Last news in Fakti

6 Април, 2016 17:04 1 866 2

Цветан Василев съди България в Страсбург

  • цветан василев-
  • съд-
  • белград-
  • ктб
Цветан Василев съди България в Страсбург - 1
Снимка: bTV

Цветан Василев отърва процедурата по екстрадиция в България. Банкерът не отрече категорично твърденията на сръбския вестник "Вечерни новости", че е поискал убежище в Сърбия, за да отложи екстрадицията си. От изданието вече посочиха, че информацията е неофициална. Коментира се, че по този начин Василев е "купил" най-малко пет месеца свобода, независимо от искането за екстрадиция, отбелязва БНТ.

Според сръбските закони, при това положение съдът в Белград трябва временно да спре разглеждането на искането и не може да постанови окончателно решение за връщането на банкера в България, преди да приключи процедурата по искането на убежище, пише "Вечерни новости".

Времето е достатъчно, за да изтече срокът, в който България може да претендира за екстрадиция на банкера.

Местни юристи коментират, че в Сърбия може да се иска хуманитарна закрила, убежище за бягащи от война и политическо убежище. Твърди се, че преди повече от година Василев вече е искал един път политическо убежище, но официален Белград му е отказал с мотива, че не може да бъде предоставено такова на гражданин на страна-членка на ЕС.

Условията в арестите у нас са лоши, а българската прокуратура допуска политическо влияние върху своята работа - това са доводите на защитата на банкера Цветан Василев, който се бори да не бъде екстрадиран у нас от Сърбия.

Адвокат Владимир Белянски посочи, че всяка държава може да откаже екстрадиране, ако поискалата го страна не може да предложи необходимите условия в своите арести и места за лишаване от свобода.

Защитникът посочи като политически елементи в разследването у нас самия текст на обвинението за готвено убийство на депутата Делян Пеевски; изказвания на главния прокурор и негови подчинени, както и коментари на политици.

Цветан Василев съди България в Страсбург. След съдебното заседание в Белград банкерът заяви, че е завел две дела срещу България в съда в Страсбург.

Едното е в качеството му на физическо лице, а другото е от името на фирмата му „Бромак“, която е основен акционер във фалиралата КТБ.

Василев заяви, че ще съжалява, ако спечели делата в Страсбург, защото всички българи ще плащат за това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мартин

    1 0 Отговор
    Вместо да съди България в Страсбург, Цацаров да спре да му бави екстрадацията и да вземат да го осъдят тук на 30-години, които ще му бъдат малко за причинените щети върху населението с пирамидата си КТБ!
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Цецко все още работи за червените си господари и следва заповедите им . Не се връзвайте на цирковете им .
Новини по държави: