Last news in Fakti

8 Януари, 2024 10:00 6 133 56

Григор Лилов: Колко ще плати на руска агенция някой руснак, за да получи български паспорт?

  • българско гражданство-
  • цена на услугата

Тази радост "Българин да се наричам" струва от 3 000 евро услуги + до 15 000 евро за подкупи

Григор Лилов: Колко ще плати на руска агенция някой руснак, за да получи български паспорт? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ето как ще ви опишат някои от процедурите, които се прилагат от руски посреднически агенции, за да осигурят българско гражданство на клиентите си:

1. Адвокатите на компанията Ви помагат да намерите документ, потвърждаващ, че имате български корени, както и да съберат, преведат, заверят с апостил и формализират всичките Ви данни в досие.

2. В уречения ден посещавате София и отивате с адвокат ALL4migration до оторизирания орган за подаване на документи за гражданство и преминаване на кратко интервю.

3. В рамките на 6-10 месеца след подаване на документите се издава указ на вицепрезидента на България за предоставяне на гражданство. Посещавате отново София и получавате удостоверение за гражданство.

4. Специалистите на ALL4migration ви помагат да подготвите всички вътрешни документи на български гражданин, включително лична карта, нов акт за раждане и здравна застраховка.

Всички услуги включват и НОВ АКТ ЗА РАЖДАНЕ (!!!), с което следите кой в действителност сте били вие, почти се затриват. Често пъти се налага да добиете и ново лично име.

Изрично се посочва, че не е необходимо знаене на български език или пребиваване у нас, понеже процедурата е натурализация по чл. 15 от Закона за българското гражданство (предци, която са били българи, установявани дори и чрез фамилни имена, звучащи като български).

Цитирам само една от над 40-те руски агенции, които предлагат българско гражданство (скрийншот) и която наистина е точна, коректна и прецизна. Цените за услугите – средно около посочената 3000 евро. Има и по-скъпи. Например Green enigration иска 4000 евро за услугите си, но пък дава ГАРАНЦИЯ, че ще го получите. Горе-долу около 3000 евро са и цените за румънското гражданство. За други европейски държави такива оферти няма и затова услугата за българско гражданство се предлага и под друг надслов – „европейско гражданство”.

Масовата цена е 3000 евро. Тя представлява заплащането за услугите. Държавните такси в България, както и онова, което ще трябва да се даде под масата, е извън тази цена. Агенциите охотно обясняват ставките на онова необходимо под масата в зависимост от искания срок за крайния резултат (!) – получаването на радостта. Естествено, публично това не е обявено. Тези данни ви се дават, само ако направите личен контакт с тях и се идентифицирате кой сте вие (което не е проблем за разследващ журналист).

Оказа се, че цената на родната „първа радост” по натурализация не е непомерно висока – струва средно 3000 евро за услугата и между 10 000 и 15 000 евро за подкупи при срокове към година, достига до 100 000 евро при бързане и е рекордна при особени случаи - дори и 1 милион евро. Особените случаи са ако сте лице под санкции или сте дирен от Европол или Интерпол, или сте с богата работна биография в криминалния/разузнавателния свят. Моето проучване установи, че тогава сроковете автоматично се предлагат като почти светкавични.

По моята информация до 2023 г. такова гражданство чрез руските агенции са получили близо 200 000 лица – руснаци, араби, хора от Близкия и Среден Изток, от средноазиатските бивши съветски републики и др. Дори има и немалко лица от Африка и Далечна Азия с български предци. Единствените сериозни официални данни са до 2015 – общо 116 000 натурализирани. В последните години официално се отчитат по няколкостотин лица – например 356 руснаци за 2022 г. според указите на вицепрезидентката ни.

Общо за 2022 г. са издадени 137 броя укази за промени в българското гражданство на 10 330 лица. Средногодишно горе-долу са толкова, макар че има и рекордни постижения. През 2022 г. от общо 7410 натурализирани лица 1992 са от Северна Македония и 1639 от Украйна. Обаче масовата практика е кандидатите на руските агенции да се маскират чрез родители и предци именно от тези региони със съответните фалшификати.

Данни за цялата 2023 още няма. Но за първото тримесечие на тази година според доклада с 15 указа на вицепрезидентката общо 1862 лица са получили гражданство. И не се посочва от кои държави. И с 3 указа на 9 лица е отнето (по предложение на съответните органи, Министерството на правосъдието или прокуратурата) заради: наложени забрани за влизане и пребиваване в Шенгенското пространство; укрити факти и данни за съдебни и криминални регистрации; влезли в сила присъди за умишлени престъпления от общ характер в страната по произход, в страна от Шенгенското пространство или трета държава; неподдържане на инвестициите, станали основание за придобиване на българско гражданство, за поне двугодишен период, считано от датата на натурализацията…

За второто тримесечие са натурализирани 2 216 лица. За третото – 3050 лица са натурализирани и на 1 е отменено гражданството

Указите на вицепрезидентката и броят лица в тях въобще не са показателни. Фалшификациите на данните за натурализация се извършва на ниските равнища, за да няма после възможност да се дири отговорност от високите етажи на властта.

Ако обобщя: вероятно е Австрия да ни върне около 6 000 мигранти.

Но държавните власти на България при пълното мълчание на "патриотичните сили" (а при управлението на Борисов за капак те ръководеха Агенцията за българите в чужбина) „завръщат” в България средногодишно по около 10 000 лица от най-различни краища на света. И ги правят български граждани, въпреки че сред тях има хора с дебели криминални досиета, а за друга значима част, да не кажа за почти всички практически не се знае нищо - кандидатстват и се одобряват с фалшива документация.

Публичната информация умишлено според мен е крайно оскъдна и трудно достъпна. Не се дават какви са били по националност онези, които са санкционирани с отменяне на гражданството, какви са образователните и възрастови характеристики на тази група хора, колко от тях знаят или не български език, къде е било последното им предишно местожителство, как се проверя тази информация чрез властите на др. държави и последно: защо няма поставени ограничения за приемане на такива молби по натурализация от някои региони по света и страни.

Една равносметка

От 01.01.2017 г. до 23.02.2022 г. колко граждани на руската федерация са получили право на продължително пребиваване в България? - 9637

А от 24.02.2022 г. до 28.02.2023 г.? - 8033...

За една година дошлите за постоянно у нас руснаци са почти толкова, колкото за предишните 5 години. И не са бегълци от войната на Путин: както знаем от родните съдилища, тях ги репатрират обратно по искане на руските власти.

Цитирам не моите, а официални данни, ако приемем числата в тях за достоверни вместо силно редуцирани.

(Текстът е от фейсбук страницата на автора)


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    35 18 Отговор
    Патреотите и Копейкин са в кюпа с купеното българско гражданство от араби и руснаци.

    Коментиран от #32, #49

  • 2 Тоя па

    21 8 Отговор
    Вземаш си една рускиня , тя получава гражданство , ти и разплиташ тарлъка , и - кой откъде е !
  • 3 била

    35 4 Отговор
    питайте шкембе войвода тои доста пари направи от паспорти…! половин македония в кара в евросъюза благодарение на нашите документи! може да проверите в благоев град колко транспоттни фирми има и колко население да видим дали не се пада по 2 камиона н човек…
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сандо

    23 15 Отговор
    Това е лошо,ама много лошо.Много по-добре е по заповед на европата да приемаме безплатно всякаква измет от джунглата,да ги храним,поим и да им слугуваме за наша сметка.
  • 6 Стига бе

    29 24 Отговор
    Тук "случайно" бъркат украинците с руснаци. Или аз бъркам - украинците са си руснаци

    Коментиран от #14

  • 7 Трол

    20 9 Отговор
    Те и най-големите русофоби стискат съветските дипломи с крокодилска захапка, но като за България такива неща са нормални и не бива да правят впечатление.

    Коментиран от #33, #51

  • 8 Абе руснаците защо

    26 10 Отговор
    Искат да се преселват в България?М?

    Коментиран от #20, #22

  • 9 Калпазанин

    15 5 Отговор
    Един бг паспорт струва 2000 еврс, амс.аз продължавам да настоявам за новини от дойчланд, колкото и да се опитвате да криете истината с блудкави "новини" няма да може да я скриете швабите си отвориха очите като франсетата
  • 10 Гришо лъже,

    15 15 Отговор
    да поговорим за укри те и македонците, руснаците няма да искат гражданство на тази мизерна държава. "общо 1862 лица са получили гражданство. И не се посочва от кои държави." аха, аха.
  • 11 В.В.П.

    15 14 Отговор
    Тагаренко е завършил ВА в СССР ..Обаче е горд атлантик..Няма проблем....Като имат пари да плашат ..От Естония вземат за 1000 евра ..И така с бг паспортите ,дадени на 250000 македонски тиквеника ..за по 3000 евра ..
  • 12 В.В.П.

    18 3 Отговор
    Които са инвестирали в България по 300000 евра .в имоти най вече ,имат право на бг паспорти..Българи които живеят в Европа също..Обаче македонците ,взеха паспортите и избягаха в Германия ...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Предпоследният Софиянец

    21 18 Отговор

    До коментар #6 от "Стига бе":

    Ти бъркаш руските варвари с украинци
  • 15 ХАХАХАХ

    15 14 Отговор
    АВТОРА НА ТАЗИ СТАТИЯ ДА НАПРАВИ РАВНОСМЕТКА КОЛКО ТУРСКИ ГРАЖДАНИ СА ЗВЕЛИ БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ И ТОГАВА ДА ДАВА АКЪЛ

    Коментиран от #19, #24

  • 16 Предпоследният Софиянец

    20 19 Отговор
    Гълъбарника на Радев напълни България с руски танкисти, а копейките ни плашат с афганистански и сирийски бежанци !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 А с турците как е?

    12 4 Отговор
    Да станеш българин струва 3000евро, а за да станеш юда 30 сребърника.
  • 19 Съдията Дред

    16 6 Отговор

    До коментар #15 от "ХАХАХАХ":

    От десетина години, за да придобие българско гражданство, за един турчин е достатъчно само да декларира, че негов роднина е бил български гражданин и се е изселил в Турция. Също не е необходимо изпит по български език. Интереса е масов, основно от турци в Германия, които държат да са граждани на ЕС. Ама Григорчо от този въпрос не се интересува, за това не плащат
  • 20 Струва ми се,

    19 12 Отговор

    До коментар #8 от "Абе руснаците защо":

    че постепенно повечето държави ще спуснат визова стена пред руснаците, особено съседните на РФ страни. Сценарият е един и същ - емигрират, купуват жилища, започват с техните пияни и всякакви други безобразия и когато държавата приеме някакви по-специални закони за тях, те веднага я обявяват за фашистка и Матушка Русь тръгва да ги асвабаждава (заедно с територията на която живеят, разбира се). Така стана с Абхазия, Южна Осетия, Крим, ЛНР и ДНР, заканват се на Казахстан, Прибалтиките, Приднестровието, Молдова. У нас имат купени 400 000 жилища най-вече по морето.

    Коментиран от #35

  • 21 Руснаците са 1/3

    18 10 Отговор
    от населението на СССР, което беше 290млн. Сега РФ е 146млн., а руснаците са не повече от 80-90млн. Другите са чеченци, дагестанци, якути, чукчи, буряти, тувинци... общо 84 автономни области. Докато всички си живеят в областите руснаците живеят навсякъде, във всички републики, области, окръзи и краища са определен процент от населението. Заемат всички управленски постове заедно с местните колаборационисти в държавната администрация, полиция, армия и други силови структури. Държат се и живеят там като господари и колонизатори, каквито са всъщност. Затова в другите републики, видяли какво е без руснаци - Казахстан, Азербейджан, Прибалтийските, Украйна и др. са нежелани и гонени. Ето това те смятат за фашизъм и национализъм и тръгват към реваншизъм. Затова и тъгуват за СССР и искат СССР2.0 да си дерибействат пак на воля. Това е пропито вече в техния национален характер - високомерни, нагли и нахални, всеки им е длъжен и трябва вечно да им е благодарен.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Урюрвкос

    6 6 Отговор
    не разбрах каква е разликата между получаване на българско гражданство и право на продължително пребиваване. Какво е незаконното в случая?
  • 24 00001

    9 13 Отговор

    До коментар #15 от "ХАХАХАХ":

    Около 3 милиона са изпъдените в Турция хора с Български произход, наследниците им вероятно са 2-4 пъти повече.

    Коментиран от #37

  • 25 След

    9 9 Отговор
    80 години българи няма да има.
  • 26 Абе

    11 9 Отговор
    Ако можеха и ако някой въобще ги допусне повечето руснаци щяха вече да са далеч от кочината съветска.
  • 27 Киро

    11 13 Отговор
    Колко ще платиме ние обикновените българи за разходката на парламентарният шеф и кохорта около него за разходката им до Виетнам, Индия и други страни?? Какво ще разкажат тези безделници, нима това че тези страни воюваха с американските агресори и вече вървят по нов път!! Нашите от сглобката се хванаха за укритие и краварите и ни дърпат към бездънна пропаст!! Оставка и нови избори, фалшива конституция, продажна сглобка на посолството!!
  • 28 00001

    10 4 Отговор
    Щом тези хора се чувстват Българи това и искат да са Българи и живееят в Българи,нма нищо лощо, Лошото е че Български Държавни Орговорни служители са корумпирани и подкупни хора, и трябва да бъдат изметени от власта и работните им места, осъдени и незаконно придобитото имущество и пари конфискувани.А колко Българи кандидатстваха за Руско Гражданство,коко плашат те и на кого, тука е пълно с такива които се чувстват Руснаци,нека кажат как те отиват в Русия, и стават руснаци.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Олга

    7 3 Отговор
    Този сигурно е избягал от руско правосъдие.
  • 31 00001

    12 2 Отговор
    Защо няма програма за легална имиграция от Русия и другите страни наоколо в България без да има нужда да дават хората подкупи..Само в Русия Воложките Българи са 2 300 000, Или да направат обмяна на население с Русия, Руските Българофили да се преселят в България, а Българските Русофили да се преселят в Русия, всеки ще си бъде на мястото в родината си тогава.

    Коментиран от #40, #56

  • 32 логичен въпрос

    5 13 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    За какво му е на руски човек българско гражданство. Хората си имат огромна страна, с велика история и безброй интересни места. Виж, друг е въпроса с бесарабските българи, те бягат от мобилизация и спасяват семействата си. Нормалко е да има фирми-посредник, но те са по-скоро със западно ръководство и капитали. Добра схема, хем печелят, хем следят за новите граждани на България.
  • 33 Да бе,

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Трол":

    за по чифт дънки и красовкай си земаха диполма.А ний с тебе одийме да си късаме нервите,когато на сесията на къцаха.Помниш,а?
  • 34 спомням си

    10 5 Отговор
    1996 г Жан Виденов продаваше български паспорти срещу 10000 долара инвестиции. Какво ще стане с инвестицията обаче не беше уточнено и тя можеше да се изтегли веднага. Тогава големите градове се напълниха с арабски клекшопове. Явно сега когато Радев пое на ръчно управление през 2020 е натрупал пачките от подобни далавери. Интересното е че и без вицепрезидентката България вече беше задръстена с руски шпиони.
  • 35 саму чи,саму чи!

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Струва ми се,":

    зак казахстан е Китай,а т.нар. от тебе прибалтийски са в НАТО(хмммм-там член Пети,панимайш).
  • 36 Черноморието ни е

    7 3 Отговор
    руска губерния.
    Скоро ще направят "референдум"
  • 37 Май бъркаш

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "00001":

    завоевателите от 14ти век насам с български граждани! Интересно как ги сметна че са ЦЕЛИ 3 млн?!

    Коментиран от #43

  • 38 Нашите руски еничари

    7 4 Отговор
    чакат на вълнолома във Варна, кога путин ще дойде.
  • 39 Иляна на резидента вицето

    7 2 Отговор
    Тя раздаде най много бг паспорти на руските шпиони.
  • 40 Само за информация

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "00001":

    Когато хан Кубрат е казал на синовете си да не се делят, ние, нашите предци , не са послушали бащата, и сме избягали далеч от родните земи.
    Освен нас, други българи, тези които са се заселили на апенините, съвсем са се разсеяли и са загубили идентичност. А волжките българи са останали на бащините си земи, не са избягали, и са съучаствовали в изграждането на Русия. Това е тяхната държава, техните земи, там са техните предци. Там е продължението на Велика България от 6 век. За какво им е на тези хора да заменят родината си и да идват тук.щ? Та нали ние самите, днес бягаме от България. Който е избягал веднъж, пак ще избяга.

    Коментиран от #42

  • 41 Руснаците се хвалят, че

    7 1 Отговор
    от цяла Европа, само в България им дават жителство.
  • 42 00001

    9 2 Отговор

    До коментар #40 от "Само за информация":

    Нека България отвори врати за тези които искат да се изселят в Българи от Русия, да не останете учудени колко много хора се чувстват Българи в Русия. В България хората напускат поради Съвтските възпитаници и БКП слугите им, които са научени само да мамят и крадът, но не и да сътворят. За другото се иска,умения, образование, и много работа. те искат лесни пари без работа, и самоизяждат Държавата, на това се казва канибализъм, за това емигрират Българите.
  • 43 00001

    3 2 Отговор

    До коментар #37 от "Май бъркаш":

    Ами завоевателите са Ос мани, намери на кои хора е дадено названието полу порода през 14-15 век на Балканите. А мнозинството от тези в Къджали.Родопите са местните траки, от христини станли му сул мани, Били са наемни войници на султана по военнно време, след което след 17 век като нма вече работа за тях стават хайдути -бандити, и не са имали никакви предразсъдъци дали ще ограбят селянин христинин или селянин му сул манин
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 В.В.П.

    1 3 Отговор
    Ще има скоро референдуми в България..От към Варна ,Шумен ,Кърджали..Булгара ,ще го облеее студена кофа вода ...Първи ще признаят референдум Сащ ,Англия и подлоги... НАТО фракцията ще охранява да не се вълнува булгаропитека ..
  • 46 В.В.П.

    5 3 Отговор
    Много англичани искат 5дкра земя и руски паспорт ..Немци също..Обаче истината е ,че трябва да купиш ,или инвестираш 400000зелено в Рф..и получаваш поданство..Без пари не става...Бедни немци никой не иска ..Имат си узбеки,киргизи ,казахи ,окропи,таджики ,армяни ,Грузи..и други земноводни...
  • 47 Никой

    4 0 Отговор
    Абе ,кьопеци в Турция има ли останал някой византиец, потомък на Василевса,че и в Русия да има още Волжски българи ? Събудете се малко . Само руска пропаганда.
  • 48 Здраствуйте братушки

    2 6 Отговор
    200,000 руснаци идват за да ни освободят мирно за пореден път от бългаския партийно-олигархични мутро-ченгесарски рекетьот-клепто-мародери! Както през 1877-1878 и 1944-1945!
  • 49 Реалии

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Забравихте ли, че Костадинов беше зам.председател на ДС-МВРо на ДС-Ванче караПрас с Джандбаз моме дамаджан?! И се скараха защото Костадинов не беше маршрутиран за евро-депутатин, а бе заменен от шурето на караПрас - Андро Слабата ракия! И спец-шефовете решиха патриотарството да се пренасочи от линията София-Скопие към линията Варна-Севастопол-Москава! Като Румчо на Деса Каминото Решетникова веднага рекетьорски зае освободената линия София-Скопие и получи силен евро-атлантически къч в слабините чрез "френското" предложение!
  • 50 00001

    3 2 Отговор
    В съответствие с историята на днешна Ту рция като кръстопът между Европа и Азия, ние открихме обширна смесица между балканското, кавказкото, близкоизточното и европейското население с по-тясна генетична връзка на TR населението с европейците, отколкото се оценяваше досега. Установихме, че 50% от TR индивидите са имали висок коефициент на инбридинг. Проучване, изследващо Y хаплогрупите на турски (TR) мъже, разкрива, че делът на скорошния бащин генен поток от Централна Азия е 9% Първичните наследствени компоненти на EUR и BLK популациите са забележително по-високи в TR-B и TR-W,
  • 51 гостгост

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Трол":

    Koй е този който си стиска съветската диплома и каква стойност въобще има тя ?! Това е все едно да кажеш,че руското обучение има стойност или въобще,че същестува елитен руски университет.

    Коментиран от #52

  • 52 Будител

    2 3 Отговор

    До коментар #51 от "гостгост":

    Много са с руски дипломи ...и политици и жирналисти....какво им има на университетите...едни от най престижните са в света....
  • 53 Будител

    4 1 Отговор
    ...а всички македонски шофьори на камиони в ЕС са с български лични карти...чрез корумпирани служители за по 5000 евро и един месец чакане си ги вадят....
  • 54 Професор

    5 0 Отговор
    Виж сега, Лилов, много е скъпа и сложна тая процедура. Трябва да им даваме постоянно жителство БЕЗПЛАТНО, но с условия да са под 40 годишни и да им се дава бг зелена карта с условие за уседналост 5 години, преди да им дадем паспорти. Същото и за украинци. Да идват в мир и да заживеят в мир у нас, като българи. Само така ще си оправим демографията, за да може да има по-малко грозни фигури като теб.
  • 55 Пак съм аз

    1 0 Отговор
    Няма такива пари руснака, защото един от кремлЯ им ги събира за пушкала !
  • 56 кисела краставичка

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "00001":

    Тамън! Ще си приберем и Ирина Шейк - баща й е от същите тези българи.