници и за твоята включително свобода. Паметник на американците ли искаш да има, които бомбардиха София и разрушиха голяма част то центъра й?! Как не те е срам, бе! Айде махай се в любимата ти Америка или Украйна, предател добен мрръсен.
  • 82 Точен

    3 2 Отговор
    Американските летци са българоубийци. Защо има техен Паметник?
  • 83 Ако е ,,цвят"

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Верно ли":

    за тез години да е вързал и родил, ама най-вероятно е бурен. Нищо, ,,РаУндъпа" напредва ,бавно и сигурно....
  • 84 граф Монте Кристо

    3 2 Отговор
    Глуупости на търкалета!Какво е представлявала България преди 1944г,крайно исостанала аграрна страна,с дарвени рала и цървули,с газени ламби и волски впрягове,пълна и безпросветна трагедия.Въвеждането на социализма изстрелва страната сред първите в света по икономическо и всякакво друго развитие,а след 1989г. всичко беше загубено,народа смачкан и върнат със сто години назад,в някои отношения и с хиляда години.

    Коментиран от #94

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Генерал 🇧🇬

    6 2 Отговор
    Цитат: "Общата сметка, която България плаща за издръжката на Червената армия е в размер на 133 млрд. лв.


    Огромна, тлъста ЛЪЖА !

    "Случайно" си изпуснал да цитираш от къде е тая измишльотина, щото в "История на външния държавен дълг на България (1878–1990), която я има свободно из нета в pdf-format - такива неща НЯМА.
    Има цитирам:133 милиарда лева - "общия размер на разходите по участието на България във войната срещу Хитлеристка Германия"
    Трета част, стр. 14.
  • 87 Глупи

    3 3 Отговор
    1944-1989 гг. ще се впишат в историята като Трети Златен век на българската държавност...а тоз гл.пи няма да го помнят даже внуците му....

    Коментиран от #97

  • 88 Руси

    2 2 Отговор
    "След грабежа и изнасянето на най-големите ни
    заводи, историци пишат, че България от голям
    производител на самолети се е върнала към
    дървеното рало."
    Знае ли някой, какви самолети е произвеждала по това време България?
    Дървеното рало май го смениха съветските трактори/...

    Коментиран от #90

  • 89 ако

    2 1 Отговор
    е бил изграждан този елит, както сега за 35 години демокрация - добре са направили руснаците.
    То, както вървят нещата, май пак ще идват, за да си довършат работата
  • 90 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #88 от "Руси":

    Отиди на площада на Авиацията в София и ще видиш.......

    Коментиран от #98

  • 91 ХХХХ

    4 2 Отговор
    Познавате ли млади хора, хора от преди 1944. Много по човечни бяха от вас комунистите. Човечни, изстрадали, но с високо вдигнати глави умряха. Велики граждани от провинцията, граждани от интелигенцията, но много от тях конфискувайки им магазините след умират. С думи не става. Трябва да сте били сред тях, доктори, юристи, фурнаджии, занаятчии. На докторите им бе забранено да практикуват професията, д р Камбуров. На юристи не им разрешаваха да работят и бъдат избирани съдии прокурори и сие, а имаха право да са адвокати и някои предали се на ДС. Живи и здрави да са младите хора. Никога няма да се върне нито преди 1944,нито живковото бреме. 34 години нищожество от бкп дс кгб. Животът си върви, кучетата си лаят.
  • 92 истина ти казвам

    1 1 Отговор
    Бутайте най после тоа МОЧник! Комундакопитеците пяна избиха на устите си!
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Томас Мор

    3 1 Отговор

    До коментар #84 от "граф Монте Кристо":

    Най -страшното е , че не просто се върнахме в своето развитие 80 години назад , след така наречените демократични промени . а това , че цели поколения са вече деформирани , с изкривена ценностна система , и не покриват никаква функционална база . Този процес върви като пандемия , и не се знае до къде ще стигне - дъно няма. Но паметника е виновен за всичко . Разрушаваме го -кражбите спират , поколенията започват да учат , индустрията се вдига , раждаемостта се вдига , футбола се вдига , и даже ще спечелваме по 10-12 златни медала на Олимпиада .
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Сега винаги се набляга на политическата същност на годините 1944 . 1989 г. И с право. Безумно се отрича всичко, което бе създадено от българския работник и селянин, от българския народ. Може би с право, защото почти нищо не остана - бе разграбено , продадено , унищожено !! И сега човек има усещането , че нашето "велико" българско Общество се състои само от политици, от хора на културата и изкуството, от спортисти. Навремето се шегувахме с " комунист, артист и спортист" – галениците на времето.....
    "Ония" комунисти ще си останат в историята с борбата против фашизма и с греха ,че насадиха съветския модел на живуркане.. Следващите ги , след 1956 година все пак се стремяха да създадат някакво социално равенство. Сега се изтъкват разкоша и безпардонността на всички АБФК, на всички управляващи държавата тогава ...
    А СЕГА , нима държавниците ни проявяват скромност някаква. ???
    Жалкото е, че и те живеят с девиза на оня френец, дето викал " След мен – потоп " !!
  • 97 Аспарух

    4 1 Отговор

    До коментар #87 от "Глупи":

    Егати и златния век.По скоро този период прилича на бронзовата болест на солдата.Комунистите три пъти фалираха България, то не бяха молби да станем 16 съветска реСпублика ,затворени граници омотани с бодлива тел и стрелящи на месо граничари, конц.лагери и накрая пълен фалит.
    Благодаря, но си живей със спомените. На мен ми стигат 26 г.соц.реализъм и мизерия

    Коментиран от #101

  • 98 Руси

    3 0 Отговор

    До коментар #90 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ако България беше производител на самолети,
    нямаше да чакате самолети от САЩ!!!!
  • 99 Споко

    1 0 Отговор
    Кънев за 34 години се пръкнахте все такива ограничени продажни парчета.Унищожена образователна система.Промяна на история и исторически ценности. В училищата се образова деца който не могат да произнесат правилно едно цяло изречение на Български език. .
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 ... на елита

    2 2 Отговор
    Да му се мочам на елита на тоя - две национални катастрофи и на ръба на трета. Добре,че съветската армия отиде в Южна България та границата не мина на 15 км от Асеновград.
  • 103 Шаран БГ

    1 2 Отговор
    Интересно е от историческа гледна точка, новобогаташите на Царство България в годините 1920-1925, ЧИЙ интелектуален и духовен капитал са затрили, за да се стигне до такова политическо разслоение още в тях години??
    Интересно е също така да се знае , колко процента от мъжкото насеелеение бива избито в няколко войни от Кобурга цар Фердо до абдикирането му и бягството му от Царството посред есенната нощ в 1918 година??
    И най-интересното за мен е, , защо сега 80 години след ВСВ, сегашния адвокато-политически ЕЛИТ на демократична Република България плаче за фашизираното управление на ЦАРСТВОТО през онези години??
    КЪДЕ ПО ЕВРОПАТА / към която страстно се стремим, а тя много-много не ни иска/ ИМА ТАКЪВ НЕИСТОВ ПЛАЧ И ПОДСМЪРЧАНЕ на тази тема ??? При толкова много общонародни проблеми СЕГА и повсеместната сиромашия ??
    Е, няма го Хр. Ботев да напише новия "Смешен плач" ..................
  • 104 Диоген

    0 2 Отговор
    Мъчителен преход от комунизъм към капитализъм.МОЧА е символ на унищожението на нацизма,но и на капитализма.Второто е решаващо на подсъзнателно ниво.Това е и смисълът на прехода-развит капитализъм с добра социална политика.За това е "бунтът" срещу паметника.
  • 105 Пази боже сляпо да прогледне

    2 0 Отговор
    Кънчо, за каква икономика говориш, къде са Йосиф Хербст, Гео Милев - да не изброявам още. Какъв елит те гони,та още не те е настигнал.
    Народният съд в Европа е измислен от другаря Чърчил!
  • 106 Друг трол

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Трол":

    Верно ли!?
  • 107 Настеф

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Настев":

    Е, сега сте Ха мериканофилчета, сорософилчета, българофобченца, "сладурченца"!
  • 108 Проход

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Напреднала работа казаха":

    Напук на вас Проход на петрол има и ще има!
    Голям"кахър" ви е, но... нямате път на никъде!
    И няма да имате!
    НИКОГА!