Last news in Fakti

18 Февруари, 2022 16:12 7 656 14

200 млн. лв. ще си поделят излизащите в пенсия чиновници

  • пенсиониране-
  • чиновници-
  • заплати

Това е цената на оптимизацията на администрацията, заложена в бюджет 2022

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Оптимизацията на администрацията ще струва 200 млн. лв. тази година. Това е заложената сума в бюджет 2022, става ясно от документите към законопроекта. Той в момента минава второ четене в парламентарните комисии, припомня в. "Сега".

Още в първите си дни на поста вицепремиерът Асен Василев обяви, че новото управление ще намали администрацията с 30 000 души. После се разбра, че става дума основно за хора, които са навършили пенсионна възраст. Именно техните обезщетения са оценени на 200 млн. лв.

Друг е въпросът дали сумата ще бъде усвоена. След голям ентусиазъм в първите заседания на новия Министерски съвет, темата изчезна от дневния му ред. Според публикуваните от правителствената пресслужба решения, разпределяне на средства за обезщетения по линия на оптимизацията за последно е правено на 22 декември.

На две заседания в края на миналата година правителството отпусна над 7,7 млн. лв. за обезщетения на държавни служители на девет министерства. Те обикновено са два вида - изплащаните накуп заплати при пенсиониране и изплащането на неползван отпуск. Няма данни колко души са пенсионирани към момента от новите управляващи, тъй като само някои министерства ги обявиха. В МОН например обезщетенията на 25 души са 617 069 лв. Сходна е сумата и в Министерството на икономиката - 630 000 лв. за 26 пенсионери.

По Кодекса на труда човек може да получи до 6 заплати при пенсиониране. Държавните служители обаче имат право на по-големи обезщетения по силата на Закона за държавния служител. При служебно правоотношение обезщетението при пенсиониране е в размер 50 на сто от месечната основна заплата, определена към момента на прекратяване на служебното правоотношение, за всяка прослужена година като държавен служител, но не повече от 10 месечни основни заплати. Това означава, че 10 заплати може да получи човек с 20 г. стаж като държавен служител (статутът бе въведен с административната реформа от 1999 г.).

Ако към момента на прекратяване на служебното правоотношение държавният служител е работил в същата администрация през последните 10 години, той има право да получи 6 месечни основни заплати, а когато е работил по-малко от 10 години - 2 месечни основни заплати.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 3 Отговор
    Ако доживея до 23г,което.........само Господ знае,ще ви кажа колко ще получа от бг.Според мен трудов стаж ще е над 43г...Слагам и казармата...във всякави грехове може да вмените на мен,но Неточност и некоректност както и лъжа и предателство-не!Убеден съм,че няма да има нищо общо с вноските с трудовия стаж го водят и ще бъде по скоро близо над минималната и под средната...макар да не знам скакво е средна.ако висша е 1400 низша каста 370 Средна???Около 700-абсурд.Дано доживеем за да го коментираме.Ако някое ракетче или раче ил инфарктче ил ново""НЕЩО"" не ме загроби...Забравям и 9% вероятност Джигит с танк....
  • 2 Българка

    29 2 Отговор
    Оптимизацията на администрацията не трябва да включва само чиновниците на пенсионна възраст. Първите отстранени трябва да бъдат хищните калинки и то на ръководни и възлови позиции, които обслужват мутрите и саботират всяка реформа. Оптимизацията трябва да започне със закриване и сливане на безбройни агенции, комисии, регулатори. Защо ни е ВиК холдинк, ДКК, БЕХ. Само в МВР колко отделни структури, които действат като отделни министерства има. Те дори не си комуникират помежду си. Защо са ни 1700 прокурори? Та ние сме за ГИНЕС по най-много прокурори на глава от населението, най-много разходи от БВП за издръжката им и най-много нищоправене срещу престъпността.
  • 3 Тома

    19 0 Отговор
    А иначе България била най бедната държава.Муххаааааха
  • 4 чиновно-крацоия

    24 2 Отговор
    егах ти и чиновниците безценни!
    Повечето хора бъхрат по 60 часа седмично за 900 лв, бюрократите само бонус пенсионирането им е повече от целия трудов доход на народеца...
  • 5 Пенсионер

    15 3 Отговор
    Чела съм книгата за Атанас Буров - банкерът, препоръчвам я. Толкова много истини има писани там, това е класика. Все едно Буров, великия, големия българин, говори сега,там зад ъгъла. Та, там той описва срещата си със съпругата на Христо Ботев, била е медицинска сестра. Работила на преклонна възраст и той я пита, заща работи. Тя му отговаря, че тогава действащите закони в България са да избираш или пенсия, или заплата. Понеже пенсията е малка, затова работи. Сега къде сме? Хайде, някой да каже?
  • 6 има ли справедливост

    16 2 Отговор
    Част от тези умници вероятно са били дълги години на държавна работа и удобно са си мълчали, за това, че в частния сектор съкращават огромен брой хора в предпенсионна възраст. Стотици , ако не и хиляди българи бяха ограбени най-нагло, като ги държаха на минимална заплата и ги съкращаваха щом пенсионирането им наближи. Те не само, че не взеха по шест заплати, но и останаха трайно без работа, заради възрастта им. Отгоре на всичко платиха луди пари за това, че не им достигна стаж за пенсиониране. И отгоре на всичко /пак/, тези пари не участват в изчисленията за пенсия - ужасна несправедливост. Та.....не е ли срамно, не е ли грозно, една държава, която си затваря очите за съсипването на хиляди отрудени човека, да е толкова щедра към онези, които угодно си мълчаха. Защото нито един държавен служител, дори отговарящ за подобни проблеми, не каза на глас, че българите имат минимални пенсии, не защото са някакви мързеливи, необразовани същества, а защото бяха ограбвани, най-безцеремонно, пред зоркия поглед на нашите държавни служители.
  • 7 рдг3

    12 0 Отговор
    Странно! Под статия за пенсионерите се изписват стотици коментари против пенсиите и пенсионерите, а под статия за държавните хрантутници не се коментира.
  • 8 ха ха

    5 1 Отговор
    По Кодекса на труда човек може да получи до 6 заплати при пенсиониране. Държавните служители обаче имат право на по-големи обезщетения по силата на Закона за държавния служител./ сладка баница си е ;държавната служба; , а май са забравили да споменат и очакваната месечна пенсия за велможите , без таван и с доста добавки
  • 9 има ли пари

    3 0 Отговор
    Да вземат! И толкова и вече на пенсията !
  • 10 така е

    3 0 Отговор
    Няма вече бонуси,моноси ! На пенсия...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дедо Пене

    8 0 Отговор
    КАКТО ПРИ УВОЛНЕНИЕ НА ПОЛИЦАИ И ВОЕННИ, ЗАРАДИ ПРЕГРЕШЕНИЕ НЕ ПОЛЗВАТ НИКАКВИ ПРЕДИМСТВА ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ, ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ РЕЖАТ И НИЩОПРАВЕЩ И ТЕ, ДЕБЕЛО.Г.ЪЗИ ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ!!! ДАЙТЕ ПЪТ НА МЛАДИТЕ И ЕЛЕКТРОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО, ЗА КОЕТО ТОМЕТО ОТ ГЕРБ ОТК.РАДНА 2млрд.лв. и направи нищо!!!
  • 13 Е защо им дават

    3 0 Отговор
    10 заплати, че не са внесли и лев за осигуряване и с бюрокрацията си тормозят хората. А за колко пари работа са свършили не говорим. Дайте им по един орден за добра работа и да се махат.
  • 14 Крадци

    1 0 Отговор
    Не плащат осигуровки
    След това взимат обещетения и големи пенсии
    А народа ги търпи?