Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 15:42 2 654 4

Intel представи 14-то поколение процесори Core с рекордна тактова честота

  • intel-
  • процесор-
  • intel core

Продажбите вече започнаха

Intel представи 14-то поколение процесори Core с рекордна тактова честота - 1

Intel обяви новото си 14-о поколение процесори за настолни компютри от серията Core. Те се базират на обновената архитектура Raptor Lake и включват Core i9-14900K/KF, Core i7-14700K/KF и Core i5-14600K/KF. Новите процесори могат да бъдат описани по-скоро като овърклокнати версии на моделите от предишно поколение с някои нови функции за софтуера и свързаността.

Върховият 14900K се отличава с подобрение на тактовата честота, която вече достига 6,0 GHz път. Това е вторият сериен чип с такава скорост след13900KS, но той бе продаван в малки количества, докато за 14900K се твърди, че е първият чип с 6,0 GHz, който ще се продава в големи количества. 14700K променя малко нещата и добавя няколко допълнителни Е-ядра в сравнение с предшественика си, като броят им се увеличава от 8+8 на 8+12. Най-скромният 14600K има само скромни увеличения на тактовата честота, като тя достига 5.3Ghz.

Intel представи и новия софтуер Intel XTU, който вече ще включва овърклок с помощта на изкуствен интелект за новите чипове.Има подобрения и в областта на свързаността. Новите чипове от 14-о поколение ще разполагат с интегрирана поддръжка за Wi-Fi 6/6E и Bluetooth 5.3, както и с дискретна поддръжка за Wi-Fi 7 и Bluetooth 5.4. Новите чипове от 14-о поколение ще бъдат съвместими със съществуващите дънни платки с чипсети от сериите 600 и 700 с цокъл LGA 1700, което означава, че всяка дънна платка, която поддържа Intel 12-о и 13-о поколение, ще работи и с 14-о поколение.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    10 10 Отговор
    За успешното водене на съвременни войни и защита от ядрено унищожение тези процесори няма да играят решаваща роля. Всичко сочи към края на силициевата ера в производството на чипове. Американците с астрономически разходи донякъде засилиха и подобриха съществуващите характеристики на чиповете, но по никакъв начин не направиха нова революция в тяхното развитие.

    Коментиран от #2

  • 2 Да питам..

    6 10 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    Че да не би пияните сибирски свинари да направиха револю ция с техните байкали и еверести..мм? АЙ БЕГИ У ЛЕВО ПА ТИ С ТВОИТЕ ПРОСТОТИИ БЕ..

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.