Last news in Fakti

14 Ноември, 2020 17:30 2 023 2

Яник Синер е големият шампион на Sofia Open!

  • яник синер-
  • вашек поспишил-
  • sofia open 2020-
  • тенис-
  • тенис на корт

19-годишният тенисист, роден в Тирол, спечели първата титла в кариерата си, а съперникът му остава с печалната статистика от три загубени финала

 Яник Синер е големият шампион на Sofia Open! - 1
Снимка: БГНЕС

Талантливият италианец Яник Синер победи Вашек Поспишил във финала на тенис турнира от сериите АТР 250 в София с 6:4, 3:6, 7:6(3). Така 19-годишният тенисист, роден в Тирол, спечели първата титла в кариерата си, а съперникът му остава с печалната статистика от три загубени финала.

Още в първия сервис-гейм на Поспишил, който през целия турнир изпълняваше почти перфектно началния си удар, се стигна до шансове за пробив. Синер не можа от три опита да спечели гейма на ретур, въпреки че атакуваше и беше агресивен още с първите си удари в разиграването. В крайна сметка пробивът стана факт в третия гейм и това се оказа достатъчно за гарантирането на сета. Италианецът трябваше да опазва брейк-бол след двойна грешка, но се справи със сервиси с над 200 км/ч.

 Яник Синер е големият шампион на Sofia Open!
Снимка: БГНЕС

Още в началото на втория сет пък Поспишил от нищото си създаде проблеми и агресивните ретури на Синер послужиха за ранен пробив. Той обаче не можа да се възползва напълно от инерцията си и намали остротата на диагоналите, както и рисковите удари, които му носеха успех до момента. Поспишил не биваше притискан толкова често и систематично зад основната линия, което му позволи да изравни резултата. Грешките на Синер пък започнаха рязко да се повишават и той допусна още един пробив, което изглеждаше много странно на фона на досегашното му представяне. Поспишил убедително се възползва от срива на опонента си и изравни сетовете - 6:4, 3:6.

В третия сет Синер завърна нивото си от предните минути и стана по-стабилен от основната линия, а Поспишил успяваше да му опонира, не без помощта и на някои красиви отигравания с прекомерен риск. С изключение на първия гейм, където Синер спаси брейк-бол, сервиращите доминираха изцяло и логично се стигна до тайбрек.

Синер спечели финалите на “следващото поколение” на АТР миналата година и засега това е най-голямата титла в кариерата му, но нещата може да се променят с успех в българската столица. През тази седмица той елиминира Мартон Фучович, Марк Андреа Хюслер, Алекс де Минор и Адриан Манарино, като единствено срещу Де Минор изоставаше в резултата и трябваше да прави обрат.

Синер е първият играч, роден през 2001 година, който стига до финала на турнир на АТР. Той би станал най-младият шампион на такова ниво от Кей Нишикори насам, който спечели в Делрей Бийч през 2008-ма.

Поспишил досега е загубил и двата финала в кариерата си - срещу Милош Раонич във Вашингтон през 2014-а и срещу Гаел Монфис в Монпелие през 2020-а.

Който и да спечели титлата в София, ще бъде шестият играч през годината с дебютен успех в кариерата си. Досега това направиха Юго Юмбер, Каспер Рууд, Тиаго Сийбот Уайлд, Миомир Кецманович и Джон Милман.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.