Last news in Fakti

27 Септември, 2023 19:40 1 881 0

Историята на най-лудите дузпи с двама изпълнители

  • дузпи-
  • футбол-
  • йохан кройф-
  • мауро икарди-
  • хю филипс-
  • питър дохърти

Икарди и Керем Актюркоглу опитаха да изпълнят дузпа с подаване по подобие на много известни футболисти, но ударът на 30-годишния аржентинец мина встрани от вратата

Историята на най-лудите дузпи с двама изпълнители - 1


Аржентинският нападател на Галатасарай Мауро Икарди от началото на деня е в центъра на спортните новинарски емисии заради пропуска си при победата с 1:0 над Истанбулспор. Икарди и Керем Актюркоглу опитаха да изпълнят дузпа с подаване по подобие на много известни футболисти, но ударът на 30-годишния аржентинец мина встрани от вратата.

Историята на футбола помни много подобни дузпи, при които единият изпълнител се засилва, но чуква лека топката напред, а след това другият притичва, за да стреля към вратата. За да бъде зачетено такова попадение, трябва да бъдат спазени всички изисквания според правилника. Най-важното е, че при първото докосване топката трябва да има движение напред, а вторият футболист при първоначалния удар трябва да е на поне 9,15 метра зад точката на дузпата. Функцията на дъгата на наказателното поле е именно, за да отдалечи всички играчи на нужната минимална дистанция от топката при изпълнението.

Едни от най-известните попадения след 11-метрови наказателни с подаване са свързани с футболните гении Йохан Кройф и Лионел Меси. На 5 декември 1982 г. Кройф и Йеспер Олсен разиграват при отсъдена дузпа при победата на Аякс с 5:0 над Хелмонд Спорт. На 14 февруари 2016 г. Меси играе своя мач №300 в Примера дивисион в мача на Барселона срещу Селта. Каталунците получават дузпа в 81-ата минута и аржентинецът застава зад топката, вместо да стреля към вратата, Лео Меси чуква топката, а връхлитащият Луис Суарес бие точно в мрежата за 4:1 при победата с 6:1 на Барса.

Въпреки че мнозина считат за първоизточник на това нестандартно изпълнение на дузпа именно Йохан Кройф, корените са много по-стари. Първият официално документиран гол при 11-метров наказателен удар с подаване е дело на белгийските национали Рик Копенс и Андре Питерс на 5 юни 1957 г. при победата с 8:3 над Исландия в световна квалификация. В своите спомени за този момент Копенс твърди, че е подшушнал на съотборника си „две докосвания“ и се надявал, че Питерс ще разбере замисъла му. За щастие на Белгия двамата успяват да вкарат гол. От интервюто му за „Twelve Yards” стават ясно, че двамата никога преди това не са обсъждали подобно изпълнение. От архивните записи пък се вижда, че изпълнението им не е от две докосвания, а от три. Рик Копенс подава на Андре Питерс, който му връща топката и Копенс бележи.

„Това беше мое решение. Имахме добра преднина в резултата и нямаше какво толкова да се промени с това изпълнение. Исках да направим нещо специално за публиката. Като футболист обичах да съм изобретателен и подобни решения бяха нещо нормално за мен“, признава Копенс.

Неговият подход обаче не остава разбран от шефовете на Белгийската футболна федерация, които го вадят от състава за ответния мач срещу Исландия три месеца по-късно. „Червените дяволи“ печелят с 5:2 в Рейкявик.

Колкото и Рик Копенс да си приписва заслуги за изобретателност, 35 дни преди неговото изпълнение дузпа с подаване извършват националите на Северна Ирландия по време на световна квалификация срещу Португалия. Замесени в случая от 1 май 1957 г. са Дани Бланчфлауър и Джими Макилрой. При резултат 2:0 в своя полза ирландците получават дузпа. Бланчфлауър подава към Макилрой, който си повежда и праща топката във вратата на Карлош Гомеш.

Попадението обаче не е зачетено от съдията Хю Филипс (Шотландия). Мнозина считат, че той просто се е уплашил да признае подобно, невиждано до момента, изпълнение. Записите показват, че Макилрой нарушава правилото и навлиза в наказателното поле преди първото докосване на Дани Бланчфлауър. Затова е назначено ново изпълнение, а този път зад топката застава Джими Макилрой, който е точен за крайното 3:0.

Идеята за изпълнението на дузпа с подаване е на селекционера на националния отбор на Северна Ирландия Питър Дохърти (на снимката вдясно). В изявление пред „Белфаст Телеграф“ Макирой признава, че Дохърти бил обсебен от идеята за подобна дузпа.

И тук следва нова изненада и препращане на авторството за изпълнение на дузпа с подаване още по-назад във времето. В книгата си „Духът на 58-ма“, описваща класирането и представянето на Северна Ирландия на Мондиал`58, Ивън Маршал пише, че селекционерът е копирал идея, в която е участвал по време на състезателната си кариера като играч на Дарби Каунти.

“Преди да стане треньор Питър Дохърти е един от най-известните футболисти във Великобритания и Ирландия. Почти няма записи от активната му кариера. Освен това най-добрите му години във футбола са по време на Втората световна война, когато няма много свидетелства. След нейния край носи екипа на Дарби Каунти, който се класира на първия следвоенен финал за ФА Къп и побеждава Чарлтън с 4:1 след продължения, а Дохърти бележи единия гол. Някъде по това време Питър Дохърти и съотборникът му Рейч Картър изпълняват дузпа с подаване. Така твърдят свидетели на ситуацията. Много е трудно да се провери подобна информация в следвоенните източници и не е ясно дали става дума за официален мач на Дарби Каунти или в контрола. Може да приемем, че Дохърти и Картър са първите изпълнители на подобен вид дузпа, а Бланчфлауър и Макилрой са първите, за които има видеодоказателство“, пише Ивън Маршал.

Дали като треньор или като футболист, футболната история за момента приема, че Питър Дохърти има ключова роля при изобретяването на дузпата, при която изпълнителят не стреля директно към вратата, а подава на свой съотборник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА