Last news in Fakti

7 Юли, 2021 15:37 9 672 15

Открита е сериозна уязвимост в "айфоните"

  • iphone-
  • плоблем

Проблемът трайно деактивира Wi-Fi функцията на всички нови модели iPhone

Открита е сериозна уязвимост в "айфоните" - 1

Необичайната грешка в iOS бе разкрита от експерта по компютърна сигурност Карл Шуе. Тя касае собствениците на iPhone, използващи Wi-Fi технология за безжична комуникация. Само няколко седмици след откриването на блокирането на Wi-Fi функцията при свързване към SSID точка за достъп с име %p%s%s%s%s%n, експертът откри друга уязвимост. Предишният проблем беше решен чрез нулиране на мрежовите настройки, но се оказа много по-трудно да се премахнат последствията от новата уязвимост.

Сега Карл Шуе установи проблеми при свързването с Wi-Fi точка за достъп (SSID) с име% secretclub% power. Уязвимостта се проявява не само при опит за свързване с такава точка за достъп, но дори само когато устройството открие налична мрежа с това име. В същото време вече няма да е възможно да се реши проблемът чрез просто нулиране на мрежовите настройки и Wi-Fi модулът в iPhone ще остане неработещ.

Решението на проблема с Wi-Fi точката за достъп (SSID) с име% secretclub% power може да бъде пълно възстановяване на фабричните настройки на iPhone. Такъв трудоемък процес, освен че губи време, може да доведе и до загуба на данни на смартфон, който не е архивиран. Вярно е, че експертът цитира друг начин за премахване на уязвимостта, който е ръчно да редактира резервното копие на iPhone, за да премахне злонамерения запис от известните .plist мрежи. Този метод обаче изисква определени знания и умения на потребителя.

И двете уязвимости, открити от експерта, експлоатират проблеми при синтактичния анализ на входящите данни, което кара iOS да идентифицира по погрешка символа след „%“ като спецификатор на формат. В резултат на това системата става уязвима за сериозни атаки. Ако за да премахнете уязвимостта с Wi-Fi точката за достъп% p% s% s% s% s% n, просто трябва да откажете да се свържете с мрежата със символа "%" в началото на името, ситуацията става много по-сложна за втората уязвимост. Проблеми възникват дори когато собственикът на iPhone, който просто се движи из града, може да се озове в зоната на покритие на мрежата с такова име. В резултат появата на името% secretclub% power сред наличните Wi-Fi мрежи ще деактивира Wi-Fi модула. Понастоящем е неизвестно дали следващата уязвимост ще бъде отстранена при следващата актуализация на iOS.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А така

    25 24 Отговор
    Батко, при Айфон се открива, отстранява и е бетон! Луди пари дават от Апъл някой да открие нещо, но се случва веднъж на високосна година. Рядко стабилна машинка.
  • 2 Драгой

    31 14 Отговор
    Никой не пише за бъговете в Андроид, защото не могат да им смогнат и никой не знае точно колко са.
  • 3 Хъмчо

    21 22 Отговор
    Андроид дори и да има бъгове не бих ги сменил за нагризана ябълка.
  • 4 Анон

    10 14 Отговор
    Въобще не е сериозна. Рестартираш телефона и мрежовите настройки и си готов.

    Коментиран от #5

  • 5 Хъмчо

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Анон":

    Може и да стане, но! Ти и евентуално други където знаят за какво идва дума ще го направят. А сега помисли колко от американците където са основните потребители на айфон ще се сетят и въобще ще разберат че имат проблем
  • 6 уффф

    13 1 Отговор
    Голем прас,че нали и тия айфони вече са китайски.

    Коментиран от #9

  • 7 Запознат

    11 6 Отговор
    Поредния американски боклук
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 каскет

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "уффф":

    И виетнамски има, и индийски. Ако решат и на съветските другари ще им хвърлят някоя троха. Не завиждай на американците! :)
  • 10 Голям Слон

    10 1 Отговор
    А някакъв бъг при свързване към мрежа “nababatihvar4!Loto” има ли?
  • 11 Един

    9 1 Отговор
    ... ами програмиста или си е оставил "частна вратичка" или е забравил да махне нещо от debug-версията! елементарно!
  • 12 Z phone

    1 3 Отговор
    Краварски технологии с шпионски привкус...
  • 13 Ицо

    2 5 Отговор
    Няма по-стабилна система от IOS, факт е, че Айфон е за по-интелигентни хора, има много си го купуват за газария, не знаят английски, не мога да му използват полвината от функциите, защото са глупави да не използвам по-тежки думи, продават Айфона, купуват си някой андроид и си мислят, че са с най-доброто и започват да сипат безброй хеит за IOS, а то проблема в техния телевизор!

    Коментиран от #15

  • 14 IBM Q

    0 0 Отговор
    Ако застана на улица в случаен град, и започна да крещя номерът на кредитната ми карта дали някой ще обърне внимание ОТ ВАС!?
  • 15 mdaaaaaaaaa

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ицо":

    Не смятам себе си за неуспял, лентяй...и тъпан щом осъзнах, че айфона не ми предоставяше нужното да го ползвам в работата си по предназначение, и се върнах на Андроид. Всеки си преценя - кое,как и защо! Че вървеше малко по безпроблемни ios - да! но...просто се чувствах в стая 2 на 2 с подредени рафтове с книги...никаква свобода, все едно и също. Все едно от Епъл ми казваха - това може, онова неможе. Незнам как да го опиша точно....но все имаш чувството, че въпреки парите си някак не е съвсем твое устройството.