Last news in Fakti

13 Декември, 2023 13:46 7 976 6

"Политико": В България е внасян руски петрол на цена над тавана от $60 за барел

  • лукойл-
  • политико-
  • руски петрол-
  • руски нефт

Кремъл може да финансира водената от него война срещу Украйна

"Политико": В България е внасян руски петрол на цена над тавана от $60 за барел - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

От Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух твърдят, че бургаската рафинерия „Нефтохим“ е внасяла руски петрол над определения ценови таван от 60 долара за барел. Изследването е цитирано от изданието "Политико".

Според имейл кореспонденция, видяна от "Политико", между представители на Агенция „Митници“ и европейски официални лица, заради дерогацията за внос на руски петрол страната ни може и да не прилага наложения ценови таван на нефт от Русия.

Цитираната от "Политико" кореспонденция е от началото на август, а според публикуваното проучване за периода между август и октомври тази година рафинерията в Бургас има 20 доставки руски петрол, за които е платила над ценовия таван от 60 долара за барел и така е осигурила 468 млн. долара данъчни приходи, с които Кремъл може да финансира водената от него война срещу Украйна.

БНР изпрати въпроси до Агенция "Митници" с настояване за коментар на изнесената информация (и потвърждаване на достоверността ѝ).

Над една четвърт от целия износ на горивни продукти от "Нефтохим" в посочения период е свързан с базирани в Европейския съюз трансфери от кораб на кораб с крайни дестинации в редица страни извън Европа. Всеки трети от тях е бил в посока Съединените щати, сочи още докладът на двата изследователски центъра.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП за България и Радев

    10 20 Отговор
    Прекрасна новина. Нормално е да купуваме руски петрол над измисления от колективния нациски Запад таван от 60 долара за барел, но пак е по-евтино от Брент. Така още от бензиностанциите даряваме за борбата срещу неонацизма по света още по левче на литър. Гордея се с България! Za Победьи Za Россию Za Путина! В период!!!

    Коментиран от #3

  • 2 К О Т а р А К

    20 7 Отговор
    ми нищо ...то и СССР изнасяше без санкции даже , ама ядоха ,,ножки Буша,,накрая
  • 3 К О Т а р А К

    20 7 Отговор

    До коментар #1 от "БСП за България и Радев":

    чакай малко ся...запада джендъристки ли е , или нацистки , щото 2те понятия са несъвместими
  • 4 пенко

    9 20 Отговор
    Е--И- КАКВО " ПИКОЛИТО " !? --- СЕГА ЛУКОЙЛ ЩЕ ВНАСЯ РУСКИ ПЕТРОЛ -ОТ Р. АЗЕРБАЙДЖАН И Р. КАЗАХСТАН И РУСКИ ПЕТРОЛ ОТ ТУРЦИЯ И Т.Н. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 5 един

    20 6 Отговор
    Петрола и газа от Русия били евтини,а!Като ти преведат допълнително едни 4000+ евтини са,да!
  • 6 Мишел

    1 20 Отговор
    Ройтерс, 10.11.2023г. : По данни на Министерството на търговията на Индия, рекордните количества внесен руски нефт през ноември 2023 са внесени на средна цена 86 долара на барел. През октомври средната цена нанесени руски нефт е била 81 долара.
    Индия е най големия износител в света на дизелово гориво от руски нефт. Основни купувачи на дизел са САЩ и ЕС. Те не прилагат срещу Индия мерки срещу нарушените санкции , за да не останат без гориво.