Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 15:36 2 571 27

Троянски кон на поход

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • европа

„Унгарската заплаха“ нараства в Европа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Fürge Hír

Всеки, който мисли, че унгарският премиер Виктор Орбан е смешен и странен политик от старата школа, който се интересува само от ремонта на ръждясали покриви и пътни брони с пари на Европейския съюз, е сляп и наивен.

Който си мисли, че Орбан ще остане доволен от резултатите от гласуването за отпускането на 50 милиарда евро и ще пропълзи обратно в леговището си, спомняйки си горчивия вкус на кафето, за което го прати германският канцлер О. Шолц, е сляп и наивен.

Като се има предвид, че Орбан и неговите сътрудници са на политическия хоризонт от 80-те години на миналия век, а от 2020-те той и партията Фидес всъщност изградиха мафиотска държава в Унгария, ще има повече от достатъчно пари за „поправка“ на местните унгарски „провали“.

Както показва опитът с Covid-19, мафията понякога е склонна да помага на съгражданите си просто така, от сърце...

Историята за горчивия вкус на кафето 50 милиарда евро за Украйна е просто пробен балон. Орбан тества силата на европейската бюрокрация, правейки се на политическо плашило, хранещо се с трохи от богатата кремълска трапеза. Голяма грешка е да се мисли, че Орбан е за Русия и Путин. Не, Орбан е за Унгария, за Орбан, за неговото политическо отмъщение в Европа.

Въпреки масивното си телосложение на опитен апаратчик, Орбан демонстрира удивителна гъвкавост и находчивост в европейската политика. Именно той беше един от първите, които се ориентираха и се опитаха да обърнат в своя полза (и малко в полза на Унгария) безкрайната поредица от избори, обхванали Европейския съюз тази година.

Самият Орбан описва себе си като „централноевропейски лидер от старата школа, противник на комунизма и борец за свобода, израснал при комунистическия режим“ (от речта на В. Орбан на Конференцията за консервативно политическо действие в Тексас, август 2022 г.).

Всеки, който си мисли, че „троянският кон на Путин” мирно гризе трева сред зелените пасбища на Тексас, чакайки второто идване на Д. Тръмп, е сляп и наивен. През август 2022 г. унгарският премиер изнесе разпалваща реч на конференция на консерваторите в Тексас, където, наред с други неща, призова за отвоюване на властовите институции във Вашингтон и Брюксел, фокусирайки се върху президентските избори през 2024 г. в Съединените щати и изборите за Европейски парламент, които ще определят "два фронта" на борба за западната цивилизация."

И ако някой друг смята, че цялата мощ на унгарското политическо тяло оказва натиск само върху Украйна, на която Орбан и Ко непрекъснато пъхат спици, като периодично настояват Закарпатието да бъде върнато в „унгарското лоно“, той предпочита да не говори забележете очевидните неща.

Под сянката на руския двуглав орел, надвиснал над Европа (а в прочита на руските политици и над целия „колективен Запад“), някак неусетно израства и узрява унгарският орел.

Орбан усети, че Европа е уязвима. Унгарците, като неславянски народ, започнаха да искат преференции, да цепят европейското единство където е възможно и невъзможно и да изпълняват последните насоки на Кремъл.

Неусетно Будапеща от доста представителен европейски град се превърна в някакъв вид Замоскворечие, където руските емисари от всички ивици се чувстват спокойни. Любовта към дебелите казуси с парите на Росатом и топлото приятелство с босовете на Руската православна църква (самият патриарх Кирил е личен приятел) изиграха жестока шега на Орбан и екипа му. Ако има място в света, където руската станция се чувства спокойно, представяйки се за уважавани бизнесмени и духовници, това е столицата на Унгария.

Естествено, подкрепата за санкциите срещу режима в Кремъл може да наруши гладкото протичане на финансовите потоци в Будапеща. Между другото, „търговията със санкции“ също е много печеливш бизнес и успешен начин за решаване на чисто унгарски проблеми, изискващи преференции от омразната брюкселска бюрокрация. Не напразно Орбан си „изми ръцете“, когато само мързеливите не се смееха на търсенето му на кафе за германския канцлер. Унгарският министър-председател получи всичко необходимо от живота и дебата и осъзна, че европейската бюрокрация може да бъде плаха и отстъпчива като всяка друга бюрокрация. Едва ли си струва да се надяваме, че Орбан ще продължи да се присъединява ентусиазирано към антируските демарши в Европа. Ще му струва твърде скъпо. В буквалния смисъл на думата.

Всеки, който си мисли, че Орбан просто копира кремълската система с нейната олигархия, корупция и „ръчно управление“, нетърпимост към опозицията /евреи/чужденци/мигранти и други „чужди агенти“ е сляп и наивен.

Веднъж унгарският лидер гордо заяви, че по време на миграционната криза от 2015 г. 400 хиляди нелегални мигранти са пристигнали на границите на Унгария. Според него това е почти три пъти повече от армията на Чингис хан, с която той нахлува в Европа. Фактът, че Чингис хан вече не е жив по време на Западния поход, а самият поход е ръководен от неговия внук, е само малка историческа неточност на фона на грандиозните епични битки на унгарския министър-председател с орди от мигранти.

Виктор Орбан внимателно създава сложен образ на стар борец, опитен от битки с комунисти, либерали и мигранти. Но в действителност Орбан е истинският „троянски кон“ на Москва. Той изпълнява много специфична функция в Европа – оформя разделителните линии на континента. Схемата на Кремъл за разчленяване на Украйна на „нови региони“ и „всичко, което остава“ се мащабира в цяла Европа.

Според Орбан Украйна е буферна зона между Русия и Запада и трябва да остане такава до края на века (изявление на унгарския премиер по време на дебат с бившия австрийски канцлер Волфганг Шусел, Die Presse, 11 февруари 2024 г.).

Основният вектор на дейността на Виктор Орбан обаче е насочен не към Киев, а към Брюксел. Москва чрез Орбан се стреми да елиминира Брюксел като сериозна пречка пред амбициозните си политически и военни планове. „Отвоюване на институциите на властта в Брюксел“ е целта, към която са насочени усилията на руски агенти под прикритие (руски разузнавач се опита да получи работа като стажант в Международния наказателен съд в Хага, 2022 г.), а самият Орбан , както и редица радикални движения в цяла Европа .

След като ръководи (и покори) консервативната революция в Европа, Кремъл се опитва да прекрои съществуващите териториални граници. Атаката срещу Украйна разруши привидно непоклатимата следвоенна европейска система за сигурност. Сега се предлага връщане към „първоначалните“ национални граници, „спорове за територии“ и проекти за възстановяване на империи. А унгарският премиер Орбан, с репутацията си на „борец за свобода от старата школа“, е напълно подходящ за ролята на лидер на консервативното движение в Европа.

Някак неусетно, по инициатива на руски политици и вездесъщи пропагандисти, в европейското съзнание започват да се налагат идеите за възраждане на „Руската империя“. Ердоган в покрайнините на Европа съживи сянката на „Османската империя“, а заговорът на „Райхсбургерите“ съживи перспективите за възстановяване на Райха.

Самият Орбан заявява, че „произхожда от страна с хилядолетна богата история, но, нека бъдем честни, Унгария все още е далеч от това да се превърне във велика суперсила“ (от речта на унгарския министър-председател на Консервативната конференция за политическо действие в Тексас, август 2022 г.). А популярният сред европейските консерватори проект за „възстановяване от пепелта” на Австро-Унгарската империя не е насочен към възраждането на Велика Унгария? И очевидно именно Унгария, държавата „Самотна звезда” в Европа, влязла в тежък клинч с европейската бюрокрация, е предназначена за лидерска роля в „неоимперията”?


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Най нормалния лидер

    36 8 Отговор
    В ЕС
  • 4 Дупничанин

    25 2 Отговор
    Те така си анализираме и тука у Дупница на кьошка, че нема кой да ни даде трибуна. А па за "Факти" да не говориме, они не са по фактите.
  • 5 Аксиома

    10 20 Отговор
    В отношенията с Русия има строга зависимост - колкото си по-близко до нея, толкова по-скъпо плащаш. Нали Орбан уж е най-близък до Путин, получавал всички по преференциални цени - и нефт и газ. За това Унгария настоявала за дерогация, не спазва санкции и иска на всяка цена да си получава руски нефт и руски газ. Да, ама не. Тукашните му адепти го хвалят с умната политика - помните замрази цените на горивата. Следва осанна, правил го защото бил много близък до Путин и изведнъж дойде сметката и ..... стана страшно. Дефицити в бюджета, високи лихви, висока инфлация /най-висока в ЕС/. Постоянният му пратеник Сийярто се моли в Москва, но никой не дава ниски цени нито на суровия нефт – плащат за Уралс като за Брент /както при нас/, и природния газ е по-високите тарифи. нито на природния газ, При това за разлика от нас - тяхната компания МОЛ има находища от които добива.
    И се стигна до "шок и ужас" - акцизът върху дизела е 1,09 евро - 2.13 лева на литър!?!, у нас е само 0,65 лева/л. И въпреки всичко дефицити.
    Така че всеки път когато ви дават за пример Унгария и Орбан, и сочат за пример отношенията му с Путинова Русия, и че близките отношения с Москва означават евтини горива или природен газ - си спомнете този ден. За Москва няма равноправни партньори в Източна Европа, има плащащи васали с корумпирани елити.
  • 6 Историята помни

    5 16 Отговор
    рез 2008 г. Орбан критикува Кремъл – наричаше други европейски правителства „марионетки на Москва“ и определяше одобрението на проекта „Южен поток“ от предишното правителство за държавна измяна.

    Изведнъж през 2009 г. всичко се промени. Орбан неочаквано се появи на събора на “Единна Русия” в Санкт Петербург, където се срещна с Путин. Той веднага спря да критикува Русия, а година по-късно, когато Орбан отново стана премиер на Унгария, се превърна в един от ключовите апологети на Путин в Европа.

    Какво се случи с Орбан за толкова кратък период от време?

    Пълен куфар с пари

    "Веднъж през пролетта на 1994 г., в навечерието на изборите, преводачът на Могилевич ми донесе куфар с 1 милион марки."
    Едва след парламентарните избори разбрах, че младежът на когото връчих куфара с 1 млн. ДМ е Виктор Орбан от Фидес. Могилевич го нарече „решаващ фактор в предизборната кампания“.
    През 2008 г., криминалния крал Семьон Могилевич е арестуван в Москва не по искане на ФСБ, а за укриване на данъци.
    Дитмар Клодо смята, че за да осигури освобождаването си, Могилевич е предал част от активите си и е споделил с Кремъл документите си, компрометиращи Виктор Орбан.
    „За съжаление днес Орбан е марионетка, която следва инструкциите на Путин“, коментира Клодо пред The Insider. Той смята, че в замяна на свободата си Могилевич е предал компрометиращите записи на ФСБ Николай Патрушев. Веднага след ареста на Могилевич , Орбан направи рязък завой в политиката си.
  • 7 3.14К

    22 1 Отговор
    Текста като обем са го докарали, но като смисъл абсолютна нула.
  • 8 хххх

    10 15 Отговор
    Oрбан е унгарски катунар. Копие на КоССта КоССтадинов.

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Маджарите развиха Стокхолмски синдром

    4 14 Отговор
    след като маскалите окупираха Будапеща 1957 г.
  • 11 Нашите клекнаха на Орбан

    8 5 Отговор
    след като заплаши България, ако и врътнем кранчето на путинската тръба!
  • 12 Цирк

    21 4 Отговор
    Виктор Орбан е от старата школа, Да, от тези, които работят за народа, който ги е избрал. Същият е Ердоган за турците. Но за болшинството продажни политици, всеки който защитава интересите на хората е огромна заплаха, поради простата причина, че им напомня за собственото им нищожество. Нашите са от това болшинство, за съжаление...

    Коментиран от #15

  • 13 Баба Гуна Копейкина-Путина

    4 10 Отговор
    А, ето го путинското келеме орбан, двойника на наш бойко.
  • 14 Да, да, да

    15 3 Отговор

    До коментар #8 от "хххх":

    Абсолютно си прав, време ни е за Възраждане

    Коментиран от #18, #22

  • 15 Българин

    2 13 Отговор

    До коментар #12 от "Цирк":

    Твоят Виктор Орбан, който уж мисли за народа си, "е един от основателите на политическа партия Фидес на 30 март 1988 г. През 1989 г. получава стипендия от фондацията на Джордж Сорос и заминава на обучение в Оксфордския университет, където в продължение на година изучава политически науки." Орбан е също проект на глобалистите.

    Коментиран от #17

  • 16 Мда

    14 1 Отговор
    Всеки който се опитва да защити интересите на собствения си народ е обявяван за луд, недемократичен, про-путинист... А колко са обсурдни тези обвинения, може да се разбере по факта, че бяха употребени и спрямо републиканците в конгреса - техният грях беше, че си позволиха да попитат за спиране на нелегалната емиграция и затягане на контрола по границите...
  • 17 Ами

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Ако е проект на глобалистите, то това е доста неуспешен проект. Господ здраве да му дава и дано скоро видим и у нас такива неуспешни проекти!

    Коментиран от #19

  • 18 Ще ви дойде времето на възраждането.

    1 7 Отговор

    До коментар #14 от "Да, да, да":

    Така ще ви дойде,че ще се чудите откъде ви е дошло.Да,да.
  • 19 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ами":

    Спокойно. Мария Габриел (проектът на глобалистите) идва. И за нея ще трябва да произнесеш благословия. Наистина ли си мислиш, че глобалистите са си направили неуспешен проект?...

    Коментиран от #20

  • 20 Ами

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Не, Габриел няма да чуе добра дума от мен и не, никога не съм подкрепял нейните ментори и сподвижници. А и да сравниш Мария Габриел с Виктор Орбан би било обида и за двамата, но по диаметрално различни причини

    Коментиран от #21

  • 21 Българин

    1 5 Отговор

    До коментар #20 от "Ами":

    Глупостта явно е нелечима. Блажени да са вярващите в Орбан като тебе. Той ще те избави от глобалистите... Ужас, ужас.
  • 22 Бийк

    0 4 Отговор

    До коментар #14 от "Да, да, да":

    Време ви е за вграждане в някой бетонен възел
  • 23 Мнение

    2 1 Отговор
    Брюксел е слаб и позорен! Задава се мощен съюз в Централна Европа на Австрия, Унгария, Сърбия и Словакия! Вятърът на промяната този път духа силно в обратна посока!
  • 24 инфо

    1 0 Отговор
    Поредното невнятно авторче с поредния пропаганден пасквил. "Свободно съчинение" за наивници и откровени идиотии, но ...„Отвоюване на институциите на властта в Брюксел“ е целта, към която са насочени усилията на руски агенти под прикритие (руски разузнавач се опита да получи работа като стажант в Международния наказателен съд в Хага, 2022 г.), а самият Орбан , както и редица радикални движения в цяла Европа ....направо кърти с простотията си. "Стажанта" ще превземе брюкселските институции...какво падение...
  • 25 Бял мечок

    0 1 Отговор
    Едно време Папата им разреши да се заселят там.Като не им харесва да се връщат от където са дошли. В Алма Ата. И в Унгатия вървят копейки.
  • 26 граф Монте Кристо

    2 0 Отговор
    Много му се дразнят за дето умело финтира брюкселските повели и най вече заради заразителния пример,който дава на останалите страни от ес,току-виж ги повел към БРИКС.Защо пък не,Брюксел да не е новия Йерусалим или Мека,та всеки да им се кланя,ес не може да осигури нормален живот ,тогава хората ще го намразят,защо да присъстват в една мракобесна империя,която ще им изпива мозъка със сламка!?
  • 27 Точен

    1 0 Отговор
    Орбан е унгарец. Габриел не е българка.