Last news in Fakti

8 Май, 2020 14:50 24 265 46

Китайски въздушно-плазмен двигател, който не се нуждае от гориво

Китайски въздушно-плазмен двигател, който не се нуждае от гориво - 1

Разработването на нови видове двигатели става в няколко посоки едновременно, една от които е създаването на работеща верига, която не изисква изгаряне на биологично гориво, което замърсява атмосферата.

Учени от университета в Ухан са разработили схема, която може да промени коренно авиационната индустрия по отношение на създаването на екологични двигатели. Иновативните модели не изискват биогориво и работят без загуба на мощност на нивото на съвременните реактивни двигатели.

Преди намаляването на въздушния трафик, причинено от коронавируса, излязъл от същата китайска провинция Ухан, самолетите са направили значителен „принос“ за замърсяването на въздуха (над 2,5% от общия брой вредни емисии). Използването на двигател с намалена емисия на горивни продукти или с пълното им отсъствие ще може да има благоприятен ефект върху околната среда, което прави работата на инженерите от Ухан изключително важна за съвременното производство на самолети.

Китайски въздушно-плазмен двигател, който не се нуждае от гориво

Принципът на работа на новите двигатели се основава на използването на така наречената "въздушна плазма". За образуването си сгъстен въздух преминава през дюзата на двигателя, като същевременно се йонизира с микровълново излъчване. Потокът от йонизиран газ (плазма), изтичащ от дюзата, създава струен поток.

Прототипното плазмено струйно устройство, което е създадено вече, може да повдигне стоманена топка с тегло 1 килограм над кварцова тръба с диаметър 24 милиметра. За работата на такъв двигател е необходимо електричество, обаче процесът на изгаряне на биогориво не съществува и не се образуват токсични вещества.

Учените вече заявиха, че идеята е приложима и следващата стъпка ще бъде проучване на възможността за създаване на истински двигател, работещ посредством въздушна плазма.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 69 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коmapak🆘️

    54 144 Отговор
    Не знам за вас ама аз като чуя Ухан и ми призлява. Каквото и да са измислили не го искам!!!

    Коментиран от #11, #28

  • 2 Иванчо l-ви

    33 16 Отговор
    Искам един за Е39-ката ! Колко струва ?
  • 3 Инженер Ганю Ганев

    61 4 Отговор
    Доколкото схващам проблемът е в масата на източника не електричество.

    Коментиран от #8

  • 4 гост

    74 5 Отговор
    Сега и електричеството, ако се измисли откъде идва ...

    Коментиран от #5, #6, #39, #45

  • 5 00000014

    32 37 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    От изгорени отпадъци на един милиард и половина жълтурковци.

    Коментиран от #29

  • 6 00000014

    55 21 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    И всеки самолет с кабел до земята? Те проблема с батериите на автомобилите не са решили, а вече в небето скачат. Идеята им може да стане осъществима след 100 години, когато се научат или статичното електричество да смучат, или светлинната енергия да трансформират.

    Коментиран от #37

  • 7 ТоХубавоЕлектричество

    27 7 Отговор
    То хубаво електричество трябва ... а защо подминахте един от основните компонененти - компресора. Че то с работещ компресор (без да му отчитаме разхода) ... ще вдигна не една топка от 1 кг .... ами 5 топки даже :)

    Коментиран от #33

  • 8 Доцент Ганев

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "Инженер Ганю Ганев":

    И в КПД-то!
  • 9 Driving pleasure

    27 9 Отговор
    Транспорта опре ли до електриеството... п*кай в него!
    За сведение на електричарите броя на въглищните централи се увеличава - еко, еко та се кине е тая електродалавера...

    Коментиран от #12, #13

  • 10 Behemoth

    25 2 Отговор
    Рекох ,че е перпето мобиле....ама ще се внася енергия в системата ....мааааалкооо ама ще трябва хахахххххх..
  • 11 кой

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "Коmapak🆘️":

    Че кой ти дава нещо на тебе ? ти си никой. един неизвестен софиискигендар
  • 12 Увеличава ти се празнината в главата

    13 25 Отговор

    До коментар #9 от "Driving pleasure":

    В световен мащаб освен че броят на въглищните централи намалява, също работните часове годишно на работещите все още централи все повече намалява и много централи фалират, включително и нашите. Това че в някои изостанали региони все още се строи някоя друга централа, не може да компенсира броят на затварящите. Същото важи и за АЕЦ.

    Коментиран от #43

  • 13 гост

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "Driving pleasure":

    Въпреки че световната икономика нараства, свързаните с производството на електроенергия емисии въглероден диоксид остават на ниво от 33,3 милиарда тона. Увеличението в развиващите се страни е компенсирано от спад в развитите икономики, които са отговорни за най-малко емисии от поне 1993 г., според Международната агенция по енергетика. САЩ и ЕС отчитат най-големи спадове, като Германия записва намаление до нива, невиждани от 50-те години на миналия век. САЩ са намалили емисиите с 2,9%, благодарение на 15% спад на използването на въглища. Ниските цени на природния газ пък са отговорни за тази тенденция. Помага и мекото време, което намалява общата нужда от електричество. ЕС отчита спад от 5%, като три четвърти от него се дължат на преминаването на газ и ВЕИ. Емисиите от Япония спадат с 4,3%.
  • 14 LAZY

    36 3 Отговор
    Хубаво е да знаете кой е създал хартията, барута, колелото, пък сега ги хулите, че създават истински двигател!?!?!?!.

    Коментиран от #30

  • 15 Въглищар

    8 7 Отговор
    Великобритания остана без производство на електроенергия от въглища за най-дългия си период от Индустриалната революция насам, подобрявайки съществуващия рекорд от 18 поредни дни тази сутрин, съобщава "Гардиън".

    Енергийната система на Великобритания не е използвала въглищни централи повече от 438 часа, според данните на National Grid, най-дългият непрекъснат период от 1882 г. насам.


    18-дневният период подобри предишния рекорд на Обединеното кралство, който беше поставен на 4 юни 2019 г., отчасти заради срива в търсенето на електроенергия по време на блокадата заради епидемията от новия коронавирус и заради по-голямо използване на слънчевата енергия.
  • 16 Мръсен ток?

    6 4 Отговор
    Въглищата представляват едва 2,1% от общия електроенергиен капацитет на страната през миналата година, драматичен спад от почти четвърт за последните само четири години.

    Сривът на въглищата и възходът на възобновяемите енергийни източници доведоха до драстично намаляване на въглеродните емисии от британския енергиен сектор. От 2012 г. насам средният въглероден интензитет на мрежата - количеството емисии, необходими за производството на един киловатчас енергия - е намалял с повече от две трети, от 507 грама CO2 на 161 г.
  • 17 Ончо Бонбончо

    6 20 Отговор
    Нищо не могат различно да измислят тези китайци освен коронавирус ти го направиха и пуснаха по света да ги е....в

    Коментиран от #31

  • 18 Теория на конспирацията

    9 9 Отговор
    В Ухан работят по създаването на двигател, който няма нужда от керосин /Петрол/ и от Ухан тръгва (или е пуснат там)вирус , оказваш влияние в целия свят.
    Съботаж или случайност ?

    Коментиран от #27, #32, #35

  • 19 браво на китйците

    9 8 Отговор
    Браво на китайците ! Те са номер едно и с този двигател ще полетят към Марс а останалите ще гледат с зяпнали уста.

    Коментиран от #20

  • 20 Абтал бг

    5 5 Отговор

    До коментар #19 от "браво на китйците":

    С зяпнали усти и с коронка с вирус

    Коментиран от #24

  • 21 Позитив Уей

    3 2 Отговор
    Ами чета за скруполи ,комплекси,страхове и отцьствие на вяра сред коментиращите. За да активират удачно процеси и енергия в двигателя има ли значение какво използуват? В самолет има и вьздух под налягане и масло под налягане и ток с различни волтажи и радиовьлни в радара и сврьзката и не е свьрзан сьс Земята с кабели и трьби....Успех на сьздателите, дано не си остане секретен....

    Коментиран от #23

  • 22 ТРАМВАЙ 160 ЛВ

    3 2 Отговор
    СОФИЯ - НЮ ЙОРК , 2 ЛВ .
  • 23 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Позитив Уей":

    Няма няма,той вируса не остана,че това ли.
  • 24 Живко

    7 5 Отговор

    До коментар #20 от "Абтал бг":

    А м , че той вируса си е братски американски тъй де
  • 25 хайде на пазар

    6 3 Отговор
    Двигателят върви с комплект от корона вирус !
  • 26 гост

    9 3 Отговор
    Всичко вече е измислен просто е засекретено защото или е много ефтино или безплатно и когато измислят как да ти вземат парите ще го пуснат.Никола Тесла има такива разработки българина изобретил брун газа има такива по телевизията по живково време маи беше давах прес конференция гледъл съм я един българин беше намерил някакви капки даде да пият от една кана вода за да видят че не лъже след това я наля в една празна голяма тенджера капна няклко капки запли клечка кибрит и я хвърли вътре като избухнаха едни големи пламъци неможе да ги огаси после с капака, после се разбра че заминал за канада и не се чу повече.Колко ли учени и изобретатели са изчезнали като него за да не провалят много милиарния бизнес с горивата.

    Коментиран от #34

  • 27 простофоб

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Теория на конспирацията":

    сЪботаж със сигурност...тиквоч.
  • 28 ако баба ти беше мъжка.

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Коmapak🆘️":

    Толкова си можеш. А за тебе е премного.Отличник! Умник при това!
  • 29 ако баба ти беше мъжка.

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "00000014":

    Не се боядисвай. И така ще минеш.Нали си гол!
  • 30 ако баба ти беше мъжка.

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "LAZY":

    Хубаво им е да не знаят.Да не ги болипо казалеца когато се чешат по главата за акъл.
  • 31 ако баба ти беше мъжка.

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ончо Бонбончо":

    Клечките са за ориза. Него яж. !
  • 32 Дик

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Теория на конспирацията":

    Да, сЪботаж е...щото го пуснаха в събота, невежа кратуно.
  • 33 Йо Несбьо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ТоХубавоЕлектричество":

    Е, не виждаш ли схемата, където е написано "въздушен компресор"?! Отделно, самият процес на работа изисква сгъстен въздух, който да се йонизира.
  • 34 Каган

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Тесла е имал проект за безжично капацитивно доставяне на електричество чрез неговите кули до всяка точка на Земята. Ако този китайски турбореактивен двигател на йонизиран от микровълни двигател се съчетае с доставка на ел.енергия може и да се случи летателно средство.
  • 35 Хъкълбери Фин

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Теория на конспирацията":

    Какво е "сЪботаж", може би нещо, което се прави в събота, мислителю от Ухан? А самолети с плазмено-въздушни двигатели ще се правят ли в събота или само по сЪботаж?!
  • 36 супер

    3 4 Отговор
    Супер !Обожавам такива новини ! Китай е номер едно в света
  • 37 Димов

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "00000014":

    След 100г ще се чудим откъде да намерим вода за пиене, и пълна кислородна бутилка за дишане. Колкото повече прогресират технологиите, толкова повече страда екологията. Причината не е нито в КПД, нито във вида на техниката, а е в самите нас. По-новите технологии са все по-достъпни за масите. Това ги кара да ни заливат, а от там и да ни тровят все повече. Сами се унищожаваме, като искаме още и още.

    Коментиран от #40

  • 38 VVV

    0 1 Отговор
    Аз пък съм си мислил за нещо подобно но в два режима на работа от които единия е подобен.Това не е достатъчно като катери височина.
  • 39 Някой предполагаше ли

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    допреди десетина години колко информация ще може да се носи в малкото джобче с т.нар. флашки? Не е далеч времето, когато уреди с подобен обем ще носят енергия - електрическа или друга - да се надяваме, че ще разберем...
  • 40 Това беше преди

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Димов":

    Сега вече всеки говори за въглероден отпечатък на продуктите си. Правителствата стимулират кръговата икономика. Клиентите също вече гледат негативно на продукти с програмирано остаряване и предпочитат по-дълготрайни продукти дори да са по-скъпи, като първоначална цена.

    Най-абсурдния пример е, че хората предпочитат кола на батерии пред ДВГ именно заради краткия живот на ДВГ, въпреки че батериите се прецакват след 300 400 хиляди км, а само до преди 10 години, един двигател можеше да мине милион километра с по-грижовна поддръжка.
  • 41 китайците

    1 2 Отговор
    измислили......????тия сриват света с боклуците си.....я им сметнете водородния отпечатък---преди с едни обувки карах 3 години,сега---3месеца....колко допълнително енергия и материали са нужни а??
  • 42 ракета88

    0 2 Отговор
    Този двигател ще бъде задвижван от коронавируса.Те там си го имат в изобилие.
  • 43 Иван Донев

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Увеличава ти се празнината в главата":

    Бъдещето е на АЕЦ. Ще бъдат по-малки, по-ефективни и не на последно място много по-безопасни. Никой никъде не закрива АЕЦ! Умните и предвидливи държавници строят нови. Само ние си затворихме годните атомни блокове, които можеха да работят още 20 години от датата на затваряне. Големите нарочно говорят, че атомните централи са опасни, за да не строят малките държави, а те дори увеличават броя на своите АЕЦ. И всичко това, за да продават после и да правят другите зависими. АЕЦ е с най-евтината електроенергия.

    Коментиран от #46

  • 44 Ново

    1 0 Отговор
    Не ми се вижда да е новост в технологиите: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB
  • 45 Feri

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Тесла вече го е измислил ама тайните служби го скриха
  • 46 Оня дето помни

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Иван Донев":

    Дрън дрън.
    Германците, японците, американците, испанците, белгийците, холандците и още сума ти държави закриват атомните си централи. Още повече са тия, дето са се отказали да изграждат нови атомни мощности.
    Умните и предвидливи държавници не се връзват на глупави агитатори като Иван Донев да строят атомни централи по СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ технологии, заробвайки народите си да ги изплащат десетки години напред, а търсят други източници на енергия. Пък когато и ако тия нови безопасни, евтини и още не знам какви си централи станат реалност, тогава ако имат нужда ще строят нови.