Факти.БГ

Намериха уникален Rolls-Royce и други ценни коли в изоставен склад

Радослав Славчев

В стар склад в британската провинция, случайно беше открита много интересна колекция от нестандартни стари превозни средства. Те са събирани с десетилетия от фермер, който наскоро е починал, а наследството му се оказва покрито със слоеве прах.

"Перлата в короната" в тази позанемарена колекция е един Rolls-Royce, носещ моделното обозначение SRV1. Това превозно средство е оборудвано с 27-литров двигател Rolls-Royce Meteor. Моторът е V-образен дванайсетцилиндров и е от... танк.

Агрегатът притежава мощност от 600 конски сили и максимален въртящ момент 1 965 Нм. Освен това, този влекач Rolls-Royce е снабден с пневматично окачване и с още куп екстри, съвсем непривични за подобна машина. Нещо като дядото на Rolls-Royce Cullinan.

Другите изоставени в склада автомобили също предизвикват интерес. Сред тях се открояват няколко редки Land Rover-а, военен Lightweight и пикап, снабден с кран за транспортиране на автомобили.

В склада, в доста запазено състояние, са открити и гъсеничен ратрак Snow Trac, както и един Mercedes Unimog, претърпял доста сериозна доработка. Последната е свързана с преправянето му в снегопочистваща машина.