Last news in Fakti

7 Май, 2024 16:46 1 943 4

Tesla показа как работи робота Optimus (ВИДЕО)

  • tesla-
  • робот-
  • optimus

В ново видео компанията показа как обучава роботи Optimus да извършват полезна работа на поточна линия

Tesla показа как работи робота Optimus (ВИДЕО) - 1

От компанията заявяват, че са избрали операция, при която роботпоставя цилиндрични батерийни клетки в специален контейнер, чието оформление наподобява касетка за за бутилки. В новото видео роботът Optimus приема батерийни клетки, идващи през улей, и ги поставя във въпросните контейнери. От описанието става ясно, че невронна мрежа, обучена просто от изображения от двуизмерни камери, му позволява да прави такива манипулации. Видеото също демонстрира средата, в която се обучават няколко робота едновременно.

На всеки от тях е назначен оператор, който разглежда сортираните елементи през някакъв вид шлем с добавена реалност и също така позволява на електрониката да чете данни за манипулации с помощта на сензори, носени на ръката. Всъщност след етапа на обучение роботите трябва да могат да извършват такива манипулации самостоятелно.

Както отбелязват от Tesla, допълнително внимание се обръща на способността на робота да поддържа баланс по време на всички манипулации. В края на видеото се демонстрира роботът Optimus, който прави кръгове по произволна траектория около лабораторните помещения. Това се прави с цел подобряване на обучението му и всеки път роботът може да ходи все повече и повече без чужда помощ.

Представителите на Tesla в коментарите към видеото отбелязват, че сега се опитват да накарат роботите Optimus да се движат по-бързо и да се движат не само по равна повърхност, но и по по-сложен терен. Спомнете си, че Илон Мъск наскоро обеща да започне да използва роботите Optimus в предприятията на Tesla до края на тази година и до края на следващата година да ги предложи на клиенти от трети страни. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 У нас

    2 2 Отговор
    Сигурно ще ни се паднат мързеливи путеноидни роботи няма прокопсия
  • 2 лекувам наркозависимост

    1 1 Отговор
    с тая скорост, не може да изкара за сол тоя робот
  • 3 Селянина с колелото

    3 0 Отговор
    Лекуващия, много бързаш. От Оптимус докато стане Оптимус-Прайм ще трябва да изяде една кола ток :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

    Коментиран от #4

  • 4 Хмм

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Селянина с колелото":

    Преди години мина един СЛУХ за освобождаване от данъци (ток, вода) на големи компании с определена номинална стойност на БВП, което на практика излиза, че богатите могат да си го позволят защото не плащат като бедните. С други думи стойността на една автоматична роботизирана машина може да се сравни с приблизително 5-10 годишен разход за един работник който разбира се мрънка от умора и заплата.