Last news in Fakti

18 Април, 2023 08:24 5 127 37

Бетономорие: Огради блокираха една от най-красивите гледки в Синеморец

  • синеморец-
  • море-
  • ограда-
  • строеж

Проект за курорт се оказа печеливш от заличените дюни на Каваците

Бетономорие: Огради блокираха една от най-красивите гледки в Синеморец - 1
Снимка: Фейсбук/Ангелина Джаджева
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Една от най-красивите гледки по Българското Черноморие е вече почти изцяло частна собственост. Нови огради са изникнали вчера в местността Поляните в Синеморец, откъдето се разкриват Корабите - две скали, които са сред най-сниманите забележителности по нашето море. За това биха тревога участници във "Фейсбук" групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг", уточнява "Сега".

Оградите са на косъм да прекъснат окончателно панорамната пътека, която пресича цялата местност и е любимо място за разходка на хората, летуващи тук. "Дотук бяха Поляните...Някой ще гледа "Корабите" от прозореца, а още 3 парцела вече са заградени и очакват строителство. Безкрайно тъжно начало на 2023 г. На практика, при оградата, която поставят тази сутрин, няма да има достъп до скалите и пътеката за разходка. Трагично е", пише Ангелина Джаджева, която днес вече е снимала и готовата ограда. Пред "Сега" Ангелина разказа, че на практика в момента достъпът до Корабите и сложената пред тях пейка е възможен само по труден терен и досами оградите на частните имоти.

Доколко законни са строежите, които безмилостно превземат Поляните, е много спорен въпрос, тъй като това следва да е защитена местност. В последните 2-3 години обаче новите обекти един по един затварят първа линия на брега. Опитите на природозащитниците да получат достъп до информация за тях удря на камък - управляваната от ГЕРБ община Царево е доказала през годините, че винаги е на страната на Бетономорие.

Проект за курорт ще спечели от заличаването на дюните на Каваците

Междувременно втора организация оспори скандалното решение на РИОСВ-Бургас да не подложи на екологична оценка проекта за сгради и курорт, който се оказа големият печеливш от заличаването на дюните в района на друг наш великолепен плаж - Каваците. Днес фондация "Биоразнообразие" представи хронология на картиранията, които в крайна сметка обслужват заявено инвестиционно намерение на същото място. "Зелени Закони" също обявиха, че обжалват.

Както е известно, дюните на Каваците се оказаха на 80% земеделска земя, след като три картирания дадоха силно разминаващи се резултати. Природозащитниците оспорват последното картиране, възложено от екоминистерството, като смятат, че то е взето в неподходящ момент и в него не са участвали необходимите специалисти. Зад него те съзират опит да се отпуши пътят към застрояване на местността. МОСВ обаче опроверга тези съмнения и изтъкна, че представителят на министерството единствен не е бил съгласен с последното картиране при приемането му в комисия в Бургас, а третото картиране е възложено, за да се изчистят разликите в предишните две.

Дюните по силата на Конституцията са изключителна държавна собственост и като такива не могат да бъдат собственост на частни лица, нито да се използват за нужди, различни от тяхното опазване или възстановяване. Именно това е в основата на желанието на различни инвеститори да докажат, че на Каваци никога не е имало дюни и това, което всички можем да видим с очите си не са дюни, а изоставени земеделски земи, смятат природозащитниците. С тези интереси те обясняват и защо последното "картиране" е правено на 19 октомври в разрез с изготвената методология, когато шансовете типичната за дюните растителност да бъде наблюдавана са нищожно малки. Инвестиционното намерение е от 3 май 2022 г., а картиранията започват през лятото.

Въпреки че МОСВ отхвърля последното картиране, именно на него е решил да стъпи директорът на РИОСВ-Бургас, за да обяви, че няма нужда да се извършва екологична оценка за подробния устройствен план на въпросния имот. Всъщност наличието на дюни е било причина в съседен имот да се спре процедура за изграждане на сгради за отдих и курорт.

"Биоразнообразие" обжалват решението на директора на РИОСВ-Бургас да не се извършва екологична оценка и призовават министъра да го отмени. Оттам изтъкват, че това развитие на събитията буди голямо тревога не само защото МОСВ защити дюните в комисията, но и защото досега РИОСВ-Бургас е водила дългогодишна политика за защита и опазване на дюните на Каваците.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    56 1 Отговор
    От една страна всичко е наред, но ние сме от другата страна...
  • 2 пазарна икономика+конкурентни инвестиции

    47 3 Отговор
    кво искате бе?! яжте банани по 4 лв. килото!

    Коментиран от #6

  • 3 зевзек

    50 1 Отговор
    една солидна бетонна ивица от Дуранкулак до Резово, и на нея разположени сергии с пресни банани, бони бони и шарени бонбони, така ще превърнем цялото Черноморие в марина, яхтите ще могат да паркират където си искат, весело, хубаво, и отвсякъде ще се чува музика

    Коментиран от #7

  • 4 Селяндур

    36 12 Отговор
    Аз па бях на Гърция , и цял ден висях с едно кафе на плажа ! Ама пари за чадър не давам ! ( Защото нямам ). Консерви , гироси , и снимки за фейсо - праим се на баровец !

    Коментиран от #12

  • 5 Бау бау

    37 0 Отговор
    Местните разпродават, балъците купуват, приходящите протестират... Схемата е сгрешена...
  • 6 Мдаа

    6 18 Отговор

    До коментар #2 от "пазарна икономика+конкурентни инвестиции":

    Управлява тоя, при когото нямаше банани, тъй че май бананите са друг проблем,
  • 7 Пенчо

    47 0 Отговор

    До коментар #3 от "зевзек":

    Забравяш нещо много важно!!! Всяка пролет и есен се плаче, че хотелите ще фалират и се иска помощ от държавата да ги подпомага.
  • 8 Тъп народ

    33 0 Отговор
    Важното е че 80-те процента се освиниха за празниците, а дали са дюни или не, не е важно. Нямаме търпение да дойде дългия уикенд за Гергьовден, пак да ядем и пием като за последно.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Глави за рязане

    39 0 Отговор
    Перфектната двойка алчен "бизнесмен" - корумпиран чиновник, не се интересуват от никакви закони, нито държавни, нито човешки, нито природни.
  • 11 Сорос

    5 17 Отговор
    Аз съм виновен
    Хаха
    За всички аз съм виновен в Главите на Копейкаджиите .
    И сега е така .
    Хаха
  • 12 Като нямаш

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Селяндур":

    Пари , защо си на гироси .бре .
    Те не са пари .
    Карай само на консерви.

    Коментиран от #24

  • 13 Ми разбивайте оградата бе...

    22 0 Отговор
    Кво я гледате, чакате правосъдие в държавата на престъпниците, корумпетата и продажниците....няма закони, няма правила, тия с оградите плюят на Конституцията и законите, грабят като луди, ами плюйте и вие на закрито ните у бой с гранати по тая телена ши баба ограда...да си я носят на гробищата тия боклуци.. време е за анархия и власт на народа...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Не се наядаха

    20 1 Отговор
    алчни герберски мутри
  • 16 ПСР

    20 0 Отговор
    Жалко,но факт.Такова е положението-бетон,бетон,бетон.
    Много жалко.Любимо,останало място на поколения българи.Съсипията продължава до Резово.
  • 17 Дед

    23 0 Отговор
    ГЕРБ са доказателство,че невъзможни строежи НЯМА!Корупцията е превзела всичко...от министър до чиновник в кметството,то друго обяснение няма на тази гавра със законността!

    Коментиран от #18

  • 18 Като клетам за ня с юмрука не ги спира

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "Дед":

    Банда бесни престъпници са ви се качили на главите, а вие им гледайте оградите и цъкайте с език...един ден ще се събудите оградени в собствените ви килии
  • 19 инвеститор

    8 0 Отговор
    Докато няма власт в София ще си правим каквото си искаме.
  • 20 Всеки да си слага бързо огради

    6 0 Отговор
    Където си искате, ограждайте, че ще ви откраднат земята
  • 21 Кеф ти камъни, кеф ти море

    2 1 Отговор
    В Гърция това, кво си мислиш?

    Коментиран от #28

  • 22 Кенеф на първа линия

    5 1 Отговор
    С паркинг. Мечтаем си за това.
  • 23 оня

    13 1 Отговор

    До коментар #14 от "Радевците надминаха Тиквите":

    Местната власт е в ръцете на тиквите бре. Защо намесваш Радев:))
  • 24 Селяндур

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Като нямаш":

    Ааа.....гиросите са най евтини , а и тях ги купувам , само когато ще се снимам за фейсо ! Иначе набивам само консерви по гръцките плажове , бате !
  • 25 ЗАМИНАВА...

    3 0 Отговор
    ...БЕЛИЯ КОРАБ....ЗАМИНАВА.....🖐...
  • 26 Мнение

    14 0 Отговор
    Който си е гласувал за Герб да си гледа хотелчетата. Толкова престъпно мислещ народ не съм виждал.
  • 27 Тома

    10 0 Отговор
    Джовани Фалконе каза навремето да се следи пътя на парите и ако имаше прокуратура тези собственици щяха да гледат тази ограда от килиите си
  • 28 ПСР

    15 0 Отговор

    До коментар #21 от "Кеф ти камъни, кеф ти море":

    В Гърция,има много хубави места/и изобщо не навсякъде е цветя и рози/.Само че,пак там,се строи макс на два,евентуално три нива,като първото е леко вкопано в земята,полуетаж.Това чудо,в което се превърна любимото ми в миналото,Черноморие,е рядко срещан алчнишки и просташки феномен днес.Ето защо-на море в Гърция,на хубавите места,с плаж,чисто море,чудесна храна,обслужване и ципуро с малко анасон.Там,ГЕПП не е властвал,Слава Богу.
  • 29 Перо

    12 0 Отговор
    Общинската корупция се узаконява с регулационния план или измислена реституция с кошаревски свидетели и после никнат бетоновите гета, следва липсата на интерес и летуващи, от там мизерията и последствията! Започва играта на домино, като последния е данъкоплатеца!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Безвъзвратно

    9 0 Отговор
    Без свян рушат природата, божието творение.
  • 32 Морски

    11 0 Отговор
    Нали 600к човека гласувахте за герберастите ве, какво ревете сега!?
  • 33 Мнение

    6 0 Отговор
    СПИРАНЕ НА РЕСТИТУЦИЯТА.
  • 34 Баце

    4 0 Отговор
    От възможностите за море в Б-я, последните 10 г. ходех само на Синеморец, но последните три не стъпвам и там списъкът с причини е доста дълъг, сега и огради, дано поне са ремонтирали спуканата фекална тръба отпреди 3-4 години, а хищническият им подход на скакалци ще им изиграе лошата шега да не стъпва хептен никой и там.
  • 35 бетон в мозък

    0 0 Отговор
    бетон на морето
  • 36 дин

    1 0 Отговор
    20 години мародери съсипват родината, а последните 10 от тях я управляват. Не знам какво очаквате. Докато не бъде изметена тази сган от властта, така ще бъде.
  • 37 незнайко

    0 0 Отговор
    Защо няма единна забрана в разстояние от определени метри до морето НИКАКВО МОНОЛИТНО СТРОИТЕЛСТВО ? Стига с тези ДЮНИ и подобни ценности ! Дюни на 100 метра от водата НЯМА !!!