Last news in Fakti

10 Февруари, 2015 12:25 4 000 2

Електроника открива драскотини по колата

  • hella-
  • intelligent damage detection system
Немската компания Hella разработи нова технология, която помага на водачите да откриват повреди по каросерията на автомобила. Чрез нея водачът може да разбере за появата на малки цепнатини, драскотини и щети от подобен род, дори ако те са настъпили в негово отсъствие.
 
Иновационната система се нарича Intelligent Damage Detection System и се базира на тънко пиезоелектрическо сензорно покритие, което се нанася от вътрешната част на каросерийните панели, след което се свързва с парктроник системата.
 
С помощта на специален алгоритъм системата открива драскотините и оповестява за това водача. Ако автомобилът е снабден с GPS то системата отчита и мястото и времето, на което е станала щетата. От системата са се заинтересували доста от големите компании.
 
Най-голям интерес към иновацията на Hella Intelligent Damage Detection System проявяват от BMW, но специалисти са на мнение, че подобна технология може да започне да се вгражда на серийни автомобили най-рано от 2018 година.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майстор

    0 0 Отговор
    Мойта кола постоянно ще ме засипва с информация,жената пак одрала колата.Мерси - да се ядосвам !Така поне от време на време като ги намирам!
  • 2 селянин

    0 0 Отговор
    Това е средство за тормоз от застрахователите на хората купили скъпи возила на лизинг или просто скъпо каско.