Last news in Fakti

14 Януари, 2017 19:28 2 447 3

Петгодишен мандат за президента на Турция

  • турция-
  • ердоган-
  • президентска република-
  • парламент-
  • конституция

Промените в конституцията имат за цел да превърнат Турция в президентска република

Петгодишен мандат за президента на Турция - 1
Снимка: БТА/АР

Турският парламент прие днес поредния член от пакет с промени в конституцията, които имат за цел да превърнат Турция в президентска република.

При тайно гласуване рано днес, 341 депутати подкрепиха 11-и член от пакета конституционни промени, 134 депутати гласуваха "против", един се въздържа, пет бюлетини бяха празни и две бяха невалидни, съобщава Анадолската агенция.

Одобреното предложение предвижда произвеждане на президентски и парламентарни избори по едно и също време. Съгласно изменението мандатът на президента и депутатите ще бъде пет години, а президентът ще може да бъде избиран за втори мандат с одобрение на три-пети от депутатите в парламента (330 народни представители).

Вчера депутатите приеха също 9-и и 10-и член от новия пакет, които регулират наказателната отговорност на президента и висшите държавни служители.

Парламентът може да реши разследван висш държавен служител да бъде изпратен на съд с гласовете на 367 депутати при тайно гласуване. Разследваното лице може да бъде отстранено от длъжност, ако е осъдено за престъпление, което му пречи да заема избираем пост.

Анадолската агенция отбелязва, че на турските депутати им предстои да приемат още седем конституционни промени. Приетите от тях предложения вероятно ще бъдат последвани от референдум, на който опцията за замяна на парламентарната система в Турция с президентска, ще бъде предложена за одобрение от електората.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мършата

    3 0 Отговор
    Няколко пъти успях яко да издразня група познати патриотчета, като отидох в джамия да мъча да се кланям, но това кланене се осъществявало по строго определен начин, разбрах го след като някой от присъстващите в храма ме спря и ми каза да изляза! Защото като се хванеш на хорото трябва да можеш да го играеш! Та и Г-н Ердоган се е заиграл баш президент да става, едва ли не Султан, ама без баш ибрикчии, баш президент става ли се?

    Коментиран от #3

  • 2 Хасан

    1 1 Отговор
    Иди да се лекуваш.. Още не е късно
  • 3 ПСИХОЛОГ

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мършата":

    ТАКИВА КАТО ТЕБ СЕ ЛЕКУВАТ САМО С БОЙ Е***Е И СРЪБСКА МУЗИКА !!!
Новини по държави: