1 386 2

Китайски робот взе диплома за лекар

Георги Касабов

Робот за първи път положи успешно държавния изпит за получаване на лиценз за практикуване на медицина. Скоро на Сяо И (Xiao Yi) ще бъде издадена диплома и през март догодина той ще започне официално лекарската си практика.

Китайският робот се е "готвил" за изпита година и половина. "Студентът" е трябвало да изучи над 60 тома медицинска литература, които специалисти от Пекинския университет са въвели в паметта му.

На изпита Сяо И е успял да събере 465 от 600 максимално възможни точки само за 60 минути при положение, че регламентът предвижда 10 часа за хора. Изкуственият интелект обаче не е успял да подобри човешкия рекорд от 553 точки.

Създателите на роботизирания медик признават, че уменията му все още са твърде далеч от тези на висококвалифициран специалист. Сяо И обаче не е проектиран, за да измести хората лекари, а да им помага. Ето защо длъжността му на първо време ще бъде "ходеща енциклопедия".Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Свободен
  Отговор
  1 19:23  20.11.17
  Това е бъдещето...само не знам какво ще правим с 80-те процента дебили които няма да могат да си намерят работа когато роботите навлязат? Не стига, че циганите издържаме, ами сега и на дебилите ще трябва да се плащат помощи...трябва да се измисли нещо.

  Коментиран от #2

 • един
  Отговор
  2 11:09  21.11.17

  До коментар #1 от "Свободен":

  Що,ти от кои си. Пожелавам ти да те лекуват роботи!

Напиши коментар:


Публикувай