Last news in Fakti

30 Април, 2019 16:36 15 139 56

Тема на ФАКТИ: Дублирани обществени поръчки източват милиони от Столична община?

  • антипаркинг колчета-
  • столична община-
  • дончо барбалов-
  • синя зона-
  • зелена зона

За пореден път е замесено името на заместник-кмет по транспорта

Тема на ФАКТИ: Дублирани обществени поръчки източват милиони от Столична община? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

В София скоро няма да има удобно за гражданите решение на проблема с паркирането. И не защото такова не съществува – напротив, подходящи варианти има. Но не са достатъчно удобни за задкулисните схеми, за каквито ще стане дума в този материал. "Синя" и "Зелена" зона за платено паркиране се оказват изключително добър вариант за определен "бизнес". Затова като нищо "зелената" зона в столицата скоро ще стигне до Околовръстния път във всичките посоки. С удобното оправдание на Столична община, че "гражданите сами го искат". Доста елементарен манипулационен трик - Столична община създава проблем на гражданите и след това с размах им го решава. В конкретния случай, подлудява хората в зоните край границите на "синя" и "зелена" зона и ги принуждава да се примолят за разширяване на "зелената" зона не защото ще им реши проблема, а малко ще го облекчи. Поне е по-малкото зло, че това с безплатното паркиране не се търпи!

Каква обаче е играта на властимащите в Столична община? "Синя" и "Зелена" зона се оказват перфектния канал за отклоняване на средства. А общинското дружество "Център за градска мобилност" ЕАД е най-подходящият инструмент за целта. По принцип ЦГМ има за задача да се грижи за изграждането и поддръжката на маркировката, антипаркинг системите, колчетата, пътната сигнализация, знаци, светофарни уредби и т.н. Градът е разделен на зони и подзони, които трябва да бъдат поддържани. Според източници на ФАКТИ точно през тях е изплетена схемата. Става въпрос за дублиране на поддръжката на отделни зони. От една страна Столична община възлага на ЦГМ чрез обществени поръчки да избере фирми, които да се грижат за поддръжката. От друга страна - Столична община директно сключва договори за същата дейност за същия период, но с други фирми. Схемата се получава, защото контрол на извършената дейност няма нито от страна на ЦГМ, нито от Столична община. По тази причина само в София човек може да види как чисто нови колчета, поставени преди броени седмици, може да бъдат извадени и сменени с още по-нови.

От друга страна договорите, които ЦГМ сключва с избраните след конкурс фирми за поддръжка на определена зона или зони е за 2 години или до изчерпване на средствата. Поръчките обикновено са на стойност между 600 и 800 000 лева. Гаранционният срок е 24 месеца. Според запознати, спечелилите фирми обикновено изчерпват средствата за около 3 месеца. След което ЦГМ обябява нова обществена поръчка, за подобна сума... Никой не знае какво се случва с 24-месечния гаранционен срок. Никой не търси отчети за извършената работа. Никой не осъществява контрол на дейността. Никой не се интересува от това по кои улици, колко колчета са поставени или сменени, къде е поставена или поправена маркировката. Важното е, че е извършена някаква дейност в рамките на спечелената поръчка. Работата е чиста, пито-платено и забравено. Колкото по-бързо, толкова по-добре.

Според запознати, в търговете, организирани от "Център за градска мобилност" ЕАД, единствената участвала фирма, която има предмет на дейност, свързан с предмета на обявената обществена поръчка, е "Трафик и пътна сигнализация". Всички останали фирми, участвали и печелили голяма част от поръчките имат съвсем различен предмет на дейност и са свързани с бившия директор на фирма "ПСТ Груп" Иван Иванов, твърдят запознати със ситуацията. А според други източници, въпросният бизнесмен живее на семейни начала с Цветелина Кондакова, секретарка на заместник-кмета Дончо Барбалов, който след освобождаването на Евгени Крусев пое и направление "Транспорт".

Безспорно е едно - ситуацията с паркирането в София в момента е меко казано сложна. Очевидно "синята" и "зелена" зона са "златна жила" за определен кръг от фирми, свързани с управляващите в Столична община. Интересът и удобството на гражданите в случая отстъпва на други интереси, както твърде често се случва в България. Затова - паркинги скоро няма да има, но пък нови ширини за "зелени" зони във всички посоки все още София предоставя достатъчно.

Казусът с платеното паркиране в града е много сериозен и ФАКТИ ще продължи да следи темата как са използвани парите на данъкоплатеца. Припомняме, че заради подобна схема през 2016 г. премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката на тогавашния зам.-кмет по транспорта Любомир Христов. Подобна съдба последва и за наследника му Евгени Крусев, а по всичко личи тъмни облаци са надвиснали и над главата на сегашния зам.-кмет по транспорта Дончо Барбалов.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гарантирано от ГЕРБ

    226 10 Отговор
    Кражбите са наш специалитет, с вашите пари - нашите мечти

    Коментиран от #18

  • 2 Госあ

    218 12 Отговор
    Тея бате,за 10г толко откраднаха, че и циганите биха им завидели. И са ако гласувате за тях, просто думи нямам....
  • 3 Явно

    139 5 Отговор
    суперскъпия нов затвор, които ще се строи и от чието строителство яко ще се краде няма да е достатъчен за всички кандидати от политическата върхушка. Спешно да започват строеж на нов огромен затвор в Северна България, тъкмо населението ще работи като надзиратели.

    Коментиран от #14

  • 4 Снайперист

    72 9 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 5 Мирен преход Да ама НЕ

    102 15 Отговор
    Кой каза,че комунизма си е отишъл ?

    Коментиран от #27

  • 6 дявола

    76 6 Отговор
    Синя или зелена зона все тая трябва зоната на здрача и да погълне всички умници взимащи от хората парици
  • 7 Citizen

    81 25 Отговор
    Спешно софийско жителство !!! Крадливите селяци от администрацията на София-по родните места!
  • 8 дявола

    107 4 Отговор
    Как не ви омръзна да създавате институции рекетиращи народа.Алооооо на хората ще им писне и пак ще има бити и ранени
  • 9 за зоните

    38 71 Отговор
    Аз съм за Синя и Зелена зона. Това, че ЦГМ и Столична Община крадат не означава, че идеята за платено паркиране е лоша. Преди тях беше ужас, живеещите в тези райони не можеха да паркират по 1 час около дома си. Разни "софианци" си държаха трошките на улицата и ги ползваха за склад и да ходят на село веднъж годишно. Сега за живущи сумата е символична, но по адресна регистрация и за ограничен брой автомобили. Само не ми казвайте, че който живее в тези квартали няма как да плати 100лв за година! Улицата е общо пространство и трябва да се плаща за позването и като паркинг. Ако не искате да плащате или да паркирате на улицата - купете си гараж или си оставете колата на платен паркинг. Можете и да се преместите в квартал в който няма зона. Влизането в центъра с кола трябва да се направи трудно и скъпо.

    Коментиран от #33, #55

  • 10 Смотан

    56 6 Отговор
    Е вие сега ли стопляте великото ядене на шайката.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Миризлив пор

    49 7 Отговор
    То само по центъра да беше, гледам и по "спалните" като Надежда, Люлин и Дружба са започнали да набиват колци и да стесняват паркоместата. Най-големия цирк е покрай училищата - по закон дете до 12 години се взема само от родителя от училище, повечето хора от работа с колата и с нея вземат детето. Набиха колци покрай училищата сега няма къде да си оставиш колата за 10 минути колкото да си вземеш детето.
  • 14 ред код

    48 3 Отговор

    До коментар #3 от "Явно":

    Каторга на открито, това заслужават управляващите, в затвора е за по-обикновените престъпници
  • 15 Гилотината

    32 2 Отговор
    Има да реже милиони глави
  • 16 чиче

    56 1 Отговор
    Чрез ЦГМ някой другари станаха мултимилионери
  • 17 Сволач руска

    58 1 Отговор
    Основният проблем, който е по голям от КТБ е къде отиват парите, на ден само от центъра са над 200-300 х.лв. а като се сметне и зелената зона представяте ли си за каква кражба иде реч. Облагодетелствани са двама - бойчето и дясната му ръка която държи частната фирма от публично частното дружество наречено паяци и скоби, защото паркинги няма.
  • 18 xaxaxa

    7 32 Отговор

    До коментар #1 от "Гарантирано от ГЕРБ":

    А защо това не го разкриха другите партии или просто ли плюеш по заявка?

    Коментиран от #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Чичко тревичко

    45 1 Отговор
    Е какво като си отиде и то,и сам кмет !!! Да не би да си отиде гол и бос? Ще си тръгне от заеманата пост милионер!!!Бойко да го ,призове ,да излезне в отпуск!!! Да го намажете! Като го прати в отпуск! Интересно ми е циганин уличен в кражба дали му казва шефа- излез в отпуск после ще му мислим да! Ние ще ги покрие кражбите тук! А ти не давай интервюта ,покрил се!!!!докато отмине ,бурята!!!евала бате Бойко
  • 21 Citizen X

    39 1 Отговор
    Ето така, като се сложи черта в края на годината, от цялата страна стават милиарди.
  • 22 Васил

    34 2 Отговор
    Кво пък толкоз нали робите плащат
  • 23 cirk

    13 2 Отговор
    obshtina Kova4evci pernishko se isto4va ot kmeta TESTOTO I VALJO BORECA pari ot nashte danaci..........PROVERKA..........
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гифон

    44 2 Отговор
    На бас че матриала пак ще избере гроб, е прости хора сме.
  • 26 ха ха

    30 1 Отговор

    До коментар #18 от "xaxaxa":

    Не е важно, кой ги разкри, а кой ги прави далаверете
  • 27 гост

    42 4 Отговор

    До коментар #5 от "Мирен преход Да ама НЕ":

    Че то при комунизма по- малко се крадеше! Имаше страх от полиция, от партия, от оф, профсъюзи, страх да не ти излезе лошо име, комшиите да не научат............
  • 28 Стандарт Герб

    39 2 Отговор
    Тия ако има честен и достоен прокурор, да ги е обвинил, а истински професионални съдии да ги осъдят най-строго! Ако няма такива юристи да изискаме от Европа да ни помогне с прокурор и съдии!
  • 29 валери

    28 1 Отговор
    Крадливо племе!
  • 30 459

    42 1 Отговор
    А какво ще кажете за супер официалната и "законна" кражба наречена 12% (че и повече) годишна лихва върху неплатените навреме данъци!??? Само за справка, ако си вложите парите в банка на годишен срочен влог, лихватa е0 ,05%!!! Добре ли е?
  • 31 Batushka

    16 3 Отговор
    ГЕРБ!Нямате място в затворите за всинца ни!
  • 32 4oko

    33 2 Отговор
    Роба Български е съгласен да плаща зоната, която ще стигне Витоша до година... Щом шепа тарикати може да таковат няколко милиона да им моделират живота и да им казват къде да спират ,че и да си плащат за това че са живи...
    Имаш собствен имот от баба ти наследство:
    Бедната община взима: Данък сгради,такса смет, за да не обикаляш като безпризорен родния си дом от утре има зелена зона, която е 100 лв. на година за една кола. Около теб само колци и бетон, няма градинка, Иванчева ще лежи 20 г. ще има бетон, колци, значи, глоби, налози...
    Роба носи....
  • 33 Avasito

    12 14 Отговор

    До коментар #9 от "за зоните":

    Абе...провинциалиста, ти от кое село дойде? И как успя да стигнеш до центъра да живееш? Аз живея в центъра, (и дядо ми и баба ми също живееха в центъра) и за това трябва да платя една минимална работна заплата годишно за да имам правото да паркирам пред нас. А селяндурите които изпълнихте до краен предел спалните на София - Люлин, Обеля, Дружба, Младост да паркират без да плащат, така ли?

    Коментиран от #37, #43, #48

  • 34 Гост

    22 1 Отговор
    Гнусни, долни мърши. Крадци са всички ДО ЕДИН. Един читав няма. ЕДИН...
  • 35 анализатор

    20 1 Отговор
    Можем да бъдем сигурни, че тези а и разни други схеми за крадене на парите от данъците на всички граждани ще съществуват докато ГЕРБ е на власт. Да се надяваме, че това ще е най-късно до есента.
  • 36 Мдааа

    15 1 Отговор
    Ти да видиш, каква изненада, чак с пепел да се поръсим...
    Не виждате ли,че управляващите не са българи, а крадливо циганско племе?
  • 37 Васка

    7 13 Отговор

    До коментар #33 от "Avasito":

    Васе , само за едно си прав - който има кола трябва да е мислил за гараж! Независимо дали в центъра или в Люлин. Като няма гараж или договор за наем - регистриран - трябва да има такса, данък - каквото искаш... в центъра естествено повече , но в крайните квартали - също. Една такса от 50 лв паркинг на месец към общината ще очисти повече трошки от улици, тротоари и градинки от която и да е инициатива и ще освободи движението за още толкова коли, колкото се движат сега! Кой не иска - трамваи и метро вече има навсякъде!
  • 38 787

    5 2 Отговор
    ФЪНДИ! ФЪНДИ!
  • 39 Рико

    7 1 Отговор
    Ето пак един и същи проблем .няма черно на бяло днес колко пари има в държавата кой колко дължи и на кого колко било за пенсия осигуровки и това е ..цял ден като малоумници няма пари.е кажете колко да ви съберем утре на другия ден вече да имате,
  • 40 Станчо

    7 10 Отговор
    Софиянци от селата : научете си да си плащате след като искате да живеете в големият град ,на които не му се плаща обратно при кравата.
    В цял свят се плаща и престоя в центъра на града и за паркоместо

    Коментиран от #47

  • 41 Васил

    6 7 Отговор
    В цял свят паркирането в града е златна жила за общината. Свърши тая да паркирате където искате. Ще плащате, щом до кенефа с кола ходите.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Фернандо Алонсо

    12 3 Отговор

    До коментар #33 от "Avasito":

    Такива като теб са най-нагли!!! Нагли, много нагли! След като ти и баба ти сте живеели в центъра от около 100 години, когато Сф е била 200 хил, как не сте се сетили, че можете да си купите гараж?!? Център на столица, интелигенция, аристократизъм, а няма сиво вещество или пари, да си купи един, два или три гаража. Все пак това са 50, 100 години, как пък на един от "гениалната "ви фамилия не се е серил да си купи гараж. А ако сте от тази интелигенция, която няма късмет да реализира комерсиално възможностите си, то тогава продайте скъпоценния си имот, без паркомясто и с милионите ще може да си купите в "спалните" на Сф и няма да се налага да плащате цяла МРЗ, за да паркирате, ако още не ви дошъл акъла да си купите паркомясто или гараж!

    Коментиран от #50

  • 44 И какво ново

    12 0 Отговор
    Ни казвате? Всички са наясно с фалшификациите на герб!
  • 45 ЦЕНРЪР ЗА БАЛДЪЗИ И БАДЖАНАЦИ И БАЛЪЦИ

    5 0 Отговор
    Далавери далавери далавери далавери далавери далавери далавери

    Бе ние сме айдути, сега работиме срещу наши
    Ген, навик , наша черта.
  • 46 Киро

    12 1 Отговор
    Как да плащаш после данъци в България?!Как да има държавност?!Ако си плащаш съвестно данъците,тези отгоре ги крадат за лично облагодетелстване,пък после не бил луд тоя дето ядял баницата,а тоя дето му я давал.Не стига,че те стрижат до голо пък после и луд те правят ако им дириш сметка.Ай сиктир!Пак вървим към национализация и див тоталитаризъм май,то с крадци и мошенници държава не се гради.В най-модерния век сме уж пък върнаха развитието в пещерната епоха.Не може повече така!!!
  • 47 929

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Станчо":

    Пише се 'на който', гражданино!
  • 48 за зоните

    5 3 Отговор

    До коментар #33 от "Avasito":

    Личи си колко си софиянец, след като не знаеш каква е сумата за паркиране за цяла година в синя зона. Аман от "софиянци". 150лв ти е на година паркирането! Ако нямаш толкова и живееш в центъра може би не ти е там мястото!

    Коментиран от #56

  • 49 Хирург

    3 0 Отговор
    Странно, защо тази новина я има единствено и само тук!? И така и ще остане без медийни изяви...
  • 50 Avasito

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "Фернандо Алонсо":

    Груьо, явно не знаеш че в центъра, където са старите сгради няма гаражи! Тези сгради са строени по времето когато колите не са били много.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ТнТ

    5 0 Отговор
    Факт - до нас бутнаха стара къща и на нейно място издигнаха нова сграда, уви всички колчета от тротоарите бяха извадени за да могат камионите да излизат и влизат в обекта както си искат. Незнам колко пъти звъняхме в столична община и цгм да дойдат и да ги санкционират, защото в един момент тротоарите вече се ползваха за паркиране на служителите от фирмата. Уви, нямаше никакъв отговор, дори сега когато всичко приключи дупките на колчетата са запълнени с цимент, плочките около тях са леко разнебитени но закърпени и за калпак смениха паркирането от другата страна на улицата с маркировка, за по-лесно.
    Още един факт не точно по темата но новата сграда оказва се че понеже всеки гледа да направи максимално парички и бута на куцо и съкато в общината, да на им се "загрозява" предния вид на сградата решиха че е целесъобразно ел. таблото за цялата сграда да не е на самата сграда а на нашата ограта, отпред... И в един момент на 20тина метра сграда и ограда имаме 3 ел. табла, евала на пичовете от ЧЕЗ които се оказва не се интересуват от това какво искат собствениците на сградите а това което искат новите собственици на новата сграда явно срещу рушветче и още нещо. И пак няма на кого да се оплачеш, всичко потъва в небитието. Честито на печелившите.
  • 54 Ники

    3 1 Отговор
    Създадоха зоните, нищо им не струва. А изобщо, както винаги досега, не домислиха нещата (доколкото имат капацитет). Какво става с дворовете около блоковете? Напълниха се с коли на хитреци, вкл. от провинцията, които не плащат, и живущите в блоковете няма къде да си приберат колите. Отгоре на това плащат по 100 лв. за синя зона, за да могат живущите да си сложат колите някъде на улицата (вместо в двора си).
  • 55 Наско

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "за зоните":

    Съгласен съм но да няма стикери за живущи а всички да плащат с талони и СМС.Това че живееш близо не те прави собственик на улицата.Сега разни пендели сложили по един стикер и колите им с месеци не мърдат а човек който има работа в района и си плаща не може да намери място.Нека да си плащат по 2 лева на час като са собственици в центъра.Ако не им отърва да си купят гараж или на паркинг.А най правилното решение е да се изградят паркинзи от общината и да няма спрели коли по улиците.
  • 56 глупости

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "за зоните":

    Да и като 50 кауна си купят стикери цялата улица е задръстена и пак няма места. По конституция всички сме равни така че всички да си плащат по тарифата а не за някои 150 на година а за други 150 на месец.