Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Декември, 2023 10:01 2 488 53

Защо приемът на Украйна в ЕС крие и рискове

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • европейски съюз-
  • русия

Едно нещо е ясно: ако Русия не беше нападнала Украйна, едва ли някой щеше сега да говори сериозно за възможността страната да стане част от ЕС

Защо приемът на Украйна в ЕС крие и рискове - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украйна е една от най-големите страни в Европа, но и най-бедната. В страната има и висока корупция. Преди войната беше почти немислимо тя да бъде приета в ЕС. Но агресията на Путин преобърна тази представа.

Едно нещо е ясно: ако Русия не беше нападнала Украйна, едва ли някой щеше сега да говори сериозно за възможността страната да стане част от ЕС. Това посочва в своя публикация германската обществена телевизия АРД, публикувана малко преди да стане ясно решението на ЕС за преговори с Украйна за прием в Общността.

В нея се посочва, че с население от 40 милиона души преди войната Украйна е една от най-многолюдните, но едновременно с това и една от най-бедните страни в Европа. Към бедността прибавяме и високите нива на корупция, както и факта, че страната има дълга обща граница с Русия - почти 2000 километра.

Войната промени нагласите

АРД припомня в публикацията си, че през май 2022 година, т.е. няколко седмици след началото на войната, френският президент Еманюел Макрон допусна, че приемането на Украйна в ЕС е въпрос не на години, а на десетилетия - независимо, че заради смелостта, с която се защитава от Русия, тя вече е "членка на ЕС в нашите сърца", цитира АРД казаното тогава от френския президент. Но и в други европейски столици тогава още се питаха дали ЕС не прекалява с Украйна - най-малкото по финансови причини.

В момента България е най-бедната страна в ЕС, припомня АРД. Но посочва, че при доходите на глава от населението украинците са далеч по-зле: те не разполагат дори с половината от парите на българите. За бюджета на ЕС, който трябва да се грижи за по-справедливо разпределение на благосъстоянието, това означава, че много страни могат от нетни получатели да станат нетни платци. Казано иначе: ако сега всяка година получават милиарди от бюджета на Общността, може да се наложи да започнат да подпомагат Украйна с такива суми, обяснява германската медия.

За земеделските субсидии

Украйна, която има силен аграрен сектор, би имала по-големи претенции за премии за селскостопански площи, отколкото всяка друга страна членка. Така Украйна може да преобърне цялата система на земеделско субсидиране, а с това и една трета от целия бюджет на ЕС, се опасяват експерти в Брюксел. Други обаче виждат в това шанс остарялата селскостопанска политика най-накрая да бъде реформирана.

Може ли ЕС изобщо да си позволи такова преразпределение? Трябва да може, подчертават от Брюксел, а според председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен говорим за по-висши цели: "Украйна не се бори само срещу агресора, а за Европа", заяви тя в Европейския парламент в Страсбург. "Присъединяването към нашето семейство ще бъде равносилно на крайна победа за Украйна", припомня АРД думите ѝ.

Геополитически сигнал към Кремъл

Агресията на Путин промени нагласите към стратегията за разширяване на ЕС. Мнозина виждат в една такава стъпка по-скоро геополитически сигнал към Кремъл, а дефицитите във върховенство на закона в Украйна отстъпват на по-заден план, четем по-нататък в публикацията на АРД.

Преди войната Украйна заемаше 122-ро място в класацията за корупция на Трансперънси интернешънъл, а Европейската сметна палата установи корупция, стигаща чак до най-високите етажи на властта. Възможно ли е това да се е променило по време на войната?

Напълно, казва председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, която не спира да хвали украинския парламент, който в условията на бушуваща война приема един антикорупционен закон след друг.

В същото време медиите непрекъснато разкриват нови корупционни скандали. Разследване на "Зюддойче Цайтунг" например установи, че съдебната система и властите, които трябва да се борят срещу корупцията, "сами по себе си са пропити от корупция". Според разследващите журналисти отговорни длъжностни лица системно изискват шестцифрени суми под формата на подкупи. На този фон бизнесът се оплаква от "корупционна вълна", която е станала причина за "втора вълна на емиграция на индустриалния бизнес в чужбина".

АРД на свой ред припомня, че заради лично обогатяване или бездействие срещу корупцията президентът Зеленски уволни един военен министър, няколко заместник-министри, заместник-шефа на президентската служба и дори председателя на Върховния съд, взел подкупи за 3 милиона долара.

Геополитическите интереси вече са водещи

Ако досега за започването на преговори за членство беше важно изпълнението на критериите за върховенство на закона, т.е. борбата срещу корупцията, властта на олигарсите и прането на пари, сега на преден план вече излизат геополитическите интереси на ЕС - това са думи на високопоставен европейски дипломат, цитиран от АРД. Казано по друг начин това означава: чрез възможно най-бърза интеграция в ЕС Украйна да бъде спасена от по-нататъшни посегателства от страна на Москва - включително, за да бъде гарантирана сигурността на самия ЕС.

Въпросът за огромните разходи покрай евентуалния прием на Украйна в ЕС ще остане актуален, както и въпросът за мащабни реформи в бюджета на Общността и процесите по вземане на решения. Нидерландският експерт по европейските въпроси Матиас Матийс смята, че това носи както рискове, така и шансове за ЕС.

"Покрай приема на Украйна повече ще натежи идеята за това, че ЕС играе геополитическа и геоикономическа роля", казва пред АРД Матйс, който в момента преподава в университета "Джонс Хопкинс" във Вашингтон.

Вероятно обаче ЕС ще трябва да плати цената за това, изразяваща се в намаляване на дълбочината на сътрудничеството между държавите членки, смята експертът. "Просто съществува риск Европейският съюз да стане по-малко кохерентен в резултат на разширяването", Матиас Матийс. Той предполага, че вероятно ЕС ще трябва да направи стъпка назад по отношение на интеграцията - до нивото от средата на 1990-те години.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Възглавница

    56 6 Отговор
    Украйна не е риск, а опасност
  • 2 КОТарАК

    4 31 Отговор
    ми щото и ,,новите,, окупИрани територии ще искат , и цяла РФ

    Коментиран от #23, #42

  • 3 Възглавница

    53 3 Отговор
    Да не говориме, че корена на думата украйна е КРАЙ
  • 4 НЕчовешка съдба

    6 56 Отговор
    Другари нещата се случват..след 50 години границата ще се мести на изток пак..просто руснаците доказаха че не могат да се самоуправляват и им трябва попечителството на Белият Човек

    Коментиран от #6

  • 5 Българка

    50 1 Отговор
    По правилата на ЕС няма как изобщо да очакваме Украйна, на чиято територия се води война, да стане член на ЕС. Процесът за приемането й ше трае десетилетия, ако се спазят правилата.

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Циник

    50 3 Отговор
    Влезе ли Украйна в ЕС ние веднага биваме изритани от хранилката, а ще трябва и да даваме. И след няколко години пак ще сме най-бедните в Европа.

    Коментиран от #16

  • 8 Филип

    50 5 Отговор
    ПРОСТО ЕВРОПА ЩЕ ЗАГУБИ И ПОТЪНЕ А МАФИОТСКА УКРАЙНА ЩЕ СПЕЧЕЛИ
    ТУРЦИЯ НЕ ПРИЕМАТ 20 години А УКРАЙНА НА СЕКУНДАТА
  • 9 Гучито

    3 31 Отговор
    Рискът е ме във Украйна има много Руски агенти които ще правят Мръсотия на Умните и богати европейци
  • 10 Бачи ти Кико

    37 2 Отговор
    Че то ше има ли Окрайна , че да влиза в Еврогейския съюз ?
  • 11 ФЕН

    41 3 Отговор
    Само да уточним. 2014, САЩ нападнаха Русия. Украйна е само върхът на копието. Който се оказа от оглозган кокал, а дръжката, между другото, доста гнила. Ама това е друга тема...
  • 12 Българин

    34 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Е то ЕС няма да оживее толкоз дълго. Все пак, и ние сме в него. Как пък все се хващаме за губещите!?
  • 13 Едно нещо е ясно

    29 2 Отговор
    о-крайна никога няма да бъде част от ЕС(ЕС).
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мим

    22 1 Отговор

    До коментар #7 от "Циник":

    Така е,ама иначе ние и сега сме си най бедните,а тогава още по бедни......
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 .....

    27 2 Отговор
    Щом триете ще го напиша така. Тези от политици от Евро съюза отдавна си играят на цирк.Та те ни качиха на влакчето на ужасите и накрая искат да ни пуснат по пързалката с бръснарски ножчета.
  • 21 ББЛ

    24 3 Отговор
    Украйна е като гладна мечка стръвница, която е държана зад оградата ,и знаеща къде е гърнето с меда, иска хитро да докопа до благината. И защо една шепа наивници иксат да го дадат.... Ами после @
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Европеец

    3 12 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    И защо да не станат. Не са ли в Европа. Няма ли да е хубаво и Русия да е част от европейското семейство. То така или иначе вече не са комунисти, значи...

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Българин

    3 21 Отговор
    Все повече се убеждавам, че путинофилите не са научени да мислят. Или просто няма с какво.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Нали

    10 1 Отговор

    До коментар #23 от "Европеец":

    Наивник си друже... Няма как шарена по цвят на кожатаЕС да приобщи точно пък Русия.И все пак все още и казват Руската империя много от тях.
  • 28 Механик

    18 2 Отговор
    Начи, страната с най-голямата корупция, сега ще бъде приемана????
    И кво? Вече няма корупция ли?
    Лицемери!
  • 29 .....

    17 3 Отговор

    До коментар #26 от "Четящ":

    Че съм написал, че ние ще им даваме пари ако ги приемат в Евро съюза както е написано в статията и ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕ, а те ще ни се отплащат с ГМО продукция това ли е цинично
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Далаверише

    13 1 Отговор
    Ако след края на войната, остатъците от окрайнътъ не влязат в ЕС, няма как да се обясни на добрите юропейски бургери, за чий плащат сметката за тая война. Тогава няма да има субсидии за монсанто и другите химически концерни налазили клетата окрайнъ. А като влезе окрайнътъ в ЕС, хем юропата ще прати сметката за краварската война, хем ще се наливат пари в химическите концерни и експериментите върху живи хора ще си продължават успешно
  • 32 Край

    7 3 Отговор
    Да влизат Украйна Албания и СМакедония - омръзна ни да сме най бедни в ЕС и да ни дават пари. Нямаме търпение ние да почваме да даваме. Така разсъждаваме ние - най умния народ след евреите.
  • 33 Европа трябва да печата евро

    7 0 Отговор
    А Украйна ще залее Европа със селскостопанска продукция

    Коментиран от #39

  • 34 Йеронимус БОШ

    8 0 Отговор
    Плащаме сега и ще продължим да плащаме чужди сметки !
  • 35 ЕПИхлорХИДРИН

    7 1 Отговор
    Каква е разликата между Европския съюз и Съветския съюз ? Ама погледнато под повърхността и пропагандата !
  • 36 ЗЕЛЕНчук

    3 1 Отговор
    За нас не е ли по-важен въпросА за приема и ЕДИНЕНИЕТО на непримирими ВРАГОВЕ като ГЕРБ - ДПС - ПП - ДБ ? Това е нещо като разновидност на Али баба и 40-те разбойници , но модифицирана в много повече разбойници и повече Алибабовци !
  • 37 Да ама

    6 2 Отговор
    Това че украйна ще стане член на ЕС не вярва дори фон дер лайен. а и самите украинци. И не само заради резонните причини корупция правов ред съседски отношения и тн Чисто технически е НЕВЪЗМОЖНО да се приеме такава голяма страна с 30 милиона население Та тя ще стане 5 та по големина в ЕС .Като такава тя ще трябва да има огромно влияние в ЕК в ЕП право на огромни средства Като същевременно най бедна държава ще е само консуматор и огромна тежест за съюза. Това са само една малка част от огромните трудности които ще създаде украйна на ЕС въпреки че нямам нищо против украинците Мисля че от ЕС им направих приятелски жест като държава която защитава себе си и Европа от путин.С ясното съзнание че обещават нещо което е на практика невъзможно. Най вероятно замисъла е да ги държат близо до ЕС с финансови помощ и някои придобивки И някакви фиктивни преговори за да не губят украинците надежда Това което правят и със сърбия и черна гора които вече 12 г преговарят и не са помръднали и метър напред за членство.Макрон също измисли някакъв втори ЕС от близо 40 държави Европейска задница го нарекоха Който да функционира извън ЕС на 26 . В който ще прикрепят и украйна .

    Коментиран от #43, #53

  • 38 Само Питам

    4 0 Отговор
    Дали Украйна нарочно не е подразнила Русия да я нападне......за да може да влезе по-бързо в ЕС и НАТО ??? Майтап бе.......
  • 39 тиквенсониада

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Европа трябва да печата евро":

    Така както Бойко ни залива с лицемерие и ПРОСТАЩИНА ли ?
  • 40 Украйна е ясна

    5 0 Отговор
    Толкова корупция има, че не е за говорене! За царица Марула и нейните златни смс-и с Файзер не пишете. Евродепутатка Мишел Ривази, която разследваше, умря жената от ифаркт...
  • 41 Ццц

    5 1 Отговор
    Дрогата докопа ли еврофондовете няма да ви стигне хартията да печатате нови пари. Тоя се доказа като съвършен консуматор. И от "дарбите" му, тази е най-безобидна.
  • 42 абе барби разбрах че са те

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    приели по спешност заигграла си се и по грещка си мишнала един флакон на едно място
  • 43 Ццц

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Да ама":

    Съгласен съм, че на всеки е ясно, че е обещано невъзможното. Ама нали ценностите са ни важни? Кой обещава като предварително знае, че не може да го изпълни? Нещо ми се върти и за 1 млн. снаряда до края на годината? Ама тука има една шайка поплювковци из форумите. Много обичат да пишат за лъжливи джуджета. Те за това си се разбират и си искат точно тази демокрация.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 парадотиде

    2 0 Отговор
    На 9.5.2024г. ВДВ на Путин ще маршируват на хрешчатий у Кииф!Така,че в ЕС ще приемете деовият!!
  • 46 инфо

    1 0 Отговор
    Ако изобщо Украйна стане член на ЕС, ще отминат поне 15 год. До тогава такива недоразумения и ментално увредени като фон дер Лаен и сие, ще са избледнели мумии от историята...
  • 47 УКРИЯ В ЕС И НАТО ...............КОГА

    0 0 Отговор
    ЦЪФНАТ НАЛЪМИТЕ В БАНЯТА В БАНКЯ !
  • 48 КОЙ Е ЛУД ДА СЕНАБУТА С ФАШИСТИ В КЪЩАТА

    1 0 Отговор
    СИ ...... ТЕ ЩЕ ГО ТРАНЖИРАТ ВЕДНАГА И ЩЕ ГО ОГРАБЯТ !
  • 49 дядо поп

    1 0 Отговор
    Ами защото Украйна не е дори котка в чувал а си е жива кутия на Пандора!
  • 50 Крет е ния

    1 1 Отговор
    "Вероятно обаче ЕС ще трябва да плати цената за това... съществува риск Европейският съюз да стане по-малко кохерентен..."
    Приемаме Украйна и ЕС се разпада!?
    " ако Русия не беше нападнала Украйна, едва ли някой щеше сега да говори сериозно за възможността страната да стане част от ЕС"
    Ех, тая лоша Русия! А това, че се правихте на глухи и слепи в НАТО, САЩ и ЕС и натискахте ли тая пуста Укр-а да била в НАТО. Колко пъти Русия и Путин казваха, говореха, че няма да стане така!? Сега ДВто да не ни пробутва немско кисело зеле!
  • 51 Ами просто е

    1 0 Отговор
    Укрия е фашистка държава. Лъжедемократите се саморазобличиха.
  • 52 Сащ са злото

    0 0 Отговор
    През 3/2022 конфликтът бе на 90 % уреден, но алчните изроди разпалиха поредната си война.
  • 53 Целта на Вова

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Да ама":

    въобще не нито една европейска държава - това са поредните лъжи и опорки на САЩисаната пропаганда!

    След лъжите на Запада/Сащ и укрите и разширяването на НАТО в ущърб на националната сигурност на Русия Вова взе нещата в свой ръце:

    Укрия ще бъде дефашизирана, демилитаризирана и неутрална! Вова ще защити рускоговорящите и ще осигури националната сигурност на Русия. Това е гарантирано.

    А САЩисаните "мозъчни тръстчета" и книжните амери генерали да не си напрягат бедните мозъчета, защото могат да се сблъскат с предизвикателства, каквито не са и сънували.