Last news in Fakti

14 Септември, 2018 13:32 5 344 3

Първата автономна кола навърши 50 години

  • mercedes-benz-
  • continental-
  • siemens-
  • westinghouse-
  • автономен автомобил-
  • безпилотен автомобил

На 11 септември 1968 г. на изпитателния полигон Contidrom край германския град Люнебург се състои първият успешен опит с управляван от електроника автомобил без водач. Системата е разработена от Siemens, Westinghouse и студенти от техническите университети в Мюнхен и Дармщад по поръчка на Continental.

Безпилотната кола е построена на базата на Mercedes Benz 250. Кормилната уредба и педалът на газта са снабдени с електромеханично управление и радиоустройство за обратна връзка. Индуктивни датчици, монтирани в предната и задната част на колата, измерват напрежението на магнитно поле от електрически проводници под пътната настилка.

Системата е доста примитивна по днешните стандарти, но въпреки това се справя със задачата да управлява автомобил вместо шофьора. В медиите се появяват заглавия "С призрачен водач във виражите".

Преди половин век автомобил, който се движи и завива самостоятелно, изглежда като чиста фантастика. Както и днес обаче, в експерименталния Benz през цялото време се вози оператор, който да се намеси в случай на нужда.

"В крайна сметка първият автономен автомобил се движеше по жици", смее се 78-годишният Ханс-Юрген Майер, който тогава е млад инженер и отговаря за разработката на нови методи за измерване на показателите на автомобилните гуми и оценката им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    10 20 Отговор
    Айде ушанки,вече може да копирате нововъведението в новите танкове.

    Коментиран от #2

  • 2 Брат ми

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Хахаха,това беше много добро.
  • 3 Като гост

    12 0 Отговор
    У нас циганите веднага ще приберат жиците и всичко приключва.