Last news in Fakti

2 Април, 2024 15:53 4 513 1

Григор Димитров отвя конкуренцята - вече е №6 в света за 2024 година

  • григор димитров-
  • спорт-
  • тенис-
  • тенис на корт

Българинът е натрупал актив от 1465 точки и е само на 30 от петия Алекс Де Минор (1495)

Григор Димитров отвя конкуренцята - вече е №6 в света за 2024 година - 1
Снимка: БГНЕС

В понеделник Григор Димитров се завърна в топ 10 на световната ранглиста на АТР за пръв път от ноември 2018 година, заемайки 9-ото място, но най-добрият български тенисист е още по-напред в друга престижна класация.

32-годишният Димитров се нарежда на шеста позиция в Race to Torino, която определя участниците във Финалите на АТР в края на сезона. От началото на 2024-та до момента Григор Димитров е натрупал актив от 1465 точки и е само на 30 от петия Алекс Де Минор (1495).

Любопитно е, че българинът е най-възрастният участник в осмицата. Нашето момче стартира по отличен начин годината, спечелвайки титлата на АТР 250 турнира в Бризбън, След това българинът достигна третия кръг на Откритото първенство на Австралия, игра финал в Марсилия, който загуби от французина Юго Умбер, записа полуфинал в Ротердам, осминафинал на “Мастърс”-а в Индиън Уелс и още един финал - този път на “Мастърс”-а в Маями, в който отстъпи пред най-добрия тенисист през сезона Яник Синер. Балансът на Димитров за 2024-та е 20-5.

№1 в класацията за 2024 година е шампионът от Откритото първенство на Австралия и “Мастърс”-а в Маями Яник Синер с 3900 точки, следван от Даниил Медведев с 2550, Александър Зверев с 1835 и носителя на титлата в Индиън Уелс Карлос Алкарас със 1700. Пети и шести са Де Минор и Димитров, седми е Андрей Рубльов с 1060, а осмицата затваря Себастиан Баес с 1060 точки.

Лидерът в световната ранглиста Новак Джокович, който единствен от Топ 10 е по-възрастен от Григор, е едва 12-ти в Race to Torino със спечелени едва 910 точки през този сезон. Сърбинът достигна до полуфиналите на Australian Open, където загуби от бъдещия шампион Синер, и отпадна рано в Индиън Уелс след шокиращо поражение от 20-годишния италианец Лука Нарди. Впоследствие той се отказа от участие в Маями и започна подготовка за сезона на клей.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    0 2 Отговор
    Браво Гришо, че с друго почти няма какво да се гордеем