Last news in Fakti

20 Март, 2020 13:32 3 251 9

Преди 46 години ЦСКА надигра Байерн, но отпадна от КЕШ след скандално съдийство

  • цска-
  • кеш-
  • байерн мюнхен-
  • футбол

Пред повече от 70 хиляди зрители на Националния стадион "Васил Левски" головете вкараха Божил Колев от дузпа в 41-ата минута и Георги Денев в 48-ата минута

Преди 46 години ЦСКА надигра Байерн, но отпадна от КЕШ след скандално съдийство - 1

На днешната дата през 1974 година ЦСКА победи Байерн (Мюнхен) с 2:1 в 1/4-финал-реванш за КЕШ. Първият мач "червените" загубиха като гости с 1:4 и отпадат от надпреварата. И в двата мача съдийството беше скандално, като в София небеизвестният Джон Карпентър прекали с подкрепата си за баварския колос.

Пред повече от 70 хиляди зрители на Националния стадион "Васил Левски" головете вкараха Божил Колев от дузпа в 41-ата минута и Георги Денев в 48-ата минута. Преди това Байерн поведе със спорна дузпа. Целият мач се игра на една врата - тази на гостите. Късметът също беше на страната на бъдещия носител на КЕШ.

В състава на баварците бяха Сеп Майер, Франц Бекенбауер, Паул Брайтнер, Герд Мюлер и Ули Хьонес. Три месеца по-късно те спечелиха КЕШ за първи път в историята си след успех над Атлетико (Мадрид). Някои от тях споделят, че най-трудни са били мачовете им с българския отбор. След това играчите на Байерн бяха гръбнакът на отбора на ФРГ, станал световен шампион.

През сезон 1973/74 ЦСКА отстрани на 1/16-финалите Сваровски Вакер (Австрия) след две победи - 3:0 у дома и 1:0 като гост. На 1/8-финалите "червените" постигат един от най-великите си успехи, след като отстраниха трикратния носител на КЕШ Аякс след загуба с 0:1 като гост и победа с 2:0 в София след продължения.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обективно

    12 4 Отговор
    А евроидиотите кого са отстранили?
  • 2 Помнящ

    5 20 Отговор
    ЦСКА бяха отбор на властта , бяха свикнали да играят с 14 човека в БГ първенството .

    Коментиран от #4, #5, #6, #7

  • 3 Ххх

    17 1 Отговор
    Феновете на евроатлантизма много могат да плюят по предишния строй, но тогава имахме развит спорт като държава. Включително и футбол, включително и футболисти, които бяха много класи над сегашните мамини синченца. А играеха за много по - скромни възнаграждения. Признания за качествата и постиженията на тогавашните ни футболисти съм слушал дори от устата на Георги Коритаров - отявлен русофоб и антикомунист.
  • 4 Ххх

    11 7 Отговор

    До коментар #2 от "Помнящ":

    Какво си седнал да ни припомняш бе ? И в международните турнири като отбор на властта ли играеха ? На това ли се дължаха тогавашните им спортни успехи ? Още повече, че тогава в отборите ни играеха само българи. И съвсем логично международните успехи на водещите ни отбори бяха повод за национална гордост. За разлика от последните 30 години. Докато играеше така нареченото златно поколение - България имаше успехи в международните изяви. Но това поколение израстна и доби спортните си умения по Тошово време. А след това - от поколение на поколение дълбаем надолу.

    Коментиран от #8

  • 5 георги

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Помнящ":

    ей паляк на терена в ЕВРОПА играеха АРМЕЙЦИТЕ а не надупените сини депесари...замълчи ....неща да те обиждам повече...достатъчно си обиден ,че си фен на ГОВЕДАТА
  • 6 Джудже

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Помнящ":

    ЦСКА бяха отбор на БНА, а Левски бяха на МВР, та не разтягай тези глупости с отбора на власта и отбора на народа.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Стар Цесекар

    6 0 Отговор
    Този мач си го спомням макар и смътно, мисля, че поне два пъти съдията стопира атаки на цска със отсъждания за измислени засади. Всъщност на байерн тогава вадеше късмет срещу български отбори. Две или три години
    покъсно марек (дупница) ги победи с 2:0 и само късмета ги спаси да не стане 3:0. Да не припомням инфарктния мач пак с цска 82-та г. , или с тракия пловдив 84-та г. Просто байерн имаше късмет