Last news in Fakti

27 Април, 2018 18:18 10 194 28

В Англия вдигат най-високия ветрогенератор в света

  • general electric-
  • haliade-x-
  • ветрогенератор-
  • вятърна турбина-
  • великобритания

В морето край брега на английското градче Блит, графство Нортъмбърланд, ще заработи най-мощната и голяма вятърна турбина на планетата. Haliade-X на General Electric ще осигурява електричество за 16 000 домакинства в района.

Огромният ветрогенератор ще работи в тестов режим в продължение на 5 години от началото на 2020-а. Ако изпитанията протекат успешно, турбината ще бъде преместена в морския шелф.

Haliade-X има наистина впечатляващи размери. Висока е 260 метра, а диаметърът на перката е 220 метра. За сравнение най-големите ветрогенератори в момента се намират в Швеция и са високи едва 191 метра. Проектната мощност от 12 МВт също е рекорден показател.

Великобритания се стреми да стане световен лидер в областта на вятърната енергетика. През 2030 г. сумарната мощност на британските вятърни турбини трябва да достигне 30 ГВт - пет пъти повече, отколкото сега.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БУДНАТА СЪВЕСТ

    16 22 Отговор
    Чисто ,евтино ,екологично.А ние се натискаме АЕЦ Белене да строим.

    Коментиран от #5

  • 2 Анонимен

    34 1 Отговор
    Сериозна работа.
    Преди 5 години ръководих проект, с който инсталирахме 4 турбини в пристанище Тилбъри, високи 113м - и бяха значителни.
    Искам да се върна в България някой ден, за да строя турбини за нашата страна.
    Но не за мутрите (с риск да обидя ТИМ - същинските собственици на факти.бг).

    Коментиран от #21

  • 3 ГосТ

    15 17 Отговор
    Това е напълно неефективен и не екологичен начин за добиване на енергия. Англичаните почти нямат индустрия и за да си топлят чая , може би е достатъчно. Изключително забавно ми беше да разбера, че разчитат и на слънчева енергия в лондон. Като цяло, не отричам единиците хора в англия,с голям капацитет и дали нещо на света, но това е една много задръстена нация.
    Изключително глупав начин за добиване на енергия.

    Коментиран от #6

  • 4 Иванов

    11 4 Отговор
    Тези брити могат да направят един шлюз и като минава руската флота през Ламанш да бута шлюза и така да се генерира електричество. Тези ветрогенератори ще станат излишни.
  • 5 Мимо

    16 10 Отговор

    До коментар #1 от "БУДНАТА СЪВЕСТ":

    Абе, професоре, а като няма вятър ти ли ще му духаш на перката.... Без конвенционални източници на енергия НЕ СТАВА!!! Знаеш ли не тази, а миналата зима, че имаше един период през Февруари месец май неща - двайсетина дни стегна студ, нямаше слънце ( а по фотоволтаиците имаше и сняг) нямаше и вятър и системата беше аха-аха пред срив. Тогава "екологичните новатори" като тебе се бяха сврели в миша дупка.

    Коментиран от #9

  • 6 Батката

    6 8 Отговор

    До коментар #3 от "ГосТ":

    Гост=прост. Ти прочетели статията, че става въпрос за веттогенератори, а не за слънчеви панели? И като си такъв капацитеъ, че поставяш оценки не просто на отделни хора, а ми на цели народи ще споделиш ли с какво ще се запомни твоето име и какво си постигнал за развитието на човечеството или само развиваш капачката на водка Търговище.

    Коментиран от #8, #13

  • 7 onq s konq

    6 1 Отговор
    РАЗРЕДЕН ВЪЗДУХ ПЕРКА НЕ ВЪРТИ
  • 8 Антиелектрика

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Батката":

    Какво обиждаш човека, я се виж, че не може да напишеш едно мнение, без да направиш 5 правописни грешки.
    А ти прочете ли статията, като си тръгнал да се правиш на умен:

    Публикувано във факти.бг: "Огромният ветрогенератор ще работи в ТЕСТОВ режим в продължение на 5 ГОДИНИ от началото на 2020-а. АКО изпитанията протекат успешно, турбината ЩЕ бъде преместена в морския шелф."
  • 9 Въглищар

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Мимо":

    Никой не е казал, че НИКОГА ПОВЕЧЕ няма да се използват въглища. Може да се ползват като резервен вариант за по няколко дни в годината и то не всяка година!

    Ето положението в Англия за миналата седмица:
    http://atominfo.bg/?p=64248

    Великобритания постави рекорд: 55 часа производство на електроенергия без въглища
    23.04.2018
    Енергийният сектор на страната е работил от 22:15 часа в понеделник до 5:10 часа в четвъртък, без да използва въглища за производство на електроенергия.

    Данните показват, че британските електроцентрали не са използвали въглища за генериране на електроенергия в продължение на почти 55 часа – най-дългият период от време в последно време.

    Както коментират властите, това е първият път, когато Великобритания работи без въглища, откакто първата електроцентрала за въглища в света заработи в Лондон през 1882 година.
    Обединеното кралство постави предишния си рекорд през октомври 2017 година, когато енергетиката на страната преживя без въглища за 40 часа.
    За производството на електроенергия през това време спомогнаха основно вятърните турбини, но и слънчевите панели също допринесоха за това.

    Във вторник и в сряда, 17 и 18 април, страната получи повече от 60 процента от електроенергията от ниски или нулеви въглеродни източници: 33,7 процента от вятъра, 20,1 процента от ядрената енергия, 5 процента от биомасата, 3,3% – от слънчевата енергия и 0,9% – от водната енергия.

    В момента въглищата съставляват само 5.3% от общата първичн

    Коментиран от #11, #16

  • 10 незнайко

    0 1 Отговор
    С тези ветрогенератори не променят ли пътя на вятъра ??? Това никъде досега не се казва !!! ЗАЩО ???
  • 11 Мимо

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Въглищар":

    Ама аз не говоря за въглищата. Онзи специалист говори против АЕЦ. А АЕЦ - а не може да спира и пуска като радиоточка. Даже и не участва в баланса - в смисъл : не му се играе с мощността за компенсация. АЕЦ работи само на НОМИНАЛНА мощност. Тъй като при работа на по-ниска мощност рязко се скъсява живота на горивото, получават се явления като "натравяне" на реактора и ред други, които няма смисъл да обяснявам. Другото, което е знаеш ли колко време и въглища са необходими на един ТЕЦ на въглища от студен резерв да влезе в паралел.... От няколко дни до няколко седмици. А тези 40, 55, 80, ако щеш и 100 часа годишно са едно НиЩО на фонаа на всичко останало. А и никъде не пише, че са загасили пещите за 55 часа, понеже това няма как да стане. Това , че 55 часа са работили на празен ход далеч не значи, че не са горили въглища през това време, а и те уверявам, че количеството изгорени въглища за това време не е било с много по-малко от това, ако теца работи на мощност.

    Коментиран от #12, #18

  • 12 Антиелектрика

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мимо":

    Ти си намерил с кой да спориш. Това е едно тролче, което си заработва стотинките тук, пишещо с различни никове.
    Просто е безсмислено - той ще изпише хиляди постове в стремежа си винаги да пише последен, без изобщо да знае какво пише.
    Решението с него е само едно - "Убий глупака с мълчание".

    Коментиран от #17

  • 13 ГосТ

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Батката":

    И да ти кажа, няма да разбереш. Щом не разбираш и това, което съм написал. Ще ти напиша пак:веитата са крайно неефективни и не екологични. Най екологична е атомната енергия. Точка. Между другото, не съм физик, но знам.
  • 14 смеф

    2 0 Отговор
    ами като нее ветър ?
    толкоз мощност откъдя,Ва??
  • 15 Реалист

    5 1 Отговор
    Това няма да е ветрогенератор ! Това ще е вентилатор ! С него ще се опитат да издухат вечната мъгла и да спрат мухлясването на Острова !
  • 16 Въглищар

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Въглищар":

    Всичко което си написала е вярно, но не можах да ти схвана мисълта. Какво предлагаш? Да се построи АЕЦ Белене, за да работи един месец през годината?

    Една атомна централа не може да балансира системата както казваш, но самата АЕЦ трябва да бъде балансирана, защото задължително, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, трябва да се ползва всичката произведена енергия, иначе ...бууум.

    Тези дни, минималната консумация на България пада под 3 гигавата почти не достига 4. Две атомни централи в България бяха давали над 4 гигавата. Какво ще правим излишната енергия, положение че е адски скъпа, въпреки че е екологична (евентуално)?

    Обърна ли внимание сайта за които дадох линк към статия? Това е сайт за ядрена енергетика и трудно може да им се припише пристрастност към вятърната енергетика или ВЕИ. В края на статията красноречиво са казали какви са последствията от преминаване към повече ВЕИ, вие тук си разтягайте локум и колкото искате, дали е правилно или не:

    "В момента въглищата съставляват само 5.3% от общата първична консумирана енергия в Обединеното кралство, в сравнение с 22% през 1995 г.
    Общото количество емисии на въглероден диоксид в страната е доста ниско, около нивото от 1890 година."
  • 17 Въглищар

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Антиелектрика":

    Най-големият трол, който постоянно използва различни никове, се намери да раздава правосъдие. Този който вярва, че тази година, цената на тока от АЕЦ Козлодуй ще се върне на 3 стотинки за киловатчас?

    Този който твърди че въглеродния двуокис не е парников газ?

    Този който захранва 200 ампера консуматор с два квадрата кабел и се пише електроинженер?

    Този който, като всеки един трол, се аргументира единствено с обиди към събеседниците си, без никаква конкретика по темата. Хайде скрий се някъде! Аз за разлика от тебе, поне си признавам че ползвам различни ЗАГЛАВИЯ на коментарите си, съответстващи със съдържанието им.

    Коментиран от #19, #22

  • 18 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Мимо":

    А тези 40, 55, 80, ако щеш и 100 часа годишно са едно НиЩО на фонаа на всичко останало.

    Кажеш за 55 плюс 76 часа без въглища всяка седмица?



    "Преди малко повече от седмица Обединеното кралство постигна нов рекорд – почти 55 часа, без да използва въглища за добиването на ток. Не беше нужно много време, за да се счупи този рекорд. CleanTechnica съобщи, че страната е изкарала 76 часа без замърсяващото гориво. Според изчисления на местния мрежов оператор, това е „първият път от 80-те години на миналия век“, когато е постигнато такова нещо.

    Страната започна периода без въглища в събота, 21 април, достигайки до вторник, 24 април, като в продължение на 76 часа и 10 минути не е използвано електричество, добито от мръсното гориво. Това може да не е последният „безвъглищен“ рекорд на Обединеното кралство за тази година. Анализторът на Отдела за енергийно и климатично проследяване Джонатан Маршал заяви пред „Гардиън“ наскоро, че „постоянно нарастващият капацитет за възобновяема енергия в Обединеното кралство ще регистрира подобни постижения все по-често, показвайки ясно прогреса, постигнат през последното десетилетие“.
  • 19 Антиелектрика

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Въглищар":

    Шизофреник, НИКОГА не съм ползвал други никове, за разлика от теб, който дори се осмелява да пише с моя предишен Гост!
    По-голямо тролстване от това, здраве му кажи!!!
    И си пий хапчетата, защото нито съм писал за Козлодуй, нито разбираш какво ти се пише! Най-вече не разбираш това, че НЕ ЖЕЛАЯ да пишеш повече по мой адрес. Намери си събеседник (или си пиши с ПОРЕДНИЯ ник) и ако искаш там ме обсъждай в трето лице, както правя аз, но не си позволявай повече да пишеш по мой адрес!

    Каквото е имало да се каже за напрежението и тока, съм го написал!

    Каквото е имало да кажа за лъжата за парниковия ефект съм го казал - пък ти си напълни една стая само с въглероден двуокис и чакай да се стопли само от слънцето повече от обикновения въздух! По-просто няма как да ти го обясня, за да го разбереш с елементарното си мислене!

    Трол зеленясал, хората отдавна те видяха колко си нелеп и за това нямаш мъжеството да пишеш с един ник, както всъщност веднъж се издаде, че си жена пишейки в женски род - пълна гротеска си!

    Коментиран от #20

  • 20 Въглищар

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Антиелектрика":

    Любов, бедност и простотия и да искаш не можеш да ги скриеш. Каквото и да приказваш, простотията ти прозира в мненията и се разпознава дори от момиченца в шести клас, които са по-умни от тебе!

    Като не пишеш с други никове, ще покажеш ли едно твое мнение в целият сайт, където не става въпрос за електрички или ще ни кажеш че не пишеш никакви други теми освен с омраза към електрическите автомобили? Дрън-дрън. Некомпетентността ти прозира, колкото и да се дегизираш. Дори да бях жена, нямаше да го крия, защото хората по дрехите посрещат а по акъла изпращат. Ти и посрещаш И изпращаш по дрехите, а тебе те изпращат по акъла, но не можеш да се усетиш, защото се иска акъл.

    Молбата ти, то каква молба направо си е заповед, да спра да пиша по твой адрес НЯМА ДА БЪДЕ ИЗПЪЛНЕНА, докато не престанеш да пишеш простотии, което когато става въпрос за тебе, означава никога!
  • 21 ДДД

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    не се връщай
    на тия изроди такива работници не им се полагат
  • 22 Не вярвам

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Въглищар":

    Гост първо да подчертая че НЕ съм Антиелектрика!!!!
    Аз съм този който ти обясних , че цената на kWh беше на 3 ст. дълго време.
    Обясних ти и, че от централата поискаха и от КЕВР одобриха на 5.8 ст. поради следните причини:
    1.Продължаване на експлоатацията на 5 и 6 блок за следващите 30 години.
    2.Повишаване на мощноста на реакторните установки.
    Всички тези инвестиции трябва от някъде да дойдат обаче ти си неграмотен и нищо не разбираш от бизнес.
    В тоя ред на мисли да аз съм този който постоянно ти напомня, че си неграмотен и то е не за да те обиждам а за да се опомниш и да започнеш да четеш поне малко.Неграмотник не е обида а констатация.
    Тези 200 А и другите неща не знам какви са което ми напомня какви приоми използваш когато тотално се изложиш с глупостите си и неадекватните ти постове:
    1.Пишеш много и дълги постове един след друг като знаеш че никой няма да ги прочете камо ли да отговаря за да бъдеш винаги последна инстанция.
    2.Пишеш за някакви стари разговори с различни хора, за да отклониш вниманието от глупостите които си написал в момента.
    Това само затвърждава колко си неграмотен и как не може да формулираш и защитиш тезата си като нормален човек.

    Коментиран от #23

  • 23 Антиелектрика

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Не вярвам":

    Недей така. Нали знаеш какво следва - няколко безумни поста, в които ще изпише безброй глупости и лъжи и в които задължително ще каже, че си функционално неграмотен. То толкова си може мозъчето му.
    Репертоарът му ни е известен - няма статия, в която неговото мнение да не е последно. Патология, какво да го правим.
  • 24 Въглищар

    0 0 Отговор
    Не се притеснявай, постът ще е само един и ще съдържа само цитати:

    Той(ти):

    "Има увеличение на цената от Козлодуй заради мащабна инвестиционна програма за увеличаване на експлоатационният период на 5 и 6 блок(над 1 милион лева), но пак е над 5 пъти по евтина а цената на ВЕИ се увеличава също и няма тенденция да пада.Следващоте месеци цената на Козлодуй ще падне отново но на ВЕИ ще си остане."


    Моят отговор:
    "Цените на електроенергията се сменят само веднъж годишно, точно на първи юли, освен при извънредни обстоятелства. Мога да се хвана на бас с тебе, че тази година цената на АЕЦ Козлодуй няма да се върне, дори може да поскъпне.
    Това за единият милион обаче беше култово! Я извади калкулатора, и сметни колко пари е разликата само за днешната произведена енергия при мощност 2100 мегавата? ...

    1 759 968 (един милион и 760 хиляди лв.)

    Точно с толкова потребителите плащат в повече всеки божи ден, откакто вдигнаха цената. Ти на свой ред предлагаш, да построим Белене, което освен тези 1,7 милиона, да ни се наложи да плащаме още по пет милиона дневно или милиард и половина повече на година? И наричаш това изгодно?

    "

    Ще изчакаме първи юли Да видим какво ще се случи с цената от АЕЦ Козлодуй. Обзалагам се, че няма да се върне на три стотинки! Приемам облози!

    Ако все още не си съгласен с някой от цифрите поправи ме!

    Коментиран от #25

  • 25 Не вярвам

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Въглищар":

    За пореден път показа колко си неграмотен.
    Точно към този коментар или някой съседен има линк към документ от КЕВР.
    Там много ясно е показано колко е била цената какво увеличение е поискано, какви са аргументите за искането и защо е одобрено. Обаче като си неграмотен а и документа е доста дълъг и пълен с термини ти не си го разбрал, неграмотника си е неграмотник.
    Между другото твоята Гинка иска 51% увеличение на нощната тарифа а ТЕЦ Варна иска преференциална цена за МВЧ от 191 лв. сега ще видиш че когато не се обосноваваш защо го искаш как набързо те режат.

    А ти си оставаш неграмотен и единственото което може да правиш е да ровиш стари теми и вадиш неща от контекста.
    Това че искаш да си с последен коментар винаги е направо смешно и само буди присмех:)))))

    Коментиран от #27, #28

  • 26 Електрика

    0 0 Отговор
    Какъв контекст бе пич? Ти си изброил конкретни ФАКТИ, с конкретни ЦИФРИ, които нямат нищо общо с лика който си дал!

    Я цитирай този милион къде го пише, че аз не видях, не видях също къде пише да пада цената тази година? Точно ти си този който не може да чете!

    Това за тенденцията на ВЕИ пък беше култово, при положение, че от години големите инсталации са на пазарен принцип, а останаха преференции само за малки покривни централи, с по-малка мощност от един домашен проточен бойлер, но въпреки това няма желаещи, заради бюрократичните глупости!
    година до 5kWp 5~30kWp 30~200kWp над 10MWp
    2007 0,782 лв 0,718 лв 0,718 лв 0,718 лв
    2008 0,782 лв 0,718 лв 0,718 лв 0,718 лв
    2009 0,823 лв 0,755 лв 0,755 лв 0,755 лв
    2010 0,793 лв 0,728 лв 0,728 лв 0,728 лв
    2011 0,605 лв 0,605 лв 0,567 лв 0,486 лв
    2012 0,401 лв 0,401 лв 0,261 лв 0,236 лв
    2013 0,354 лв 0,284 лв 0,191 лв 0,160 лв
    2014 0,212 лв 0,204 лв 0,143 лв 0,131 лв
    2015 0,228 лв 0,212 лв без без
    2016 0,255 лв 0,214 лв без без
    2017 0,271 лв 0,231 лв без без
  • 27 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Не вярвам":

    Пък и кой какво иска и как се аргументира няма значение. Тези аргументи са от години, но виж резултатите:

    АЕЦ КОЗЛОДУЙ” ЕАД
    Със заявление с вх. № Е-14-24-9 от 02.04.2014 г. дружеството е предложило за
    утвърждаване от комисията следните цени:
    - цена за енергия – 16,72 лв./МВтч, без ДДС;
    - цена за разполагаемост – 32,67 лв./МВтч, без ДДС.

    Въз основа на гореизложеното, комисията приема цените да бъдат както следва:
    1. цена за електрическа енергия – 15,30 лв./МВтч, без ДДС, при:

    2. цена за разполагаемост – 13,73 лв./МВтч, без ДДС.


    Коментари за аргументите? Наивник!
  • 28 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Не вярвам":

    Публикувано във факти.бг: Това че искаш да си с последен коментар винаги е направо смешно и само буди присмех:)))))

    Неговото е диагноза. Дори токът да поскъпне двойно с аргумента за енерго възобновяемата съставка при образуването на цената, то пак ще изпише безброй глупости, защото е зелен трол и винаги трябва да е последен.
    Хайде да се обзаложим още колко коментара ще избълва след моя - хахахаххахахаха