Last news in Fakti

11 Ноември, 2022 11:19 3 032 19

Прилича на преносима тоалетна, но е 150 kW зарядна станция за места с недостатъчно електричество (ВИДЕО)

  • зарядна станция за електромобил-
  • бърза зарядна станция-
  • модулна зарядна станция-
  • зарядна станция

Иновацията се основава на кинетична енергия , а не на типична система, свързана с мрежа

Прилича на преносима тоалетна, но е 150 kW зарядна станция за места с недостатъчно електричество (ВИДЕО) - 1

Има места, където поради технически ограничения не е възможно да се разположи инфраструктура за зареждане на електрически автомобили с добра мощност.За това са помислили от ZOOZ Power, когато разработват устройство, което, въпреки че изглежда като типичната преносима тоалетна, всъщност крие цялата технология, необходима за ултра-бързо зареждане на електрически превозни средства с максимална мощност от 150 kW . Освен това иновацията има модулен дизайн, който позволява повече контакти за зареждане на електрически автомобили, ако е необходимо. Най-хубавото е, че се основава на кинетична енергия , а не на типична система, свързана с мрежа.

Този проект , който вече е в ход и е подложен на публични тестове, се състои от ултра-бърза инфраструктура за зареждане на електрически автомобили за места, където електрическата мрежа има ограничения на мощността. Вътре в тези енергийни кабини има патентована технология, базирана на инерционни маховици, която позволява извършването на 200 000 цикъла на зареждане и разреждане при висока мощност. Разработчиците твърдят, че това е най-устойчивото съществуващо решение и с най-нисък въглероден отпечатък, отделящ 23 пъти по-малко CO2 за всеки kWh доставена енергия, в сравнение с решенията за химически батерии.

В момента от компанията вече са подписали споразумение с гигантска фирма за коли под наем с присъствие в над 100 страни , въпреки че не разкриват коя е компанията. И един от основните фокуси е точно това, осигуряването на енергийна подкрепа на компании за отдаване под наем, които трябва да зареждат своите електрически автомобили с добра мощност на места, където електрическата мрежа не го позволява.

Предстои първи реален тест с тази компания за коли под наем, който ще започне през второто тримесечие на 2023 г. и ще продължи приблизително 12 месеца . В случай, че резултатите са задоволителни, от ZOOZ Power вече увериха, че ще пренесат продуктите си с кинетично бързо зареждане на други обекти. До момента вече са извършени някои пилотни тестове както с Blink Charging, така и с Arko и New York Power Authority. Всичко до сега е правено с фирми от САЩ.

Тези видове технологии са основни, защото наистина има места, където наличната инфраструктура не позволява система за бързо зареждане за електрически автомобили с ниво на производителност като това, което този ZOOZ Power Booster може да предложи. Освен това има места, където системата за ултрабързо зареждане може да е необходима само временно.

Неговата силна страна, както споменахме и компанията подчертава, е, че това е най-чистият възможен начин да имате ултра-бърза зарядна станция, където електрическата мрежа не може да го направи. Иновацията се основава на патентована технология , която има замърсяващи емисии, които са много по-ниски от тези на вече наличните решения. Това, което не знаем, е какви разлики предполага по отношение на разходите, което също е важен аспект.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ех тези физични закони

    5 1 Отговор
    Вече е сериозно се замислям дали турбо наистина не е част от екипа и не пише статиите, защото тук навлизате в негова територия. Училище от същия учебник по перпето мобиле, за който все ни говори и цитира.

    Няма как това устройство да не е свързано към мрежата, защото иначе няма откъде да дойде енергията. Вероятно става въпрос за липса на достатъчна мощност, като този маховик се развърта за дълго време с малка мощност, а при зареждане отдава натрупаната енергия за много по-кратко време с по-голяма мощност.

    Същото което прави и най-обикновена батерия, която вероятно е доста по-евтина, заема е много по-малко място и е вече изпитана технология, която се развива с бесни темпове и със сигурност има по-добро кпд от маховика.

    Дори само последното е достатъчно това устройство да си остане концепция. Но поне има доста по-добро КПД от водорода и има много по-реални шансове от него

    Коментиран от #2, #17

  • 2 Гост

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ех тези физични закони":

    Не се опитвай да мислиш,не ти се отдава.Една 🦆 мислила,мислила и умряла.

    Коментиран от #6

  • 3 гост

    2 1 Отговор
    Нисан се опитаха с подобна техника да се надбягват при прототипите на ЛюМан и не се получи. Тази енергия има нужда от постоянна консумация, за да поддържа загубата на енергия при кинетичното съхранение и възобновяване. Освен това тези системи са свързани с много високо ниво на шум, това не е за пренебрегване в жилищни райони. Засега няма по-добро от ли-йон батерията, въпреки наличието на много други видове за пренос и съхранение, които обаче не успяват да се налагат на пазара, остават си само прототип и разработки, което пак е много важно. Всеки стартъп може да направи такъв рендрер и план, малцина успяват да се преборят до серийно производство и единици пък успяват да постигнат търговски успех сред потребителите.

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Енергията в батерията се губи, особено при отрицателни температури.Да си чувал за двигател работещ с сгъстен въздух,нещо като компресор работещ наобратно.

    Коментиран от #5, #7, #15

  • 5 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Аз съм чувал, но няма как да говорим за мощности от сорта на 150квч пикова мощност за заряд и пневматика, смешно е и показва колко не познаваш величините. Такава пикова мощност може да се достави от маховик, който се ускорява до няколко хиляди оборота с ниска мощност на входящ ток, но може да се отдаде пиково с много по-висока мощност от входящата. Това е смисълът на системата, вместо батерия се изпозлва друго съхранение, кинетично.

    Коментиран от #8

  • 6 По принцип става

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    И то не само за 150 киловата а дори и за мегаватова мощност. Защо смяташ, че не става. Но знаеш ли какъв обем резервоар трябва за тази цел?

    Гост да вземе да си прочете какво е написал във второ мнение да се обърне към огледалото и да го изрецитира.

    Само с мислене не става. За да мислиш логично ти трябват както знания, така и обща култура.
  • 7 Аз съм чувал

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    За съхранение на енергия със сгъстен въздух, а ти да си чувал за понятието топлоизолация? При минусови температури топлоизолацията ще попречи на батерията да изстине и да си изгуби капацитета.

    Защото батерията не губи енергия при отрицателни температури, а и пада капацитета. В общи линии кпд си остава почти същото и колкото енергия си вкарал толкова и можеш да изкараш при определена температура.

    Само че ако при 40 градуса капацитетът ти е 100 киловатчаса то е да речем 80 киловатчаса.

    При електромобилите енергия се губи ако оставиш батерията да се подгрява и използва част от енергията си за тази цел. Там няма как да ѝ сложиш примерно 30 см топлоизолация от всички страни, за разлика от батерията на зарядната станция. А при самото зареждане и разреждане се отделя топлина, така че дори не е нужно да се харчи енергия за тази цел.

    Коментиран от #9

  • 8 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Мощност в киловатчаса 👏👏👏браво получаваш двойка.Въздуха за разлика от флуидите може да се съхранява под налягане в бутилки, от по високо налягане се получава по голяма мощност.Зарядни станции за въздух под налягане може да има на всяка бензиностанция.Съвременен винтов компресор е много ефективен.В гаража може да си зареждаш сам с компресор на ток.
    Тези технология се изучават в Техникум по механотехника и Техническите ВУЗ.

    Коментиран от #10, #14

  • 9 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм чувал":

    Затова ли електромобилите губят половината от пробега си при отрицателни температури.

    Коментиран от #11

  • 10 Очевидно не си виждал компресор

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    До колко атмосфери мислиш, че можеш да напълниш една бутилка и колко енергия мислиш, че можеш да съхраниш в нея? Май сте учили заедно с този който е писал статията от един учебник? Онзи по перпетууммобиле.

    Коментиран от #12

  • 11 Дрън-дрън

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Пробег лято 400км

    Пробег зима 340 км при температури до -18 и отопление с реотан, а не с термопомпа.

    Изразходени за изминаване на 3200км

    Лято 560kWh - 7:54 часа за зареждане
    Зимата 676kWh 8:06 часа

    Лятото 17,7 kWh/100км със скорост 120км/ч
    Зимата 20,1 kWh/100км със скорост 130км/ч

    И това с включени реотани за отопление за около 40 часа. С термопомпа вместо с реотани при новите тесли, разликата ще е още по-малка.

    Дали губят половината от пробега си?

  • 12 Компресор

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Очевидно не си виждал компресор":

    за промишлени цели има с работно налягане от 500 атмосфери.Леки карбонови бутилки издържат без проблем на високо налягане.
    С една обикновена автомобилна помпа или едно компресорче на 12V , можеш да си напомпиш гумите до 3 , 4 атмосфери.Помпил ли си гуми някога?

    Коментиран от #13

  • 13 Ти колко компресора имаш?

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Компресор":

    Аз имам 4 броя.

    Един трифазен ако не се лъжа около 3 киловата 300 литров в халето, който съм го взимал с възможност за боядисване и беше доста литра в минута.

    Една самоделка от компресор 100 вата за хладилник, която едно време ползвах за помпане на гуми в гаража.

    По един 12 волта компресор в двата автомобила.

    Обаче очевидно ти не си докосвал компресор, както и нямаш техническа грамотност за да направиш разлика между дебит и налягане. Промишлените компресори нямат високо налягане, а имат голям дебит, за да захранват много машини едновременно.

    От всички изброени от мен компресори, кой мислиш че има най-голямо налягане?

    Знаеш ли колко е голяма 300-литрова бутилка? Огромна е. Колко енергия мислиш, че събира докато изключи компресора на максималните 8 атмосфери?

    Няма да ти стигнат да си заредиш лаптопа, да не говорим за електромобил.
  • 14 Неграмотния вика дръжте неграмотния

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    "Мощност в киловатчаса 👏👏👏браво получаваш двойка.Въздуха за разлика от флуидите може да се съхранява под налягане в бутилки, от по високо налягане се получава по голяма мощност."


    А да не би ти да не бъркаш мощност и енергия?

    Направил си го още в първото изречение след подигравката с другия.

    Когато говорим за съхранение на енергия за изминаване на определен пробег, мощността няма никакво значение. Мощността има значение само за времето за зареждане и времето за ускорение, но няма никакво отношение към съхраняваната ЕНЕРГИЯ в бутилката.

    А в една бутилка може да се съхрани достатъчно енергия за едно ускорение и толкова. После докъдето стигнеш по инерция и това е пробега!
  • 15 Саморазряд

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    На теория си прав, ама това е горе-долу колкото си прав, че ако се качиш на един стол си е по-близо от луната отколкото съм аз. На теория си прав но на практика разликата е в рамките на статистическата грешка.

    Съвременните плетивоенни батерии губят между половин и 1% от капацитета си заради саморазряд на месец. Смяташ ли че един процент загуба ще притесни собственика на зарядна станция? Не мислиш ли че повече ще го притесни че цял месец никой не е заредил на тази зарядна станция за да се стигне до този един процент саморазряд?

    Но другия е по-важен въпрос е, защо смяташ че този маховик няма да има дори 1% загуба на енергия за месец въртене и според тебе има по-малко загуби от литиево-йонна батерия?

    И какви са му предимствата с рекламираните 200 000 цикъла зареждане, ако ще се ползва веднъж месечно? Смяташ ли че наистина ще издържи 16 000 години въртене за да достигне своя 200 000 цикъл?

    Откъдето и да го погледнеш, няма особен смисъл от това изобретение. Виж в по-големи мащаби може да е по-смислено, но не и за тази мощност, не и за зареждане на електромобили.

    Коментиран от #16

  • 16 Този съвсем се побърка

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Саморазряд":

    "Съвременните плетивоенни батерии губят между половин и 1% от капацитета си заради саморазряд на месец. Смяташ ли че един процент загуба ще притесни собственика на зарядна станция?"

    Дори не знаех че съществува дума плетивоенни, а дори да съществува не знам какво би значила, за да я напише google при диктуването, при положение че съм му казал "литиево-йонни батерии".

    Хайде да оставим че при диктуване на "един процент" единият път го е написал с думи, а другия път с цифра и знак за процент в две последователни изречения. Това го видях и даже не ги поправям вече.
  • 17 е-авто

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ех тези физични закони":

    Точно така, колега. Това е израелски продукт. Преди се казваше Chakratec (идва от чакрък). В "тоалетната" са 8 маховика във вакуумни цилиндри, по 500 кг всеки. Развъртат се до 17 000 оборота като черпят по малко ток от съществуващата мрежа. Като дойде кола, тоя ток се освобождава рязко, все едно пускаш казанчето. Загубите в процеса са 20% по данни от производителя.
    Дали те се увеличават ако дълго време не се зарежда кола на станцията, навярно да. Затова са по-приложими в рент-а-кар, логистични бази и магистрали, където има постоянно ползване. Не са ясни и нивата на шум от маховиците.
    Подобно в сравнението между SSD и HDD хард дисковете. По-скоро твърдотелните батерии, сходни с ултракондензаторите ще надделеят като технология.

    Коментиран от #18

  • 18 Няма смисъл

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "е-авто":

    Какъв е смисъла да се влагат скъпите твърдотелни батерии с голяма енергийна плътност и не толкова дълъг живот в зарядни станции, след като за зарядната станция обема и теглото нямат чак толкова голямо значение както за електрическите автомобили, където е по логично да бъдат вложени тези батерии първоначално.


    Желязофосфатните батерии, който имат по-малка енергийна плътност и тежат повече за същия капацитет, са перфектни за стационарно съхранение на енергия, особено в жилища, защото не се самозапалват и имат много по-голям брой цикли живот. Освен това за производството им се използват много по-малко редки и скъпи материали.

    Но това е само ако говорим за нови батерии. А след няколко години ще има голямо количество годни за повторна употреба батерии, сваляне от стари електрически автомобили. Те ще могат да се ползват още дълги години точно за стационарно съхранение на енергия, включително в зарядни станции с фотоволтаици върху тях, преди да отидат за рециклиране и от материалите им да се произведат нови батерии.
  • 19 Това са

    0 0 Отговор
    така наречените супермаховици. Изработени са от навита метална лента която се развива при авария и не се пръска като бомба. Маховикът се върти във вакуумиран кожух окачен на магнитна възглавница, а близо до него е разположен статор чрез който се развърта или се генерира еленергията. Огромният му недостатък е, че не може да се монтира в автомобил поради жироскопичния момент, но е идеален за стационарни генератори. Според Уикипедия съхраняват до 1200Втч/кг. и до 1МВт отдавана мощност( не се дава масата на такъв супермаховик).