Last news in Fakti

29 Август, 2023 08:04 11 448 35

Екоминистърът "откри" фантомни пречиствателни станции по морето

  • юлиян попов-
  • черно море-
  • пречиствателна станция-
  • мръсни води

Зелени активисти искат Юлиян Попов да обясни в парламента как ще спаси плажовете от мръсната вода

Екоминистърът "откри" фантомни пречиствателни станции по морето - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Министърът на околната среда Юлиян Попов предизвика лавина от гняв и присмех сред природозащитиците с интервю, в което показа, че не е в час с ресора си. В ефира на тв Евронюз по темата чисто ли е морето ни Попов обясни, че пречиствателните станции за отпадни води (ПОСВ) в Синеморец, Варвара и Ахтопол работят, но не смогват заради ограничения си капацитет. Министърът нещо се е е объркал - и в трите посочени от него населени места пречиствателни станции изобщо няма. "Явно човекът не прави разлика между колектор за отпадни води и пречиствателна станция", предположиха хора, запознати с темата. Това коментира в. "Сега".

По този повод от инициативата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“призоваваха Народното събрание още в първия си работен ден след ваканцията да извика ръководителя на екоминистерството на изслушване, за да разясни "недоразумението".

Депутатите се събират на 1 септември, петък, когато по принцип се провежда парламентарен контрол, затова апелираме избраните от 2-ри МИР - Бургас да поканят министъра да каже какви са тези пречиствателни станции, които никой не е виждал, обясни Борислав Борисов от зелената инициатива.

Той припомни, че тъкмо заради липсата на инсталация за третиране на отпадните битови води ДНСК е задължила кмета на община Царево да не издава разрешения за строеж в Синеморец за обекти, за които е предвидено да бъдат включвани в съществуващата канализация. Позволено е да се строят само обекти със собствено локално пречистване или такива с изгребна яма.

"След изследването на "Активни потребители" и екип учени от Софийския университет, което разкри, че морската вода на места е силно замърсена, министър Попов все повтаря, че трябва да вярваме само на проверки, направени от държавни институции. Но как да вярваме, когато самият министър говори неистини в ТВ ефир. Вече няма да се учудя, че утре ще ни съобщят, че в Силистар има делфинариум, а в Резово – космодрум", коментира с горчива ирония Борислав Борисов.

Природозащитникът припомни още парадокси, свързани с поведението на властите, (не)опазването на Черноморието и разрушеното доверие.

"Кметът на Царево Георги Лапчев нарече данните, огласени от "Активни потребители", "антибългарска пропаганда". Само че администрацията на същия този кмет не спря да издава разрешения за строеж, докато ДНСК не се намеси, като в същото време регионалната екоинспекция редовно е налагала глоби на общината за заустването на мръсни води директно в морето. Същата РИОСВ-Бургас успоредно с писането на актове за глоби е продължавала да издава положителни решения за инвестиционни предложения, които ще се включат в „канализацията“ на селото. Община Царево е издала строително разрешение за хотел с РЗП над 9000 кв.м., а в РИОСВ-Бургас е разгледано и одобрено инвестиционно предложение само за 3 вилни сгради. И всичко това се случва на първа линия, разбира се", изброи част от управленските абсурди Борислав Борисов.

Далеч от решение

Зеленият активист Тома Белев, бивш зам.-министър на околната среда, също коментира болната тема за качеството на морската вода.

"Че Попският плаж е мръсен, няма защо да се спори - винаги е бил мръсен, просто ПСОВ Царево не смогва. Че в Синеморец, Варвара и Ахтопол не се пречистват отпадните води, също няма защо да се спори.

Във водният проект на ВиК Бургас от половин милиард, финансиран с евросредства, няма пари за тези населени места.

По Плана за възстановяне трябваше да се строи ПСОВ Ахтопол, но за мен това е рисков проект заради забавянето.

Остава да се търсят средства за реконструкция и разширение на ПСОВ Царево и за изграждане на ПСОВ в Синеморец и Варвара. И дотогава да се ограничи новото строителство в общината, ако предвижда използването на ПСОВ в Царево, защото няма свободен капацитет. Трябва да се провери и къде изобщо има свободен капацитет по южното черноморие, защото ако няма нови пречиствателни съоръжения, новото строителство даже и с непопивни ями трябва да се спре", обясни критичната ситуация Тома Белев.

Бърза реакция

Даниела Божинова, депутат от коалицията ПП-ДБ и член на "Зелено движение", първа откликна на апела на инициативата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“.

"Проблемът с пречистването на отпадните води в този район е стар и не е решен. Да, можем да попитаме министъра, който би трябвало да е по-добре информиран, относно перспективите да бъде решен", написа Божинова във "Фейсбук".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И тоя министър

    50 4 Отговор
    Като шефът му канадски. Не знае на кой свят е. Плещи лъжи и глпти на кило и даже сам не си вярва. ППДБГЗ.
  • 2 министъра

    52 5 Отговор
    Морето е по чисто и от досието на бойко !!
  • 3 Значи на хартия

    49 1 Отговор
    ги има, а де факто парите за тях са откраднати и мръсната вода се излива на 50 метра навътре в морето. Честито на къпещите се...
  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    47 1 Отговор
    ДАЙТЕ МУ ДА ПИЕ ЕДНА ЧАША "ЧИСТА ВОДА" ОТ
    " ПРЕЧИСТВАТЕЛНАТА СТАНЦИЯ"
    ....
  • 5 факуса

    27 2 Отговор
    все литмусови лаладжий кат киртака,говорещи на ангро,от посолството требе да им забранят да говорят,и да им дадат един говорител
  • 6 АРЕС

    31 1 Отговор
    Физиономия на идио... акъл на мишка,крадец на квадрат,некадърник за петима,това е българският мИНИСТЪР.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хасковски каунь

    27 0 Отговор
    Сичко окензахме
  • 10 :(((((

    26 0 Отговор
    Не знам, с конкурс ли ги избират.
  • 11 Българин

    31 0 Отговор
    правят си едно и също и на никой не му пука защото цялата държава е изтъкана от корупция от чистачката на улицата до върха
  • 12 Начело с плъха

    30 2 Отговор
    В това американско правителство, всички са бездарни и слабоумни.
  • 13 Спиридон

    39 0 Отговор
    Осигуряването на големи печалби за ресторантьорския и хотелиерски бизнес е по-важно от чистата вода. Всяко заведение , къмпинг , сграда, трябва да имат електронен регистър , как се отстраняват отпадни води , смет , отпадъци от кухните. Ако не съответстват на регламентираните разпоредби и закони , споменатите обекти, трябва да бъдат затворени докато всичко си влезе в нормите, дори и да бъдат принудени сами да изграждат индивидуални пречиствателни станции Явно и тук корупцията е на много високо ниво и се толерират тези които си плащат такса спокойствие
  • 14 Кирил петков

    25 0 Отговор
    Продължаваме калинките 😉
  • 15 Е-коли

    25 1 Отговор
    Откри топлата кафява вода.
  • 16 макдоналдс тръмп

    10 1 Отговор
    галиту от посолството ,къф тоа министър ма...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тома

    13 0 Отговор
    Важното е че пи кафява вода министъра заради пари
  • 20 Николай

    16 0 Отговор
    затова само в гърция , аман от простотии на лайноморието ...
  • 21 Скоро и тези три курорта

    8 0 Отговор
    ще се бетонират.
  • 22 А рускините се хвалят

    5 2 Отговор
    вадичка чистенкая прям изворная
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Некадърник

    8 0 Отговор
    Поредния кух андър
  • 25 Пенчо

    15 0 Отговор
    И тази година на Кранево няколко стотин деца от спортния комплекс си изповръщаха червата.
    Чакаме микробите с просто око да почнат да се виждат и ДНСК по морето пак няма да ги вижда!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Александър

    7 0 Отговор
    Те и румънците са пратили писъм це на г-н Тома Белев, пък той заб равил! Захапят ли веднъж кокала отпиши ги! За много години тряб ва да живеят при бай Ставри и то гава ще се оправят!
  • 28 Българин

    7 0 Отговор
    Бяхме в края на юли в Кранево.Мръсно море, мръсен плаж и мърсотия навсякъде, по улиците, около заведенията.Тръгнахме си с повръщане, висока темп. и разстройство.Една седмица след това ни беше нужна за да се оправим.Повече никога няма да стъпнем там.
  • 29 Людоед Всеядов

    8 2 Отговор
    Тия кратуни по министерствата най-сетне ще разберат ли защо българинът не иска да стъпи по родното лайноморие....пардон черноморие, а ходи и плаща двойни цени в гърция и турция.

    Коментиран от #31

  • 30 мЕколог

    5 0 Отговор
    Не е лошо другарят министър да открие и две фантомни пречиствателни станции в Ботевград! Едната - за "питейна" вода, която не става за нищо, камоли за пиене, и другата - за отпадни води! Месеци наред ботевградската река беше вкарана насред града ИЗЦЯЛО в канализацията и всяка секунда в нея се вливаше огромно количество вода! Дали е пречиствана и дали е платена такса за това? И от кого? В момента се "почистват" наносите, но пак част от водата на реката отива в канализацията.
    А на глyпаците отново повишиха водата, на близо 4 лв за кубик, идваща ИЗЦЯЛО по гравитачен път и никъде непречиствана!
  • 31 Зорба Гъркът

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "Людоед Всеядов":

    Виж ся, братчето ми, цените в Гърция не са двойни, а са наполовина! При двойно по-големи порции и несравнимо качество! Както на продуктите, така и на обслужването! Например 200 грама узо в луксозно заведение на пясъка, в луксозен гръцки курорт, е 6 евро! Колкото е тук в магазина...
    За Турция да не говорим - безценица за ядене и пиене на корем! И също несравнимо качество!
  • 32 ИНЖ

    4 0 Отговор
    Да кажем, че Министърът е на поста си от 2-3 месеца. А служителите на РИОСВ, РДНСК, РЗОК, Общината и др. "институции" КАКВО ПРАВЯТ??? Ако нищо не работят - да си върнат заплатите и да подадат оставки???
  • 33 ганю

    0 0 Отговор
    Всеки нарушител да се глобява с по 50 000 лв а при второ нарушение затвор 10 г
    лесно е
  • 34 А БОЖАНКОВ КАКВО ИЗКВИЧА

    2 0 Отговор
    ПО ВЪПРОСА ! МИ БОКО КИРО И БАЩА МУ , ТЕ КВО ИЗКВИЧАХА ?
  • 35 МИНИСТЪРА ДА ПИТА КРАДЕЦА БОЙКО КЪДЕ Е

    2 0 Отговор
    ПРЕЧИСТВАНЕТО НА БАНКЯ ! И КОЛКО ИМОТА ПО МОРЕТО ИМА КИРО И БАЩА МУ !