Last news in Fakti

2 Април, 2024 18:39 1 528 8

Tesla представи първата официална версия на своя автопилот

  • tesla-
  • автопилот-
  • fsd

Все пак шофьорите трябва да са внимателни

Tesla представи първата официална версия на своя автопилот - 1

Измина почти една година, откакто главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск обяви, че софтуерът за пълно самоуправление (FSD) ще излезе от бета-фазата си с пускането на FSD V12. Сега изглежда, че Tesla най-накрая изпълнява това обещание, макар и с уговорки. Последната версия на FSD получи похвали от много онлайн потребители, тъй като официално премахва обозначението "бета" от заглавието си, преименувайки го на "Пълно самоуправление (под надзор)". Въпреки че на пръв поглед тази промяна може да изглежда повърхностна, тя означава едва доловима, но потенциално значителна промяна в подхода на Tesla към автономното шофиране.

Използването от Tesla на термини като "Автопилот" и "Пълно самоуправление" отдавна е предмет на спорове за регулаторните органи и защитниците на пътната безопасност. Решението да се премахне етикетът "бета" от софтуера FSD може да се разглежда като отговор на тези опасения. С добавянето на "под надзор" към името Tesla цели да изясни настоящото ниво на автономност, предлагано от нейните автомобили. По същество софтуерът може да се справя самостоятелно с определени задачи, свързани с шофирането, като например ускорение, спиране и решения за управление, но все още изисква активен надзор от страна на водача, за да се гарантира безопасна работа. в бележките към изданието, придружаващи актуализацията, Tesla подчертава значението на надзора от страна на водача, като подчертава, че макар софтуерът да може да извършва различни маневри за шофиране, включително смяна на лентата, навигация и завои, водачите и оторизираните потребители трябва да останат бдителни и да проявяват предпазливост.

В съобщението ясно се посочва, че софтуерът не прави автомобила напълно автономен, и се отправя предупреждение срещу самодоволството. Въпреки липсата на официално съобщение от Tesla относно промяната на името, тя представлява стъпка към прозрачност и отчетност в подхода на компанията към технологията за автономно шофиране.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 омъскаряване

    2 6 Отговор
    Не разбирам, каква е тази овча радост да блеете от кеф, че ви отнемат и свободата да шофирате🙄

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Разбирам автопилот, но

    4 3 Отговор
    ако съм си програмирал колата да спре пред дома и се натряскам в някоя кръчма на 100% сутринта да съм пред къщи ако съм успял да се добера до колата разбира се. Не знам какво ще стане ако ме спре полиция и аз на 5 ракии им обясневам, че колата сама върви към дома. Сега защо ми е такова устройство струващо не знам колко, ако ще си я карам трезвен, що за удоволствие ще ми достави в случая?
  • 3 Гост

    2 3 Отговор
    Полицията в патрулките да внимават.
  • 4 Никой не те принуждава

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "омъскаряване":

    да караш Тесла и то на автопилот. Карай си Голф 2 и не се занимавай къде върви светът
  • 5 Иван

    2 3 Отговор
    Това изглежда е бъдещето. От iPhone 1 до iPhone 15 Pro беше дълъг път, но си струваше. Със Тесла ще в същото. Иначе колата си върви супер със FSD.
  • 6 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "омъскаряване":

    Ще ти отнемат шофирането когато го забранят напълно за хора по обществени пътища ! Което всъщност предстои , щото е единствения начин да се отървем от "шофиращи" ненормалници , меко казано !!
  • 7 Илон Мъсквич

    3 1 Отговор
    Скоро и цели проводници...
  • 8 бай Даньо

    1 1 Отговор
    В момента в Америка всички тесли които са инсталирали последния ъпгрейд V12 имат един месец безплатно FSD , ще има големи резили по пътищата .... Вчера и днес го пробвах , пълен майтап е. Вчера ме върна от работа до вкъщи ... почти , колата кара 25 мили сама спира на стопове , тръгва , престроява се , смени 2 магистрали със всички маневри - мигачи , смяна ленти , рампи , дистанция ... през цялото време искаше да си сдържа ръцете на волана за да усеща че не съм легнал на задната седалка , не го правих повечето време и в един момент реши да изключи FSD-а и намали рязко на магистрала! добре че бях в най дясната лента ( от 7 ленти) ... след изключването каза че имам още 4 опита и ако продължа да карам не по правилата ( да не държа ръцете на волана) ще ми изключи безплатния FSD. Днес за работа карах 30 мили държах ръцете на волан и пак изключи на 2-3 пъти , но ме закара пред входната врата на сградата без да се опитва да паркира и там се чуди какво да прави... Усещането е че за сега не става но идва.