Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 13:16 3 266 3

Контрол на достъп за асансьори - най-важното, което трябва да знаем

  • асансьор-
  • контрол на достъп-
  • система

Използването на контрол на достъп за асансьори значително подобри интелектуалното строителство и управление на сградите

Контрол на достъп за асансьори - най-важното, което трябва да знаем - 1
Снимкa: Shutterstock

Системата за контролирано ползване на асансьорите е най-доброто технологично решение за тяхното управление. Прогресът и развитието на обществото предизвикаха дълбоки промени в живота на хората. С изграждането на високи жилищни сгради се създадоха условия за простор на живеещите в тях. Използването на контрол на достъп за асансьори значително подобри интелектуалното строителство и управление на сградите, увеличи спокойствието на собствениците на жилища в тях. Тази система лесно се интегрира с други интелектуални системи, което позволява разширеното им управление.

Интелектуалната система за контролирано ползване на асансьорите е високотехнологичен продукт, отговарящ на съвременните изисквания. Тя използва безконтактни карти за отчетни данни за вход и изход от сградата. При управление работата на асансьора с карта се защитава околната среда на асансьора, постига се икономия на електроенергия, намалява се вероятността от повреди в асансьора, а това удължава неговия срок на ползване.

Контролът на достъп до асансьорите се осъществява с безконтактна карта /чип/, която съхранява идентификационен номер на ползвателя, който не трябва да се разшифрова или копира. Контролираният достъп съхранява разрешенията от датчика на картата и нейните записи, а така също централизирано се обработват всички сигнали за зареждане четеца на картата, отговарящи за координацията с компютърната връзка и други съхранени данни.

Функциите на управление са различни. Записва се всяка операция – номер на карта, регистриран етаж, време на ползване на картата и други показатели. Записът може да бъде разчетен в компютърната централа за управление чрез колектор и да бъде открито времето, номера на асансьора, конкретния собственик на картата и други данни, които са необходими за конкретния случай. Автоматично се запазват различни управленчески отчети.

За временните посетители в сградата могат да бъдат издавани временни карти. В тях се записва номер на асансьора, номер на етажа, период за ползване и номер на използваните карти в съответствие с конкретните условия на посетителя. Временният посетител снабден с контрол на достъп за асансьор, използва асансьора в пределите на разрешения диапазон в съответствие с информацията в картата. Посетителите не могат да ползват асансьора, ако ситуацията не отговаря на нито едно от разрешените условия. Когато той си замине, картата се връща и може да продължи да се актуализира за ползване от други временни посетители.

В сградите, където е установена система за вътрешна връзка, системата за контрол на достъп за асансьор може да бъде свързана със системата за вътрешни връзки. Посетителят звъни на домофона и след разрешение от жителя на сградата, вътрешната връзка се отваря за помещението. В същото време чрез системата за контролиране асансьорът се включва и той се озовава на първия етаж с включен бутон за съответния етаж.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трудносмилаемо

    14 0 Отговор
    По-сложно не можахте ли да го обясните? Аз знам за какво става въпрос и ми беше трудно за четене, та си представям какво му е на някой, който даже не знае за какво става въпрос.

    Можехте да обясните всичко с няколко примера.

    Като например, че домоуправителя може да ви спре достъпът до асансьора, ако не сте си платили месечната такса. Или пък, че тези карти за достъп позволяват да се плаща реалното използване на асансьора и жителите на по-долните етажи да плащат по-малко, защото са ползвали асансьора по-малко минути месечно.
  • 2 ккк

    8 0 Отговор
    какво е това интелектуално строителство и интелектуални системи!? вие знаете ли значенията на думите, които използвате? интелектуалци ли са го строили това нещо!? кой ви ги пише тия неща и пари взима!? пълен абсурд!
  • 3 Кози

    2 0 Отговор
    Важното е да върви бройката. Гоогле преводач и пускай