Last news in Fakti

6 Август, 2021 12:02 3 505 2

Първият в света музей на подводни скулптури отваря врати в Кипър

  • музей-
  • подводен свят-
  • кипър

Подводната експозиция се състои от 93 скулптури, предимно под формата на подводни дървета

Първият в света музей на подводни скулптури отваря врати в Кипър - 1

Любителите на гмуркането вече имат на разположение оригинален арт обект MUSAN - първата в света подводна „гора“ от скулптури. Новият музей се намира в Кипър и е поръчан от местната община на курортния град Айя Напа и отдела за рибарство и морски изследвания. Поръчката е изпълнена от скулптор, еколог и подводен фотограф Джейсън Декаерс Тейлър, известен със своите скулптурни подводни композиции, разположени по целия свят. Проектът на подводната изложба включва 93 скулптури и струва 1 милион евро.

Първият в света музей на подводни скулптури отваря врати в Кипър

Музеят на подводната скулптура в Айя Напа (MUSAN) се намира в крайбрежната зона на Кипър. Подводната експозиция се състои от 93 скулптури, предимно под формата на подводни дървета, предназначени да привлекат вниманието на морския живот и да разнообразят подводния свят на Средиземноморието, който е изчерпан през последните години в резултат на човешка дейност. Дълбочината на водата на територията на необичайния музей е от 8 до 10 метра.

Първият в света музей на подводни скулптури отваря врати в Кипър

В допълнение към дърветата, подводната гора съдържа и много скулптури на хора и животни. Някои от експонатите се намират в приливната зона и периодично „излизат“ на сушата по време на отлив. В допълнение към естетическата задача, скулптурите са предназначени да привличат нов морски живот. Така че коралите могат да харесат твърдата повърхност на статуите, за да образуват нови колонии.

Първият в света музей на подводни скулптури отваря врати в Кипър

"Разхождайки" се по подводните пътеки в музея MUSAN, посетителите ще могат да наблюдават оригинални композиции, в които са широко представени скулптури на деца, които играят на криеница или правят снимки на възрастни. Според идеята на художника детските скулптури напомнят на човечеството за необходимостта от възстановяване на връзката между децата и природата, която се губи през последните години в резултат на бързата урбанизация на нашата цивилизация.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЕЗ

    1 1 Отговор
    Вход за всички музеи само за ваксинирани.

    Коментиран от #2

  • 2 123

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "БЕЗ":

    Може и с маска, но с вход 500 евро.