Last news in Fakti

10 Октомври, 2022 16:33 838 3

Статистиката сочи, че българският шампионат е сред най-скучните в света

  • първа лига-
  • първа бундеслига

Родните тимове отстъпват по брой създадени положения дори на второто ниво на футбола в Аржентина

Статистиката сочи, че българският шампионат е сред най-скучните в света - 1
Снимка: БГНЕС

Обществена тайна е, че родната Първа Лига се превърна в едно от най-скучните първенства в света, но, ако до вчера една подобна оценка бе субективна, то днес това мнение може да бъде подкрепено със статистиката от InStat, компилирана от Football Observatory.

Оказва се, че елитното ни първенство на 72-ро място от общо 74 шампионата, които попадат в анализа на швейцарското издание.

Родните тимове създават средно по 8,65 положения на мач, от които падат по 2,46 гола. Процентът на попаденията от дузпи пък е 0,22. Зад българските тимове са само тези от Украйна и от второто ниво на бразилския футбол.

Най-атрактивна игра предлагат от Първа Бундеслига, където зрителите стават свидетели средно на 12,96 голови ситуации на мач, а средно там се бележат по 3,04 попадения. Броят на вкараните дузпи пък е 0,22 на мач.

Английската Висша лига заема 10 позиция с 11,88 голови ситуации, 2,84 попадения и 0,19 гола от дузпи. Веднага след това е Серия А с 11,77 ситуации за гол, 2,62 попадения и 0,24 процент на дузпите.

С най-много голове пък могат да се похвалят от Чалендж лигата в Швейцария, която се явява второто ниво в йерархията. Там падат по 3,38 гола средно на мач.

В руската Висша лига пък си вкарват най-много дузпи. Те са 0,41 гола на мач от наказателни удари.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Божилов

    9 1 Отговор
    Напротив, това е с цел. Гледам малко българско дерби. Играта е спряна, превключвам на Висшата лига, там скорост, пасове, динамика. Връщам се, отново играта е спряна и играч на гостите лежи на тревата, а останалите са скупчени и пият вода. Просто гарантират, че докато се гледа някой европейски мач, нищо няма да се изпусне
  • 2 Така ще е докато

    7 1 Отговор
    Перукан не бъде изритан
  • 3 Сандо

    1 1 Отговор
    Та какво да му гледам?Българските играчи са кът /оня ден в един момент в половината на Левски бял човек беше само вратаря!/,половината клубове едва дишат,съдиите свирят както им падне,а на всичко отгоре имаме най-мутренската и смешна федерация.А и с това излъчване на мачове откъди ли не по всяко време се получава пренасищане и загуба на интерес,дори и към най-завързаните дербита.