Last news in Fakti

13 Юни, 2020 12:47 3 325 11

Mercedes: Системите с изкуствен интелект могат да бъдат толкова печеливши, колкото продажбата на коли

  • mbux-
  • mercedes-benz-
  • daimler-
  • инфотейнмънт

Автоконцернът прогнозира, че системата му MBUX може да се превърне в нов основен източник на печалба

Daimler инвестира сериозно в инфотейнмънт системата си MBUX поради потенциала да печели пари от предлагането на онлайн услуги, които в бъдеще биха могли дори да се съревновават по отношение на приходите с продажбата на автомобили. Това предаде Autocar. 

Инфотейнмънт системата на Mercedes-Benz MBUX дебютира за първи път в новата A-Klasse през 2018-а и вече можете да я намерите в почти всяко превозно средство от автоконцерна, включително наскоро освежените E-Klasse купе и кабриолет. 

Основен фокус на системата е гласовият контрол. Понастоящем Mercedes въвежда актуализация на софтуера за определени пазари, позволявайки разпознаването на разговорни диалекти. Освен това, в Китай компанията пусна функция, чрез която потребителите могат да поръчват и плащат храна за вкъщи, използвайки гласов контрол по време на шофиране. Предлага се и услуга за резервация на билети за кино.

Mercedes: Системите с изкуствен интелект могат да бъдат толкова печеливши, колкото продажбата на коли

Според актуален доклад, пазарът за автомобилните системи с изкуствен интелект ще нарасне от около 2 милиарда долара днес до над 26,5 милиарда долара до 2025-а. По-просто казано, който вложи средства и развие тази технология сега, ще бъде в по-добра позиция, когато секторът експлодира. Именно заради това, Mercedes избра да инвестира в собствена система, вместо да си сътрудничи с технологичен гигант като Google.

На въпроса на Autocar дали автоконцернът вярва, че може да спечели толкова пари от системи с изкуствен интелект, колкото от продажбата на автомобили, ръководителят на отдела за интеракция с потребителите на MBUX Нилс Шанц отговори, че компанията вижда огромен бизнес потенциал в технологията и затова влага толкова много средства в разработването ѝ.  

Той поясни, че към момента Mercedes не планира да таксува собствениците на коли за използването на онлайн услуги, като поръчване на храна за вкъщи.

Потенциалните приходи на автоконцерна от MBUX включва таксуването на платформи, които искат достъп до инфотейнмънт системата. Приложенията Yelp, Tripadvisor и Apple Music вече са налични.

Шанц отбеляза, че разработването на гласов контрол за MBUX също е част от усилията за повишаване на безопасността. Системата може да се управлява и чрез тъчскрийн или аналогови контроли. Шанц обаче смята, че гласовият контрол е най-безопасният начин, тъй като ръцете на водача остават върху волана, а очите му гледат към пътя.  


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Komapak

    14 4 Отговор
    Тия е по-добре да разгледат внимателно случая боинг. Да не вземе едно софтуерно бъгче да ги гътне! 😉

    Коментиран от #9

  • 2 Статистика

    15 3 Отговор
    Колко успешни примери в света има когато установена световна фирма е сменила основния си вид продукт и е просперирала ? По добре да се фокусират върху превозните си средства . Ако искам да ползвам онлайн услуги ще си купя смартфон , не Мерцедес . Предлагам да престанат да се поддават на непрестанните мантри от медиите за предстояща революция във всичко. Мятат се като риба на сухо от електромобили - споделено пътуване - автономно управление - сега и онлайн услуги .

    Коментиран от #6

  • 3 Сондо

    13 1 Отговор
    Сегашните нови коли ги правят шик, с много екстри и се изтрелват като ракети, но след няколко години хвърляш на боклука. Такава е целта на фирмите, да купиш друга. Същото е положението с черна, бяла техника и прочие.

    Коментиран от #10

  • 4 Българин

    10 1 Отговор
    За съжаление това е бъдещето...На повечето. Поради липса на естествен им правят изкуствен интелект........
  • 5 Driving pleasure

    13 2 Отговор
    С нарастващия брой идиоти без собствен интелект е нормално някой да печели като им предлага изкуствен...
    Музика и климатик е всичко което ми трябва в колата и добри седалки. Другото е ненужен товар

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Нямат голям избор

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Статистика":

    Отдавна телефоните не са просто средство за водене на разговори, а автомобилите средство за превоз от точка а до точка б. Типичен пример е Тесла. Правят изключително некачествени автомобили, но всеки нов модел е голям хит, именно заради софтуерните възможности, като по-добро управление на двигателя и батериите, най-добрия автопилот към момента, въпреки че и той не върши кой знае каква работа засега, възможността да си управляваш автомобила от телефона, което също няма кой знае какво практическо приложение, но клиентите купуват автомобилите на Тесла именно заради тези възможности. Най-смисленото от всичко е възможността за update по интернет. С всеки нов update все едно имаш нов модел автомобил, защото са се появили нови екстри.
  • 7 Я кажи за телефона

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Driving pleasure":

    Какво ти е необходимо за един телефон? Да има слушалка и шайба?
  • 8 Слушали сме ги такива като тебе

    7 7 Отговор

    До коментар #5 от "Driving pleasure":

    Най се кефя, като тръгнем с някого "да ме води" в неговия град. Винаги се правя на разсеян и питам къде е крайната точка за която сме тръгнали. Веднъж във Варна, пристигнах 15 минути преди този който "ме водеше". Вече бях си напазарувал и качил стоката в автомобила, а той чак тогава дойде. Навигацията, която според такива като тебе е излишна екстра, много добре знае къде са задръстванията и къде няма никакъв трафик, за да те преведе оттам. Ползвам я дори когато се прибирам в къщи и без нея знам поне 10 маршрута по които да се прибера. Пък ти се прави на умник и слушай чалга на климатик в задръстванията.
  • 9 Boing moing

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Komapak":

    Плащаха на индиици за софтуера години наред малки пари и имаха проблеми.Вече не е така.Бъдещето е в изкуствениа интелект и които не го е разбрал ще плаща цената.Не ми слагаите оценки.Не ми пука.Лек и умен ден от некои си.
  • 10 Оня с коня

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сондо":

    За туй си купи БМВ баце за да те изкара повече всичко друго е компромис.БМВ то е символ на сила здравина и качество.

    Коментиран от #11

  • 11 Хеехе

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Оня с коня":

    🤣😆🤣😆🤣😆🤮