19 Юни, 2018 13:54 4 037 9

Google предсказва смъртта

  • google-
  • смърт

Специалисти от Google са разработили алгоритъм, който може да анализира здравното състояние на пациенти и да прогнозира с висока точност кога ще настъпи смъртта им, съобщава Bloomberg.

Новата програма е предсказала смъртта на жена в последен стадий на рак на гърдата. Лекарите оценили вероятността кончината ѝ да настъпи скоро на 9.5%, докато инструментът на Google дал по-страшна прогноза - 19.9%. Пациентката починала след няколко дни.

Разработчиците на софтуера са убедени, че той ще облекчи работата на медиците и ще им позволи да поставят по-точни диагнози. В доклада за смъртта на пациентката, публикуван през май, се подчертава медицинският потенциал на невронните мрежи. От Google твърдят, че новата технология може да помогне на лекарите да предсказват не само смъртта на пациента, а и риска от повторно хоспитализиране и продължителността на престоя в болница.

За да състави прогнозата си, алгоритъмът използва съвкупност от данни като етническа принадлежност на пациента, пол, предхождащи диагнози, резултати от лабораторни изследвания и др. Според Google ключово предимство на новата технология е способността да анализира информация, смятана доскоро за безполезна за машини - например бележки на лекаря или показания от стари диаграми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Хой

    24 2 Отговор
    Ако е точен като google translator...не ми го хвалете тоя боб...
  • 2 Жоро

    11 1 Отговор
    Това е Божа работа-баба беше болна от рак и лекарите и даваха не повече от 6 месеца. Живя 8 години и половина..Лекарите не познаха-та тия със тоя алгоритъм ли ще познаят.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Никой

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Жоро":

    "Това е Божа работа" казват хората, които не знаят достатъчно, за да предскажат какво ще се случи и какво може да се направи. Всичко си има причина и фактори, които влияят. Ако всички мислеха като теб нямаше да има медицина и хората щяха да умират за щяло и нещяло, защото е божа работа. Изкуственият интелект има огромен потенциал в такива ситуации, когато имаш голяма база данни и трябва да се направи анализация. Със сигурност ще се променят много сфери на живота.
  • 5 куку руку ку

    11 0 Отговор
    "Ако сте си поставили сами диагноза чрез Google и ви трябва второ мнение, обърнете се към Yahoo."
    Надпис пред лекарски кабинет.
  • 6 Гуглето

    2 0 Отговор
    като е такъв ясновидец вижда ли докога ще бъде на върха? Или това е поверителна информация?
  • 7 дядовото

    1 0 Отговор
    чада Божии,не богохулствайте като Гугъл!?
    само Той,нашият Създател и Спасител,Господ Бог ИХ знае това!
  • 8 Грую

    2 0 Отговор
    То това и аз го мога. Ще умрете когато стигнете до услугите на българската здравна система. Гаранция!
  • 9 deadman1488

    0 0 Отговор
    ГЛУПОСТИ