Last news in Fakti

3 Юли, 2021 21:17 2 713 11

UEFA EURO 2020: Дания продължава да мечтае за европейска титла след успех над Чехия

  • дания-
  • чехия-
  • 2:1-
  • евро 2020

И двата отбора предложиха изключително динамичен футбол, от който буквално не можеше да си поемеш глътка въздух

UEFA EURO 2020: Дания продължава да мечтае за европейска титла след успех над Чехия - 1

Националният отбор на Дания е третият 1/2-финалист на UEFA EURO 2020! "Червения динамит" срази бойния тим на Чехия с резултат 2:1 в изключително зрелище на Олимпийския стадион в Баку. Томас Дилейни откри още в петата, а Каспер Долберг удвои в 42-ата минута. Патрик Шик върна едно попадение в 49-ата минута, което обаче се оказа недостатъчно за нещо повече от почетна загуба.

И двата отбора предложиха изключително динамичен футбол, от който буквално не можеше да си поемеш глътка въздух. Атаките и на двата тима следваха една след друга и победата можеше да отиде във всяка от двете страни. Възпитаниците на Каспер Хюлманд обаче повече концентрация в ключовите моменти, което им осигури преминаването в следващата фаза на турнира.

Това бе и най-доброто представяне на "червения динамит" на европейски първенства от 1992 година, когато печелят турнира. Оттогава насетне имаха 3 четвъртфинала и 3 отпадания в групите. На 1/2-финала те ще чакат победителя от двубоя между Украйна и Англия.

Чехите стартираха по-активно в първите няколко минути, но до удар към вратата на Каспел Шмайхел не се стигна.

В петата минута обаче Дания поведе в резултата. "Червения динамит" спечели корнер, а Йенс Штригер Ларсен центрира в наказателното поле, където Томас Дилейни бе оставен съвсем сам и с глава засече във вратата на Томаш Вацлик - 0:1.

В 12-ата минута и чехите създадоха първата си по-сериозна атака. Патрик Шик проби отдясно, успя да преодолее Йоаким Мееле и навлезе в наказателното поле, след което стреля, но бе блокиран от Андерас Кристенсен.

Секунди след това Микел Дамсграад бе изведен от Пиер-Емил Хьойберг и напредна, но не успя да отправи прецизен удар.

В 17-ата минута "червения динамит" бе много близо до второ попадение. Стригер Ларсен проби отдясно и центрира в наказателното поле, където Дилейни засече топката, но от няколко метра я прати покрай лявата греда на Вацлик.

Пет минути по-късно Чехия получи нов шанс да изравни резултата. Каспер Шмайхел сбърка при изнасянето на топката, което позволи на Томаш Сучек да отнеме. След това Лукаш Масопуст изведе Томаш Холеш отляво в наказателното поле, но стражът на Дания излезе добре и блокира в корнер.

И двата тима бяха изключително активни по фланговете, а атаките към двете врати следваха една след друга.

В 26-ата минута Сучек стреля с глава след центриране от корнер, но неточно. Минута след това Мартин Брайтуайт проби отдясно, навлезе в наказателното поле и стреля от малък ъгъл, но в аут.

Пред чехите се откри нова възможност в 35-ата минута, когато Цофал центрира отдясно в наказателното поле, а след това Холеш стреля след една отбита топка, но право в ръцете на Шмайхел.

Минута след това и датчаните имаха пореден шанс за второ попадение. Микел Дамсгард бе изведен на скорост отдясно в половината на Чехия, навлезе в наказателното поле и стреля, но Вацлик изби.

Датчаните удариха за втори път три минути преди края на първата част. Тогава Йоаким Мееле предостави прекрасно центриране отляво, с външен фалц, към наказателното поле, където Каспер Долберг бе непокрит на далечната греда и отблизо нямаше как да сбърка – 0:2.

Второто полувреме стартира ударно за Чехия, които в рамките на първите две минути имаха отлични възможности да намалят резултата.

Секунди след подновяването на играта появилият се на почивката Михаел Крменчк стреля изненадващо, но Шмайхел успя да реагира и спаси. Само минута по-късно Антонин Барак стреля силно от дистанция, но вратарят на Лестър отново успя да избие майсторски с една ръка.

Натискът на чехите обаче даде резултат в 49-ата минута. Тогава Цофал проби отлично отдясно и центрира в наказателното поле, където Патрик Шик успя да изпревари Яник Вестергаард и насочи топката под плонжа на Шмайхел за 1:2.

Вихреното темпо от първите минути утихна и двата тима заложиха на повече битка в следващите моменти от срещата.

В 69-ата минута резервата Юсуф Поулсен получи пред наказателното поле и стреля по тревата, но право в ръцете на вратаря Вацлик.

В 78-ата минута Даниел Вас комбинира с Поулсен, който стреля от движение от границата на наказателното поле, но стражът на Севиля показа чудесен рефлекс и изби в корнер.

Четири минути след това отново "червения динамит" бе близо до трети гол, след като Юсуф Поулсен и Йоаким Мееле направиха отлично двойно подаване, а футболистът на Аталанта навлезе отляво в наказателното и стреля, но Вацлик спаси в корнер.

До края на срещата голове не паднаха, а това хвърли в екстаз датските фенове, които чакат полуфиналния сблъсък на "Уембли".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПСР

    9 3 Отговор
    Пореден хубав футбол.
    Двубой на сблъсък,без грубост,много игра-достойно представяне и на двата отбора.Лекинко бях за чехити,но викингите си заслужиха успеха.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пореден купен мач

    2 3 Отговор
    И ся като фармацевтичните гиганти предсрочно са купили титлата на датчаните, всички вкупом да се ваксинираме, туко-виж и в нашите окаяни животи стане чудо.
  • 6 слаб съдия

    5 2 Отговор
    При първия гол на датчаните нямаше корнер. Съдията-холандец ги подпираше и в други ситуации. Никога няма да пуснат отбор от Източна Европа напред.

    Коментиран от #7

  • 7 💵💵💵

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "слаб съдия":

    И все пак чехите бяха необичайно пасивни. Рекорд по просто излизащи в аут топки, без да бъдат засечени от никого. Датчаните са твърде слаби, за да им свърши един рефер цялата работа.

    Коментиран от #9

  • 8 12345

    2 2 Отговор
    Дания не са вече "червения динамит", играят вял и скучен футбол. Имат и късмет- съдиите помагат, съжаляват ги за Ериксен, съперниците им пропускат чисти положения, имат добър вратар, който ги спасява .Но са сравнително слаб отбор с невзрачен футбол. На този мач счупиха главите на двама чехи, значи са и груби.
  • 9 0808

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "💵💵💵":

    ....рядко противен футбол, дори антифутбол... 20 минути го изтърпях и избягах.. то не бяха връщания към защитата, дори вратаря..нямаше кой да изнесе топката напред..груб, нетехничен..жалко, не съм гледал по-лошо състезание
  • 10 А бе

    1 1 Отговор
    Евростандарт...кво искаш.То добре , че отпадна Швейцария , че на полуфинал да гледаш дървеса хич не е приятно...те не, че другите не са дървета, ама по - малко. А бе изобщо стандарта на Рехагел , с който направи Гърция еврошампион 2004г., сериозно се ползва... методиката е : корава защита, мотане на топка , а напред квото стане , основно от статични положения.
  • 11 грозен футбол

    2 1 Отговор
    Скучен, грозен , пресметлив футбол. Все едно играят италиански отбори от серия В. Вече е все тая кой ще е "шампион". Слабо първенство.