Last news in Fakti

8 Януари, 2024 15:00 1 166 26

Горан Готев: Живеем във времена, когато силата на най-дръзките, но и най-лудите, заменя международното право

  • ядрена война-
  • оон-
  • диктатори

Днес се приема, че конвенционалната война може да се води въпреки ядрения риск. Страхът от взаимно унищожение вече не е възпиращо средство

Горан Готев: Живеем във времена, когато силата на най-дръзките, но и най-лудите, заменя международното право - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новата година е времето да погледнем назад, но и да се опитаме да погледнем в бъдещето. За съжаление живеем във времена, когато силата на най-дръзките, но и най-лудите, заменя международното право, олицетворявано от ООН, колкото и несъвършено да е то.

Това не е извънредна новина – още през април 2022 г. писахме, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш има най-лошата служба в света. ООН, която беше гръбнакът на световния ред дори в най-лошите времена по време на Студената война, става все по-неадекватна.

Когато пиша това, си спомням ярко най-лошите времена на напрежение по време на Студената война, след свалянето на южнокорейски пътнически самолет през 1983 г. над остров Сахалин. Това беше период на голямо напрежение, но може би бе резултат на грешка, а не умишлено създаване на напрежение.

След като реши да нахлуе в Украйна, Путин, разбира се, стана архетипът на злодея.

Руска поговорка казва, че лошият пример винаги е заразителен. Днес по целия свят имаме по-малки лидери, които нарушават международните правила в стил Путин. Азербайджанският президент Илхам Алиев превзе Карабах, венецуелският му колега Николас Мадуро е на път да отнеме от Гвиана територия шест пъти по-голяма от Белгия, етиопският лидер Абий Ахмед (някога лауреат на Нобелова награда за мир) се готви да заграби Сомалиленд.

Вероятно това е част от генерален план. По време на Студената война Съветският съюз беше движен от комунистическата идеология. Сега Русия е водена от антизападен и антилиберален дискурс, предназначен да обедини всички срещу „златния милиард“. И този план работи.

Във всеки случай, след 24 февруари, ако местен диктатор смята, че е по-силен или по-луд от другите заинтересовани страни, той просто действа, както направи Путин.

Що се отнася за лудите диктатори, дори продуцентите на поредицата за Джеймс Бонд не са успели да създадат толкова отвратителен образ, колкото Ким Чен-ун от Северна Корея. Ако някой разпали Трета световна война, има голяма вероятност Ким да е този, който пръв щеше да натисне ядрения бутон.

Израел е известен като демокрация, но има крайнодясно правителство и за него международното право, правото на войната и хуманитарното право означават малко, ако ли не нищо, в контекста на военните му действия в Газа. Няма защита за цивилните, които не участват във военните действия, а хуманитарната катастрофа се разгръща на фона на безсилието на международната общност.

Това, което все още предотвратява избухването на цивилизационна война в контекста на войната в Газа, е, че религиозните водачи на Иран се страхуват от колапса на техния режим, ако открито атакуват Израел чрез „Хизбула“ в Ливан.

Но тук на помощ идва „Ислямска държава“, чийто дневен ред е именно да посее пълен хаос. Като нанася удари вътре в Иран, както направи на 3 януари край мемориала на Касейм Солеймани, при което загинаха стотина души, ИД постига най-малко три основни цели: удря отново омразния шиитски Иран, напомня на света, че все още съществува, и създава хаоса, от който се нуждае, за да процъфти отново.

Бушуващите войни в Близкия изток и в Украйна осигуряват подходяща димна завеса за Китай, за да нахлуе в Тайван – нещо, което ще се случи рано или късно, във всеки случай, при най-добрите обстоятелства и във времето, избрано от Пекин. Единствената алтернатива е Тайван сам да реши да се присъедини към континентален Китай, само за да избегне кървава война.

Страхът от взаимно гарантирано унищожение (MAD) поддържаше света в безопасност по време на Студената война. Поглеждайки назад, лидерите по това време не бяха ангели, но играеха по правилата.

Страхът от ядрена война обаче няма да спре Путин.

Днес се приема, че конвенционалната война може да се води въпреки ядрения риск. Страхът от взаимно унищожение вече не е възпиращо средство.

Обикновено завършвам коментарите си с въпроса какво означава всичко това за ЕС. Това разбира се означава трудни времена, защото ЕС не е реален геополитически играч и докато не направи големи вътрешни реформи, ще остане обект, а не субект на световната политика.

Най-лошият риск за нашия съюз би бил мирът в Украйна при условията на Путин. Такъв мир ще бъде илюзорен и трамплин към ново нахлуване, но този път и на територията на ЕС.

Предположението, че сме изправени пред предвидим противник, вече не играе. Живеем в свят без правила и в този момент имаме коварен враг, който ни презира, защото ни смята за слаби, страхливи и наивни.

Дезертьорството на Шарл Мишел от поста му на председател на Съвета за съжаление засилва впечатлението, че нашите лидери мислят само за себе си, че им липсва отговорност и подценяват историческите предизвикателства.

От друга страна, това е шанс да изберем лидери, които да предизвикват нашето уважение – и респекта на враговете на Европа.

(Текстът е публикуван в https://euractiv.bg/)


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 4 Отговор
    По красной площади гуляют звери, но не с леса.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЕВРОНЮЗ

    22 3 Отговор
    Еврейско американската хунта показва нагледно как се спазва международния ред.
  • 4 Гост

    23 2 Отговор
    За "демократичните" войни на ФАЩ защо нищо не се споменава?Пак ли двоен стандарт?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 флипп

    13 2 Отговор
    Дори и откровенна лъжа тук :
    "Най-лошият риск за нашия съюз би бил мирът в Украйна при условията на Путин. Такъв мир ще бъде илюзорен и трамплин към ново нахлуване, но този път и на територията на ЕС."
    Пълни глупости, Русия не искаше тази война, но сатанистите не им оставиха избор.
  • 7 Някой

    11 2 Отговор
    Ако тръгнем по тази лоика, то края на международните правила е сложен точно от САщ, когато почнаха да нападат който не им върви по свирката. Под предлог, че този някой е враг на демокрацията, и още по-лошо - поставя под въпрос съществуването на демокрацията в самите САЩ. Нищо, че са на други край на света.
    Та, доста късогледа статия, според която военните интервенции са открити от Русия на 24 февруари 2022 г.

    Коментиран от #21

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 пасквил

    10 3 Отговор
    от соросоидно изчадие
  • 10 ттт

    12 4 Отговор
    Авторът помни ли, въз основа на какви доказателства САЩ нападна Ирак? Ако е забравил, припомням му: въз основа на никакви! Щом Сащ може, защо примерно Етиопия да не може?
  • 11 ттт

    7 4 Отговор
    След Украйна Путин може да посегне на ЕС. В това Горан Готев е прав. Но му се губи причинно-следствената връзка. Става дума за тежко престъпление, които лидерите на източните държави от ЕС извършиха срещу Русия. Става дума за нарушаването на сертификатите за краен потребител, които тези държави са подписали при купуването на руско(съветеско) оръжие. Съгласно тези сертификати, крайните потребители НЯМАТ ПРАВО да продават, подаряват, преотстъпват или дават под наем закупеното оръжие. Ори унищожаването му трябва да пресъстват представители на доставчика. Та след войната Русия може да поиска инспекция на оръжията си. И като не можем да ги покажем, ще стане много лошо! И ако Русия поиска сметка, на Чл. 5 не се надявайте! Той само може да превърне войната от конвенциална в термоядрена.
  • 12 Мнение

    6 1 Отговор
    Ако се поровим малко по-надълбоко ще видим, че тези времена не са се променяли още след края на ВСВ!
    Едни "демократи" зад океана опустошават всичко неудобно за тях, наред по света, крадат ресурси, а действията си определят като "демократични"?!
    Отделно тези същите, известни още като фащисаните, имат гигантска военна база в Германия, още от ВСВ, в която има около 100 хил мюриканеца, да не би германците да предпочетат руските ресурси, вместо фащисаната "демокрация"!!!

    И така вече много десетилетия, Европа (с малки изключения) е окупирана от задокеанския хегемон и няма своя външна политика, а само такава спусната от фащ!
    Той Ердоган затова остави Урсулица права, когато гостуваше при него, защото тая и до тоалетна не ходи без разрешение от шорош и компания!
    Тая бабка чупи ЕС за да угоди на тия същите!!!
    Но такава е, докато европейските нации спят, едни глобаляги ще определят чрез медиите си кое е правилно и кое не!
  • 13 Урюрвкос

    5 1 Отговор
    от статията разбрах че Зеленски ще пусне гъбата но ще набедят Путин затова ни подготвят лека полека.
  • 14 3.14К

    6 1 Отговор
    Този текст показва, че е 100% поръчка и за него са платени пари!
  • 15 Стига

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    сте писали нелепости! Отдавна всичко по този случай е разсекретено( в това число и от Русия) и публично достъпно. Дори по NG имаше подробен филм за хронологията и последиците от събитието. Никъде сред останките на сваления самолет не е намерена шпионска апаратура, това признаха и самите руснаци, макар и с доста закъснение! Имаше дори интервю с пилота, свалил самолета. Всичко е просто въпрос на груби грешки и голяма доза инат от двете страни.

    Коментиран от #16, #19, #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Трол

    3 0 Отговор
    То това правило на дръзките и лудите го знаем много добре от мутренските времена. В по-ново време мутрите бяха заменени от министри и сапунената сага продължава.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 70 броя

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    След 1947г. САЩ/ЦРУ са иницирали над 70 насилствени смене на правителства чрез преврат или война.
  • 22 Дсса

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Стига":

    И чия теза мислиш, че ще защитава NG? Това не е филм за лисици и чакали, че да са безпристрастни.
  • 23 Една термоядрена бомба

    0 0 Отговор
    унищожава всичко в кръг с радиус 5км. Нека го приемем за квадрат 10х10км=100кв. км. Площта на сушата е 149млн. кв. км. т.е. са необходими 1,5 милиона бойни глави. При 15 000 ядрени оръжия това е 1% от площта на Земята. Големите градове ще бъдат унищожени и жертвите огромни. Ще останат хората от малките градчета и селата. Огромният проблем ще е ядрената зима и радиацията. Живите ще завиждат на изпарените. Това ли е победата на която някои се надяват и заплашват? Радиацията ще ни унищожи и при 1 500 бомби. Нагледах се на ентусиасти дето викат "Вова, хвърляй атома". Всъщност повечето държави ще останат незасегнати от преките удари поради липса на подходящи цели - например в Африка, Ю. Америка, голяма част от Азия, Австралия. В САЩ, Канада, Сибир, Европа ще има незасегнати градове и села и тогава пак който има превес в конвенционалните оръжия ще победи и ще накаже виновниците за ядрения апокалипсис. Разбира се след това радиацията няма да пожали никого.
  • 24 ГОРАНЧО

    1 0 Отговор
    АДЕ ЗАПАЗИ ЗА СЕБЕ СИ ДИВАТА СИ РУСОФОБИЯ ЩОТО НЕ ДЪРЖИМ ДА ЗАВИРАШ ТОЯ МИРИЗЛИВ ПАРЦАЛ ПОД НОСОВЕТЕ НИ
    АКО ТОЛКОЗ МРАЗИШ РУСНАЦИТЕ АМИ АВТОМАТА ВЛАКА И КАХОВКА
    АМА МИСЛЯ ЧЕ СИ ОБИКНОВЕН ПО...ЕРКО ДЕТО САМО ДРЪНКА И ГЛЕДА ДА СЕ КРИЕ ЗАД ГЪРБА НА ДРУГИТЕ ДО КАТО ГИ НАСЪСКВА
    ВСЪЩНОСТ ЖЪЛТОПАВЕТНИК КВО СЕ ЧУДИШ
  • 25 ГОРАН ГОТЕВ

    1 0 Отговор
    ЗАПИШЕТЕ ИМЕТО В СПИСЪКА С ОБВИНЯЕМИТЕ ЗА РАЗПАЛВАНЕ НА СВЕТОВНА ВОЙНА
    ГЛУПОСТТА НЕ СЕ БРОЙ ЗА СМЕКЧАВАЩО ВИНАТА ОБСТОЯТЕЛСТВО
  • 26 ГУРАНЕ

    1 0 Отговор
    ПАДИШАХА ОБИЧА СМЕЛИТЕ ГУРАНЕ
    А НА СТРАХЛИВИТЕ ИМ МАХА ТИКВИТЕ