Last news in Fakti

13 Декември, 2023 13:30 2 453 20

Официално разкриха дълга на Левски към НАП

  • левски-
  • борислав георгиев-
  • футбол-
  • адвокат-
  • нап-
  • задължения

Той е под 10 млн. лева в момента

Официално разкриха дълга на Левски към НАП - 1

Членът на Управителния съвет на Левски - адвокат Борислав Георгиев, разясни финансовото състояние на клуба и дълга към Националната агенция за приходите. Той обяви, че дългът към НАП е под 10 млн. лева в момента.

Ето какво каза той на официалната пресконференция, която дадоха "сините" днес:

„От името на клуба искам още един път да се извиня от името на Управителния и Надзорния съвет, че не бяхте напълно информирани за финансовото състояние на клуба. Всички фенове би следвало да знаят всяко действие, което се извършва прозрачно. Има основателни причини. Една от които е, че когато се водят преговори с НАП, трябва да е при медийна тишина, за да постигнем нашите цели. Както всички знаете, УЕФА стриктно следи публични изявления. От това зависи лицензите. Няма как да изнасяме информация, защото може да попречи на клуба".

„Има още една съществена причина – не искахме да всяваме допълнителен раздор сред феновете, защото голямата цел на клуба е обединението на феновете. Бяха поставени много сериозни условия за публичните задължения. Имало е споразумение, обещания, чакали са. НАП постави условия между 30 и 50% от задължения да се платят, другите в рамките на една година. Мярката, която постигнахме 30 на 70, беше най-доброто. Тогава получихме много упреци. Много хора се упражняваха по темата. Аз продължавам да твърдя, че това беше най-добрата мярка“.

„Още в самото начало основна цел беше да приемем краткосрочна и дългосрочна програма за прозрачно управление на клуба, каквато е нашата отговорност. Защо най-важната задача бяха публичните задължения и разсрочването им? Заради лицензите. С този размер, който ще спомена след малко, който беше към март, шансовете ни за взимане на лиценз без споразумение с НАП са нулеви. Трябваше да се върне доверието на нашите партньори и доставчици, че Левски може да поема своите задължения“.

„Това беше стъпка да върнем доверието и към бъдещи инвеститори. Никъде по света търговско дружество с публични задължения не се ползва с доверие и нищо хубаво не го очаква. Веднага предприехме ревизия още началото на май месец. По закон, за да постигнем разсрочване, би следвало задълженията да бъдат установени с ревизионен акт. Към 1 март 2023 общо задълженията бяха 12 милиона, 29 хиляди и 124 лева. Главница - 7 милиона. Отделно от тези задължения имаше и към доставчици в размер на 2.5 милиона. Имаше предплатени вноски по спонсорските договори с Palms Bet. По някои от договорите бяха предплатени до октомври тази година. Предприехме увеличение на капитала. Набрахме 585 хиляди лева. Вървеше успоредна дарителска кампания. Всички тези пари са влезли в НАП“.

"Получихме едно писмо в края на юни от Тръст Синя България, в което искаха пълна прозрачност колко пари са събрани и къде са отишли. Тогава не беше вписано увеличението на капитала в Търговския регистър. Тези суми бяха по набирателна сметка, блокирани от НАП. Веднага след постъпването на сумите, изпратихме мейл до Тръст Синя България, представлявана от Момчил Лазаров. Поканихме го, тъй като са акционери, за да им представим всички документи и да видят, че нашето управление е прозрачно. Никой не дойде. На Общото събрание преди месец разбрах, че не били получили имейл. Неоснователно е. Има начини да се удостоверява получен и неполучен мейл“.

„Правя това отклонение с обяснението, че не бива по този начин да се изнасят информации в медиите, а след покана да не идват. Положението беше критично. Няма да отправям критики към никого, който е управлявал тогава. Харесвам всички левскари. Всеки е работил съобразно способностите и възможностите си в интерес на Левски. Вследствие на строга финансова дисциплина към 26.11.2023 година, към НАП са внесени 2.669 милиона. Общо 5 милиона и 200 хиляди. Един ден след Общото събрание излезе ревизионният акт, който потвърди тези цифри. Не искам да има спекулации за тях, те са окончателни след шестмесечна ревизия. Трябва да сме горди, че ние сме един от най-белите клубове в България. Всичко минава по банка, следи се от НАП. Няма никаква възможност за манипулация от гледна точка на финансите. Искам всички да са спокойни.

Към настоящия момент дългът към НАП е под 10 милиона – 9.998 милиона. Главница 5 милиона, лихва 4.947. Успоредно с тези плащания успяхме да изчистим и над 700 хиляди лева текущи задължения, за които бяхме осъдени. Общо към момента текущите задължения към доставчици са 1.8 милион. Следва да се отбележи, че в складовата наличност на нашия магазин има стока на стойност 1.4 милиона лева, така това задължение не е притеснително. Заварихме над 2 милиона задължения без налична стока, която да обезпечава и 1/3 от сумата“, разясни адвокат Георгиев за различните задължения на Левски.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За такъв

    22 3 Отговор
    Дълг би трябвало някой да е в затвора е юридическото лице обявено във фактически фалит от държавата ама…..
    Нали е уефски
  • 2 Божков

    14 3 Отговор
    А моите заеми ? 22 милки , с тях какво ще правим , или да правя цесия към НАП за парите , които държавата ще ми поиска след ревизионните актове...
  • 3 Шефьор

    25 2 Отговор
    Това Левски да не е отбора на НАП? Кое юридическо лице ще го държат с такива задължения, къде е финансовия феърплей?
  • 4 ,КОЙ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ДЪЛГА

    18 1 Отговор
    Искаме осъдени ръководители на Левски в кауша....
  • 5 Софиянец

    15 0 Отговор
    Колко години е този план за разсрочаване на задълженията? Да не би Спецов, нещо да е харесал Наситу? Как се пълни каца без дъно? Отговор: От глупаци с много мерак и глупост!
  • 6 ще плати сметката

    13 1 Отговор
    споко Чeкмеджан и Дебeлян са изпрани и ще продължат да наливат във ведомственото отборче на ДПС

    Коментиран от #10

  • 7 Факт

    16 2 Отговор
    Милиони липсват, а сем. Сиракови забогатяват повече.
  • 8 Васил

    18 0 Отговор
    Ако обикновен човек дължи 5 лева на НАП веднага ще му пратят сумати съдии изпълнители за да му вземат и скъсаните ризи а тези с милионите не ги закачат за това не сме в шенген няма никакво правосъдие!
  • 9 ФЕНОВЕТЕ СЪБИРАТ ПАРИ ЗА ЛЕВСКИ

    11 1 Отговор
    Ръководството натрупало дългове за милиони......кой точно от ръководството, ....имена, суми.....прокуратура и съд.....няма да търпим да се бъзикат с нас.....
  • 10 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "ще плати сметката":

    Тия дългове на Левски са нищо за нас.......
  • 11 Браво

    11 2 Отговор
    На рогатите всичко е позволено . След някоя година ще променят закона така , че НАП да им плаща . Новата Конституция: чл 1 Пред закона всички са равни , с изключение на ФК Левски .

    Коментиран от #14

  • 12 Факт

    16 2 Отговор
    Навремето изпратиха Локо сф в зоните за дълг под 1 млн ! Кои са мафиотите съдете сами !
  • 13 ПУБЛИКУВАЙТЕ ЗАПЛАТИТЕ НА РЪКОВОДСТВОТО

    9 2 Отговор
    В Левски........отбора е финансово зле, футболно е зле, стадиона е зле, феновете са объркани от неадекватни решения,,,,,търсете спонсор и продавайте акциите, щото сте ...некадърници.
  • 14 Левски 1914

    4 9 Отговор

    До коментар #11 от "Браво":

    ЛЕВСКИ има шанс някога да си платят задълженията, а ФАЛИРАЛИЯ отбор никога няма да платят. Заради Ганчевите схеми много малки деца и пенсионери останаха гладни!

    Коментиран от #15

  • 15 ПРИ ФАЛИТ

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Левски 1914":

    Се разпродава всичко от Левски....НАП си събира парите.....
  • 16 глоги

    8 0 Отговор
    От това зависЯТ лицензите. Няма как да изнасяме ТАКАВА информация, защото ТЯ може да попречи на клуба."
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 1 Отговор
    После ще ми говорите,че пенсионера получава толкова колкото е плащал Данък Общественно Осигуряване,нали държавни пиявици.....ЛЪвски е малко копие на това,което става в МВР иПРИ военните!!!Там никой не плаща реално,а само на книга......После им дават на фуражките яки пенсии,от парите на частниците.Това ви е неизгодно да оставите, нали!!!затова трийте ушанки.......
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.