870 0

Сноудън живял като бежанец в Хонконг

Сноудън живял като бежанец в Хонконг
Венцислав Михайлов

Избягалият в Русия бивш служител на ЦРУ Едуард Сноудън е живял като бежанец в Хонконг. Това е станало преди да излети на 23 юни 2013 г. за Русия.

Местонахождението на американеца в Хонконг от 10 юни до 23 юни 2013 г. беше загадка. Само Сноудън и шепа адвокати знаеха за неговото местонахождение, съобщава в. „Нешънъл пост“.

"Никой не би сънувал, че човек с такъв висок ранг ще е сред най-отритнатите хора в Хонконг“, коментира пред вестника Робърт Тибо. Роденият в Канада адвокат по правата на човека работи в мегаполиса по въпросите на бежанците.

„Ние го настанихме на място, където никой нямаше да го търси“, разкрива Робърт Тибо.

Самият Едуард Сноудън е бил превозван през Хонконг преоблечен с тъмни очила и шапка. Първоначално той е споделял жилище от 14 кв. м. На 14 юни 2013 г. правителството на САЩ повдигнало обвинения срещу Сноудън и поиска от правителството на Хонконг да задържи беглеца и да подготви екстрадицията му.

Това принудило правозащитниците да преместят беглеца в съседен по-малък едностаен апартамент. Там Сноудън живял с имигрантка от Филипините, нейната дъщеря и майка. Там той се криел четири дни преди отново даа бъде преместен.

Това е помогнало на американеца да се измъкне от преследването на американските власти и да кацне в Русия.

Русия

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай