Last news in Fakti

7 Юли, 2023 18:17 2 485 6

Активисти спират автономни таксите по странен начин (ВИДЕО)

  • waymo-
  • cruise-
  • такси-
  • автономно такси-
  • автономни автомобили

Те са притеснени за безопасността си

Активисти спират автономни таксите по странен начин (ВИДЕО) - 1

Сан Франциско е градът, в който най-много компании за автономно шофиране тестват своите технологии, като Waymo и Cruise са най-често срещани по улиците на града. Понастоящем Cruise има право да таксува за взимане и оставяне на пътници без шофьор в ограничени райони на града през нощта между 22:00 и 6:00 часа. Waymo, от друга страна, може да предлага платени пътувания само когато в превозното средство присъства шофьор, отговарящ за безопасността.

И двете компании са поискали разрешение за разширяване на операциите за 24/7 платени пътувания навсякъде в града. Калифорнийската комисия за обществени услуги (CPUC) ще обяви решението си на 13 юли и всички очакват щатските регулатори да одобрят исканията. Това разтревожи както градските власти, така и активисти, които смятат автономните превозни средства за неудобство или, още по-лошо, за обществена заплаха. Докато местните власти пишат протестни писма, активистите предприемат по-крайни мерки.

От 6 юли група, известна като Safe Street Rebel, започна необичаен протест. Той се нарича "Седмица на конуса" и включва блокирането на автономните автомобили Cruise и Waymo с помощта на конуси. Тъй като всички автономни превозни средства спират при засичането на конус, то това изглежда като просто и ефективно решение за тяхното спиране. Активистите поставят конус върху капака на автомобила и дори създадоха термин за това си действие: "конусиране".

Първата вечер от Седмицата на конуса вече набра популярност, а снимките и видеоклиповете започнаха да валят в социалните мрежи. Групата Safe Street Rebel обосновава протеста си с това, че автономните таксита са вредни не само за трафика в Сан Франциско, но и за околната среда. Те напомнят на хората за случаи, когато подобни автомобили са блокирали автобуси и автомобили на спешна помощ, манипулирали са полицейски сцени и са предизвиквали задръствания. Активистите се притесняват също така, че тези коли се използват като устройства за наблюдение, тъй като полицията има достъп до записите от техните камери.

Cruise и Waymo твърдят, че техните автономни превозни средства са по-безопасни от хората шофьори и след милиони километри, навъртени по градските улици няма смъртен случай. Waymo реагира на протеста на активистите, като го нарече "вандализъм" и заяви, че е уведомила органите на реда за техните действия.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 То е ясно

    18 1 Отговор
    Сан Франциско - пе.ераси брат !
  • 3 Така така

    17 3 Отговор
    Прави са хората, това не само е начин на наблюдение, но лесен начин за ограничаване на чояешките права за свободно придвижване както са възможни атентати срещу неудобни граждани ползващи услугата. Абсолютно не подкрепям и съм против аатономните брички
  • 4 Истински българин

    5 5 Отговор
    Това не са активисти, а комунисти
  • 5 Хохо Бохо

    4 3 Отговор
    Защо няма сравнителни дани?
    На еднакъв брой километри колко сакатлъка стават с автономни и традиционни автомобили.
  • 6 Ей товаа

    4 1 Отговор
    Ще правия Терзиев във София. С демонократите.