Last news in Fakti

13 Април, 2020 20:16 3 098 45

NASA ще строи телескоп на обратната страна на Луната

  • nasa-
  • телескоп-
  • луна

Учени от NASA планират да построят стационарен телескоп в кратер на обратната страна на Луната. Така не само ще бъдат елиминирани смущенията от йоносферата, а и ще бъдат преодолени ограниченията на размерите и масата на оборудването за радиотелескопи, което може да бъде изведено в орбита.

NASA ще строи телескоп на обратната страна на Луната

Новият телескоп LCRT (Lunar Crater Radio Telescope) ще бъде разположен в кратер с диаметър от 3 до 5 км. Естественият релеф ще позволи изграждането на полусферичен рефлектор, широк до 1 км. В центъра му ще бъде окачен приемник.

Наблюдението с новия радиотелескоп ще се осъществява в диапазона на свръхдългите радиовълни (10-50 м) с честота от 6 до 30 мегахерца, които са недостъпни от повърхността на Земята. Тъй като съоръжението ще се намира на обратната страна на Луната, радиовълните ще ползват естествена защита срещу смущения от наземни излъчвания, спътниковите връзки и изкуствените обекти в орбита.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шекспир

    27 9 Отговор
    Едва ли ще е телескоп ама айде

    Коментиран от #10

  • 2 😷😷😷

    32 15 Отговор
    Един вирус ще ги умори а те за телескоп на луната си мислят.

    Коментиран от #25

  • 3 no name no face no number

    19 20 Отговор
    сащ нищо полезно Не строят със сигурност целите са им единствено в тяхна полза без значение какво причиняват на света.Дано се провалят във всяко начинание

    Коментиран от #11

  • 4 Хахххахххаххаха

    38 20 Отговор
    Те още не са стъпвали на Луната, но телескоп ще строят.

    Коментиран от #38

  • 5 Ити

    17 2 Отговор
    Ще търсят извънземни :-)

    Коментиран от #45

  • 6 Behemoth

    23 6 Отговор
    С булдозери ли ще разчистват?

    Коментиран от #29

  • 7 Порно

    17 18 Отговор
    Телескопът в Холивуд ли ще го строят ? Визуалните ефекти много напреднахаот 1969 , ще са много по убедителни.
  • 8 САМОГОН

    10 10 Отговор
    Ну и че?
    А у нас будеть...Електрификация!

    Коментиран от #13

  • 9 АБЕ... НЕДЕЙТЕ КАЧВА ТАКИВА..СТАТИИ

    12 17 Отговор
    МУРЗИЛАЖА ИЗПАДА В..АМОК
  • 10 прррц

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Шекспир":

    радио телескоп ще е. да не си помисли телескоп, през който някой да гледа?
  • 11 Rado

    13 5 Отговор

    До коментар #3 от "no name no face no number":

    Да като GPS и интернет. Тия лоши американци те да си ги ползват.
  • 12 Димов

    3 7 Отговор
    Аресибо е същото нещо, ама тоя кратер не е ли направен от астероид? А какво ще стане с него, ако друг астероид падне в непосредствена близост или баш върху му? Има много такива, двойни кратери на луната.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 прррц

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Димов":

    ще гледат двойно
  • 15 Ххх

    7 3 Отговор
    Ще бъде изграждан рефлектор с големина до 1 км. А не беше ли коректно в статията да се уточни изграждането на този рефлектор подразбира ли повторното кацане на Луната от астронавти, които да изграждат рефлектора ?
  • 16 Ххх

    5 1 Отговор
    The Dark Side of the Moon (на български Тъмната Страна На Луната) е концептуален албум на британската прогресив рок група Пинк Флойд, издаден през 1973 година. Албумът впечатлява преди всичко със звученето си, подхода към композицията, както и невероятните текстове.
  • 17 КОНТРАТА

    9 9 Отговор
    Хайде чакаме анимационно филмече от NASA как ще шпионират открития Космос от Луната.

    Коментиран от #43

  • 18 ???

    3 2 Отговор
    свръхдългите радиовълни (10-50 м) с честота от 6 до 30 мегахерца ??????

    Коментиран от #30

  • 19 Гост

    16 7 Отговор
    Ша строят, дудуци. Те до МКС няма с кво да идат, та пияните руснаци ги карат до там. САЩ са много зле вече според мен. Сга и ваксината за короната най вероятно ще е от Хонг Конг или Китай. Най големия износ на ноу хау, университети големи и накрая една неспособна и неработеща а уж развита държава. Ходили на луната..... И децата нр могат да излъжат вече.

    Коментиран от #31, #35

  • 20 слаботоков

    7 3 Отговор
    Те краварите почват и добив на петрол до края на годината! В момента опъват тръбите от Луната до Земята!😀😀😀😀😄😄😄
  • 21 Иво

    5 1 Отговор
    Да не са сключили примирие с извънземните. Навлизаме в тяхната база и територия. Хубаво да си помислят......
  • 22 Ххх

    5 2 Отговор
    НАСА е една стъпка по-близо до реализирането на пилотирана мисия до Луната, след като всичките четири двигателя RS-25 бяха прикачени към първата степен на ракетата "Спейс Лонч Систъм". Агенцията съобщава, че следващият етап ще е интегрирането на горивните и електрическите системи, след което първата степен практически ще е завършена. Изстрелването на дебютната мисия "Артемис-1" до орбитата на Луната се очаква да е факт през 2021-ва година, като този първи полет ще е безпилотен. Ако той бъде успешен, следващият полет до окололунна орбита ще се случи през 2023-та. Тогава за пръв път след 1972-ра година астронавти отново ще се отправят към пространството на Луната. 
  • 23 Ххх

    4 3 Отговор
    И ако тази новина е твърде оптимистична, наскоро журналистите от Арс Текника се добраха до писмо от и.д. директор на финансовия отдел на Белия Дом Ръсел Вот, което ни дава първата публична оценка колко ще струва на данъкоплатците това удоволствие. Оказва се, че всяко изстрелване на "Спейс Лонч Систъм" ще възлиза на повече от $2 милиарда долара.

    Сумата не бива да ни изненадва, особено като знаем, че ракетата е замислена в Конгреса в началото на десетилетието със специалната цел да пази работните места от вече прекратената програма "Космическа совалка". Така "Спейс Лонч Систъм" изпълнява своята политическа задача - да държи на държавна хранилка специалистите от пенсионирания проект. Със сигурност ракетата е в състояние да изпрати човек до Луната, в това няма никакъв спор. Но това е ракета, която разчита на вчерашни технологии и изостава от тенденциите на съвременното ракетостроене.

    Само за сравнение една свръхтежка ракета "Фолкън Хеви" на СпейсЕкс притежава две трети от товароподемността на "Спейс Лонч Систъм" и струва едва $150 милиона. 

    С други думи, за парите, които НАСА ще даде за реализацията на един пилотиран космически полет до орбитата на Луната, агенцията би могла да закупи 13 ракети "Фолкън Хеви" и да построи цяла база в окололунното пространство. А пък за средствата, нужни за пет екскурзии "Артемис", сигурно горе може да се създаде цял град... 
  • 24 Я ги виж

    5 3 Отговор
    навсякъде си врат носа. Добре,че на Луната няма индианци.
  • 25 Смех

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "😷😷😷":

    Май само Вие не сте схванал,че в така създалата се ситуация става въпрос за всичко друго, освен за някакъв вирус...
  • 26 Фермер

    4 1 Отговор
    Ще си правят сателитна антена за извънземна телевизия:))
  • 27 USA together

    4 6 Отговор
    че кой има ресурс и мозъци освен америка
  • 28 Чичо Тони

    6 0 Отговор
    Това не са "свръх дълги вълни". Това е диапазона наречен "къси вълни". В миналото се използваше за радиовръзка на големи разстояния като се използваше факта, че радиовълните от този диапазон се отразяват от йоносферата (ползваше се включително от радиолюбители, уоки-токита и др.), в днешни времена значението на този диапазон за комуникациите е значително намаляло. И това, което се описва не е телескоп, а радио антена насочена към космоса с очакване някой с предавател от космоса да им чука точки и тирета. Най-вероятно някой нещо не е разбрал (или объркал) докато е писал (превеждал) статията.
  • 29 Гражданин

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Behemoth":

    Бойко е наредил наши фирми, щом е за усвояване на средства:)
  • 30 gggw

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "???":

    кво се чудиш 30 mhz е честотата която радиовълна с дължина на вълната 5 метра прави. двете са свързани

    Коментиран от #32

  • 31 тъпанар

    7 5 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Не съм русофил, харесвам Канада например, но съм съгласен с коментара ти. Университетите там са почти като нашите. 3-4 елитни ( където е минимум 200-300 хиляди да учиш, и един огромен куп пълнеж. Този пълнеж бълва на година огромно количество "специалисти' с огромни дългове към банки, за да ги експлоатират по-лесно. Цялото им обучение до хай скул ги надъхва с разните му там ментори да влизат къде ли не в разни забутани колежи, за да хранят този огромен бизнес.

    Коментиран от #34

  • 32 Електрошок

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "gggw":

    30мгхц е вълна с дължина 10м.!

    Коментиран от #41

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 фалш

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "тъпанар":

    Как 2-3 бе плехар.От 20те най елитни университета в света,18 са американски,а от 100те най елитни,50 са американски !
  • 35 Фалш

    7 7 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Тролче,САЩ са изкарали повече хора в космоса от всички държави взети заедно.Мижавата русия срещу САЩ да тича не може да ги стигне ! Руснаците в момента стават единствено за временни таксита и нищо повече,защото предела на космоса за русия е именно МКС на 300км над Земята.Русия от 30 години насам не е космическа държава,а падението им е жестоко.Русия няма ракети за далечни мисии,няма финанси,няма технологии,няма и възможности да изучава космоса.Ще ти кажа само да разбереш колко са жалки и дребни руснаците !! Нямат дори телескоп в орбита с който да видят каквото и да било ! Нямат дори една по-далечна мисия от това да ходят до МКС и то за последните 30 години !! Цялото изучавяне на космоса се дължи на САЩ ,а и вече Китай дръпнаха доста.Русия я няма в тази сфера !!

    Коментиран от #36, #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #35 от "Фалш":

    Абе, не видех амери да ходат у Русия да помагат за вируса. Видех руснаци да ходат да помагат на америте.

    Коментиран от #42

  • 38 Факт

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хахххахххаххаха":

    Те руснаците казаха, че краварите са стъпили на Луната, а ти не. Но ти сигурно знаеш повече.
  • 39 Амчи

    1 0 Отговор
    Нали е македонска или е под наем?
  • 40 незнайко

    1 1 Отговор
    Просто ще ползват нещо съществуващо, което не го казват !!! Представяте ли си на каква температура ще трябва да издържа !!! От -170 до +100 градуса.

    Коментиран от #44

  • 41 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Електрошок":

    Много високи честоти (VHF) 30 – 300 MHz от 1 – 10 m. Прочетете в радиовълни – Уикипедия .
  • 42 ссссс

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    Това няма нищо общо и Русия не помага,а продава.Всички държави в момента си помагат.САЩ имат 20 пъти повече запази в сравнение с Русия ,но помощи винаги се приемат.Самата Русия няма възможност да предлага помощ ,защото при руснаците всичко е ограниено,но това го правят с цел подмазване на запада и продажба на ниски цени.
  • 43 ссср

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "КОНТРАТА":

    Руснаците са по анимацията.Цялата им държава е една анимация.
  • 44 Някой

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "незнайко":

    Защо +100?Луната не се върти около оста си, тя е изцяло обърната към Земята само с едната си половина, така че няма от къде да дойдат тия положителни температури.
  • 45 Зелен Рептил

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ити":

    Ние сме там.Няма да им позволим.