2 379 0

Hyundai пуска достъпни екзоскелети

Георги Касабов

Корейският индустриален гигант Hyundai планира навлизане на пазара на екзоскелети с евтини модели, каквито в момента не се предлагат. Компанията представи два варианта за роботизиран костюм на презентация в Лас Вегас.

H-Mex е предназначен за хора на преклонна възраст и пациенти с парализирани долни крайници. Прототипът е проектиран за човек с ръст от 1.67 до 1.78 и се фиксира към тялото в областта на кръста и краката. Снабден е с патерици с контролни бутони за по-лесно управление.

Да се проходи от раз с новия екзоскелет не е лесно, тъй като алгоритъмът на движенията е малко по-различен от естествения човешки ход. Веднъж овладял H-Mex обаче, пациентът може да крачи, да стои прав, да сяда на стол или диван, да изкачва и слиза по стълби. Управлението на устройството напомня джойстик за компютърна игра, но с участието на тялото.

Моделът H-Wex е проектиран за хора с проблеми в гърба, които са принудени от обстоятелствата да се извършват често на физически дейности. Екзоскелетът се носи като раница и намалява натоварването на гръбнака при вдигане на тежки предмети. Изпробвалите апарата доброволци описват усещането от използването му като "пружина в гърба".

От Hyundai вече са подали документация за сертифициране на екзоскелетите в САЩ и Корея и смятат, че ще получат всички необходими разрешения до 2018 г. През 2019-2020 г. ще започнат доставките на демо версии на двата роботизирани костюми, за да се съберат оценки от пациенти и лекари.Напиши коментар:


Публикувай