Last news in Fakti

7 Януари, 2024 13:05 2 556 84

Огнян Минчев: Заради огромните разлики в стандарта на живот няма как да ни "натресат" ефективно каквито и да е мигранти

  • огнян минчев-
  • мигранти-
  • стандарт на живот-
  • разлики

Няма как да задържиш един човек в България, ако социалната подкрепа, която той получава с бежанския си статус тук е нищожна част от това, което той получава в Австрия или Германия, коментира политологът

Огнян Минчев: Заради огромните разлики в стандарта на живот няма как да ни "натресат" ефективно каквито и да е мигранти  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Рупорите на кремълската пропаганда в България с готовност поеха новата парола на хибридната война срещу националния ни интерес - влизането в Шенген "по въздушно-капков" път е постижение с "пренебрежима стойност", което обаче застрашава България да се напълни с мигранти, които "чужденците" ще ни задължат да приемем.
Тази лъжа не е трудно да се освети и разобличи - стига някой да се ангажира с това. Дъблинският регламент - по който всяка страна в ЕС, която първа е приела и регистрирала мигранти е длъжна да ги приеме обратно, ако са се оказали в друга страна - ще бъде заменен с по-ефективна и по-справедлива система на разпределение на бежанци с право на убежище в Европа. По-справедлива, защото Дъблин натоварва граничните европейски страни с отговорности, които те не са длъжни да поемат.
Но дори и да приемем, че Дъблин продължи да действа, процедурата на връщане на подобни бежанци в България е изключително трудна и тромава и тя става почти невъзможна с обжалването на самите мигранти в съда на решението да напуснат богата Австрия или Германия и да бъдат върнати в непривлекателната за тях България. Затова каквото и да е пожелателно споразумяване за репатриране на бежанци има действие, отложено почти безкрайно в бъдещето.
Но хайде да приемем, че Австрия успее да репатрира в България 6000 мигранти от своя територия, които са първоначално регистрирани в България. Настаняваме ги в бежанските центрове във Военна рампа, Овча купел и Харманли. Там режимът на придвижване е свободен. Според вас колко време ще вземе тези бежанци да се завърнат в Инсбрук или Линц? Казват, че това се случва за по-малко от седмица. Няма как да задържиш един човек в България, ако социалната подкрепа, която той получава с бежанския си статус тук е нищожна част от това, което той получава в Австрия или Германия.
Огромната разлика в стандарта на живот и в социалните фондове между България и богатите страни на Европа прави невъзможно да ни "натресат" ефективно каквито и да е мигранти, освен ако не се изгради строг затвор за бежанци у нас - което е невъзможно. Решението на миграционния проблем в Европа е невъзможно чрез "извиване на ръце" между Австрия и България, между Франция и Италия или между които и да са групи страни.
За да се реши миграционния проблем в Европа са необходими няколко неща. Първо, ясен консенсус на ЕС, че нелегалната миграция в Европа е недопустима - тя е нарушение на закона и не се допуска. Второ, максимално ефективна защита на границите на съюза - включително и в България и на Балканите, но преди всичко в Средиземно море, през което преминава огромният брой мигранти в Европа. Европейската агенция за опазване на границите - ФРОНТЕКС - досега функционира по-скоро като агенция за защита на човешките права на мигрантите, отколкото като гранична полиция.
Трето, делегитимиране на всякаква идеологическа и политическа доктрина на европейска земя, която разглежда имиграцията като "прогресивен процес". Левичарски политически и неправителствени групи активно и безнаказано нарушават закона, контабандирайки големи групи мигранти в Европа - качват ги на специално наети кораби в Средиземно море с претенцията, че ги "спасяват". Това, че ги спасяват от смърт във водите на морето е хубаво, но веднъж спасили ги трябва да ги връщат там, откъдето са тръгнали, а не да ги водят до най-близкото европейско пристанище.
Основните богати европейски страни са системно изправени пред демографска дилема - намаляващо население в трудоспособна възраст и нарастваща нужда от работна ръка за да има икономически растеж. Имиграцията е единствения отговор на тази дилема. Но приемането на мигранти трябва да се реализира, първо, по законен начин и, второ, на базата на национални решения и институционални механизми. България - както и цяла източна Европа - няма да се съгласят да носят миграционната тежест на големи групи пришълци, които западните европейци са решили да допуснат в ЕС - независимо дали поради идеологически приоритети или поради икономически интерес.
Българското правителство постигна частичен резултат в реализацията на правото на България да има достъп до свободно придвижване по територията на ЕС - право, предоставено от договора за присъединяване на нашата страна. Арогантният отказ на Хага допреди няколко седмици и на Виена - до ден днешен - да допуснат България да реализира своето право и интерес е недопустим. За съжаление, България трудно защитава своите интереси - включително и поради претенции към София, че не спазва други свои поети ангажименти (например по отношение на корупция и институционална ефективност). Тези претенции сами по себе си могат да бъдат обосновани в своята собствена сфера, но не могат да предотвратят правото на свободно движение, коието България има като страна-членка на ЕС.
Шенген е право на България, което предстои да се реализира напълно. Пропагандните циркови номера на кремълските политически и пропагандни рупори в България могат да "минат" само ако бъдат допуснати да доминират с лъжа публичния обществен дебат. В България мнозина печелят и забогатяват в следствие на европейската ни принадлежност. Редно е те да спрат да мълчат - и да защитят публично мястото на България в ЕС.

Коментарът е публикуван на Фейсбук страницата на автора


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да , бе ,

    38 9 Отговор
    сигурно !

    Коментиран от #28, #67

  • 2 Шайка

    42 10 Отговор
    Комунисти комсомолци пионериии лалала...бг загива младите напускат...2500 евро в Европа...тук 700 лв алооо вие луди ли сте....
  • 3 Сириец

    10 40 Отговор
    Време изгони руски окупатор от Сириа защото много сириец ша доде у Бугариа

    Коментиран от #11, #50

  • 4 Сбъркан русофил

    16 48 Отговор
    Не ни пускат в Шенген, защото руските шпиони в България ще си щъкат свободно по Европа.
  • 5 Иво

    76 15 Отговор
    Каквото не им хареса на правителството, веднага става Руска пропаганда. Ебати идиотите
  • 6 А бе

    62 3 Отговор
    Те и боклуци нямаше как да ни натресат
    но си ги горят ударно из ТЕЦовете
    в колонията !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 КОТарАК

    12 46 Отговор
    а всъщност колко руски мигранти има в БГ? хайде на бас , че са много повече от шепата арбели , дето ни подминават като бързия влак!
  • 9 А бе

    13 46 Отговор
    Нали трябва да се плашат хората с измишльотини. То не бяха студени зими без ток и вода, ще станем джендъри, ще ни откраднат децата и всякакви малоумщини.
  • 10 ха ха

    10 22 Отговор
    В България мнозина печелят и забогатяват в следствие на европейската ни принадлежност. Редно е те да спрат да мълчат - и да защитят публично мястото на България в ЕС./ ами мафията не желае публичност както и служителите с европейски субсидии
  • 11 Мда

    16 24 Отговор

    До коментар #3 от "Сириец":

    Най-големият наплив на мигранти през изминалата година е от Сирия, около 180 000, като е нараснал с над 50 000 за година. Познай кой ги праща насам!

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 на минчев

    39 3 Отговор
    И БЕЗ ТОВА ТРЯБВА ДА МУ СЕ СМЕНИ ПОЛА ЩОТО Е БЕЗПОЛОВ !
  • 15 Прав си

    27 3 Отговор

    До коментар #11 от "Мда":

    САЩ и Турция.

    Коментиран от #17

  • 16 Минчев,спри се

    28 4 Отговор
    Вместо да им плащат по 1000 е в Германия и Австрия,ще им плащат по 750 е на глава у нас.Така и емигрантите ще имат пари ,а и европейците с по- малко пари ще се отърват от ислямизираните елементи.
  • 17 Мда

    7 32 Отговор

    До коментар #15 от "Прав си":

    Жалък опит за оправдание на кремълския ти господар!

    Коментиран от #22

  • 18 Анонимен

    62 10 Отговор
    Къде е "руската пропаганда"?Меркел ги покани,хранят ги,поят ги,пари им дават,а накрая ние излязохме виновни и не ни пускат в Шенген заради собствените им грешки и гл.упости.Русия ли накара Меркел да ги кани?Русия ли не ни пуска в Шенген?Аман от антируска истерия.
  • 19 ЕВРОНЮЗ

    28 1 Отговор
    😂 😂 😂 Като си спомня как Николай Ненчев докара само два американски танка за съвместно учение, които след това щели да си ходят............. Но ГАНЧО има къса памет.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Павел пенев

    39 4 Отговор
    Този е дебел дебил с демократично научно звание професор т.е. закупено по политически критерии.
  • 22 Ха ха

    13 2 Отговор

    До коментар #17 от "Мда":

    Жалкия май си ти.

    Коментиран от #27

  • 23 Гробар

    32 4 Отговор
    Според Минчев излиза че ще се спасим от емигрантите защото няма да спазваме европейските регламенти,но същевременно Минчев е голям европеец.

    Коментиран от #60

  • 24 хахаха

    37 5 Отговор
    тук се открояват два момента: Първият - как така след 33 години демокрация, 20 години у нато и 17 години у ЕС сме толкоз бедни, че дори и бедните афганистанци не искат да стоят повече от седмица тук
    Вторият - като как мигрантите ще се окажат след седмица обратно в Инсбрук или Линц, ако това не стане със съдействието на държавицата ни? :)))))

    Коментиран от #44

  • 25 Анонимен

    42 7 Отговор
    ЕС пуска мигранти-Путин е виновен.ЕС затваря ТЕЦ и АЕЦ -Путин е виновен,ЕС спря да купува газ и петрол от РФ-Путин пак виновен.И сега Путин не ни пуска в Шенген.

    Коментиран от #55, #56

  • 26 значи

    28 2 Отговор
    да ме извиняват хората с наднормено тегло, ама ми се струва, че с увеличаването на теглото намалява умствения капацитет...поне у някои индивиди е очевадно.
  • 27 Мда

    4 11 Отговор

    До коментар #22 от "Ха ха":

    Нима? Аз не служа на чужди държави и режими, нито ги подкрепям и оправдавам във всичко.

    Коментиран от #33

  • 28 УГНЯНЧУ

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "Да , бе ,":

    УГНЯНЧУ ИСКА ДА КАЖЕ ,ЧЕ БЕГЕТО И НАРОДА БЪЛГАРСКИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ТЪНЕ В МИЗЕРИЯ ,ЧЕ ДАЖЕ ПО БЕДНИ НАРОДИ НЕ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ В БЕДНА БЪЛГАРИЯ
  • 29 Свинчо Минчев? Доказан Лъжец и

    22 1 Отговор
    Маниполатор, тоя и Пеевски ще ударят 300кила!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Анонимен

    18 1 Отговор
    Аделхайд Вьолфл
    2 януари 2024 г., 15:30 ч
    ,
    31 публикации
    След една година дипломатически усилия на румънското и българското правителство, Австрия вече отпусна ветото си върху присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. От 31 март 2024 г
    Трите държави се споразумяха още Румъния и България да приемат обратно всички мигранти, които са били регистрирани в двете държави и след това са дошли в Австрия в рамките на един месец, съгласно Дъблинския регламент. Това означава, че значително повече мигранти, за чиито процедури отговарят двете държави, могат да бъдат върнати за по-кратко време.

    „Изпращаме сигнал, че търсещите убежище не могат да избират страната на дестинация“, се казва в изявлението. Австрия също иска да изпрати консултанти на летищата в България и Румъния, за да извършват проверки на място. Германия е разполагала такива служители на някои гръцки
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Я направи справка кога започна

    25 4 Отговор

    До коментар #27 от "Мда":

    емиграционния поток от Сирия.
    Точно така, започна преди руснаците да се намесят.
    Я направи справка кога започна емиграционния поток от Либия.
    Точно така, след като убиха Кадафи и разрушиха една светска уредена държава.
    И сега добрите хора в Лампедуза се чудят какво да ги правят.
    Така се опитай да гледаш малко по-далеч от носа си.
    Ако можеш.

    Коментиран от #38

  • 34 Още един плямпалник

    16 2 Отговор
    Всички властославци в един хор пеят псалми, но мигрантите са мюсюлмани и им е през оголения, какво казвал тлъстоминчо.
  • 35 Симов

    17 3 Отговор

    До коментар #30 от "Перо":

    Точно така. Като се постави на афганистанеца дилемата или оставане в България или връщане в родината, той ще предпочете първото. България ще бъде буфер за хората от изток.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Рошав таралеж

    14 2 Отговор
    А, футки са рупори на САЩисаната пропаганда.
  • 38 Мда

    1 13 Отговор

    До коментар #33 от "Я направи справка кога започна":

    Става дума за многократно увеличения сирийски бежански поток след започването на войната в Украйна, не за истории от преди 20 години.

    Коментиран от #54

  • 39 бай Иван

    15 1 Отговор
    Поради огромната разлика в стандарта на живот между Сирия, Афганистан и България ли???
  • 40 Някой

    20 1 Отговор
    О, моля ви се. Този доказан грантаджия кого си мисли, че баламосва
  • 41 Куку Лашка

    17 1 Отговор
    Той документът подписан, нашите кузеци още отричат. Те ли са тъпи или нас правят на такива?
  • 42 1234

    2 9 Отговор
    Абе как в Малта нямат проблеми с бежанците? Проверил съм нямат. Как така за Испания и Португалия нищо не се Чува?

    Коментиран от #46

  • 43 Тома

    17 0 Отговор
    Шишко не дей да лъжеш.Никой не ти гледа стандарта от крадците на брюксел.Там гледат кой как ще се наведе
  • 44 Откроява се твоята прос.... Я

    1 16 Отговор

    До коментар #24 от "хахаха":

    Ами като има в БГ такива руски подлоги като теб нормално е да сме най-бедната страна в ЕС.
  • 45 Макробиолог

    16 1 Отговор
    Нещо като нищо.Дори О.Минчев ,рупор на неолиберализма от световна величина,няма как да каже нещо смислено и логично в един текст съдържащ опорки от списъка на юроатлант ценности от една страна и от друга --национален интерес.
  • 46 ????????...

    12 0 Отговор

    До коментар #42 от "1234":

    В Испания и Португалия няма бежанци ли???.... ти от луната ли падаш???
  • 47 Макробиолог

    17 1 Отговор
    Тезата че сме дрипави,бедни,корумпирани и с нефункционираща държ администрация и това е гаранция за нац сигурност от гл т на миграционните заплахи,е абсурдна.

    Коментиран от #52

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ТУРГАЙ

    10 3 Отговор
    На тоя все му се привиждат путинисти:)))
    Събира лайкчета - лайкче-долар, две лайкчета-два долара...нещо такова.
    Иначе е прав - когото и да ни върнат, пак ще избяга оттук.
  • 50 Шарамута

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сириец":

    Куш замал
  • 51 Макробиолог

    13 0 Отговор
    Тезата че поради демогр криза в Европа ,трябва да приемаме емигранти е още по абсурдна.
  • 52 ФИЗИКОхимикал

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "Макробиолог":

    Обаче може и да не си прав.
  • 53 да предложа

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Брат ти Мориц":

    Недей да му светиш по пътя-той иска да се спъва
  • 54 ТУРГАЙ

    11 0 Отговор

    До коментар #38 от "Мда":

    Други са причините за увеличения "сирийски" поток. Няма връзка с Украйна.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Макробиолог

    18 0 Отговор
    Тезата че поради демогр криза в Европа ,трябва да приемаме емигранти е още по абсурдна.Не е нужно да си Орбан за да разбереш че деца раждат млади семейства с собствено жилище, сигурни и високи доходи т.е.държавна политика за малък и среден бизнес,силна средна класа ,нац икономич суверенитет ,а не плонжове пред посолствата,корпоративния бизнес и шарено зелените нпо -та.
  • 58 Сатана Z

    12 2 Отговор
    Нищо подобно,началник.Мигрантиъе ще се чувстват в България като у дома си.Същата мизерия ги очаква плюс около милион циганори от тяхната боя.
  • 59 Циник

    14 0 Отговор
    Превод на български: добре че сме най-бедни и жалки в Европа, че да не ни лови руската пропаганда. С това се гордеем вече, че друго няма с какво.
  • 60 ДЕБЕЛАРИУМ

    12 1 Отговор

    До коментар #23 от "Гробар":

    Много си прав.Натиснах плюсче на твоето мнение.Както и доста други доларджии и рубладжии, така и на бая ти Оминчев дай му да друса ефира с простотии срещу мангизи.
  • 61 ..............

    12 0 Отговор
    На плажа слушам какво си говорят руснаците и после сравнявам с нашите простотии на татоси и джукели и ме хваща СРАМ.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 дайте да дадем

    18 0 Отговор
    Братя българи, не гласувайте повече за продажни политици! Те и майките си са готови да продадат.....
  • 64 Биби

    11 1 Отговор
    Минчев явно не е слушал как Денков се хвали напоследък, че доходите се увеличили много, че българите са станали много щастливи, изобщо тук всичко е цветя и рози!

    Коментиран от #73

  • 65 Товаа го казаха преди 2 - 3 години по ТВ

    13 0 Отговор
    Напротив, от Германия , Австрия, Нидерландия, Белгия ще ни дадат по 12 хиляди евро на върнат в България мигрант и ще задължат след израсходваме тези пари за мигрант България започва да ги издържа със собсъвени пари завинаги !
  • 66 Айдееее

    19 1 Отговор
    И тая торба за л...а го притисна руската "пропаганда".... Абе кой от къде се появи и нема кво да каже руската пропаганда му на устата...
    Ама не вижда ли, че 99,99% от медиите са само хибридни бълвочи против Русия... къде да я чуеш, видиш или пипнеш тая руска пропаганда... ей продажни мизерабли взмайте си сребърниците хибридчици гадни!!!
    САЩ (по тяхна информация) са похарчили над 1 милиард долара за справяне с "руското влияние"!
    Българската ПЕТА КОЛОНА е получила от ФАЩ над 47 милиона долара ($47,709,686) за анти руска и антипрезидентска пропаганда.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Керестелия

    0 1 Отговор
    Вчера на плиска сгънат два дюнер за пет минути при тарамбуките на плиска
  • 69 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    8 1 Отговор
    Малко са го били преди години тоя!
  • 70 Ген. Гурко

    14 1 Отговор
    Значи да не обръщаме внимание на това че е подписан нечувано предателски договор, с условия непостравяни на нито една страна, при това и без практически да влизаме в сухопътен Шенген, а да се надаме, че поради ниския ни стандарт нямало да могат ефективно да ни натресат навлеците. Така ли бе , нещастник? Може би трябва и да помолим на предателите на националните ни интереси от нелегитимната сглобка да ни държат още по-бедни и с по-нисък стандарт за да се вардим от последствията от действията им. Вместо да грабнем гьостерици и лопати и да отидем при тях за обяснения.
  • 71 КовидманЯк

    12 1 Отговор
    Щом дебелия Трол булимик, Огнян Минчев да го активирали със захранване на сметката му да квичи на умряло, значи управляващите пак са се оакали до уши.😃
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Според зависииии

    13 1 Отговор

    До коментар #64 от "Биби":

    Ммм даа... единият соросоид Даниъл Смилов се хвали, че България имала най-богатия си период от над 1000 години, а дебелият соросоид Минчев наобратното наобратното вика ,че социалната подкрепа за бежанците била нищожна. Тия и двамата не ги слушат главите.
  • 74 4567

    11 2 Отговор
    Минчев, те вече мигрантите са ни ги натресли. Поне по документи подписани от Габриел и Денков. 6000 и нагоре АйТи инженера от Афганистан и още толкоз учени от Сирия. Шефката на ДАБ по БНТ Мариана Тошева го призна това.
  • 75 Иван

    1 6 Отговор
    Ееее, с тая статия съвсем разочаровахте г-жа Лъжа и Коце Копейката. Сега ще им трябват други опорки.

    Коментиран от #79

  • 76 граф Монте Кристо

    9 0 Отговор
    Защо да не може бе,Омбре,ще ги докарат под конвой с шлепове надолу по Дунава,нали е в духа на шенген?Ще ни заставят да ги интегрираме,ще си завардят границите и намерението им ще стане факт.Ще се отърват от ориенталците,с техните цигански табиети и ще ни накарат да направим и емигрантски гета в допълнение на циганските.
  • 77 Хммм

    6 0 Отговор
    Правят ни на малоумни. Мигрантите ще стоят там където им дават помощи. А в Европа няма да им дават помощи след като са регистрирани в България.
  • 78 Ха-ха-ха

    5 0 Отговор
    Максимална защита на границите. Т.е. мигрантите които пресичат границата ще си остават в България а не както сега да се превозват до ЕС
  • 79 Хммм

    7 0 Отговор

    До коментар #75 от "Иван":

    Какви копейки бе ? Ти какво, на Луната ли живееш? Искаш ли да се напълним с мигранти и да не можеш да излезеш по улиците след залез слънце. Питай как са хората в Харманли.
  • 80 Как да не може?

    7 0 Отговор
    Как да не могат да ни натресат имигранти? Сега малко ли са? И всичките са на наша издръжка. Освен това, кой ти каза, че ще бъдат бедни имигранти? Може да дойдат като имигранти, но да си купят гражданство, например чрез платен брак, да започнат да купуват земи, да строят това и онова и да ни станат господари! Този вариант изобщо не е изключен!
  • 81 СОЦСЕТОЛОГ

    7 1 Отговор
    Представям си как Минчев си пише годишния отчет пред началството: "За изминалта година постигнах невУрУятния резОлтат от 10 простотии средноседмично на годишна база.Бесният режект от страна на руските тролове релакс не ми даваше евридей унд найт"
    и т.н.
  • 82 Тоя шорошопар

    7 1 Отговор
    Да го питам тоя шорошопар за какво правят съдебна реформа кат ачик ни казва,че няма да спазят регламента на ЕС за мигрантите?
  • 83 не искам Шенген

    1 0 Отговор
    искам да върнат изгонените от руското посолство за да имаме някъкъвж шанс да получим работна виза за Русия.
  • 84 жени емигрантки

    1 0 Отговор
    жени емигрантки само да ни връщат там дето има повече жени ангажирани икономиките вървят само нагоре, а ние и от към жени се оголихме всичко на бригада в САЩ и послт се не връща.